Refresh the page

Jak připravit kávu v Dripperu (NÁVOD)

Aktualizováno

Drip káva neboli překapávaná káva patří mezi typy káv, které si snadno připravíte i v pohodlí domova. Nepotřebujete žádné drahé a velké přístroje, ale postačí vám Dripper na kávu a papírové filtry. Díky nim se zbavíte nevzhledného lógru, který při dlouhém louhování zhoršuje chuť kávy. Jak pracovat s Dripperem, abyste získali výbornou kávu?

Příprava kávy v Dripperu

Historie Dripperu Melitta a V60 a jejich země původu

První dripper se objevil v Německu v roce 1908. Průkopnicí byla Melitta Bentz, která přišla s novým způsobem přípravy kávy – namletá káva se vložila na papírový filtr, zalila se vodou a po protečení byla káva připravena. Pro tento účel vynalezla jednoduchý „cedník“, do které se vkládal papírový filtr a následně i káva s vodou. V průběhu let jeho design ještě upravila a výsledkem se stal keramický trychtýř kónického tvaru se žebrováním na bocích.

Byla to příjemná změna v chuti kávy, protože lógr už neležel na dně šálku jako tomu je u „českého turka“. Káva nezhořkla, ale byla stejně lahodná až do posledního doušku.

Tím ale cesta Dripperu nekončí. V Tokiu totiž o několik desítek let později vznikl v roce 2004 jeho „bráška“ pod názvem Hario V60. Oproti Melittě má větší otvor uprostřed, jinak uzpůsobené žebrování a papírový filtr do kávovarů Hario svírá v nádobě přesně úhel 60°.

i Cenově dostupné varné konvice v naší nabídce

Drippery nyní existují keramické, měděné i plastové a záleží jen na vás, který typ dripperu se vám pro přípravu kávy zalíbí nejvíce.

i Filtr do Dripperu Melitta je na konci plochý, kdežto papírový filtr na kávu pro Dripper Hario V60 má tvar kužele se zakončením do špičky.

NÁVOD: Postup přípravy kávy v Dripperu

  1. Do Dripperu umístěte papírový filtr a propláchněte jej horkou vodu.
  2. Dripper „posaďte“ přímo na šálek nebo jinou nádobu, do které chcete zachycovat filtrovanou kávu.
  3. Poté do filtru nasypte požadované množství kávy – přibližně 6-8 gramů na 100 ml vody. Použijte jemněji namletou kávu než pro French press (středně hrubé mletí).
  4. Vodu ohřejte na ideálně 90–93 °C a kávu spařte, tzn. zalijte ji jen takovým množstvím vody, aby se vsákla do kávy.
  5. Počkejte pár vteřin (cca 30) a následně pomalu dolévejte do Dripperu zbývající vodu.
  6. Až je šálek naplněn dle vašich představ, je hotovo.
i Vodu nelijte z výšky, ale naopak těsně nad Dripperem. Kávu přelévejte nejlépe krouživými pohyby ke středu filtru. Pamatujte na to, že rychlost, výška a způsob nalévání vody na kávu mají vliv na její výslednou chuť.

Výhody přípravy kávy v Dripperu

  • Rychlá a jednoduchá příprava kávy
  • Nesetkáte se zde se spálenou chutí, jako tomu může být u moka konvičky
  • Dripper je skladný a dobře se s ním manipuluje
  • Jednoduchá údržba
  • Nízká cena
Káva z Dripperu
Káva z Dripperu chutná velmi dobře a doma si tak rychle a jednoduše dopřejete kávu jako z kavárny.
i Zrnkovou kávu si můžete namlít i v pohodlí domova pomocí ručního či elektrického mlýnku na kávu. Vodu použijte filtrovanou nebo balenou, docílíte tak ještě lepší chuti kávy.

Abyste získali kávu lahodné chuti, nepotřebujete žádná složitá zařízení. Postačí vám Dripper Melitta nebo Hario V60 a papírový filtr. Princip přípravy kávy přes Dripper patří mezi nejjednodušší a nejlevnější a zabere vám jen pár minut.

We care about your privacy

Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.

More information
I understand Detailed settings Reject everything
P-DC1-WEB06