Doba, kdy byl u vaření jídla nejdůležitější co nejkratší čas přípravy, je na ústupu. Lidé se čím dál více zajímají o kvalitu i výživovou hodnotu připraveného pokrmu a nechtějí se šidit. A tak výrobci kuchyňských pomocníků neustále přicházejí s novými a novými nápady, jak uspokojit své zákazníky. Jedním z těchto produktů moderní doby je i pomalý hrnec. K čemu je dobrý, jaké jsou jeho výhody a co v něm můžete připravit, se dozvíte v našem článku. Jako bonus pro vás máme i pár receptů.
Zjednodušeně řečeno, pomalý hrnec vám umožňuje připravit pokrmy takzvaně „v jednom hrnci“ – všechny přísady do něj vložíte, nastavíte teplotu, čas a můžete se věnovat něčemu jinému. Odpadá tím nepohodlné stání u plotny i nutnost použití vícero nádobí k přípravě jídla.
Hrnec na pomalé vaření se skládá z hrnce s ovládacím panelem, vnější vyjímatelné nádoby (tu lze zpravidla použít i pro vaření na varné desce či plynu) a poklice. Velká část elektrických hrnců s pomalým vařením disponuje funkcí časovače, kdy se po doběhnutí stanoveného času přístroj sám vypne. Některé hrnce mají navíc i funkce udržení teploty, automatického vypnutí či oddáleného startu.
Nepleťte si pomalé vaření s metodou sous vide. Obojí sice vypadá podobně (pokrm se připravuje v jednom hrnci při nízké teplotě), ale probíhá úplně jinak. Sous vide pracuje na principu vakua, kdy se potraviny umístí do fólie či speciálního sáčku a vloží se v hrnci do vodní lázně. V pomalém hrnci nic do fólie nebalíte a ani nedochází k vytvoření vakua.
Jak už je patrné z názvu, hrnec na pomalé vaření se za ničím nežene. Pracuje pomalu, ale jistě. Pokrm v něm připravíte zpravidla mezi 3 až 10 hodinami při teplotě 95 °C.
Jak se lidově říká: „v jednoduchosti je krása“. A jednoduchostí přípravy pokrmů právě tenhle pomocník vyniká. Ingredience totiž stačí nakrájet, umístit do hrnce, promíchat je, přiklopit poklicí a zapnout. Dál už se o pomalý hrnec nemusíte starat. Jídlo se totiž vaří tak pomalu, že se nemůže připálit. Tekutina se neodpařuje, takže není nutné přilévat vodu, ani pokrm míchat. Hotové jídlo navíc zůstane v hrnci na pomalé vaření dlouho teplé.
Přestože vaření v pomalém hrnci trvá několik hodin, tedy déle než zaměstnáváte troubu či sporák, je o něco šetrnější vůči výdajům za energii. Nepotřebuje totiž od zařízení podat velký výkon během krátké chvíle, a hlavně má celou dobu téměř konstantní spotřebu. To se rozhodně nedá říci o plotně ani troubě, kde se obojí musí nejprve nahřát na vysokou teplotu a poté se potýká s teplotními výkyvy.
Při průměrné ceně elektřiny 4,83 Kč za jednu kilowatthodinu vás provoz průměrného 220W pomalého hrnce vyjde na 1 Kč za hodinu. Oproti tomu vaření na plynovém sporáku (jedna varná zóna 2 000 W) vás za hodinu vyjde minimálně na 10 Kč. Vaření na sklokeramické desce (1 200 W) vás přijde na 6 Kč. U indukce (1 800 W) potom na 9 Kč za hodinu. Navíc v případě, že vaříte ve dvou hrncích najednou, si výdaje vynásobte dvakrát, popř. si připočtěte čas, pokud u vaření nestrávíte pouze hodinu. Zkuste si představit, kolik by vás asi stálo, kdybyste se pomalé vaření snažili simulovat na sporáku.
(Pozn.: Údaje za spotřebu jsou orientační a mohou se lišit v závislosti na způsobu použití spotřebičů.)
Možná si říkáte, jak může něco pomalého ušetřit čas. Odpověď je jednoduchá. Jelikož pomalý hrnec vaří sám a není třeba ho kontrolovat, můžete se věnovat jiným činnostem, než je stání u plotny, zatímco se vám jídlo připravuje. Jděte třeba na procházku, zahrajte si s dětmi pexeso nebo čas využijte k úklidu vašeho obydlí.
Jestli se z práce vracíte pozdě a na několikahodinové vaření zkrátka nemáte prostor, zkuste si ingredience připravit do hrnce už ráno nebo předchozí večer a nastavit odložení startu. Během doby, co budete makat v práci, se zapotí i váš pomalý hrnec. Po příchodu domů vás odmění voňavoučkým, ještě teplým jídlem, do kterého se hned můžete pustit. Pokud nedisponujete pomalým hrncem s odloženým startem, nechte hrnec na pomalé vaření běžet přes noc, ráno ho vypněte a po příchodu domů si pokrm jednoduše přihřejte.
V případě, že jste zapřisáhlí improvizátoři, kteří jídlo zásadně řeší na poslední chvíli, bude pro vás pomalý hrnec spíše sváteční záležitostí.
Díky pomalému vaření při nízké teplotě se v potravinách nezničí tolik cenných látek jako při klasické přípravě. To samé platí pro koření. S použitím minima dostanete maximum chuti.
Jak už jsem zmínila v bodě #1, z pomalého hrnce se neodpařují tekutiny. To ho přímo předurčuje k vaření skvělých omáček i vývarů a šťavnatých masíček, na která byste si jindy netroufli. Vše je jednoduché a předurčené k úspěchu. Vyzkoušejte guláš, svíčkovou nebo třeba vývar.
Pomalý hrnec si poradí i s tužšími kousky masa, jako jsou hovězí líčka, kližka apod. Pokud chcete ušetřit, nebojte se tedy použít i levnější maso, na které byste si při běžné přípravě netroufli.
Pokud zrovna držíte dietu nebo zkrátka nemáte rádi mastná jídla, určitě vás potěší, že při přípravě pokrmů v pomalém hrnci, není třeba přidávat žádný tuk. Tedy pokud se nechystáte péct nebo ingredience v hrnci předsmažovat. To je pak samozřejmě nezbytné nádobu vymazat.
Pomalý hrnec je ideální pro vaření omáček, vývarů i přípravu nejrůznějších druhů masa. To ale není vše, co dokáže. V symfonii chutí promění i obyčejnou zeleninu, těstoviny a vykouzlí i dezerty. Vše ale záleží na vaší fantazii a chuti objevovat. Níže se můžete inspirovat několika recepty.
Dýni pro lepší chuť v pomalém hrnci upečte na másle. Přidejte vývar, sůl pepř i česnek a rozmixujte do hladka. Polévku můžete servírovat posypanou dýňovými semínky a se zakysanou smetanou.
Omyté a vypeckované švestky dejte do pomalého hrnce. Přidejte ostatní přísady a na stupeň 1 vařte 7 až 8 hodin. Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixérem a naplňte do sklenic vymytých horkou vodou. Můžete i zakápnout troškou rumu.
Maso, celer a mrkev nakrájejte na 1 až 2 cm velké kousky. Všechny ingredience vložte do nádoby na vaření a na II. stupeň vařte 6 až 8 hodin.
V pomalém hrnci opečte na oleji okořeněné maso. Poté přidejte zeleninu a uzenou slaninu nakrájenou na kostky, cibuli, máslo a mouku. Následně podlijte vodou a duste na II. stupni přibližně 7 hodin. Po uplynutí této doby maso vyjměte a do omáčky přilijte mléko, smetanu a ochuťte. Podávejte s houskovým knedlíkem, citronem a brusinkou.
Nádobu pomalého hrnce vymažte máslem, nalijte dovnitř těsto a uhlaďte ho. Hrnec zakryjte 4 vrstvami kuchyňského papíru a přiklopte pokličkou. Pečte na stupeň 1 přibližně dvě a půl hodiny. Poté vpíchnutím špejle vyzkoušejte, zda je koláč hotový. Po vychladnutí ho servírujte samotný, nebo třeba s ušlehanou smetanou, nutelou či džemem.
Vaření v pomalém hrnci není jen trendy záležitost posledních let. V pomalém hrnci uvaříte vynikající pokrmy, které během procesu vaření neztrácejí důležité živiny, vitamíny a minerály. Inspirujte se našimi recepty a vychutnejte si chutné pokrmy s minimem námahy.