Refresh the page

Co je pomalý hrnec + RECEPTY

Aktualizováno

Doba, kdy byl u vaření jídla nejdůležitější co nejkratší čas přípravy, je na ústupu. Lidé se čím dál více zajímají o kvalitu i výživovou hodnotu připraveného pokrmu a nechtějí se šidit. A tak výrobci kuchyňských pomocníků neustále přicházejí s novými a novými nápady, jak uspokojit své zákazníky. Jedním z těchto produktů moderní doby je i pomalý hrnec. K čemu je dobrý, jaké jsou jeho výhody a co v něm můžete připravit, se dozvíte v našem článku. Jako bonus pro vás máme i pár receptů.

Dobrota z pomalého hrnce

Co je pomalý hrnec (+RECEPTY) – OBSAH

  1. Co je pomalý hrnec
  2. Na jakém principu pomalý hrnec pracuje?
  3. 7 výhod pomalého hrnce
  4. Co lze v pomalém hrnci připravit?
  5. Pomalý hrnec – recepty

Co je pomalý hrnec

Zjednodušeně řečeno, pomalý hrnec vám umožňuje připravit pokrmy takzvaně „v jednom hrnci“ – všechny přísady do něj vložíte, nastavíte teplotu, čas a můžete se věnovat něčemu jinému. Odpadá tím nepohodlné stání u plotny i nutnost použití vícero nádobí k přípravě jídla.

Hrnec na pomalé vaření se skládá z hrnce s ovládacím panelem, vnější vyjímatelné nádoby (tu lze zpravidla použít i pro vaření na varné desce či plynu) a poklice. Velká část elektrických hrnců s pomalým vařením disponuje funkcí časovače, kdy se po doběhnutí stanoveného času přístroj sám vypne. Některé hrnce mají navíc i funkce udržení teploty, automatického vypnutí či oddáleného startu.

Elektrický hrnec s pomalým vařením

Na jakém principu pomalý hrnec pracuje?

Nepleťte si pomalé vaření s metodou sous vide. Obojí sice vypadá podobně (pokrm se připravuje v jednom hrnci při nízké teplotě), ale probíhá úplně jinak. Sous vide pracuje na principu vakua, kdy se potraviny umístí do fólie či speciálního sáčku a vloží se v hrnci do vodní lázně. V pomalém hrnci nic do fólie nebalíte a ani nedochází k vytvoření vakua.  

Jak už je patrné z názvu, hrnec na pomalé vaření se za ničím nežene. Pracuje pomalu, ale jistě. Pokrm v něm připravíte zpravidla mezi 3 až 10 hodinami při teplotě 95 °C.

7 důvodů, proč vařit v pomalém hrnci

#1 Jednoduchost

Jak se lidově říká: „v jednoduchosti je krása“. A jednoduchostí přípravy pokrmů právě tenhle pomocník vyniká. Ingredience totiž stačí nakrájet, umístit do hrnce, promíchat je, přiklopit poklicí a zapnout. Dál už se o pomalý hrnec nemusíte starat. Jídlo se totiž vaří tak pomalu, že se nemůže připálit. Tekutina se neodpařuje, takže není nutné přilévat vodu, ani pokrm míchat. Hotové jídlo navíc zůstane v hrnci na pomalé vaření dlouho teplé. 

Pomalý hrnec

#2 Úspora energie

Přestože vaření v pomalém hrnci trvá několik hodin, tedy déle než zaměstnáváte troubu či sporák, je o něco šetrnější vůči výdajům za energii. Nepotřebuje totiž od zařízení podat velký výkon během krátké chvíle, a hlavně má celou dobu téměř konstantní spotřebu. To se rozhodně nedá říci o plotně ani troubě, kde se obojí musí nejprve nahřát na vysokou teplotu a poté se potýká s teplotními výkyvy. 

Při průměrné ceně elektřiny 4,83 Kč za jednu kilowatthodinu vás provoz průměrného 220W pomalého hrnce vyjde na 1 Kč za hodinu. Oproti tomu vaření na plynovém sporáku (jedna varná zóna 2 000 W) vás za hodinu vyjde minimálně na 10 Kč. Vaření na sklokeramické desce (1 200 W) vás přijde na 6 Kč. U indukce (1 800 W) potom na 9 Kč za hodinu. Navíc v případě, že vaříte ve dvou hrncích najednou, si výdaje vynásobte dvakrát, popř. si připočtěte čas, pokud u vaření nestrávíte pouze hodinu. Zkuste si představit, kolik by vás asi stálo, kdybyste se pomalé vaření snažili simulovat na sporáku. 

(Pozn.: Údaje za spotřebu jsou orientační a mohou se lišit v závislosti na způsobu použití spotřebičů.)

#3 Úspora času

Možná si říkáte, jak může něco pomalého ušetřit čas. Odpověď je jednoduchá. Jelikož pomalý hrnec vaří sám a není třeba ho kontrolovat, můžete se věnovat jiným činnostem, než je stání u plotny, zatímco se vám jídlo připravuje. Jděte třeba na procházku, zahrajte si s dětmi pexeso nebo čas využijte k úklidu vašeho obydlí. 

Rodinné vaření

Jestli se z práce vracíte pozdě a na několikahodinové vaření zkrátka nemáte prostor, zkuste si ingredience připravit do hrnce už ráno nebo předchozí večer a nastavit odložení startu. Během doby, co budete makat v práci, se zapotí i váš pomalý hrnec. Po příchodu domů vás odmění voňavoučkým, ještě teplým jídlem, do kterého se hned můžete pustit. Pokud nedisponujete pomalým hrncem s odloženým startem, nechte hrnec na pomalé vaření běžet přes noc, ráno ho vypněte a po příchodu domů si pokrm jednoduše přihřejte. 

V případě, že jste zapřisáhlí improvizátoři, kteří jídlo zásadně řeší na poslední chvíli, bude pro vás pomalý hrnec spíše sváteční záležitostí.

i Máte rádi přístroje, které pracují za vás? A už jste slyšeli o rýžovaru? Víte, jak funguje? Rozhodujete se, zda si ho pořídit? Pak si přečtěte náš čánek: Rýžovar. Koupit, nebo nekoupit?

#4 Výraznější chuť i zachování vitamínů

Díky pomalému vaření při nízké teplotě se v potravinách nezničí tolik cenných látek jako při klasické přípravě. To samé platí pro koření. S použitím minima dostanete maximum chuti.

#5 Expert na šťavnatost

Jak už jsem zmínila v bodě #1, z pomalého hrnce se neodpařují tekutiny. To ho přímo předurčuje k vaření skvělých omáček i vývarů a šťavnatých masíček, na která byste si jindy netroufli. Vše je jednoduché a předurčené k úspěchu. Vyzkoušejte guláš, svíčkovou nebo třeba vývar.

Guláš z pomalého hrnce

#6 Tuhé maso? Není problém!

Pomalý hrnec si poradí i s tužšími kousky masa, jako jsou hovězí líčka, kližka apod. Pokud chcete ušetřit, nebojte se tedy použít i levnější maso, na které byste si při běžné přípravě netroufli.

#7 Dieta? No a?

Pokud zrovna držíte dietu nebo zkrátka nemáte rádi mastná jídla, určitě vás potěší, že při přípravě pokrmů v pomalém hrnci, není třeba přidávat žádný tuk. Tedy pokud se nechystáte péct nebo ingredience v hrnci předsmažovat. To je pak samozřejmě nezbytné nádobu vymazat.

i Rádi se inspirujete recepty? Zkuste našich 8 receptů na skvělé smoothie.

Co lze v pomalém hrnci připravit?

Pomalý hrnec je ideální pro vaření omáček, vývarů i přípravu nejrůznějších druhů masa. To ale není vše, co dokáže. V symfonii chutí promění i obyčejnou zeleninu, těstoviny a vykouzlí i dezerty. Vše ale záleží na vaší fantazii a chuti objevovat. Níže se můžete inspirovat několika recepty.

Pomalý hrnec recepty

Pomalý hrnec – recepty

Dýňová polévka z pomalého hrnce

  • 800 g dýně nakrájené na kostičky, zbavené jader
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Dýni pro lepší chuť v pomalém hrnci upečte na másle. Přidejte vývar, sůl pepř i česnek a rozmixujte do hladka. Polévku můžete servírovat posypanou dýňovými semínky a se zakysanou smetanou. 

Dýňová polévka z pomalého hrnce

Domácí švestková povidla z pomalého hrnce

  • 1,5 kg švestek
  • 3 skořice
  • 3 badyány
  • 6 hřebíčků
  • šťáva z citrónu
  • až 750 g cukru (množství záleží na zralosti švestek – čím zralejší, tím méně cukru)

Omyté a vypeckované švestky dejte do pomalého hrnce. Přidejte ostatní přísady a na stupeň 1 vařte 7 až 8 hodin. Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixérem a naplňte do sklenic vymytých horkou vodou. Můžete i zakápnout troškou rumu.

Povidla z pomalého hrnce

i Máte rádi džemy a marmelády? Další recepty najdete v našem článku: 5 tipů, jak zavařovat (NÁVOD + RECEPTY)


Dušené hovězí na zelenině a žampionech z pomalého hrnce

  • 800 g hovězího (lze zaměnit za vepřové)
  • 400 g krémových žampionů
  • 6 čerstvých rajčat
  • 200 g celeru
  • 3 mrkve
  • 400 g krájených rajčat z konzervy
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 40 g kukuřičné mouky
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 9 g římského kmínu
  • 6 g papriky
  • 6 g chilli koření
  • sůl
  • pepř

Maso, celer a mrkev nakrájejte na 1 až 2 cm velké kousky. Všechny ingredience vložte do nádoby na vaření a na II. stupeň vařte 6 až 8 hodin.

Dušené hovězí z pomalého hrnce


Svíčková na smetaně z pomalého hrnce

  • 1 kg zadního hovězího
  • 50 ml oleje
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 50 g petržele
  • 60 g cibule
  • 150 g uzené slaniny
  • 2 bobkové listy
  • 50 g soli
  • 5 g nového koření
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 500 ml vody
  • 200 ml mléka
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 ml 33% smetany
  • 200 g brusinkového kompotu
  • 1 citrón
  • houskový knedlík jako příloha

V pomalém hrnci opečte na oleji okořeněné maso. Poté přidejte zeleninu a uzenou slaninu nakrájenou na kostky, cibuli, máslo a mouku. Následně podlijte vodou a duste na II. stupni přibližně 7 hodin. Po uplynutí této doby maso vyjměte a do omáčky přilijte mléko, smetanu a ochuťte. Podávejte s houskovým knedlíkem, citronem a brusinkou.

Svíčková na smetaně

Mrkvový koláč z pomalého hrnce

  • 250 g hnědého cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 200 ml oleje
  • 280 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 450 g strouhané mrkve

Nádobu pomalého hrnce vymažte máslem, nalijte dovnitř těsto a uhlaďte ho. Hrnec zakryjte 4 vrstvami kuchyňského papíru a přiklopte pokličkou. Pečte na stupeň 1 přibližně dvě a půl hodiny. Poté vpíchnutím špejle vyzkoušejte, zda je koláč hotový. Po vychladnutí ho servírujte samotný, nebo třeba s ušlehanou smetanou, nutelou či džemem. 

Mrkvový koláč

i Mohlo by vás zajímat

Vaření v pomalém hrnci není jen trendy záležitost posledních let. V pomalém hrnci uvaříte vynikající pokrmy, které během procesu vaření neztrácejí důležité živiny, vitamíny a minerály. Inspirujte se našimi recepty a vychutnejte si chutné pokrmy s minimem námahy. 

Výběr pomalých hrnců

We care about your privacy

Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.

More information
I understand Detailed settings Reject everything
P-DC1-WEB03