Refresh the page

Jak vybrat turistické hole

Aktualizováno

Turistické hole vídáme poslední dobou čím dál častěji. Pohyb s nimi má veliký vliv na kondici, pomáhají udržovat stabilitu a při jejich používání nezapojujeme pouze nohy, ale rovnou celé tělo. Jak správně takové hole vybrat a čím se při koupi řídit?

Průvodce výběrem turistických holí – OBSAH

Tipy pro výběr turistických holí

  1. Při výběru je důležité zvolit správnou délku holí, ta odpovídá 0,68násobku výšky vaší postavy.
  2. Pro příležitostné využití holí vám budou stačit i levnější turistické hole. Pokud jste naopak nadšencem do dlouhých túr, nebojte se do holí zainvestovat.
  3. Ujasněte si, k čemu budete turistické hole používat – na výšlapy, nebo na cesty nenáročným terénem?

Trekking

Co je důležité při výběru turistických holí?

Délka

Hůlky by měly být dlouhé tak, abyste při jejich držení měli ruce v pravém úhlu. Ideální délka pevných holí je 0,68násobkem vaší výšky. Tento výpočet můžete rychle přeskočit díky tabulce, kterou přikládáme:

Vaše výška (cm) 140 145 150 155 160 165 170 175 180 185 190 195
Délka hole (cm) 95 100 100 105 110 110 115 120 125 130 135 135


U teleskopických holí svoji výšku zohledňovat nemusíte, ty se dají pohodlně nastavit.

Materiál

Materiál hraje při výběru holí velice důležitou roli. Hole se vyrábí ze tří základních materiálů:

  • Hliníkové hole – mají nejvyšší hmotnost a mohou se ohnout. Výhodou hliníkových holí je jejich nízká cena, proto jsou určeny pro všechny nenáročné turisty.
  • Duralové hole – jsou vyrobeny ze slitiny hliníku a mědi. Jsou pevnější než hliníkové, jejich cena se ale zároveň stále drží na přijatelné úrovni.
  • Karbonové hole – patří mezi ty nejkvalitnější. Hole jsou nejlehčí a nejodolnější. Jsou určeny pro všechny náročné turisty.

Výbava

  • Rukojeť – snižuje vibrace na paži, měla by mít vhodný tvar pro držení. Vyrábějí se z plastu, gumy, korku nebo pěnové hmoty. Zejména v létě oceníte pěnovou hmotu nebo korek, odsávají totiž nejlépe pot a bude se vám hodit jejich tvarovatelnost.
  • Poutko u trekové hole – zajišťuje správnou techniku chůze. Navléká se na zápěstí, většinou je nastavitelné, aby neomezovalo krevní oběh.
  • Hrot – levnější varianty holí mají hrot vyrobený z tvrdé oceli nebo vidia. U těch dražších se setkáte s hroty z karbidu, který předčí vidium svou dlouhou životností. V nenáročném terénu se vám budou na špičaté hroty hodit také gumové koncovky.
  • Talíře nad hrotem – vyrábí se zpravidla z plastu a brání zaboření holí do sněhu nebo měkkého terénu. Po opotřebení je lze lehce vyměnit.

Hmotnost

Hmotnost patří mezi velmi důležité parametry. V zásadě platí, že byste při chůzi neměli hole téměř cítit, výrobky s nižší hmotností jsou zároveň dražší.

Je tedy namístě zamyslet se, jak často budete hole používat. Pro občasné procházky po nenáročných cestách můžete zvolit i těžší hliníkové hole, ale u vysilujících cest nebo nordic walkingu je důležité mít na paměti každý gram, proto je v tomto případě lepší zainvestovat i do holí karbonových.

  • Hliníkové hole – váží nejvíce, hmotnost páru tohoto druhu holí se pohybuje od 500 gramů do 700 gramů.
  • Duralové hole – zlatá střední cesta, pár duralových holí váží 450 gramů a více.
  • Karbonové hole – hmotnost páru nejodolnějších a nejkvalitnějších holí se pohybuje kolem 400 gramů.

Způsob upevnění dílů na teleskopické holi

Díly na teleskopické hole lze upevnit třemi způsoby:

  • Šroubování – tento způsob se uplatňuje spíše u levnějších teleskopických holí, u tohoto typu upevňování dílů však hrozí protáčení.
  • Speed lock – zamykání páčkou, jde o mnohem spolehlivější náhradu za šroubování.
  • Zamykání jako u lavinové sondy – nejbezpečnější způsob zamykání. Výhodou je rychlost a jednoduchost při skládání, najdeme ho ale pouze u nejdražších holí.

Trekové hole

  • Opora při procházkách přírodou i při náročnějších výstupech
  • Silnější a těžší než hole na nordic walking
  • Mají poutka a mohutnější rukojeť

Trekové hole využijete hlavně jako oporu při lezení po horách a provozování horské turistiky, své využití najdou ale i během kratších tras členitým terénem. Tyto hole se stanou nezaměnitelným pomocníkem pro vaše klouby během horských výstupů a zejména sestupů.

Výhody a nevýhody
  • Široký výběr
  • Snižují zátěž hlavně kolenních kloubů
  • Umožňují snadněji překonat obtížné úseky
  • Po velmi častém a dlouhodobém používání se z vás pomalu vytrácí smysl pro rovnováhu

Hole na nordic walking

  • Koncipované pro dynamickou chůzi nebo běh v nenáročném terénu
  • Odlišné pro pravou a levou ruku
  • Lehčí než trekové hole, podobné holím pro běžecké lyžování
  • Namísto poutek mají rukavičky, které zajišťují správnou techniku chůze

Hole pro severskou chůzi slouží k zapojení svalů rukou a celé horní poloviny těla. To vede k vyšší rychlosti chůze a většímu vynaložení energie. Přispívají ke zvýšení stability chodce a také ke snížení zátěže dolních končetin. Využijete je při rychlé chůzi nebo běhu v rovném a nenáročném terénu.

Výhody a nevýhody
  • Zajistí větší stabilitu a oporu
  • Kvalitní materiály
  • Stejně jako u trekových holí je potřeba hlídat nadměrné používání

Časté otázky při výběru holí

V čem se liší trekové hůlky od těch na nordic walking?

Samotný treking se zaměřuje spíše na horské a vysokohorské túry a zdolávání kopců. Při trekingu chodíme vzpřímeně a tempo chůze je pomalejší.

Naopak při nordic walkingu se jedná o vycházky v nenáročném terénu, pohybujeme se většinou po rovinách. Správně máme mít tělo mírně nakloněno vpřed, ramena jsou svěšená a pohybujeme se rychleji. Při této aktivitě zapojujeme až 90 % svalstva.

Teleskopické, nebo pevné hole?

Pevné hole jsou vyrobeny z jednoho kusu materiálu, tím pádem mají vyšší odolnost a jsou stabilní. Nejsou ale tak dobře skladné jako hole teleskopické.

Naopak teleskopické hole jsou vyrobeny ze dvou nebo tří kusů a mají nastavitelnou délku. Hodí se ke všem typům túr kromě těch extrémních. Kvůli skládacímu mechanismu mají totiž kratší životnost.

Jak často budete chodit?

Tuto otázku je velmi důležité si položit hned na začátku. Jestliže do hor vyrážíte pouze příležitostně, rozhodně vám postačí hole v nižší cenové kategorii – cena se zde pohybuje kolem 1 000 korun. Pokud jste ale do podobných aktivit zapálení a do náročného terénu vyrážíte pravidelně, je na místě zapřemýšlet nad vyšší investicí do holí. S vyšší cenou přichází i vyšší kvalita. Při výběru tak můžete využít i následujícího rozdělení holí do kategorií dle ceny:

  • Levné hole                            

    Nejlevnější turistické hole se pohybují v cenové relaci do 1 000 korun. Tato kategorie je vhodná pro všechny, kteří budou hole využívat pouze příležitostně.

  • Běžné hole                            

    Tyto hole využije každý běžný turista, který do hor vyráží i vícekrát za rok a potřebuje do výbavy více zainvestovat. Ceny se zde pohybují mezi 1 000 a 2 000 korun.

  • Vysoce kvalitní hole

    Zde už by měl vybírat člověk, který to s turistikou myslí vážně a nebojí se vyrazit ani do extrémních podmínek. V cenové relaci od 2 000 Kč do 4 000 Kč se nachází už vysoce kvalitní turistické hole. Naleznete zde např. odolné hole z karbonu.

  • Nejkvalitnější turistické hole

    V cenové relaci od 4 tisíc korun se pohybují ty úplně nejlepší hole na trhu. Může se jednat o nejodolnější karbonové hole, ultralehké hole. Tyto hole se hodí hlavně pro ty z vás, kteří chtějí používat jen to nejlepší nebo se turistikou živí.

We care about your privacy

Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.

More information
I understand Detailed settings Reject everything
P-DC1-WEB14