Refresh the page

Jak upevnit houpací síť (NÁVOD)

• Autor: Redakce

Ať už v houpací síti plánujete relaxovat na zahradě, či v pohodlí svého domova, vyskytují se zde otázky ohledně jejího zavěšení: Jak daleko od sebe mají být konce pro zavěšení houpací sítě? Jak vysoko musí být konce, aby se síť nedotýkala země? Na tyto otázky si společně s návodem, jak takovou houpací síť zavěsit, odpovíme v tomto článku.

Houpací síť

Jak zavěsit houpací síť – OBSAH

  1. Na jaká místa lze houpací síť pověsit?
  2. Co vše budete k zavěšení houpací sítě potřebovat?
  3. Jak vybrat vhodné místo k zavěšení houpací sítě? 
  4. Postup zavěšení houpací sítě

Na jaká místa lze houpací síť pověsit?

Jak už úvod článku zmiňuje, většině z nás se při slovním spojení houpací síť vybaví síť natažená například mezi stromy nebo někde v přírodním prostředí. Tímto se ale vůbec nemusíte limitovat. Houpací síť si můžete zavěsit například mezi zdi v bytě či domě. Záleží jen na vás, kde budete chtít svůj volný čas v houpací síti trávit.

Houpací síť uvnitř interiéru bytu
Houpací síť může být zavěšena také jako doplněk interiéru vašeho bytu.

Co vše budete k zavěšení houpací sítě potřebovat?

A co vše tedy budete k zavěšení houpací sítě potřebovat? V první řadě samozřejmě samotnou houpací síť. Těch je více druhů. Časté jsou klasické houpací sítě, které se skládají ze závěsných konců a látky, která tvoří tělo sítě, na němž budeme ležet. Existují i houpací sítě jim podobné, s tím rozdílem, že jsou uprostřed vyztužené tyčí, nebo tzv. závěsná křesla.

Pro zavěšení vámi zvoleného druhu sítě budete potřebovat také upevňovací prvky, jako jsou upevňovací lana, karabiny, popřípadě i skoby. To pro případ, že se rozhodnete pro zavěšování sítě nebo závěsného křesla v interiéru bytu nebo domu.

Jak vybrat vhodné místo k zavěšení houpací sítě?

Pokud jste si již našli místo, kam byste chtěli houpací síť zavěsit, je dobré nejprve zkontrolovat, jestli se vaše síť na toto místo hodí s ohledem na její velikost. Odstup zavěšovacích bodů se řídí jednoduchým pravidlem.

Zavěšení sítě
Od odstupu závěsných bodů se odvíjí výška zavěšení houpací sítě.

Výška zavěšení by měla odpovídat přibližně polovině horizontální vzdálenosti obou konců houpací sítě. Pokud je vzdálenost větší, musí se houpací síť pověsit výš. S každým dalším metrem této vzdálenosti musí být zavěšovací koncové body houpací sítě umístěny o 50 cm výš. Pokud tedy například chcete síť pověsit mezi stromy, které jsou od sebe vzdálené 5 metrů, pověste ji na obou koncích do výšky přibližně 2,5 metru.

Postup zavěšení houpací sítě

Postup zavěšení houpací sítě se bude lišit podle toho, zda se ji rozhodnete věšet venku, nebo v interiéru. Řekněme si tedy, jak to bude s věšením sítě mezi dva stromy, s věšením houpací sítě mezi dvě stěny a s věšením závěsného křesla. Začneme s tou nejklasičtější variantou, tedy zavěšením houpací sítě mezi dva stromy.

Zavěšení houpací sítě mezi dva stromy

Jedná se asi o jednu z nejklasičtějších variant zavěšení houpací sítě. Vzdálenost stromů by se měla řídit podle velikosti naší houpací sítě. Stromy by měly stát minimálně 3 metry od sebe a měly by být dostatečně silné, aby společně s houpací sítí unesly váhu jednoho člověka, případně i více lidí.

Zavěšení sítě mezi dva stromy
Takto vypadá klasická houpací síť, která je zavěšena mezi dvěma stromy.

Zavěšení houpací sítě mezi dvě stěny

Další možností zavěšení houpací sítě je zavěsit ji mezi dvě stěny. Do stěny připevněte skobu a k ní provazem přivažte konec houpací sítě. Dávejte si ale pozor na výběr vhodného místa, není vhodné si například houpací síť věšet poblíž televize nebo jiného křehkého nábytku či vybavení domácnosti. 

Zavěšení sítě mezi dvě stěny
Síť zavěšená mezi dvě stěny může sloužit nejen jako místo k relaxaci, ale také jako dekorace interiéru.

Dbejte také na maximální nosnost sítě, aby nenastala situace, kdy se síť kvůli přetížení utrhne ze skob a způsobí škodu na zdi, na níž byla zavěšena. Nejvhodnějším místem pro zavěšení houpací sítě je pevná, betonová zeď.

Pozor dejte při věšení sítě, kterou se rozhodnete upevnit do sádrokartonové zdi. Jedná se o risk, jelikož sádrokartonové zdi nemají takovou nosnost jako běžné zdi. Pokud ale máte k dispozici jen sádrokartonovou zeď, raději síť pověste až na trám nebo jinou nosnější konstrukci, která se za vrstvou sádrokartonu nachází. Další možností je pořízení podpůrné konstrukce, na niž by se houpací síť zavěsila.

Stejný postup volte i v případě, kdy se rozhodnete síť zavěsit na příčky. Jelikož se jedná o nenosnou stavební konstrukci, i v tomto případě je dobré síť upevnit na nějakou podpůrnou či nosnější konstrukci. Jak již bylo výše zmíněno, nejlepším kandidátem pro zavěšení vaší sítě bude pevná betonová zeď.

Zavěšení houpací sítě s tyčí

U houpací sítě, která je vyztužená tyčí, to ovšem bude trošku jiné než u sítí, které jsme dosud zmínili. Houpací sítě vyztužené tyčí se napínají a věší zásadně propnuté. Čím více houpací síť napnete, tím bude pohodlnější. U tohoto typu sítě budete potřebovat větší vzdálenost mezi závěsnými body, než tomu bylo u předchozích houpacích sítí. Výška by měla být čtvrtinou vzdálenosti, takže pro tyčovou houpací síť dlouhou 4 m potřebujete výšku asi 1 m. Pro menší síť stačí menší prostor do výšky i do šířky.

Zavěšení závěsného křesla

Závěsné křešlo
Závěsné křeslo stačí pouze pověsit na karabinu umístěnou ve stropě.

U závěsného křesla použijte podobný postup jako u věšení houpací sítě mezi dvě stěny. Rozdíl je jen v tom, že zde bude stačit jedna skoba umístěná ve stropě, na kterou závěsné křeslo pověsíte. Dejte si ale pozor na nosnost sítě, která je u každého modelu individuální.

i Mohlo by vás zajímat

Houpací sítě jsou skvělým způsobem, jak relaxovat. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ houpací sítě a pro místo, kde v ní budete odpočívat, dbejte na správnou techniku zavěšení pro vaše bezpečí. 

We care about your privacy

Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.

More information
I understand Detailed settings Reject everything
P-DC1-WEB02