Refresh the page

Trenér radí: V čem zabodovat na sjezdovce

Aktualizováno

V čem se vydat vstříc zasněženým sjezdovkám a podle čeho si vybrat ideální vybavení? Vyzkoušel jsem základní výbavu sjezdového lyžaře – lyže, helmy, brýle a sjezdové hůlky – a mám pro vás několik tipů.

Test zimního vybavení

V čem zabodovat na sjezdovce – OBSAH

  1. Jako červený šíp s Atomic REDSTER S9
  2. A co hůlky?
  3. Jenom helma, nebo i štít?

Jako červený šíp s Atomic REDSTER S9

Červená barva lyží svištících napříč svahem zaujme už na první pohled. Design nezapře závodní povahu, a jezdecké vlastnosti už vůbec ne. Firma Atomic model REDSTER S9 koneckonců propaguje jako nejrychlejší ze své nabídky.

Stabilita a přesné vedení lyží

Jako milovník carvingových oblouků jsem se ihned pustil do testování nejdůležitějších jízdních vlastností. Mohu potvrdit, že prohánět se po upravené sjezdovce na nabroušených hranách REDSTER S9 je opravdu zážitek. Díky přesnému vedení energie lyží bočnicemi Full Sidewool můžete řezat krátké oblouky nebo se nechat vyvést od jednoho kraje sjezdovky ke druhému. Technologie Servotec a bočnice Full Sidewool pak zajistí, že pohyb lyžaře zůstane stabilní i při velmi svižných rychlostech.  

Atomic Redster s9
Atomic Redster S9 jsou „nejrychlejší“ lyže tohoto výrobce.

Rozdíl poznáte v momentě, kdy vyrazíte na zledovatělou sjezdovku. Atomic REDSTER S9 jsou totiž oproti jiným lyží velmi lehké. To znamená, že je potřeba svou vahou více tlačit do těžiště lyží, abychom i na zledovatělém terénu měli jízdu v obloucích pod kontrolou a dostatečně zahranili.

Celodřevěná, pružná konstrukce

Výhodou konstrukce Atomic REDSTER S9 je vrstvení tvrdého a pružného dřeva, tzv. Power Woodcore, navrch proložených dvěma pláty titanu. Tato kombinace zajišťuje perfektní tlumení a pružnost, což pocítíte zejména při nadskočení a dopadu – ať při nerovnosti terénu nebo chuti si na lyžích jen tak zařádit. Pár skoků jsem si sám vyzkoušel, a lehkost konstrukce lyží se projeví již při odrazu. Následný dopad byl pohodlný a skluznice pevně přilnuly a držely na sjezdovce. 

Lyže Atomic REDSTER S9

Atomic REDSTER S9

Červené rakety pro profesionální jizdu

V portfoliu lyží firmy Atomic se jedná o top model, vykonstruovaný pro rychlou jízdu po hranách. Doporučuji především pro zkušené sjezdaře, závodníky a profesionály; pro začátečníky se ovládání lyží REDSTER S9 mohlo stát skutečnou výzvou. Dlouho by si zvykal na jejich lehkost a jízdní vlastnosti podporující tu nejrychlejší jízdu.

  • Design
  • Přesné vedení lyží
  • Stabilita ve vysokých rychlostech
  • Celodřevěné jádro Power Woodcore
  • Lehounká konstrukce
  • Krojení Highspeed Sidecut podporující vysokou rychlost
  • Polep náchylný k oloupání

A co hůlky?

Určitě můžu s klidným svědomím doporučit produkty značky Leki. Modely sjezdových holí Carbon jsou neocenitelné pro rychlý a praktický mechanismus vycvaknutí a nacvaknutí hůlky z rukou, tzv. Trigger. Jednoduchý pohyb během vteřiny odepne ruku od poutka a můžete vyrazit na vlek. Rychlé uvolnění rovněž výrazně snižuje riziko poranění v případě pádu. Oba modely jsou vhodné jak na sjezdovky, tak do volného terénu.

Hůlky Leki Hůlky LekiHůlky Leki

Jenom helma, nebo i štít?

Pokud si hodláme pořídit lyžařskou helmu a k tomu odpovídající brýle, máme dvě varianty. Tradičnější cestou je vybrat si vhodnou helmu a na ní napasovat brýle dle libosti. Alternativou je pořídit si rovnou helmu se zabudovaným štítem.

Může se zdát, že dvě helmy vypadají obdobně a rozdíly pozorujete jen v ceně, která samozřejmě hraje při výběru značnou roli. Při testování helem jsem vypozoroval ovšem vypozoroval detaily, které mohou vaši volbu značně ovlivnit.

Bollé Millenium

Bollé Millenium

Nastavitelný elegán

Ideální volba pro rekreační lyžaře i nadšence do sjezdového lyžování. Přilba je velmi lehká a uvnitř pohodlně polstrovaná, přičemž měkkou vložku lze pro údržbu a vyprání z helmy vyjmout. Zdá se to jako maličkost, tato možnost však nebývá zdaleka samozřejmostí. Z hlediska designu zaujmou krychlovité ornamenty na boční straně. Technologie Click To Fit a Chin Strap umožňují nastavení celé helmy i bradního řemínku pro maximální pohodlí.

Jelikož model B-Rent nemá štít, nastává otázka s jakými brýlemi tuto přilbu zkombinovat. Mohu doporučit Bollé Freze – cenově velmi dostupné a zároveň pohodlné lyžařské brýle. Kvalitní materiál sklíček je díky technologii Carbo Glass odolný poškrábáním, a kvalitní materiál na první pohled poznáte i na užité pěně.

Bollé Backline Visor Premium

Bollé Backline Visor Premium

Spolehlivá helma s nepřehlédnutelným vizorem

Přilba pyšnící se nepřehlédnutelný štítem. Při pořízení tohoto modelu odpadá strach ze ztráty brýlí i nutnost neustálého nasazování. Jednoduchým vertikálním pohybem lze manipulovat s hledím. To vše díky postranním šroubům, které mají tu výhodu, že jsou odšroubovatelné. Nepotřebujete k tomu žádný šroubovák, stačí párkrát zatočit prsty a můžete jezdit bez štítu. Šrouby jsou kovové a vydrží daleko déle oproti klasickým plastovým.

Při změně teplot oceníte nastavitelný systém ventilace umístěné v mřížkovitých otvorech na na helmě. Poznáte tak hned, jestli větráte, nebo teplo izolujete.

Brýle Bollé Brýle Bollé

We care about your privacy

Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.

More information
I understand Detailed settings Reject everything
P-DC1-WEB14