Refresh the page

Vakuování potravin (RADY a TIPY)

Aktualizováno

Neplýtvejte potravinami, které doma nestihnete spotřebovat. Existuje jeden efektivní způsob, díky kterému je nebudete muset vyhazovat, a nejen to. Díky vakuování vydrží potraviny až několikanásobně déle čerstvé, přitom si udrží svou přirozenou vůni, barvu i chuť. Navíc neztratí ani žádné vitamíny či jiné důležité výživové látky, tudíž o nic z toho nepřijdete. Zajímá vás, co všechno budete k vakuování potřebovat? Jak vybrat vakuovačku nebo jak na vakuování masa či jiných potravin? Nejen to se dozvíte v našem článku.

jak na vakuování potravin

Rady a tipy, jak na vakuování potravin – OBSAH

  1. Díky vakuování udržíte potraviny déle čerstvé
  2. Výhody a nevýhody vakuování potravin
  3. Jak probíhá vakuování potravin?
  4. Jak vybrat vakuový systém na potraviny?
  5. Potraviny vhodné k vakuování
  6. 5 tipů na vakuování potravin

Díky vakuování udržíte potraviny déle čerstvé

Vakuování není úplnou novinkou dnešní moderní doby, tato metoda uchovávání potravin je známá již od konce minulého století. Dnes ale v mnohých domácnostech i gastronomických provozovnách pomáhá čelit velkému problému současnosti, a tím je plýtvání potravin. Dostupnost a velký výběr produktů láká ke koupi stejně jako akční cenovky. A pokud množství jídla neodhadnete a nahromadí se vám spousta čerstvých surovin, může se stát, že nebudete vědět, co s nimi.

Aby se nespotřebované potraviny v lednici nezkazily a vy je poté nemuseli vyhazovat, vyzkoušejte jejich bezpečnější a efektivnější skladování. Vakuový systém na potraviny neboli vakuovačka vám pomůže zabránit plýtvání. Umožní vám uskladnit nevyužité zásoby potravin a dokáže až pětinásobně prodloužit jejich čerstvost. Přitom si však vakuované potraviny zachovají důležité živiny, vitamíny, vůni i chuť, takže o nic z toho nepřijdete. Dejte sbohem zhnědlému ovoci, avokádu či bramborám a vydejte se cestou vakuového balení potravin.

Vakuování potravin do mrazáku

Pokud již dopředu víte, že potraviny v nejbližší době nespotřebujete, můžete je namísto v lednici uskladnit také v mrazáku. Po zavakuování vám vzniknou úhledné balíčky, které při skladování zaberou jen minimum místa. Fólie jsou sice průhledné, ale vhodnější je je označit popisky.

vakuovani potravin do mrazáku
Vakuované potraviny si kromě živin udrží také barvu, chuť i vůni. Pro jejich uchování v mrazáku zvolte přilnavé fólie, které jsou skladnější než plastové dózy.

Výhody a nevýhody vakuování potravin

Výhody vakuování potravin

  • Je to snadné a rychlé.
  • Vakuovat můžete i hotová jídla, která pak budete mít ihned po ruce.
  • Vůně ani chuť při vakuování nezmizí.
  • Potraviny si zachovají živiny i vitamíny.
  • Díky vakuování nemusíte plýtvat jídlem.
  • Správným skladováním potravin předchází mnoha onemocněním.
  • Vakuování chrání před působením mikroorganismů, potraviny vydrží déle čerstvé.
  • Vakuové balení potravin zabrání šíření pachů v lednici.
  • Vakuovací systémy jsou nezbytné pro přípravu pokrmů metodou Sous-vide.

Nevýhody vakuování potravin

  • Vyžaduje počáteční investici do vakuovačky.
  • Pokud se rozhodnete pro vakuování potravin do sáčků, je potřeba je dokupovat.

i

Vakuování potravin je pro Sous-vide vaření nezbytné

Sous-vide je metoda vaření při konstantně nízké teplotě do cca 90 °C. Tato metoda se pro přípravu masa, ryb, zeleniny i mléčných výrobků a u každé suroviny se může maximální teplotní hranice lišit. Co vše budete potřebovat na takové vaření a vakuování potravin? Recept, vakuovačku, hrnec na Sous-vide a vakuovací sáček, jehož hlavním účelem je zde možnost vaření ve vodní lázni.

Jak probíhá vakuování potravin?

Vakuování potravin je ten nejefektivnější způsob, jak udržet potraviny déle čerstvé. Jak celý proces probíhá? Vakuovačka z balíčku s potravinou vysaje vzduch, čímž se podstatně zmenší celkový objem. Tento fakt vám skladování sice také usnadní, ovšem za samotným prodloužením trvanlivosti potravin stojí zpomalení množení mikroorganismů (bakterie a zárodky plísní, které ovlivňují rozkládání potravin), ke kterému jinak za přítomnosti vzduchu běžně dochází.

Vakuové balení potravin
Některé vakuovačky jsou natolik skladné, že je můžete mít běžně vytažené na kuchyňské lince, aniž by vám překážely.

Jak pomocí vakuování potravin docílit co možná nejdelší trvanlivosti?

Trvanlivost potraviny ovlivňuje všudypřítomnost kyslíku ve vzduchu. Chcete-li dosáhnout těch nejlepších výsledků a co možná nejdelší trvanlivosti, je důležité, aby vložená potravina měla tvar umožňující naprosto těsné smrštění obalu. Žádné ostré hrany, které by mohly obal protrhnout, nejsou vítány. Rovněž i samotný obal musí být natolik pružný, aby se mohl obrysům potraviny co nejlépe přizpůsobit. Dobře zavakuovaná potravina nemá žádné vzduchové kapsy, které by mohly ovlivňovat její trvanlivost.

Potraviny je možné vakuovat do sáčků i dóz

Podle vybraného typu vakuovačky a příslušenství, které nabízí, rozlišujeme vakuování do přilnavých plastových fólií či obalů a vakuování do nejrůznějších dóz.

  • Dózy a nádoby speciálně pro vakuové systémy na potraviny bývají vyrobené ze skla či odolného plastu. Mívají kvalitní těsnění víka zamezující úniku vzduchu. Při plnění nádoby je však stejně jako u sáčků potřeba dávat pozor na znečištění okrajů nádoby. Těsnění by pak při vakuování nemuselo správně přilnout, nádobka by se neuzavřela a hrozilo by zkažení potraviny.
  • Vakuovací sáčky a fólie jsou praktičtější, pokud zároveň s prodloužením trvanlivosti od zavakuování očekáváte i větší prostorové možnosti pro skladování. Potraviny zavakuované v plastovém sáčku či fólii zabírají v porovnání s velikostí v původním obalu jen minimum místa. Fólie mají tu výhodu, že si jejich velikost můžete ustřižením libovolně upravit. Některé varianty sáčků jsou pak vhodné i pro opakované použití.
vakuovani potravin - dozy, fólie
Sáčky k vakuování potravin jsou vhodné tehdy, kdy vám nezáleží na udržení původního tvaru suroviny. Naopak nádoby využijete například pro pečivo a moučníky, které by se jinak při odsání vzduchu v sáčku zdeformovaly.

i

Dózy i fólie najdete v příslušenství pro vakuovačky.

Jak vybrat vakuový systém na potraviny?

Vakuový systém na potraviny můžete vybírat z vícero provedení vhodných do domácnosti.

Ruční vakuový systém na potraviny

Ruční vakuové systémy na potraviny se hodí pro občasné používání. Oproti ostatním typům jsou cenově dostupnější a kompaktnější, díky tomu je snadno uskladníte i v malých kuchyních či na chatě. Umožňují vakuování potravin do sáčků i dóz a většinou fungují na baterie.

Automatická svářečka fólií

Automatická svářečka fólií patří k nejoblíbenějším a hodí se i pro časté vakuování. Potravina se vloží do sáčku, vakuovačka pomocí hadičky odsaje přebytečný vzduch a poté sáček neprodyšně uzavře horkým svárem. Takto zavakuované potraviny zabírají při skladování jen minimum místa.

Vakuový box

Vakuový box představuje plastovou nádobu pro uchovávání potravin. Po stisknutí tlačítka se z nádoby automaticky odsaje vzduch a vznikne prostředí, ve kterém jsou potraviny schopné vydržet déle čerstvé. Díky stabilnímu tvaru nádoby lze takto uchovávat dokonce i pečivo.

Které parametry při výběru vakuovačky zohlednit?

  1. Příkon informuje o spotřebě energie a souvisí také se sacím výkonem.
  2. Sací výkon určuje, jak rychle vakuovačka vzduch odsaje. Tento parametr je důležitý zejména pokud plánujete vakuovat často a po větším množství. Některé varianty umožňují regulaci odsávání podle potřeby.
  3. Šířka souvisí s tím, jak velké potraviny budete chtít vakuovat. Standardní je šířka sváru okolo 30 cm.
  4. Počet svárů ovlivňuje zabezpečení. K dostání jsou jednosvárové i dvojsvárové vakuovačky.
  5. Sáčky a fólie do vakuovačky budete používat prakticky neustále, proto si před nákupem ověřte jejich dostupnost a zohledněte, jaké velikosti se do vybrané vakuovačky hodí. Některé sáčky jsou vhodné i pro opakované použití.
  6. Speciální funkce usnadní použití vakuovačky. Některé nabízí LED indikátor provozu, jiné funkci zabraňující deformaci křehkých a jemných potravin. Praktická je pojistka proti přehřátí či nastavitelná rychlost odsávání.

i

Některé vakuovací systémy mají také integrovaný nůž, pomocí kterého lze upravit fólii na požadovanou velikosti.

dvojsvárové vakuování potravin
Dvojsvárové vakuování potravin vám dává větší jistotu, že vzduch k potravině nikam nepronikne.

Potraviny vhodné k vakuování

K vakuování se hodí celá řada potravin. Mezi ty nejčastěji vakuované patří:

  • maso,
  • ryby,
  • zelenina,
  • ovoce,
  • hotová jídla,
  • polévky,
  • moučníky,
  • sypké i sušené potraviny,
  • tekutiny.

i

Podle velikosti vakuovačky můžete takto uchovávat nejen potraviny, ale i oblečení či drogerii pro snazší uskladnění doma ve skříňce nebo na cestě na dovolenou. Uvidíte, že ušetřené místo díky odsání vzduchu jistě oceníte.

Jak na vakuování naloženého masa?

Vakuování je skvělé i v letní grilovací sezóně, kdy jej využijete při marinování masa na gril. Při odsávání vzduchu totiž uvnitř vnikne vakuum, které způsobí roztažení tkáně, a usnadní tak vstřebávání marinády do masa. Takto naložené maso je poté křehčí a má intenzivnější chuť. Stejné je to i při vakuování hovězího masa na steaky na pánvi. Díky vakuovačce si doma i za špatného počasí připravíte lahodně šťavnaté steaky jako od špičkového šéfkuchaře.

Efektivní je také vakuování masa před uzením – takto naložené maso je na uzení připraveno mnohem dříve, než kdybyste museli vyrábět lák a pravidelně maso překládat, abyste zamezili přístupu vzduchu. Postup je jednoduchý, maso nasolte a ihned zavakuujte, dokud nezačne pouštět šťávu. Ta by vám celý proces mohla překazit.

Vakuování naloženého masa na gril
Vakuování naloženého masa na gril přinese své ovoce v podobě šťavnatého steaku s intenzivní chutí.

Jak na vakuování zeleniny?

Čerstvá zelenina se v lednici udržuje jen stěží a některé druhy se k uskladnění do mrazáku vůbec nehodí. Díky vakuování však udržíte zeleninu v kondici až po dobu 6 týdnů a druhy obsahující méně vody i déle. Pozor ovšem na zeleninu vydávající plyny, ta se musí před vakuováním zpracovat. Jedná se například o brokolici či zelí – stačí je spařit horkou vodou, nechat vychladnout a případně dosušit.

Jak vakuovat brambory?

Brambory k vakuování přímo nabádají. Obzvláště tehdy, kdy máte připravovat pohoštění pro rodinnou sešlost. Den předem si brambory oškrábete, zavakuujete a na druhý den už jen uvaříte.

Vakuování hotových jídel má také svá pravidla

Při cestě na dovolenou, na chatu, pod stan či jinam mimo domov můžete vakuovačku využít pro uchování již uvařeného jídla. V závislosti na tom, kam vyrážíte a jaké budete mít po cestě možnosti, zvolte na vakuování jídla fólie či o něco praktičtější dózy.

i

Přečtěte si další tipy a triky, jak na vaření v přírodě.

Vakuování hotových jídel
Vakuování hotových jídel oceníte jak pro uskladnění nesnědeného obědu, tak i pro vytvoření trvanlivé svačiny na cesty mimo domov.

5 tipů na vakuování potravin

#1 Vakuované potraviny dobře osušte

Pokud je to možné, potraviny před vakuováním osušte klasickou papírovou utěrkou. Zeleninu či omyté ovoce nechte nejdříve okapat, až poté zavakuujte. Pokud by se totiž uvolněné tekutiny dostaly do svárů, nemusely by se dobře zavařit a hrozilo by zkažení zavakuované potraviny.

#2 Jak na vakuování tekutých potravin? 

Pokud se hodláte pustit do vakuování tekutin, doporučujeme je před tím nejdříve zamrazit. Lépe se vám s nimi bude manipulovat, a snížíte tak riziko, že se dostanou do svárů a vakuování nebude úspěšné. Stejně postup použijte v případě omáček, pyré či polévek.

#3 Sypké potraviny před vakuováním zabalte

Mleté ořechy, kokos, strouhanka i další sypké potraviny jsou stejně náchylné ke vzniku plísní jako potraviny obsahující větší procento vody. I ony jsou však vhodné k zavakuování. Jediný rozdíl spočívá v postupu. Při vakuování sypkých potravin dejte nejdříve před odsávací část přístroje ubrousek, který zachytí drobné částice. Ochráníte tak vakuovačku před zanesením.

#4 Jak vakuovat potraviny s ostrými hranami?

Některé ovoce či těstoviny mohou mít ostré hrany, které je před odsátím vzduchu nutné obalit papírovým ubrouskem. Ten poškození částečně zabrání.

#5 Při vakuování si potraviny dobře označte

Při vakuování do plastových fólií se některé potraviny viditelně zdeformují. Tekutiny jsou pak po zamrazení doslova k nerozeznání. Abyste se nespletli, až je budete vytahovat mrazáku, doporučujeme jednotlivé sáčky při vakuování dobře označit.

ruční vakuování potravin
Vakuové balení potravin zmírní plýtvání jídlem ve vaší domácnosti.
i Mohlo by vás zajímat

TOP 10 nejprodávanějších vakuovaček na Alza.cz

Maxxo VM Profi food vacuum sealer

This professional fully-automatic Maxxo VM Profi Vacuum sealer will help you revolutionarily store food in a vacuum, preserving their natural flavour, colour...

More
2 599 Kč
SENCOR SVS 1010WH

The vacuum sealer will easily keep your food fresh while extending its shelf life up to five times. Vacuum sealing enables retaining all...

More
1 299 Kč
DOMO DO331L
More
3 189 Kč
CATLER VS 8010

The CATLER VS 8010 vacuum sealer is an ideal tool in the kitchen to keep foods fresh and tasty for a longer time, without drying and with full aroma...

More
2 699 Kč

Ať už budete chtít pomocí vakuování docílit delší trvanlivosti potravin nebo namarinovat steak, tato metoda se vám jistě brzy zalíbí. Díky dostupnému sortimentu jsou vaše možnosti navíc takřka neomezené. Potravinami nemusíte plýtvat, skladujte je efektivněji díky vakuování.


We care about your privacy

Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.

More information
I understand Detailed settings Reject everything
P-DC1-WEB06