Dokážete si představit Vánoce bez vanilkových rohlíčků, lineckého s domácí marmeládou, vánočky nebo pořádného kusu masa? My teda rozhodně ne. A tak se na toto období těšíme jak malé děti. Jak ale zařídit, aby si s námi letošní svátky plnohodnotně užili také všichni ti, kteří dodržují bezlepkovou dietu? Oslňte s jednoduchými recepty nejen na bezlepkové cukroví, ale také třeba bezlepkovou vánočku nebo pečivo. Inspiraci na vyzkoušené vánoční cukroví bez lepku najdete v našem článku.
Je lepek opravdu škodlivý nebo je obětí módního trendu? Lepek neboli gluten se přirozeně vyskytuje v žitu, ječmenu a pšenici, kde je ho dokonce až 78 %. Právě lepek z pšenice bývá nejčastějším zdrojem alergií a intolerancí. Lepek je součástí lidského jídelníčku již téměř 10 000 let. Není tedy žádnou chemickou novinkou, které bychom se měli nutně vyhýbat. V souvislosti s lepkem jsou prokázány dva druhy onemocnění. Celiakie (tedy chronický zánět na sliznici tenkého střeva) a klasická alergie nebo intolerance na pšenici.
Pro zdravého člověka není konzumace lepku nijak nebezpečná a neměla by sebou přinášet žádná rizika. Přesto řada lidí po vysazení lepku z jídelníčku pociťuje pozitivní vliv na vlastní tělo. Nebojte se tedy experimentovat a vyzkoušet nové chutě a recepty. Lepekje při pečení důležitou součástí, protože právě on dodává těstu požadované vlastnosti, jako je tuhost pečiva, jeho kynutí, tvar a elasticita. Proto obvykle v receptech nefunguje pouhé nahrazení mouky za bezlepkovou mouku. Vybavte se správnými kuchyňskými pomocníky a pusťte se do vaření a pečení!
i
Začínáte s bezlepkovým pečením a vařením a nevíte si rady? Inspiraci na další recepty a pokrmy bez lepku najdete v bezlepkových kuchařkách.
Jak nahradit mouku bezlepkovou moukou
Jak na bezlepkové pečení, aby těsto bylo pružné, tažné a nevysychalo? Většinou nestačí jen vyměnit klasickou mouku za bezlepkovou. Pokud chcete dosáhnout nejlepších výsledků, místo jednodruhové mouky vzájemně zkombinujete více druhů bezlepkové mouky. K tomuto účelu můžete vyzkoušet nejen mouku rýžovou, pohankovou či kukuřičnou, ale také ořechové mouky Bery Jones, které jsou skvělou alternativou k běžným obilným moukám. Kromě kombinování se doporučuje také přidat do těsta více vody i prášku do pečiva, jelikož bezlepkové mouky sají více vody než mouky pšeničné.
Jak pracovat s bezlepkovou moukou?
Kuchařské experimenty jsou drahé a stojí i spoustu času, kterého obzvláště v předvánočním čase máme všichni málo, proto postupujte vždy podle prověřených receptů. Výborným pomocníkem v domácnosti je pekárna chleba, která za vás zastane spoustu práce a v případě bezlepkového pečiva také ušetří vaší peněžence.
Poctivým svařákem vše začíná
Poctivý svařák je symbolem přicházející zimy a nadcházejícího adventního času. Svařákem se můžete zahřát na procházce vánočně ozdobeným městem nebo si zpříjemnit vánoční čas doma. Vůně svařeného vína stejně, jako vůně Františka a cukroví, neodmyslitelně patří k Vánocům. Proto vám přinášíme recept na jedinečný a originální svařák, který si můžete vychutnat v pohodlí domova ve svém oblíbeném hrníčku nebo v termosce vzít s sebou na procházku. Dětem můžete připravit nealkoholickou verzi z hroznového džusu (rozinky můžete namočit do černého čaje) a sváteční náladu vám doladí bezlepkové vánoční cukroví.
Recept na svařák s jablkem a hruškou s rozinkami v rumu podle Ondry Slaniny
Počet porcí: Pro 2-4 osoby, Doba přípravy: Do 10 minut
Hrušku a jablko oloupeme škrabkou, vyjadřincujeme a vložíme do vysokorychlostního mixéru.
Přidáme koření, vanilkový cukr, zalijeme vodou a vínem, přidáme lístky máty a povaříme.
Do hotového svařáku přidáme namočené rozinky v rumu i s rumem.
Bezlepkové cukroví
Najít na bezlepkové cukroví recepty není na první pohled tak obtížné, jak se může zdát. Na internetu jich najdete stovky, včetně těch zaručených receptů na všechny oblíbené druhy. Mějte na paměti, že bezlepkový nemusí nutně znamenat zdravý! Recepty si prostudujte a zvažte jejich nutriční hodnoty a přínos pro vaše tělo. Ale na Vánoce je hřešení povoleno, takže vám přinášíme naše osvědčené recepty na vánoční cukroví bez lepku.
Vše smícháme dohromady, nastrouháme kousek citronové kůry z dobře omytého citronu a vypracujeme těsto.
V ruce vypracujeme kuličky a poklademe na plech vyložený pečícím papírem, pečeme na nižší teplotě cca 120 stupňů do růžova. Po upečení necháme vychladnout.
Vyšlehejte do pěny máslo s cukrem a vanilkovým aroma. Přidejte celé vejce a dále šlehejte.
V jiné míse smíchejte mleté mandle s bezlepkovou moukou.
Suchou směs zapracujte do vyšlehané máslové směsi. Vypracujeme vláčné těsto a nejlépe přes noc dáme odpočinout do lednice.
Vykrajujeme libovolné tvary, pečeme cca 8 minut.
Spojujeme do pomocí marmelády.
Mini pavlova
5 bílků
180 g cukru krupice
1/2 lžíce citronové šťávy
3/4 lžičky vanilkového aroma
1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
400 ml šlehačky
čerstvé ovoce na ozdobu
Z 5 bílků vyšlehejte v robotu tuhý sníh.
Za šlehání na vysokou rychlost přidávejte po částech 180 g cukru a šlehejte přibližně 10 minut, dokud hmota není hladká a lesklá.
Troubu si předehřejte na 120 °C a pečící plech si vyložte pečícím papírem.
Přidejte 1/2 lžíce citrónové šťávy a 3/4 lžičky vanilkového aroma a překládáním za pomocí špachtle jemně vmíchejte do hmoty.
Přidejte 1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu a opět překládáním opatrně zapracujte.
Bezlepková vánočka
Vánočka patří k nejoblíbenějším sladkým vánočním pokrmům. Připomíná Ježíška zabaleného v peřince a symbolizuje zrození života a plodnost. Tradiční vánočka se peče z kynutého těsta, které se musí předem pracně zadělat. To buď můžete udělat ručně, anebo si můžete vzít na pomoc kuchyňského robota, kterého v kuchyni jistě oceníte při vaření čehokoliv.
Kvalitní droždí je půl úspěchu při pečení z kynutého těsta. A tak je potřeba se o něj dobře starat. Jednou ze základních chyb je vystavit ho teplotě přes 50 °C. To můžete rovnou běžet pro nové, protože vám všechny důležité živé kultury umřou.
Čerstvé droždí rozmíchejte v hrníčku se lžicí cukru a přidejte trochu vlažného mléka. Přikryjte směs utěrkou a nechte vzejít na teplém místě. Jakmile zhruba 4× zvětší svůj objem, je kvásek připravený k přípravě těsta.
Postup přípravy bezlepkové vánočky
Vyndejte si s předstihem všechny ingredience z lednice. Aby se těsto podařilo, měly by mít vejce, mléko a další suroviny pokojovou teplotu.
Do mísy kuchyňského robota nasypte bezlepkovou mouku a ostatní suché ingredience a důkladně je promíchejte.
Přidejte kvásek, mléko a zbylé suroviny a zadělejte robotem těsto na středně tuhou konzistenci. Použijte hnětací hák.
Těsto nechte kynout cca 20 minut.
Po vykynutí udělejte z těsta 9 pramenů a upleťte vánočku. Spodní patro ze 4 pramenů, prostřední ze 3 pramenů a vrchní ze zbylých 2 pramenů. Upletenou vánočku zafixujte párátky. Bezlepkové těsto se chová úplně jinak než klasické těsto. Proto se vám může stát, že vánočka nepůjde uplést nebo se při pečení rozjede do stran. Nevěšte hlavu, těsto můžete dát i do vánočkové formy.
Připravenou vánočku k pečení nechte ještě 15–20 minut kynout.
Bezlepkovou vánočku pečte na 180 °C 45 minut. Po 20 minutách pečení ji zakryjte alobalem, aby se z vrchu nespálila.
Vánočku krájejte až vychladne, jinak se vám srazí.
Další inspirace na recepty
Přestože se může na první pohled zdát, že život bez lepku je složitý, nevěšte hlavu. Receptů, které jsou přirozeně bezlepkové, budete po rychlém zamyšlení mít ve svém repertoáru už celou řadu. Další inspiraci na rychlé nejen vánoční recepty najdete níže.
200 ml jakéhokoliv druhu mléka včetně rostlinných alternativ
1 lžička třtinového cukru
100 g směsi lesního ovoce
Do větší uzavíratelné sklenice cca 0,7 l nasypejte chia semínka, třtinový cukr a nalijte mléko. Důkladně uzavřete, pořádně zatřepejte a nechte v lednici nabobtnat do druhé dne. Při návštěvě lednice občas protřepejte.
Zhruba 2/3 ovoce svařte na mírném plamenu v hrnci. Oslaďte dle vaší chuti.
Na dno sklenice dejte ovocný rozvar, přidejte chia semínka, znovu ovocný rozvar a ozdobte zbylým čerstvým ovocem.
Předehřejte troubu na 160 °C. Koláčovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
Máslo, 165 g cukru, vanilku a citronovou kůru utřete do světlé a nadýchané pěny. Pak postupně zatírejte žloutky, až bude směs stejnorodá. Nakonec zatřete mleté mandle a ricottu.
Bílky ušlehejte ve zcela čisté míse do polotuha. Pramínkem vsypávejte zbylý cukr a šlehejte, až vznikne tuhý sníh. Třetinu ho zlehka zatřete k předchozí směsi, pak po částech vpracujte zbytek.
Těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte, hustě posypte mandlovými lupínky a pečte 40 až 45 minut, až bude těsto propečené a koláč na dotek pevný. Nechte ho zcela vychladnout ve formě.
Do velké mísy prosejte mouku, sůl a kypřicí prášek.
Do jiné nádoby nalijte podmáslí a přidejte rajčatový protlak i olej.
Promíchejte a přelijte k suchým přísadám.
Přidejte sušená rajčata a polovinu parmazánu.
Vymažte 900 g formu na biskupský chlebíček a vylijte do ní těsto.
Bochník poprašte strouhaným parmazánem a pečte padesát minut až hodinu.
Hotový chléb vyklopte ho a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Vánoční inspirace od značky Tefal
Známý kuchař Ondřej Slanina speciálně pro vás připravil několik receptů, kterými si můžete zpestřit vánoční svátky. Tyto recepty získáte po kliknutí níže.
Kuličky Ferrero Rocher se pro svoji delikátní chuť staly oblíbeným vánočním cukrovím, proto jsme si je vybrali za horký tip letošních Vánoc. Jejich základem bývá lahodným krémem obalený lískový ořech, vyzkoušet však můžete i originální variantu v podobě pistácií, mandlí i dalších ořechů z široké nabídky Bery Jones.
Užijte si letošní Vánoce bez dřiny v kuchyni a nechte za sebe vařit kuchyňské pomocníky. Pomohou vám vykouzlit tu pravou vánoční vůni a atmosféru. Na vás už bude jen ozdobit stromeček a vychutnat si štědrovečerní hostinu s celou rodinou.
Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.