Automatické presovače nabízí zcela automatizovaný proces přípravy kávy od umletí přes upěchování po spaření. Tyto presovače ocení především domácnosti či firmy, kde je káva konzumovaná ve velkém množství a důraz je kladen na rychlost a jednoduchost přípravy. Na co je potřeba se zaměřit při výběru automatického espressa?
Hlavními parametry při výběru automatického presovače jsou tlak, objem zásobní nádržky na vodu, příkon a funkce. Díky nim můžete připravit i desítky druhů nápojů.
Tlak presovače
Síla tlaku vyvíjená na umletou kávu určuje kvalitu výsledného nápoje. Pro přípravu espressa dobré chuti postačí automatický kávovar s konstantním tlakem 15 bar. Důležité je, aby tlak v průběhu přípravy kávy výrazně neklesal. Automatické kávovary s vyšším tlakem (15 bar a více) vám zajistí, že i když tlak během přípravy přece jen klesne, bude přesto jeho hodnota dostatečná pro připravení opravdu kvalitní kávy.
Objem nádržky na vodu
Objem nádržky na vodu vybírejte tak, aby na jedno naplnění dokázal kávovar obsloužit počet lidí, pro které budete kávu obvykle připravovat.
Automatické kávovary do firmy mívají zpravidla nádržky s objemem 2 až 3 litry. Uspokojí tak až desítky lidí a ušetří vám práci s častým doplňováním vody.
Automatické kávovary do domácnosti jsou vhodné pro přípravu kávy jen pro pár známých a bohatě vám bude stačit automatický presovač s nádržkou na 1 litr vody.
Příkon kávovaru
Čím vyšší příkon automatické espresso má, tím více energie spotřebuje. Zatímco hodnota příkonu u plně automatického kávovaru může být nejméně 850 W, pokročilejší presovače mívají příkon i 2700 W.
Pokud pořizujete kávovar zejména do firmy, kde bude hojně využíván, snažte se vybrat ten s nižším příkonem – úspora provozních nákladů bude značná.
Výhody a nevýhody plně automatických presovačů
Výhody
Plně automatizovaný proces přípravy kávy.
Možnost automatického namletí kávy pomocí vestavného mlýnku.
Za den připraví velké množství šálků.
Snadná údržba díky funkci samočištění a odvápnění.
Dlouhá životnost.
Nevýhody
Vyšší pořizovací cena v porovnání s pákovými kávovary.
Větší rozměry.
Mletí kávy v automatickém presovači
Větší automatické kávovary jsou mimo jiné vybaveny i mlýnky na kávu. Velikosti zásobníků automatických mlýnků jsou od 120 g do 600 g.
Mlýnky s plochými kameny melou kávu rychlostí 900-1400 otáček za minutu. Jsou však větší a při mletí mají méně prostoru, což může vést k zahřívání mlýnku.
Mlýnky s kónickými kameny melou kávová zrna menší rychlostí – přibližně 500 otáček za minutu, jsou menších rozměrů a při mletí se nepřehřívají.
Základními stupni mletí kávy jsou velmi jemné, jemné, střední, hrubé a velmi hrubé namletí. Některé mlýnky melou kávu až na 13 stupňů hrubosti.
Funkce plnoautomatických kávovarů
Funkce pro pohodlnou přípravu kávy
Mlýnek na kávu – umožní automatické namletí čerstvé kávy na požadovanou hrubost.
Nastavitelná teplota kávy – umožní vám zvolit si teplotu připravované kávy.
Parní trysky – pro přípravu cappuccina, latté nebo jiné kávy s bohatou crémou.
Příprava dvou šálků najednou – zvládne připravit dvě porce kávy současně.
Plocha pro ohřátí šálku – zajistí, že vaše káva zůstane dlouho teplá.
Nastavitelná výpusť kávy – umožňuje použít různě vysoké šálky.
Časovač – presovač vám sám připraví kávu v požadovaný čas.
Kávovary s pamětí – pamatují si nastavené množství kávy, mléka a mléčné pěny a připraví ji stiskem jediného tlačítka.
Funkce pro snadnou údržbu
Funkce samočištění – kávovar se po provozu automaticky propláchne.
Funkce automatického odvápnění – v případě potřeby vás kávovar sám vyzve k aktivaci programu odvápnění.
Odkapávací systém – po odebrání šálku s hotovým nápojem nebudou z výpusti odkapávat zbytky kávy.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.