Jak vybrat domácí pákový kávovar
Domácí kávovar neboli manuální presovač je obecně menších rozměrů, nabídne ale kvalitní kávu za nižší cenu než profesionální přístroje. Oproti automatickým kávovarům umožňuje kávu vyladit podle vašich představ, příprava je zábavnější a takový přístroj je ideální pro domácí baristy. Vybírejte podle tlaku pákového kávovaru, dostupných funkcí a režimů, objemu nádržky na vodu, preferovaného nápoje nebo složitosti čištění. Jen tak získáte pákový kávovar, který doma opravdu využijete na maximum.
Správný tlak pákového kávovaru
Správné espresso pro svou přípravu potřebuje tlak 9 barů a důležitou vlastností u domácích pákových kávovarů je schopnost tento tlak udržet. U domácích presovačů, které jsou obvykle vybaveny vibračním čerpadlem, je tedy lepší koukat po přístroji, které dokáže vyvinout alespoň tlak 15 barů a i v průběhu přípravy se tedy udrží nad požadovanou hladinou.
Funkce
Dnešní pákové kávovary nabízí opravdu velké množství funkcí a režimů. Jak se v nich vyznat?
- Parní tryska – umožňujte přípravu cappuccina a latte
- Nahřívač šálků – umožní předehrát prázdný šálek, případně udržet teplotu právě připravené kávy
- Příprava dvou šálků najednou – zrychlí přípravu kávy
- Výškově nastavitelný podstavec – vhodné při použití různě vysokých hrnečků
- Odkapávací systém – brání odkapání kávy po odebrání šálku
Objem nádržky na vodu
Požadovaný objem nádržky na vodu by měl korespondovat s počtem lidí v domácnosti, kteří budou pákový kávovar využívat. Při více lidech koukejte po větší nádržce, ušetříte si tím časté dolévání.
Údržba kávovaru
Pokud chcete, aby vám presovač dlouho a dobře sloužil, je potřeba o něj správně pečovat. Nezapomínejte tedy na pravidelnou údržbu.