Jak funguje elektrický tlakový hrnec?
Elektrický tlakový hrnec funguje na principu tlaku a páry. Výhodou oproti klasickému papiňáku je to, že elektrický tlakový hrnec využívá automaticky regulovaný vlastní zdroj tepla. V uzavřeném systému se voda při dosažení 100 °C nemůže odpařovat. Pod pokličkou tak roste tlak i teplota, která dosahuje 110 až 120 °C.
Elektrický tlakový hrnec vs. klasický papiňák
Klasický tlakový hrnec je nejrozšířenějším typem papiňáku. Stejně jako elektrická varianta zvládne uvařit chutné pokrmy, které si zachovávají svoje aroma i živiny. Který z typů hrnců ale nabízí víc?
Klasický tlakový hrnec - tradiční a spolehlivá varianta
- Nabízí rychlé uvaření pokrmů.
- Vyniká úsporou energie.
- Zachová chuť, živiny i aroma potravin.
- Je potřeba stálý dohled.
- Vypouští páru.
- Nutné vypnutí sporáku po dovaření.
Elektrický tlakový hrnec - žádné hlídání a mnoho užitečných funkcí
- Zastane nejen vaření, ale i zavařování.
- Vysoké teploty zaručují rychlou přípravu.
- Zachová potřebné živiny, vitamíny a minerály.
- Při vaření se neztrácí chuť ani aroma.
- Nevypouští páru, proto ho nemusíte hlídat.
- Vyniká úsporou energie.
Elektrický papiňák je i skvělým pomocníkem při zavařování. Ideální pro zavařování je právě elektrický tlakový hrnec s termostatem, který dokáže udržet teplotu.
Jak vybrat elektrický tlakový hrnec?
Při výběru nového elektrického papiňáku se zaměřte zejména na jeho velikost, materiál a funkce, které nabízí.
Elektrický tlakový hrnec a jeho velikost
Velikost elektrického tlakového hrnce, tedy jeho objem, určujte podle počtu členů domácnosti a pokrmů, které se chystáte v hrnci připravovat. Tlakové hrnce, včetně těch elektrických, je možné naplnit pouze do 2/3 udávaného objemu kvůli tlaku, který během vaření vzniká.
Elektrický papiňák a volba materiálu
Hlavním použitým materiálem u elektrických tlakových hrnců je ve většině případů nerezová ocel, která disponuje skvělou vodivostí, je zdravotně nezávadná a dobře odvádí teplo. Rukojeti elektrického tlakového hrnce mohou být vyrobeny z odolného plastu, který bez problému zvládá běžné používání a je příjemnější pro manipulaci.
i
Kvalitní elektrický tlakový hrnec má oproti klasickému hrnci silnější stěny. Při výběru nového spotřebiče se zaměřte na zpracování dna hrnce. To by mělo být tzv. sendvičové, které nabízí stabilnější teplotu a má nižší nároky na energii.
5 funkcí, které nabízí elektrický tlakový hrnec
- Displej umožňuje zvolit program vaření.
- Stupnice naplnění je základním vybavením všech tlakových hrnců.
- Přednastavené programy vaření si pohlídají vaření pokrmu za vás.
- Funkce udržení teploty nebo odložený start jsou dalšími užitečnými vlasnostmi.
- Zabudovaný časovač hlídá dobu vaření za vás a po ukončení bezpečně spotřebič vypne.
Stále větší oblibě se těší multifunkční elektrické tlakové hrnce, které nabízí kromě vaření pod tlakem také dušení, pečení či vaření v páře a kombinují tak i vlastnosti tzv. pomalého hrnce.
Je elektrický tlakový hrnec bezpečný?
Nejen elektrické tlakové hrnce, ale i klasické papiňáky, se staly během let velmi bezpečnými spotřebiči. Při správné manipulaci s tlakovým hrncem je vaření v něm naprosto bezpečné. Už nemusíte mít strach z opaření nebo dokonce vytržení pojistky papiňáku.
i
Při používání elektrického tlakového hnce se vůbec nemusíte obávat opaření párou, protože u tohoto typu pára vůbec neuniká. Elektrické tlakové hrnce navíc často disponují kontrolkou bezpečného uzavření a automatickým uzamčením.