Jedním z nejmodernější typů vařičů je bezpochyby indukční vařič. Ten, stejně jako indukční deska, nabízí nejlepší technologii k přípravě pokrmů. Jak poznat kvalitní indukční vařič? Na co si dát pozor při výběru? Poradíme vám.
Indukční vařiče jsou známy pro své extrémně malé ztráty energie a vysokou účinnost. Povrch tvoří hladká sklokeramická deska, pod kterou je umístěna elektromagnetická technologie. Teplo se šíří pouze tam, kde dochází ke kontaktu s nádobím, není tedy zahříván celý povrch desky, ale jen část pod hrncem či pánví.
Display, časovač a dotykové senzorové ovládání nabízející množství užitečných funkcí - to vše je součástí moderních indukčních vařičů.
Teplota, kterou je schopen indukční vařič vyvinout, se pohybuje mezi 60 – 270 °C. Profi indukční vařiče disponují ještě širším rozmezím s přesnějším odstupňováním.
Plotýnka na indukci často disponuje příkonem okolo 1800 – 2000 W, což odráží její rychlost ohřevu, ale také spotřebu elektrické energie.
i
Pro pravidelnou údržbu využívejte čistící prostředky určené na indukční plotýnky.
Výhody a nevýhody, které přináší indukční vařič
Mobilita - oproti zabudované indukční desce je indukční vařič snadno přenositelný.
Okamžitý ohřev pokrmů.
Výrazně nižší spotřeba energie.
Úspora času.
Bezpečnost během vaření.
Pokročilé chytré technologie.
Snadné ovládání díky senzorům a displeji.
Zpravidla vyšší pořizovací cena.
Je potřeba speciální nádobí s feromagnetickým dnem.
Složitější údržba. Povrch indukčního vařiče bývá náchylnější na poškrábání.
Jak funguje indukční plotýnka?
Vaření na indukci funguje na způsobu elektromagnetické indukce. Při tomto jevu dochází k ohřevu jak nádoby, tak i jejího obsahu. Zdrojem tepla tedy není varná deska, ale samotné indukční nádobí. Nic se tedy k povrchu indukčního vařiče nepřipeče ani nepřipálí.
Ve chvíli, kdy je nádoba odstraněna z varné plochy, je ukončen ohřev. Není tedy nutné indukční vařič manuálně vypínat.
Jednoplotýnkový nebo dvouplotýnkový indukční vařič?
Nejčastěji se setkáte se dvěma variantami indukčních vařičů v závislosti na počtu plotýnek. Rozhodnutí, která varianta je vhodnější, záleží na tom, jak často plánujete indukční vařič využívat, jaké množství jídla chcete připravovat a jak vypadá místo, kde své kulinářské schopnosti realizujete.
Jednoplotýnkový indukční vařič je zařízení ve tvaru menšího čtverce, nebo obdélníku.
Dvouplotýnkový indukční vařič bývá oblíbenější variantou a má plotýnky umístěné za sebou nebo vedle sebe. Mají většinou rozdílný příkon, kdy druhá menší plotýnka disponuje nižším příkonem. Výsledný příkon se u dvouplotýnkových vařičů sčítá a je ho dosáhnuto pouze při zapnutí obou plotýnek najednou.
Litina se vyznačuje velkou hmotností a dobře udržuje naakumulované teploé.
Hliník je lehký materiál, který dobře vede teplo. Pro vnitřní a vnější povrch se používají další materiály.
Litý hliník se vyznačuje dokonale rovnoměrným rozvodem tepla a oproti lisované variantě je odolnější.
Měď představuje špičkový vodič tepla s dlouhou životností. Vždy musí být vnitřní strana opatřena odlišným povrchem. Nevýhodou měděných hrnců je vyšší cena a náročnost údržby.
Indukční vařič jednoplotýnkový
Indukční vařič dvouplotýnkový
i
Důležité upozornění pro osoby s kardiostimulátorem Využívání indukčních plotýnek se nedoporučuje osobám s kardiostimulátorem. Při blízkém kontaktu mohou magnetické vlny nepříznivě ovlivnit funkci kardiostimulátoru.
Jak poznat vhodné nádobí pro indukční vařič?
Zjistit, zda máte doma vhodné nádobí pro indukční ohřívač, můžete jednoduchým testem. K nádobě přiložte jakýkoliv magnet. Pokud magnetická síla zafunguje a magnet zůstane na nádobě, můžete ji pro vaření na indukci využít. Pomoci může při výběru také speciální grafický symbol cívky, který se často objevuje přímo na spodní straně dna nádobí na indukci. Indukční vařič nebude fungovat s materiály jako je sklo, keramika, plast nebo hliník.
Indukce vs. sklokeramika? V porovnání se sklokeramickým vařičem spotřebuje indukční vařič o 20 až 40 % méně energie. Podrobné srovnání vaření na indukci a na sklokeramice najdete v článku Rozdíl mezi indukční a sklokeramickou deskou.
Konvice na indukční vařič?
V rychlosti ohřevu vody mohou být indukční vařiče mnohdy rychlejší než klasické varné konvice. Je tedy možné zakoupit konvici na indukci, která materiálem splňuje nároky vaření na indukci. Ušetří vám to místo v kuchyni i čas při vaření vody na čaj či kávu.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.