Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 451 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny.

Jak připravit kávu v Aeropressu

Aktualizováno

Někomu se možná může zdát příprava kávy v Aeropressu složitá, ale opak je pravdou. Za minutu máte hotovo. Tento přístroj z polykarbonátu je na trhu teprve krátce, ale už si stihl vytvořit spoustu fanoušků mezi milovníky kávy. Jak připravit kávu přes Aeropress klasickou metodou a obrácenou metodou a který vynálezce přišel s tímto netradičním způsobem?

Příprava kávy v Aeropressu

Historie Aeropressu a jeho země původu

Vznik Aeropressu se váže k roku 2005 a k americkému vynálezci ze společnosti Aerobie jménem Alan Adler. Tento velmi schopný a kreativní člověk má na svém kontě přibližně 40 patentů na nejrůznější zlepšováky v oblasti elektroniky, optiky či aerodynamiky a jedním z nich je právě Aeropress – důmyslný, a přitom velmi jednoduchý přístroj na přípravu kávy.

Aeropress má velmi blízko k French pressu, ale princip přípravy je zcela odlišný. Hlavní roli zde hraje tlak vzduchu (odtud jeho název) a papírový filtr.

I když je Aeropress nejmladším přístrojem na přípravu kávy, díky své preciznosti si už získal miliony příznivců napříč celým světem. A to nejen pro lahodnou a výraznou chuť kávy bez stop hořkosti, která je výsledkem extrakce, ale také pro své praktické použití, které využijete jak doma, tak na cestách.

NÁVOD: Postup přípravy kávy v Aeropressu

Existují dva způsoby přípravy kávy v Aeropressu.

Klasická metoda

  1. Do sítka v Aeropressu vložte propláchnutý papírový filtr a zašroubujte.
  2. Aeropress položte filtrem na šálek nebo konvičku a nasypejte do něj požadované množství středně hrubě namleté kávy (přibližně 12–15 g).
  3. Kávu zalijte horkou vodou (ideálně o teplotě 80–85 °C, čím vyšší má voda teplotu, tím více bude káva hořká) a důkladně promíchejte po dobu přibližně 10 vteřin.
  4. Dovnitř plastové nádoby vložte píst a pomalu stlačte směs kávy a vody do šálku. Stlačování by mělo trvat 20–30 vteřin.
i Zrnkovou kávu si můžete namlít i v pohodlí domova pomocí ručního či elektrického mlýnku na kávu. Vodu použijte filtrovanou nebo balenou, docílíte tak ještě lepší chuti kávy.

Obrácená metoda

  1. Aeropress postavte na píst a do horní nádoby nasypte požadované množství středně hrubě namleté kávy (přibližně 12–15 g).
  2. Kávu zalijte horkou vodou (ideálně o teplotě 80–85 °C, čím vyšší má voda teplotu, tím více bude káva hořká) a důkladně a pomalu promíchejte po dobu přibližně 10 vteřin.
  3. Na horní nádobu našroubujte sítko s papírovým filtrem.
  4. Připravte si šálek a rychlým pohybem na něj Aeropress otočte.
  5. Pomalu zatlačte na píst a stlačte celý obsah do šálku. Stlačování by mělo trvat 20–30 vteřin.
i Čím pomaleji kávu přetlačíte do šálku, tím plnější a silnější chuť bude mít. Při příliš dlouhé extrakci bude příliš hořká. Pozor si dejte také na konci stlačování. Mezi hladinou vody a pístem musí zůstat vzduchová kapsa. Přímým kontaktem pístu se sedlinou by se do kávy mohly dostat látky, které znehodnotí její chuť.

Výhody přípravy kávy v Aeropressu

  • Rychlá a jednoduchá příprava kávy
  • Je nerozbitný, lehký a skladný (hodí se na cesty)
  • Lahodná chuť kávy bez pachuti spáleniny a nepříjemné hořkosti
  • Čistota šálku bez lógru
  • Jednoduchá údržba
  • Nízká cena
Káva z Aeropressu
Káva z Aeropressu má plnou chuť a příjemnou hořkost.

S Aeropressem připravíte kávu stejně rychle jako ve French pressu a stejně jednoduše jako v Dripperu. Hlavní výhodou tohoto přístroje je jeho odolnost a nerozbitnost. Spolu s ručním mlýnkem tak tvoří dokonalou dvojici na cesty pro přípravu vynikající kávy.

WEB7