Víte, co rozhodně nesmí chybět na slavnostním vánočním stole ve Velké Británii? Tradiční hlavní dezert – vánoční pudink (nebo také puding, z anglického pudding). Jeho příprava začíná již v neděli před adventem, aby se dobře uležel a chutě se dostatečně propojily. Servíruje se na závěr slavnostního oběda na Boží hod vánoční. Vánoční pudink najdete na svátečním jídelníčku také v Irské republice, Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě nebo v Jihoafrické republice. Po celé koloniální období byl totiž vánoční pudink nejen neodmyslitelnou součástí anglických Vánoc, ale i symbolem jednoty Britského impéria.
Velmi tmavá barva, půlkulovitý tvar, 13 ingrediencí včetně exotického koření, sušeného ovoce a alkoholu – to je tradiční vánoční pudink a slavnostní zakončení svátečního oběda. Vaří se několik hodin v páře a díky tomu i obsahu alkoholu vydrží opravdu dlouho.
Skoro každá britská domácnost má svůj vlastní recept, který si předává po generace. Míchání pudinku se má správně zúčastnit celá rodina a každý člen domácnosti má směs alespoň jednou zamíchat a vyslovit přání. Do pudinkové směsi se také přidává drobná mince a říká se, že ten, kdo ji na Vánoce ve svém kousku najde, bude mít v následujícím roce štěstí.
I samotné servírování je zážitek. Nejdříve se pudink polije řádnou dávkou brandy nebo rumu a hořící se přináší ke stolu za nadšeného potlesku. Až dohoří, podává se opět s brandy a rozpuštěným máslem nebo se jen polije smetanou či vanilkovým krémem, případně ozdobí větvičkou cesmíny.
A jaké je tajemství skvělého vánočního pudinku? Používejte jen ty nejlepší ingredience a vařte ho v páře co nejdéle, aby se chutě krásně spojily. Stačí si jen vybrat recept podle vaší chuti. Příprava vánočního pudinku vám sice zabere více času, ale odměnou vám bude tradiční chuť pravých anglických Vánoc.
Milujete čokoládu a hledáte snadný recept na vánoční pudink, ale nechcete trávit příliš času v kuchyni? Už nehledejte, máme pro vás ten nejlepší čokoládový recept, přípravou strávíte pouze 25 minut a vařit budete jen 1,5 hodiny. A navíc je tenhle vánoční pudink utopený v horké čokoládové omáčce. Co budete na jeho přípravu potřebovat?
Ingredience:
Postup:
Nejdříve si vymažte 1,5litrovou misku na pudink máslem a vysypte ji kakaovým práškem. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a za stálého šlehání postupně přidávejte vejce. Pak do směsi přidejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a zbývající suroviny a opatrně zamíchejte.
Hotovou směs nalijte do mísy, překryjte pečicím papírem, převažte po obvodu provázkem a přikryjte fólií. Misku s pudinkem vložte do velkého hrnce s poklicí, zalijte vroucí vodou sahající jen do poloviny pudinkové misky a vařte pomalu v páře 1,5 hodiny.
Zatímco se bude pudink vařit, připravte si čokoládovou omáčku. Dejte čokoládu, zlatý sirup a rum nebo brandy do žáruvzdorné misky. Smetanu a 150 ml mléka zahřejte téměř k varu, přilijte do mísy k čokoládě a mícháním ji rozpusťte.
Z uvařeného pudinku odstraňte fólii a pečicí papír a vyklopte ho na talíř. Pudink servírujte přelitý horkou čokoládovou omáčkou.
Vyzkoušejte recept na skvělý vánoční pudink od Jamieho Olivera. Počítejte s tím, že jeho příprava vám zabere přibližně 4,5 hodiny. A co všechno budete na 8 porcí vánočního pudinku potřebovat?
Ingredience:
Postup:
Připravte si 1,5litrovou misku na puding a vymažte ji nesoleným máslem.
Datle vypeckujte a najemno nasekejte spolu s pekanovými ořechy, meruňkami, zázvorem a lístky rozmarýnu. Vše dejte do mísy, přidejte rozinky, brusinky, máslo, strouhanku, mouku a mléko. Pak přidejte vejce, jemně nastrouhanou klementinkovou kůru, vymačkanou šťávu a vše pořádně promíchejte.
Směs vyklopte do vymazané misky a přikryjte jednou vrstvou pečícího papíru a dvojitou vrstvou alobalu. Misku zavažte po celém obvodu provázkem, aby byla vodotěsná, a pak ji postavte do velkého hrnce a nalijte jen tolik vody, aby sahala do poloviny misky. Pudink nechte 4 hodiny vařit v páře. Vodu pravidelně kontrolujte a v případě potřeby ji doplňujte.
Poté misku z vody vyndejte, odstraňte papír i fólii a pudink opatrně vyklopte na servírovací talíř. Nebo ho nechte vychladnout a až do svátečního dne ho uchovávejte na chladném a tmavém místě. Pak ho znovu ohřejte v páře, asi 1 hodinu, dokud nebude horký.
Můžete ho servírovat pokapaný zlatým sirupem s trochou bourbonu. A pokud si troufáte, opatrně ohřejte několik doušků bourbonu, zapalte ho sirkou, nechte vzplanout a opatrně ho nalijte na pudink. Až plamen zhasne, můžete vánoční pudink znovu polít zlatým sirupem a přidat i zmrzlinu nebo smetanu.
Skvělý vánoční pudink si můžete vychutnat i ve vegetariánské verzi. Připravte si 1,2litrovou misku na pudink, papír na pečení, fólii a kuchyňský provázek a také počítejte s tím, že přípravou pudinku strávíte o trochu více času.
Ingredience:
Postup:
V míse si nejdříve smíchejte rozmixované ovoce, sušenou třtinovou šťávu, rum a pivo. Dobře promíchejte, přikryjte fólií a nechte 24 hodin uležet.
Pak do směsi přidejte ořechy, strouhanku, mouku, máslo, koření, třešně a vejce. Míchejte, dokud se všechny suroviny úplně nespojí. Mísu přikryjte fólií a nechte 24 hodin na chladném místě.
Poté 1,2litrovou nebo 2 půllitrové pudinkové misky vymažte máslem. Na dno pudinkové misky položte kolečko vystřižené z pečicího papíru, vymažte ho ještě máslem a nalijte pudinkovou směs. Misku přikryjte pečicím papírem a fólií a zavažte provázkem. Do velkého hrnce vložte pudinkovou misku, zalijte do poloviny vroucí vodou a pomalu vařte v páře 5–6 hodin. Během vaření vodu průběžně doplňujte podle potřeby.
Uvařený pudink vyklopte a nechte vychladnout. Před servírováním pudink ohřejte buď v páře, nebo v mikrovlnné troubě. Lze ho skladovat až 2 roky na chladném a suchém místě.
Kombinace vánočního pudinku a portského je skutečně vynikající. Máčení sušeného ovoce v portském totiž dodá pudinku skvělou chuť a pudink bude lehký a vláčný. Potřebovat budete 2 misky o objemu 1,5 litru a víčka. Sušené ovoce je třeba nechat přes noc namočené v portském, vaření pudinku vám zabere 3,5 hodiny.
Ingredience:
Postup:
Smíchejte všechno sušené ovoce a kůru a namočte ho přes noc do portského. A pro dnešek máte hotovo.
Další den pak přidejte zázvor, sirup, jablka, pomerančovou šťávu, vejce, máslo, cukr, drobenku a mouku. Obě misky vymažte máslem a nalijte do nich směs. Kolečkem z pečicího papíru přikryjte vrchní část pudingu, přikryjte víkem (nebo použijte fólii) a vařte v páře 3,5 hodiny.
Pudink můžete nechat vychladnout a uložit na chladném a suchém místě, nebo ho ihned servírovat politý brandy.
Zpestřete si štědrovečerní menu vánočním pudinkem a překvapte své blízké skvělou chutí tradičních anglických Vánoc.