Víno je alkoholický nápoj, který je po tisíciletí oblíbený v celé řadě kultur světa. Víno není jenom jedno, jednotlivé druhy vína si můžeme rozdělit hned z několika hledisek do různých kategorií, které nám následně mohou ulehčit výběr.
Dělení vína pro úplné začátečníky: Podle barvy
Dělení vína podle barvy je asi nejčastější a nejvíce zažité. Na barvu vína má nejčastěji vliv odrůda vinné révy, z níž je nápoj vyroben: Neplatí to ale stoprocentně. Významnou roli hraje i samotný výrobní postup. Nejčastěji se tak setkáváme s těmito barvami vína:
Bílé víno se nejčastěji vyrábí z bílých odrůd hroznů, jde však vyrobit i z červených a modrých bobulí. Rozdrcené bobule (tzv. rmut) se lisují a výsledkem je čistý mošt, jenž se potom nechá zkvasit. Mezi nejznámější odrůdy patří např. ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, sauvignon a tramín.
Červené víno se vyrábí z odrůd modrých hroznů. Na rozdíl od bílých vín se vylisovaný mošt nechá kvasit se rmutem a je tedy v kontaktu se slupkami. Kvašení je též mnohem delší a v konečném produktu je tak mnohem větší podíl třísloviny. Mezi nejoblíbenější červená vína patří merloty, frankovky, svatovavřinecké nebo pinot noir.
Růžové víno není, jak se obecně traduje, směsí bílého a červeného. Vyrábí se totiž z modrých hroznů, které se nakvasí jen povrchově. Výsledkem je pak svěží víno určené pro rychlou konzumaci.
Základní povědomí o tom, jaké množství alkoholu (minimálně je to 8,5 %) je ve vínu obsaženo, podává rozdělení do dvou kategorií, na vína lehká a vína těžká.
Lehká vína mají nižší obsah alkoholu. Maximálně je to 12,5 %. Chuťově se jedná o osvěžující a méně aromatická vína, která se hodí k lehčím pokrmům. Mezi tento typ vína patří nejčastěji bílá vína, nicméně najdeme je i mezi červenými.
Těžká vína mají obsah alkoholu vyšší než 13,5 %. Obvykle se vyznačují výraznou chutí, a dobře tak doprovodí výrazná jídla. Často se jedná o sladká vína, neboť platí, že čím více cukru, tím i daná odrůda obsahuje více alkoholu.
Rozdělení vín podle zbytkového cukru
Zejména pro odborníky je důležité rozdělení vína podle cukernatosti (zbytkového cukru). Uvádí se zvlášť pro tzv. tichá vína (nešumivá) a šumivá vína a sekty:
Tichá vína
Suchá vína mají nízký obsah zbytkového cukru, maximálně 4 g na litr.
Polosuché víno je takové, které obsahuje maximálně 12 g cukru na litr.
Polosladké víno má více než 12 g zbytkového cukru, ale méně než 45 gramů.
Sladká vína mají nejméně 45 g cukru na litr.
Šumivá vína a sekty
Brut nature má méně než 3 g cukru na litr.
Extra brut obsahuje od 0 do 6 g cukru na litr.
Brut má méně než 12 g na litr.
Extra suché obsahuje mezi 12 a 17 g na litr.
Polosuché (demi sec) má obsah cukru mezi 32 až 50 g na litr.
Sladké (doux) obsahuje více než 50 g na litr.
Šumivá vína
Zásadní charakteristikou šumivých vín je přítomnost bublinek oxidu uhličitého. A to v různé míře. Šumivá vína mohou být bílá a červená, navzájem se liší různou úrovní perlivosti. Mají pověst luxusních nápojů, které se hodí pro nejrůznější slavnostní příležitosti.
Základní rozdělení vína, ať už podle barvy nebo množství alkoholu, je vcelku přehledné. Tu správnou lahev si zvládne vybrat každý a nemusí ani být žádný zkušený someliér.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.