Obnovit stránku

Jak vybrat dózy na potraviny

Dózy a krabičky na potraviny patří k základnímu vybavení snad každé kuchyně. Prodlužují životnost a čerstvost potravin, umožňují komfortnější přepravu jídla a v neposlední řadě vám pomohou s uskladněním potravin v lednici či mrazáku. Na trhu najdete velký výběr materiálů, velikostí, tvarů i systémů zavírání potravinových boxů. Pomůžeme vám zorientovat se v nabídce dóz na potraviny a vybrat ty nejlepší do vaší kuchyně.

Jak vybrat dózy na potraviny

Několik tipů pro výběr dóz na potraviny

  1. Promyslete, na co budete dózy používat (chlazení, mrazení, pečení, přenášení…). Podle toho zvolte vhodný materiál.

  2. Čím lépe dózy těsní, tím déle potraviny vydrží čerstvé.

  3. Moderní materiály mají delší životnost, a tak se vyplatí do dóz investovat.

  4. Některé dózy jsou vybaveny vnitřními přihrádkami i ventilem pro ohřev jídla v mikrovlnné troubě.

Základní parametry pro výběr dóz na potraviny

Uzavírání dóz

Velmi důležitým parametrem při výběru dóz na potraviny je systém uzavírání nádob. To, jak víčko a nádoba těsní totiž ve výsledku ovlivňuje i čerstvost a trvanlivost potravin. Pokud totiž nádoba nebude dobře těsnit a do dózy bude pronikat vzduch, jídlo uvnitř se bude mnohem rychleji kazit než v dóze s kvalitním těsněním.

Jaké systémy uzavírání dóz na potraviny tedy známe?

Klasické nacvakávací plastové víčko

Dózy na potraviny s tímto systémem uzavírání patří k těm levnějším. Víčko na nádobě 100% netěsní, k jídlu uvnitř dózy může pronikat vzduch, potraviny pak rychleji ztrácejí na čerstvosti a nevydrží dlouho. Takovou nádobu také není dobré naklánět. Tekuté potraviny jako polévky či omáčky mohou mezi víkem a nádobou protékat.

Systém s klipy se silikonovým těsněním

Systém s klipy je oproti klasickému nacvakávacímu víčku mnohem spolehlivější a 100% těsní. A tak zaručuje mnohem delší životnost potravin i bezpečnost při transportu. Víčko je k nádobě velmi pevně uchyceno, a tak se nemusíte obávat, že by se vám polévka vylila do batohu nebo se pach z lednice dostal do dózy (a naopak).

Těsnění dóz

Zatímco dózy s nacvakávacím víčkem jsou bez těsnění, u dóz na potraviny se systémem uzavírání s klipy věnujte pozornost těsnění ve víku. To může být:

  • Pevně vlisované – za těsněním se neusazují zbytky jídla, což zabraňuje vzniku bakterií, které znehodnocují potraviny uvnitř dózy. Dózy s pevně vlisovaným těsněním jsou dražší, zato hygieničtější a nepropustné.
  • Vložené – těsnění má kolem sebe mezery, což má za následek usazování jídla za těsněním a tvorbu bakterií. Potraviny uvnitř takové nádoby jsou náchylnější ke kažení a brzy ztrácí svou čerstvost. Takové dózy jsou levnější, zato nevhodné pro uchovávání jídla pro děti.

Vakuové dózy

Slouží k uchování potravin bez přístupu vzduchu, což prodlužuje čerstvost jídla a potraviny si tak zachovají po delší dobu své aroma. Vakuové dózy jsou perfektní na kávu, čaj, sušenky (ty ve vakuových dózách nenavlhnou) i na zbytky jídla od oběda, salámy a sýry atd.

Účel použití

V každé domácnosti se dózy na potraviny používají jinak. Jedni do nich balí svačinu dětem do školy, druzí je využívají k uchování potravin v lednici či mrazáku, jiní si v nich nosí oběd do práce. A proto je na trhu několik druhů dóz, které mají specifické vlastnosti a užití:

  • Dózy určené k chlazení potravin v lednici – většina dóz na trhu

  • Dózy určené k zamrazování potravin v mrazáku – mrazuvzdorné dózy označené znakem sněhové vločky

  • Dózy pro přenášení a uchovávání studeného jídla – tzv. dózy TO GO, svačinové dózy s oddělenými přihrádkami a specifickým vnitřním uspořádáním, např. dóza na salát s mističkou na dresing, dóza na jogurt s oddělenou miskou na křupky, oddělená miska na zeleninu v dóze na sendvič atd.

  • Dózy pro přenášení a uchovávání teplého jídla – např. termoboxy, jídlonosiče

Speciální vlastnosti

  • Dózy pro ohřev jídla v mikrovlnné troubě – s pootevřeným víkem můžete ohřívat jídlo v mikrovlnné troubě ve většině dóz (před nákupem si vždy ověřte, zda výrobce neudává, že jsou dózy pro ohřev jídla v mikrovlnné troubě nevhodné). Pokud ohřev v mikrovlnce používáte častěji, vyplatí se vám pořízení dóz na potraviny s ventilem ve víku. Takovou dózu nemusíte před ohřevem rozdělávat. Stačí otevřít ventil ve víčku. Jídlo se díky tomu ohřívá až 9× rychleji a zůstává šťavnaté.

  • Dózy vhodné pro mytí v myčce – pokud máte myčku nebo si ji plánujete do budoucna pořídit, vybírejte dózy na potraviny vhodné pro mytí v myčce na nádobí.

  • Dózy s certifikátem pro uchování potravin pro děti – i dětskou stravu je potřeba čas od času uschovat na později. A protože je dětské tělíčko mnohem náchylnější k různým druhům chemikálií než to dospělé, vybírejte dózy s označením Vhodné pro děti či s certifikátem kvality a bez BPA.

  • Stohovatelné dózy – většina sad dóz a krabiček od stejného výrobce je stohovatelných. Tzn., že do sebe krabičky navzájem pasují, a tak je můžete umístit na sebe. To výrazně šetří místo v lednici, mrazáku i ve spíži.

Materiály dóz

Nejčastěji se setkáváme s dózami plastovými nebo polypropylenovými (PP), což je odolnější forma plastu. Tyto dózy jsou většinou univerzální, vhodné jak do mikrovlnné trouby, tak do myčky. Skleněné dózy jsou vhodné spíše pro uchovávání suchých potravin, některé skleněné mísy slouží zároveň k uchování i zapékání jídla v troubě. Dózy z borosilikátového skla se vyznačují vysokou odolností. Ekologičtější variantou jsou bambusové dózy, vyrobené převážně z přírodních materiálů. Jsou vhodné do myčky a vynikají netradičním designem. Pro uchování kávy, čaje a dalších sypkých surovin jsou vhodné také nerezové dózy. Máslo v lednici nejlépe uchováte v keramických dózách.

Skleněné dózy na potraviny

  • Elegantní design
  • Vhodné i pro servírování jídla
  • Ideální na zapékání

Pokud rádi zapékáte, pečete nebo ohříváte v troubě, pak se vám bude hodit skleněná dóza. Připravíte v ní lasagně, zapékané těstoviny i bublaninu. Na rozdíl od klasické zapékací mísy můžete skleněnou dózu po vychladnutí připraveného jídla zakrýt plastovým víkem a odvést na piknik, na chalupu nebo ji uložit do lednice. Připravené jídlo vám tak vydrží mnohem déle čerstvé. Při výběru skleněných dóz si ověřte, že nádoby jsou vyrobeny ze žáruvzdorného skla a tudíž jsou vhodné do trouby.

Výhody a nevýhody
  • Zapékání v troubě
  • Přenášení upečeného jídla
  • Uskladnění upečeného jídla
  • Servírování rovnou v dóze
  • Nelze zapékat s plastovým víkem
  • Ne ve všech skleněných dózách je možné zapékat

Plastové dózy na potraviny

  • Nejoblíbenější dózy na potraviny
  • Ideální poměr cena vs. výkon
  • Velký výběr velikostí tvarů

Plastové dózy, nebo chcete-li krabičky na potraviny, jsou ze všech materiálů nejoblíbenější. Nejčastěji se používají k uchovávání jídla v lednici nebo v mrazáku, k přenášení jídla do školy či do práce, k ohřívání jídla v mikrovlnné troubě atd. V kombinaci s kvalitním těsněním a uzavíráním výrazně prodlužují životnost potravin. Vybírat můžete z velkého množství tvarů a velikostí. Některé plastové dózy na potraviny se pyšní označením 100% bez BPA, tedy bez chemické látky, která negativně ovlivňuje zdraví člověka. Takové dózy na potraviny jsou vhodné nejen pro vás, ale zejména pro vaše děti.

Výhody a nevýhody
  • Lehké
  • Mnoho tvarů a velikostí
  • Široká škála využití
  • Cenově výhodnější sady dóz
  • Vydrží i několik desítek let
  • Nelze v nich zapékat
  • Některé dózy matné / neprůhledné

Dózy na potraviny z Tritanu

  • Odolné proti poškození i teplu
  • Na první pohled téměř jako skleněné
  • Bez plastového zápachu

Tritan je poměrně novým materiálem, který se čím dál častěji používá k výrobě lahví a dóz na potraviny. Oproti některým nádobám z plastu totiž neobsahuje BPA, je křišťálově průhledný, lehký a velmi odolný proti nárazům. Tritan odolá teplotám až 90 °C a nekroutí se. Proto do dóz z Tritanu můžete nalít horkou omáčku nebo polévku, aniž by se dóza poškodila. Dózy z Tritanu jsou bez chuti a bez zápachu, a tak neovlivňují chuť ani vůni potravin. Zároveň pachy nepohlcují. Proto do tritanových dóz můžete uskladnit třeba česnekovou pomazánku bez obav, že se aroma česneku už nikdy nezbavíte.

Výhody a nevýhody
  • Lehké
  • Odolné a křišťálově průhledné
  • Neovlivňují chuť ani vůni jídla
  • S vakuovým zavíráním
  • K zakoupení jednotlivě i v sadě
  • Jednoduchá údržba
  • Dražší
  • Menší výběr

Časté otázky při výběru dóz na potraviny

Je plastová dóza vhodná pro kontakt s potravinami?

Všechny obalové plastové materiály a zejména ty, které se používají v potravinářském průmyslu, jsou pečlivě testovány a nemají vliv na uchovávané potraviny. Často se u plastových dóz setkáte s označením BPA free, což značí zdravotní nezávadnost takového nádobí.

Jaké dózy jsou nejvhodnější pro uchování potravin v mrazáku?

Dózy vhodné do mrazáku jsou nejčastěji vyrobeny z plastu nebo skla. Tyto materiály odolávají nízkým teplotám a potraviny v nich uchované si díky správnému skladování zachovají dlouhou trvanlivost. Mrazuvzdorné dózy bývají označené sněhovou vločkou.

Jaký materiál vydrží časté mytí v myčce?

Nejodolnějším materiálem z hlediska častého mytí v myčce je jednoznačně sklo. Málokteré dózy dnes naopak nejsou vhodné pro mytí v myčce, nicméně časté mytí plastových dóz v myčce může způsobovat nežádoucí zabarvení nebo poškrábání plastu.

Jaké dózy jsou nejvhodnější pro ohřev v mikrovlnné troubě?

Ve většině plastových, skleněných a silikonových dóz můžete s pootevřeným víčkem ohřívat potraviny v mikrovlnné troubě. Pro častější ohřev se vyplatí víčko s ventilem. Ten stačí před ohřevem otevřít a jídlo se tak ohřeje rychleji. Do mikrovlnné trouby nejsou vhodné materiály jako nerez, smalt nebo bambus.

Zkuste naše cookies

My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.

Více informací
Rozumím Podrobné nastavení Odmítnout vše
P-DC1-WEB27