Elektrický hrnec je pro mnohé hospodyňky doslova vynález století. Vaří totiž naprosto samostatně. Stačí do něj jen dát všechny ingredience a stisknout tlačítko. Hotovo. Zbytek práce odvede elektrický hrnec za vás. Už žádné postávání u sporáku a nakukování pod pokličku! A to není zdaleka všechno. Tento multifunkční pomocník vaří, restuje, peče a rozmrazuje. To všechno zvládne naprosto samostatně a v jedné nádobě. Nejen, že ušetříte spoustu času, ale nebudete mít také hory špinavého nádobí. Jaký si ale vybrat? Nabídka je velmi široká a není úplně jednoduché se v ní vyznat. Od toho jsme tady my, abychom vám poradili, zda si pořídit rýžovar, parní hrnec, remosku, tlakový hrnec, a nebo multifunkční hrnec, který nezklame ani náročné kuchaře.
5 tipů, na co se při výběru elektrického hrnce zaměřit
Rozmyslete si, jaké pokrmy budete chtít v elektrickém hrnci vařit
Pokud chcete připravovat více pokrmů najednou, sáhněte po hrnci, který se skládá z více nádob
Elektrickou pánev využijete i místo trouby nebo varné desky
Remoska je skvělým řešením pro chalupáře a kempaře
Pokud nechcete dělat kompromisy, vyberte si multifunkční hrnec, který vaří, peče i griluje
Základní parametry pro výběr elektrického hrnce
Objem
Velikost elektrických hrnců se liší podle jejich účelu. Pokud chcete připravovat nebo zavařovat větší množství potravin, vybírejte hrnce o objemu 5 l a více. Na zavařování doporučujeme hrnec o objemu 29 l, do kterého se vejde větší množství sklenic. Díky tomu strávíte zavařováním méně času. Na přípravu rýže vám postačí elektrický hrnec do 5 l. Parní hrnce jsou obecně větších rozměrů, protože v nich lze připravit více chodů najednou. Objem se samozřejmě odvíjí také od počtu strávníků. Platí 1 osoba = 1 l.
Materiál
Elektrický hrnec se skládá ze dvou částí: vnějšího pláště a vnitřní nádoby. Vnější plášť je ve většině případů kombinací plastu, skla a kovu. Kovový plášť je odolnější. Vnitřní nádoba může být vyrobena z hliníku nebo z nerezové oceli. Hliník se nehodí pro přímou přípravu pokrmů, proto je pokrytý nepřilnavou vrstvou. Nerezová ocel je opatřena teflonem. V obou případech je nutné dávat pozor, abyste nádobu nepoškrábali. Vnitřní nádoby mohou být také kameninové nebo porcelánové. Praktičtější variantou jsou vyjímatelné nádoby. Budou se vám lépe mýt.
Typ ohřevu
Elektrické hrnce rozlišujeme i podle typu ohřevu. Hrnce se spodním typem ohřevu se hodí na smažení a dušení. Horní typ ohřevu je zase ideální pro pečení, zapékaní a grilování. V nabídce najdete také hrnce s kombinovaným typem ohřevu.
Příkon
Podle příkonu poznáte, kolik elektrický hrnec spotřebuje energie za hodinu. Čím vyšší příkon, tím rychleji se spotřebič nahřeje. Pokud preferujete pomalé vaření, hrnec na pomalé vaření bude mít příkon okolo 200 W. Naproti tomu multifunkční hrnec by měl mít příkon okolo 1000 W.
Programy
Od počtu programů se odvíjí cena i velikost přístroje. Základní funkcí je vaření. Další funkce, které vám elektrické hrnce mohou nabídnout, jsou: vaření v páře, smažení, pomalé vaření, dušení, grilování, pečení, tlakové vaření nebo třeba jogurtovač.
Doplňkové funkce
Mezi základní funkce patří možnost nastavení výkonu, teploty a času vaření. Funkce odložený start vám umožní naplánovat, kdy má začít hrnec vařit. Další užitečné funkce jsou automatické vypnutí. Některé přístroje mají také funkci na udržení teploty, pokud se někde zdržíte nebo paměť programu.
Cena
Nejlevnější modely se základními funkcemi a kolečkovým tlačítkem stojí do 1000 Kč. Elektrické hrnce s vyšším výkonem a větším množstvím volitelných programů seženete do 3000 Kč. Spotřebiče nad 3000 Kč nabízí vyšší výkon, větší počet programů, větší objem a funkce, které využijí i profesionální kuchaři.
Výhodou je ochrana proti přehřátí nebo vyvaření rýže
Rýžovar je srdeční záležitost všech milovníků rýže. S jeho pomocí připravíte všechny druhy rýže na jedničku s hvězdičkou. Rýže se nepřilepí na stěny, nepřevaří se a vydrží teplá i několik hodin. Navíc tento přístroj vaří v páře, takže si připravíte zdravou a velmi chutnou přílohu, která si zachová veškeré živiny. Rýži připravíte rychle a snadno. Po uvaření se rýžovar automaticky vypne.
Výhody a nevýhody
Snadno odměříte požadované množství rýže
Díky režimu udržování teploty bude rýže teplá několik hodin
Hodí se i pro vaření jáhel a pohanky
Rýže má lepší chuť a optimální konzistenci
Pokud není vnitřní nádoba vyjímatelná, hůře se čistí
Jak vařit rýži v rýžovaru
Odměřte si množství rýže – součástí většiny rýžovarů je také odměrka na rýži. Pokud odměrku nemáte, použijte šálek. Dbejte na to, aby bylo v rýžovaru dostatek místa. Rýže během vaření nabobtná. Jeden šálek (240 ml) nevařené rýže = 1, 5 – 3 šálky uvařené rýže
Propláchněte rýži ve studené vodě a sceďte
Odměřte vodu – množství vody, které použijete, závisí na druhu rýže. Většinou je uvedeno na jejím obalu. Například pro přípravu rýže typu „parboiled“ potřebujete na jeden hrnek rýže dva hrnky vody, na hrnek Basmati rýže potřebujete 1 a půl hrnku vody atd.
Osolte a okořeňte rýži. Pokud je ponořená pod vodou nemusíte míchat
Zvolte požadovanou funkci a můžete začít vařit
Proč je rýže z rýžovaru nedovařená nebo převařená
Příčinou nedovařená rýže (tvrdé) bývá malé množství vody. Rýži během vaření ochutnejte, a pokud je ještě tvrdá, klidně přilijte další vodu. Naopak převařená rýže znamená, že jsme nechali větší množství vody a rýži v ní vařili zbytečně dlouho. Pokud vás zajímá o rýžovaru více, přečtěte si náš článek Co je to rýžovar a jak funguje.
Jak na přípravu sushi rýže v rýžovaru
Japonské sushi je celosvětově velmi oblíbené jídlo. Každá země si jej upravuje k obrazu svému. Tato japonská pochoutka si získala i velmi tradiční české strávníky. Sushi si jeho milovníci začali připravovat i sami doma. Základem dobrého sushi je nejen čerstvá ryba, ale také chutná rýže. Pokud chcete mít jistotu, že se vám rýže na sushi povede na jedničku, rozhodně sáhněte po rýžovaru. Sushi rýže není jen tak obyčejná rýže. Ochucuje se speciálním rozvarem, který si připravíte z těchto ingerencí:
Rozvar na sushi rýži
70 ml rýžového octa
20 g soli
50 g cukru
limetka – pár kapek
Všechny ingredience smíchejte v jednom hrnci a vařte, dokud se nerozpustí.
Rýži vložte do rýžovaru a přidejte vodu. Na 1 kg rýži použijte 1, 3 l vody
Po uvaření nechte rýži 10 minut odpočinout
Nasypte ji do mísy a jemně promíchejte s rozvarem
Údržba a čistění – můžu dát do myčky?
Rýžovary lze obvykle bez problémů mýt v myčce na nádobí. Některé typy rýžovarů, většinou ty levnější, toto neumožňují. Na to si raději dejte pozor a před vložením do myčky ještě pro jistotu koukněte do přibaleného návodu.
Parní hrnce jsou synonymem zdravého vaření. Nepotřebujete ani tuk, ani olej. Postačí vám obyčejná voda. Hodí se na přípravu masa, rýže i zeleniny. Některé modely jsou vybaveny několika nádobami na vaření. Díky tomu můžete najednou připravit hlavní jídlo, předkrm i přílohu.
Výhody a nevýhody
Pro vaření bez oleje a tuku
Po dovaření se parní hrnec sám automaticky vypne
Lepší chuť a výživová hodnota pokrmů
Snadná údržba (většinou vhodné do myčky)
Je potřeba více místa pro uskladnění
Mohu v parním hrnci ohřívat jídlo?
Ano, v parním hrnci lze ohřívat jídlo. Pro někoho plní parní hrnec funkci mikrovlnky. Nicméně do parního hrnce lze vložit pouze pokrm bez talíře.
Jak vařit v parním hrnci
Pokrmy z parního hrnce si uchovávají důležité živiny. Výhodou je také fakt, že jídlo uvaříte rychle. Abyste si vždy vychutnali chutné a zdravé jídlo dodržujte tato základní pravidla:
Potraviny vždy krájejte na stejné kousky, aby se uvařily rovnoměrně
Solte minimálně
Pokud přidáváte bylinky a koření, nepřežeňte to. Během vaření v páře se zesílí jejich aroma
Rozmístěte potraviny podle jejich tvrdosti. Nejtvrdší potraviny patří do spodní části hrnce, nejměkčí nahoru
Během vaření parní hrnec neotvírejte příliš často. Uniklo by zbytečně velké množství páry
Celé kuře omyjeme, osolíme a vložíme do dvou nádob parního hrnce. Z jedné nádoby vyndáme dno. Takto kuře vaříme v páře 1 hodinu
Poté kuře vyndáme, posypeme grilovacím kořením (2 lžičky) a potřeme změklým máslem. Kuře podlijeme 2 dcl vývaru, který se nám vytvořil během vaření v páře v odkapávací nádobě. Troubu rozehřejeme a dáme kuře prudce zapéct alespoň 15 minut
Poté kuře obrátíme, posypeme kořením a pomažeme máslem i z druhé strany a opět prudce pečeme 15 minut
Čína z parního hrnce
Ingredience:
3 kuřecí prsa
½ půl mražené čínské zeleninové směsi
1 sáček rýže
sójová omáčka
koření na čínu
lžíce solamylu
sůl
Postup:
Do varné misky dáme nakrájené kuřecí maso a zeleninu. Osolíme (jen mírně), přidáme koření, sójovou omáčku a posypeme směs solamylem. Vše promícháme
Misku vložíme do první nádoby parního hrnce. Do druhé vložíme misku s rýži v osolené vodě
Vaříme 35 minut
Zdravé recepty na vaření v parním hrnci
Paprika plněná feta sýrem s rýží
Ingredience pro jednu porci:
paprika
2 kostky tvrdého sýru feta
stroužek česneku
troška olivového oleje
špetka oregána
neloupaná rýže
Postup:
Začneme rýži. Nasypeme ji do speciální nádoby na rýži, zalijeme vývarem a zapneme
V misce smícháme česnek se sýrem feta. Přidáme olivový olej a oregáno
Vydlabeme si papriku. Buď, ji prázdnou povaříte v prostřední části, aby byla opravdu měkká, pak naplníte sýrem a dáte ještě pár minut prohřát. Nebo ji naplníte rovnou a vložíte do hrnce 15 minut před dovařením rýže, tak aby se dokončily pokrmy souběžně
Pstruh s brambory
Ingredience pro jednu osobu:
pstruh
koření na ryby
sůl
150 g brambor
Postup:
Pstruha rozkrojte a umyjte. Uvnitř okořeňte a posolte
Nechte odstát oloupané brambory v osolené vodě asi 15 minut
Sceďte brambory a vložte je do spodní misky
Pstruha uložte na rošt horní misky
Duste 22 – 27 minut
Podávejte s rozpuštěným máslem
Kdy a jak můžu odstranit vodní kámen z parního hrnce?
Do vodní nádržky vlijte 3 sklenice octa a dolijte vodou na maximum. Následně parní hrnec zapojte do elektřiny a nastavte časovač na 20 minut. Toto byste měli provádět přibližně vždy po 7 až 10 použitích. Pára tak bude neustále plynule proudit a zároveň se prodlouží životnost celého zařízení.
Mají buď teflonový, nebo keramický nepřilnavý povrch
Disponují termostatem pro regulaci teploty
Elektrickou pánev využijete nejen doma, ale také na chatě nebo během kempování. Některé modely elektrických pánví mají protiskluzové podložky, víko s výfukem páry nebo třeba praktický stojánek.
Výhody a nevýhody
Pohodlná manipulace i přenášení
Hodí se na pečení, smažení, dušení, zapékaní i vaření
Snadno se čistí díky nepřilnavému povrchu
Rychle se rozehřívají
Hůře se skladují
Můžu v elektrické pánvi péct dezerty?
V elektrické pánvi je možné připravovat nejen maso a zeleninu, ale také sladké dezerty. Upečete v ní lahodný dort, švestkový koláč nebo třeba sladké palačinky. Pozor, upečete v ní i nadýchanou vánočku nebo luxusní pizzu! Tak dobrou chuť.
Můžu elektrickou pánev vložit do trouby?
Ne. Elektrická pánev je sama o sobě malou troubou, ve které můžete připravit jak hlavní jídlo, tak něco sladkého na zub.
Ohřev probíhá shora a přebytečná pára je odváděna ventilem na víku
Mají nepřilnavý teflonový povrch
Remoska je skvělý český vynález, který si oblíbily hospodyňky na celém světě. Vyrábí se už od 50. let minulého století a za tu dobu neztratil nic na své popularitě. Právě naopak. Remosky jsou přenosné a fungují jako malá trouba, proto se jim také říká „pečící“ pánve. Proto jsou ideálním řešením tam, kde chybí sporák s troubou. Jejich praktičnost ocení především chalupáři a kempaři. Samozřejmě i doma najde remoska své místo, a to jako doplňková elektrická pečící mísa ke sporáku. Připravíte v ní jakékoli maso, rybu, zeleninu, ale i pizzu, buchtu, bábovku nebo dort. Potraviny vařené v remosce si uchovají šťavnatost, vůni a nevysušují se.
Výhody a nevýhody
Snadno se přenášejí
Umí dusit, smažit, grilovat, rozmrazovat i zapékat
Šetří spotřebovanou energii
Jsou těžší
Hůře se čistí
Remoska nové modely výrobce
V současné době si můžete vybrat z těchto produktů: Remoska Tria (pečení, dušení a vaření pod tlakem), Remoska Prima (dostupná ve dvou velikostech 2 litry a 4 litry), Remoska Vega (nádobí pro vaření bez tuku, vhodné i na indukci) a Remoska Classic (tradiční model dostupný ve dvou velikostech 2 litry a 4 litry)
Proč vařit v Remosce?
Remoska je levnější alternativou klasických trub
Je úsporná
Šetří váš čas, protože vaří sama. Není nutné ji neustále hlídat
Je flexibilní. Připravíte v ní jakýkoliv pokrm. Maso, ryby, zeleninu, ale také koláče a dorty
Můžete si ji vzít kamkoliv s sebou
Kvalita remosky je téměř legendární
Jednoduché recepty do remosky
Šunkofleky
Ingredience
400 g plochých těstovin
500 g vařeného uzeného masa
4 vejce
300 ml vývaru z uzeného masa
sůl a pepř
sádlo na pomaštění remosky
150 g tvrdého nastrouhaného sýra
Postup:
Zapněte víko remosky, aby se nahřálo. Remosku vymažte sádlem (1 lžíce)
Uvařte těstoviny a slijte je. Nakrájejte maso na malé kostičky a smíchejte ho s těstovinami. Rozklepněte vajíčka a našlehejte je šlehačem. Do vajíček rychle vmíchejte 200 ml studeného vývaru a osolte
Do zapékací mísy dejte těstoviny s masem a zalijte je rozšlehanými vejci. Pečte půl hodiny. Poté je zalijte zbývajícím vývarem a posypte sýrem. Pečte dalších 30 minut
Smetanové kuře s rajčaty
Ingredience:
4 kuřecí prsa
2 rajčata
150 ml smetany
8 lístků bazalky
120 g fety nebo balkánského sýru
2 lžíce olivového oleje plus trocha na vymazání remosky
sůl a pepř
Postup:
Začněte zahřívat víko remosky a vymažte dno olivovým olejem
Kuřecí prsíčka zlehka naklepejte, osolte a opepřete. Dejte do remosky. Omyjte rajčata a nakrájejte je na silnější plátky (asi 1 cm). Plátky rajčat a lístky bazalky položte na kuřecí plátky a zalijte jemně osolenou smetanou. Dejte péct na 20 minut
Poté rozdrobte sýr. Vše zakápněte olivovým olejem a pečte dalších 10 minut
Sladké recepty z remosky
Perník
Ingredience
2,5 dl polohrubé mouky
2,5 dl hladké mouky
2,5 dl cukru
1/2 vanilkového cukru
1 lžíce karobu
1 prášek do pečiva
1 dl oleje
2,5 dl mléka nebo vody
Postup:
Smícháme všechny suché složky
Pak přidáme olej a mléko
Těsto nalijeme do pomoučené remosky a pečeme asi 25 minut
Po upečení vyndáme a vychladlý perník posypeme moučkovým cukrem
Žemlovka
Ingredience:
8 rohlíku nebo plátky vánočky
600 ml mléka
2 vejce
100 – 150 g cukru
1 meruňkový kompot
250 ml kysané smetany
Postup:
Zapněte víko, aby se nahřálo. Dno remosky vymažte máslem
Rohlíky nebo vánočku nakrájejte na silné plátky
Smíchejte mléko, vejce a cukr. Ve směsi namáčejte rohlíky a vyložte jimi dno
Na ně rozprostřete okapané meruňky a potřete je zakysanou smetanou
V elektrickém tlakovém hrnci uvaříte velmi rychle i tuhé hovězí maso. Elektrické hrnce využívají tlak a teplotu, díky tomu je vaření rychlejší a levnější. Disponují také přednastavenými programy, u některých modelů si dokonce můžete přidat i vlastní program.
Výhody a nevýhody
Rychlé vaření
Lze vařit i s menším množstvím vody
Díky nepřilnavému povrchu se snadno čistí
Jsou těžší
Vyšší cena
Jakou velikost tlakového hrnce koupit?
Tlakové hrnce se obvykle vyrábí o velikosti v rozmezí 3-12 litrů. Můžete si tedy vybrat z menších i velkoobjemových typů. Tady záleží především na tom, pro kolik osob budete vařit, respektive jak velké množství jídla chcete připravit. Při výběru však pozor na jednu zásadní věc – tlakový hrnec je možné z bezpečnostních důvodů naplnit jen ze ⅔.
Jaké jsou preferované druhy materiálu elektrického tlakového hrnce?
Moderní tlakové hrnce se vyrábí nejčastěji z nerezové oceli. Ta má totiž skvělou tepelnou vodivost a schopnost dlouho uchovávat teplo. Navíc se velmi dobře udržuje. Někdy se můžete setkat i s různými přídavky jiných kovů, které ještě zlepšují vlastnosti oceli. Vyhnout byste se však měli niklu, který může vyvolat alergické reakce.
Jak vařit v papiňáku?
Nejprve si ujasněme rozdíl mezi elektrickým tlakovým hrncem a klasickým papiňákem. Elektrický tlakový hrnec vaří pod tlakem naprosto samostatně. Nemusíte se bát, že by došlo k jeho výbuchu, tak jak se to může stát případě klasických tlakových hrnců. Vložíte do něj ingredience, nastavíte program, zapnete a můžete jít. Jídlo bude hotové ještě dříve než při vaření v klasickém tlakovém hrnci. Uspoříte tak až 40 % energie!
Jaká je doba vaření v tlakovém hrnci?
Záleží na druhu surovin, které do něj dáte. Uveďme konkrétní příklad, klasický guláš vaříme v průměru 90 – 130 minut. Elektrický hrnec zvládne uvařit guláš do 70 minut a maso bude krásně měkounké. Tabulku doby vaření v tlakovém hrnci i další praktické recepty z papiňáku najdete v našem článku Jak vařit v tlakovém hrnci.
Recept na kuřecí vývar v tlakovém hrnci
Ingredience
2 mrkve
¼ celeru
1 petržel
1 cibule
kuřecí kosti a odřezky
5 kuliček černého pepře
5 kuliček barevného pepře
5 bobkových listů
bylinky podle chuti (oregano, rozmarýn, estragon atd.)
2 lžičky soli
2 l vody
2 lžíce octa
200 g nudlí
zelená nať jarní cibulky, petrželová nať na ozdobení
sůl a pepř na dochucení
Postup:
Zeleninu do polévky pouze očistěte, ale neloupejte. Použijte pouze jednu mrkev. Zeleninu, kuřecí kosti a odřezky, bylinky a koření dejte do hrnce a zalijte vodou
Nastavte program vaření pod tlakem a vařte 1 hodinu
Vývar sceďte a vraťte zpět do hrnce. Oberte maso z kuřete a dejte do vývaru
Nakrájejte si druhou mrkev na kolečka a přidejte ji do hrnce. Vařte 15 minut, aby byla mrkev měkká
V normálním hrnci uvařte nudle a sceďte
Uvařené nudle rozdělte do talířů a zalijte vývarem. Ozdobte čerstvou jarní cibulkou a petrželí
Univerzální hrnec, který zastane řadu kuchyňských činností
O objemu běžně od 4 l do 10 l
Množství speciálních programů a nastavení na míru
Přehledný displej a časovač
Tento typ elektrického hrnce umí vařit, péct i grilovat. Prostě šikovný pomocník, který zvládne všechno. Můžete s ním bez problémů vařit, smažit, zapékat, grilovat, vařit v páře a dokonce připravíte i fondue. Některé modely mají také fritovací koš.
Výhody a nevýhody
Jeden spotřebič zvládne různé typy přípravy pokrmů
Množství nastavení přesně podle vašich představ
Jednoduché ovládání i údržba
Vyšší cena
Jak vybrat multifunkční hrnec
Výběr multifunkčního hrnce není nijak složitý. Stačí, když si ujasníte, co od hrnce očekáváte. Multifunkční hrnec sice vaří takřka sám, ale i přesto je nutné znát některé kuchařské postupy. Hrnec může disponovat mnoha funkcemi, ale je otázka, zda je všechny využijete. Proto si předem rozmyslete, na co všechno hodláte hrnec používat. Až poté soustřeďte svou pozornost na technické parametry, programy a funkce.
Jak uvařit jídlo z jednoho hrnce?
Vaření v multifunkčním hrnci je radost. Suroviny stačí připravit, vložit do hrnce, nastavit program a zbytek za vás udělá hrnec. Díky tomu spoříte nejen energii, ale také svůj drahocenný čas, který můžete využít i jinak než postáváním u plotny. V případě, že nejste zrovna kuchařský mistr a s multifunkčním hrncem prozatím nemáte zkušenosti, doporučujeme zvolit levnější modely, které nabízejí jen základní funkce a mají jednoduché ovládání. Pokud toužíte po opravdu výkonném stroji, který nabízí mnoho funkcí, počítejte s tím, že investice do něj bude vyšší.
Rychlé recepty pro multifunkční hrnec
Frittata – italská omeleta
Ingredience
4 – 5 vajec
1 střední cibule
20 dkg anglické slaniny
1 červená paprika
2 jarní cibulky
40 g parmezánu
mléko
sůl a pepř dle chuti
rostlinný olej
Postup:
Zvolte program smažení (fry)
Na troše oleje osmahněte cibulku. K ní přidejte nakrájenou slaninu a papriku.
Promíchejte a smažte asi 5 minut
Změňte program ze smažení na vaření (boil). Vlijte do mísy vejce, posypte nakrájenou cibulkou a promíchejte
Přiklopte víko a vařte asi 7 minut
Nakonec posypte sýrem a podávejte
Tradiční recepty pro multifunkční hrnec
Hovězí guláš
Ingredience
1 kg hovězího masa (z kližky nebo plece)
800 g nadrobno nasekané cibule
200 g cibule, nakrájené na půlkolečka (na ozdobení)
500 ml rajčatového pyré nebo dva protlaky
cca 500 ml hovězího vývaru nebo vody (může být s hovězím bujónem)
rostlinný olej nebo sádlo na osmažení cibulky
sůl, pepř, uzená červená paprika, sušená nebo čerstvá majoránka, chilli na dochucení
Postup:
Zapněte program smažení (fry). Nastavte teplotu na 180 °C
Orestujte cibulku na oleji, až zesklovatí. Přisypte papriku a promíchejte. Chvilku orestujte
Přidejte na větší kousky nakrájené maso. Nechte ho zatáhnout. Osolte ho, přidejte majoránku, pepř, rajčatové pyré, promíchejte a zalijte vývarem
Zapněte hrnec na program multicook. Nastavte teplotu na 160 °C a čas 60 minut
Po skončení programu upusťte páru, otevřete víko a guláš v případě potřeby ochuťte
Regulace teploty a zvukový signál po dosažení požadované teploty
Výhodou je časovač, pojistka proti přehřátí a tepelně izolované rukojeti
Se zavařovacím hrncem zužitkujete celou svou úrodu. Díky této speciální tepelné úpravě se potraviny zakonzervují a jsou chráněny před mikroorganismy. Takto uchované potraviny můžete uskladnit po velmi dlouhou dobu. Budete si tak moci vychutnávat lahodné marmelády, povidla, kompoty, ale také kyselé okurky, houby aj. Zavařovací hrnce mají ale mnohem širší využití, v některých z nich připravíte například i teplé nápoje, polévky a guláš.
Výhody a nevýhody
Usnadňují zavařování
Lze regulovat teplotu a čas chodu
Některé modely mají více funkcí a využití
Obtížnější čištění
Vyšší cena
Bývají neskladné
Jak vybrat zavařovací hrnec
Pokud si chcete vybrat dobře, soustřeďte se především na tyto parametry:
Objem – jak velké množství ovoce a zeleniny chcete zavařovat? Budete v něm chtít jen zavařovat, nebo také vařit? Toto jsou dvě důležité otázky, na které musí znát odpověď
Možnost nastavení teploty a tlaku – některé modely zavařovacích hrnců, jsou natolik vyspělé, že zvládnou pracovat naprosto samostatně. Teplotní rozmezí se pohybuje od 50 – 100 °C (případně od 30 – 100 °C)
Příslušenství a funkce – váš hrnec toho může umět mnohem víc než jen zavařovat. Některé modely nabízí skvělé vychytávky jako jsou různé bezpečnostní prvky, výpustný ventil, časovač, odložený start, termostat s regulací atd.
Elektrický zavařovací hrnec recenze
Koupě zavařovacího hrnce je větší investice, proto je pochopitelné, že chcete své peníze investovat dobře. Abyste měli jistotu, že jste si vybrali správně, projděte si dostupné recenze uživatelů. Vychytáte tak případné mouchy, které by vás samotné před koupi nenapadly. Velmi užitečné jsou také srovnávací testy, které vyzdvihnou výhody a nevýhody jednotlivých modelů.
Tipy na zavařování v zavařovacím hrnci
Sklenice musí být vždy hygienicky čisté – sklenice i víčka vyvařte a pak nechte oschnout. Dbejte také na to, abyste měli čisté ruce. V opačném případě se vám mohou zavařeniny zkazit
Naplněnou sklenici vždy pořádně utěsněte! Jinak vám bude vytékat nálev a budou se v něm tvořit bublinky
Zavařujte pouze čerstvé potraviny – ovoce a zelenina nesmí být přezrálé
Pak už jen stačí vložit sklenice do zavařovacího hrnce. S ním při zavařování neuděláte chybu. Zavařovací hrnce jsou objemné, zavaříte v nich až 20 0,3l skleniček najednou. Stačí jen nastavit teplotu a čas.
Zkuste naše cookies
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.