Při výběru kuchyňského mixéru je nejdůležitější mít jasno v tom, na co budete mixér převážně používat. Řadu přístrojů lze koupit s různými nástavci, díky nimž se stanou multifunkčními. Dbát je ale třeba i na dostatečný výkon – mixér na ovoce ho nemusí mít příliš vysoký, pokud ale chcete ovoce mixovat spolu s ořechy či semínky, je lepší volbou sáhnout po výkonném nutričním mixéru či smoothie makeru. Jak se v obsáhlé nabídce mixérů zorientovat?
Příkon nás informuje o tom, kolik mixér spotřebuje elektrické energie, ale i o jeho výkonu. Dostatečný příkon je tedy při výběru spotřebiče velmi důležitým parametrem. A jak by měl ideální příkon vypadat u jednotlivých druhů mixérů?
Stolní mixér - minimálně 300 W, jestliže chcete mixovat i led a jiné tvrdé přísady, volte spotřebič s příkonem alespoň 1000 W.
Tyčový mixér - spodní hranice by se neměla dostat pod 150 W, přičemž k mixování polévek a omáček stačí 300 W. U multifunkčních modelů s různými nástavci je ideální hodnota 600 W.
Ruční mixér - pro šlehání těst je dostatečný příkon 250 – 500 W.
Nutriční mixér - aby přístroj zvládl i tvrdší ingredience, jeho příkon by se měl pohybovat na minimální hodnotě 900 W.
Smoothie mixér - pro přípravu ovocných a zeleninových nápojů stačí příkon 350 W.
Sekáčky a drtiče - na sekání ovoce a zeleniny stačí příkon 100 W, pro sekání ledu alespoň 300 W.
Otáčky určují, kolikrát se mixovací nůž otočí za minutu a napoví nám tedy, za jak dlouho je mixér schopen potraviny rozmělnit. Některé mixéry nabízí plynulou regulaci počtu otáček, zajímejte se tedy o maximální hodnotu tohoto parametru. U stolních mixérů je pro běžné mixování dostatečných 11 000 ot/min, pro mixování ledu a ořechů je třeba alespoň 20 000 ot/min. U tyčových mixérů by se spodní hranice počtu otáček neměla dostat pod 11 000 ot/min, ručním šlehačům stačí 1 000 ot/min a u nutričních mixérů je ideální hodnota minimálně 20 000 ot/min.
Některé mixéry se dodávají zcela bez příslušenství, jiné disponují bohatým počtem nástavců a mixovacích nádob. Nástavce na šlehání, drcení a další činnosti pak pokryjí práci několika typů mixérů a šetří místo v kuchyni.
Kvalitní materiál by měl být použit zejména u mixovacích nožů. Nejlepší volbou je nerezová ocel, u nutričních mixérů by nože měly být navíc pokryty titanovou vrstvou, aby neunikaly vitamíny a minerální látky. Tělo mixéru by mělo být vyrobeno rovněž z nerezové oceli, nebo kvalitního plastu. Nádoby mohou být rovněž plastové, ocelové či skleněné. Praktické je, když je nádoba vyrobena s průhledného materiálu a disponuje odměrkou.
Stolní mixér je multifunkčním kuchyňským pomocníkem. Jeho výhodou je právě univerzálnost, protože vám v kuchyni pomůže takřka s čímkoli.
Tyčový mixér je díky svému provedení určený pro ponorné mixování. Jelikož se používá výhradně manuálně, neměl by být příliš těžký.
Ruční mixér neboli ruční šlehač k práci využívá odnímatelné metličky a jeho funkce jsou závislé na příslušenství, s nímž jej zakoupíte.
Při výběru ručního šlehače se zaměřte na prostor v kuchyni a ověřte si dopředu, zda máte mixér kam uložit. Zajímat by vás měla také délka kabelu a zda při práci pohodlně dosáhne do zásuvky.
Při výběru ručního mixéru a šlehače hraje významnou roli bezpečnost a tvar. Měl by mít ergonomickou rukojeť, aby se dobře držel, pohodlně se přepínaly rychlosti a nevyklouzl vám z ruky.
Materiál mixérů by měl být odolný vůči mechanickému a tepelnému poškození, jen tak vám dlouho vydrží v dobrém stavu.
Rovněž vždy zkontrolujte kvalitu a pevnost ovládacích prvků, těsnost spojů jednotlivých částí mixéru a zda jsou mixovací nože ostré a nejlépe z nerezové oceli.
V základu mívají klasické ruční mixéry 2 šlehací metličky a 2 hnětací háky. Některé modely se prodávají navíc s mísou a stojanem, což je velmi praktické, když potřebujete některá těsta mixovat delší dobu. Ulevíte tak svým rukám a mezitím si můžete připravit další ingredience pro pečení.
Pokud patříte mezi minimalisty a množství různých kuchyňských vybavení vás spíše děsí, můžete si pořídit jeden multifunkční ruční mixér s užitečným příslušenstvím: šlehací metlou a nádobou na přípravu koktejlů a sněhu z bílků, mixovací nádobou s mixovací hlavicí a sekacím nástavcem na ořechy, led a zeleninu.
Zde záleží především na vašim požadavcích na to, co by měl váš ruční mixér zvládnout. Pokud chcete, aby váš nový přístroj uměl umixovat vařenou zeleninu a brambory, poradil si se syrovým ovocem a zeleninou a dokázal dokonce nasekat ořechy a led, budete potřebovat silnější výkon – příkon 1 000 W a více. Bez sekání by měl bohatě stačit příkon kolem 700 W a na mixování vařené zeleniny a těsta ještě méně – kolem 450 W.
Minimální počet otáček neboli to, kolikrát se nůž otočí za minutu, se u ručního šlehače obvykle pohybuje kolem 1 000 ot/min. Čím více otáček přístroj má, tím rychleji a důkladněji potraviny namixuje. Dostat se můžete až ke 30 000 ot/min. Pro pouhé šlehání postačí nejnižší hranice.
Většina ručních mixérů a šlehačů je vybavena několika rychlostními stupni s odlišným počtem otáček, takže můžete počet otáček přizpůsobit řídkým těstům (nejnižší počet otáček) a tuhým těstům (vyšší počet otáček).
K dostání jsou ruční mixéry se skokovým ovládáním počtu otáček v několika stupních, nebo s ovladačem pro plynulou změnu otáček.
Především jde o to, aby se vám ruční mixér dobře držel, takže volte přiměřeně těžký model, který má velikost příjemnou do ruky. Kdyby totiž na vás byl ruční šlehač příliš velký nebo těžký, budete se mu ve výsledku spíše vyhýbat. Váha ručních mixérů se obvykle pohybuje mezi 300 g až 800 g.
Nutriční mixér je ideální pro příznivce zdravého životního stylu. Od mixéru na smoothie se liší způsobem mixování, celkovým provedením a vyšším výkonem.
Mixéry na smoothie vynikají snadným a rychlým použitím. Dodávány jsou většinou s praktickými mixovacími nádobami s víkem, které můžete brát kamkoliv s sebou.
Sekáčky jsou vhodné především pro zpracování potravin, drtiče pak zvládnou rychle a efektivně rozdrtit led.
Zde opět záleží na tom, který typ mixéru plánujete pořídit. Velikost nádoby si ohlídejte zejména u stolních a tyčových mixérů, pokud vaříte pro čtyřčlennou rodinu, měla by nádoba mít objem 1 – 2 litry. Smoothie makery a nutriční mixéry jsou většinou vybaveny nádobami, které slouží i ke konzumaci nápoje. U těchto mixérů je tedy také třeba zohlednit počet členů vaší domácnosti a zda je možné nádoby případně dokoupit.
Oblíbenou funkcí je možnost regulace otáček, tedy volba mezi dvěma a více rychlostními stupni. Velmi praktickou funkcí je možnost nastavení doby chodu mixéru a tlačítko pulse pro extra výkonné mixování. Mixér by měl disponovat i pojistkou proti přehřátí, která spotřebič vypne, pokud by se během chodu začal přehřívat. U mixéru s mixovací nádobou se pak hodí bezpečnostní pojistka, která neumožní přístroj zapnout, pokud je víko nádoby špatně nasazeno.
U stolních mixérů, sekáčků a drtičů určitě oceníte protiskluzové podložky či nožičky na přísavkách, aby byla zajištěna stabilita při mixování. Některé mixéry mohou disponovat funkcí přednastavených programů, například programu pro automatické čištění, přípravu smoothie či ledové tříště. Po skončení automatického programu by se měl mixér sám vypnout.
Po každém použití mixér dle pokynů výrobce rozeberte, umyjte (některé modely umožňují kompletní umývání v myčce) a zejména jeho kovové části důkladně vysušte. Jestliže budete mixér využívat často, při výběru zohledněte i techniku rozebírání jeho částí. Ideální je, pokud z modelu můžete snadno odejmout mixovací nože.
Aby mixér dlouho a dobře sloužil, nesmíte jej přetěžovat. Při výběru tedy opravdu nepodceňujte příkon spotřebiče a mixujte v něm jen ty potraviny, pro které je určen. Dalším aspektem je sušení nástavců a nožů mixéru, protože pokud v nich zůstane voda, zanesou se a poškodí. Jestliže je umýváte v myčce, vždy pečlivě zkontrolujte, zda jsou opravdu suché.