Obnovit stránku

Jak vybrat mlýnek na kávu

Mlýnky na kávu jsou nepostradatelným příslušenstvím pro milovníky kávy, protože jen mletím těsně před přípravou zajistíte tu správnou chuť výsledného nápoje. Vyrábí se klasické ruční a moderní elektrické mlýnky. Který typ je vhodnější pro přípravu většího množství kávy? A na co si při jejich výběru dát pozor, aby se káva nespalovala?

Jak vybrat mlýnek na kávu
Zodpovězte si následující otázky
  1. Kolik šálků kávy denně vypijete?
  2. Máte rádi hrubé nebo spíše jemné mletí kávy?
  3. Znamená pro vás káva jen dávku kofeinu, nebo i osobní rituál?
  4. Kolik peněz jste ochotni za mlýnek zaplatit?

Důležité parametry kávomlýnků

Mlecí mechanismus

Kávové mlýnky s tříštivými noži – jsou nejčastěji ocelové, ale občas také keramické. Používají se u levnějších kávomlýnků, kdy jsou kávová zrna rozsekána na nerovnoměrné kousíčky. Problém je v tom, že tříštivé nože při vysokých otáčkách můžou kávu spálit, a tím zkazit její chuť a aroma. Výhodou je jejich dlouhá životnost, snadná údržba a univerzálnější použití. Mlít tedy mohou i jiné potraviny než jen kávu.

Mlecí kameny – dělí se na ploché a kónické. Oba typy rozemelou kávu rovnoměrně, čímž pomáhají uvolnění více éterických olejů z kávových zrn. Kónické kameny mají navíc delší životnost a méně se zahřívají. Díky technologii mlecích kamenů kávová zrna nespálíte a svoji kávu si maximálně vychutnáte. Jejich nevýhodou oproti tříštivým nožům je ale jednostranné použití a náročnější údržba.

Stupně hrubosti mletí kávy

U elektrických kávomlýnků se často udávají stupně hrubosti mletí. Stupnice může mít různé hodnoty v závislosti na typu daného mlýnku, např. 1–20, nebo 1–60. Čím větší rozpětí, tím větší možnost výběru požadované hrubosti/jemnosti.

V případě mlýnků ručních se hrubost mletí nastavuje manuálně pomocí přitažení nebo odtažení mlecích kamenů.

Velikost zásobníku

Udává objem kávových zrn v gramech, které lze do zásobníku v kávomlýnku naráz vsypat.

30 až 80 gramů – malé mlýnky vhodné pro přípravu jednoho až dvou šálků denně

80 až 250 gramů – střední mlýnky, které zvládnou namlít kávu zhruba pro 2–3 šálky denně

Nad 250 gramů – velké mlýnky, jež si poradí i se třemi a více šálky denně. Vhodné, pokud často pijete kávu nebo míváte početnější návštěvy.

Typy kávomlýnků

Mlýnek na kávu

Ruční mlýnky na kávu

  • Vhodné pro přípravu 4 šálků kávy denně
  • Hodí se pro hrubší mletí kávy
  • Jsou součástí kávového rituálu
  • Snadné nastavení hrubosti mletí
  • Rovnoměrné mletí pomocí mlecích kamenů

Ruční mlýnky na kávu zdaleka nepatří jen do minulosti. Mnoho lidí naopak oceňuje jejich autentičnost a jakýsi rituál při přípravě kávy. Během mletí se po celé místnosti line nádherné aroma a mají delší životnost než elektrické mlýnky. Ruční kávomlýnky se nejčastěji prodávají ve stylovém dřevěném nebo plastovém provedení a jako mlecí mechanismus využívají mlecí kameny. Ty kávu při mletí nespalují a nekazí její chuť. Ruční mlýnky se ale hodí jen pro přípravu asi 4 šálků denně, protože mletí většího množství kávy již vyžaduje více úsilí.

Výhody a nevýhody
  • Nižší pořizovací cena
  • Autentičnost spojená s kávovým rituálem
  • Mlecí kameny nespalují při mletí kávu
  • Stylové provedení
  • Vhodný spíše pro menší množství kávy
  • Delší doba mletí než u elektrických
  • Pouze pro hrubší mletí kávy
Elektrický mlýnek na kávu

Elektrické mlýnky na kávu

  • Vhodné pro přípravu 5 a více šálků kávy denně
  • Lze na nich snadno nastavit přesnou jemnost mletí
  • Nejsou tak stylové, ale jsou rychlejší a pohodlnější

Hlavní výhodou elektrických mlýnků na kávu je jejich rychlost a pohodlí. Snadno namelou kávu i na pět a více šálků denně a bez problémů zvládnou i rodinné návštěvy, aniž byste se nadřeli ručním mletím. Nejsou však tak stylové jako jejich ruční protějšky a stojí více peněz. Kávu melou pomocí mlecích kamenů nebo keramických či ocelových nožů. V případě ocelových nožů se však někdy stává, že při mletí kávu spálí a tím zkazí její chuť. Proto doporučujeme elektrické mlýnky na kávu s mlecími kameny, případně keramickými noži.

Výhody a nevýhody
  • Rychlejší a pohodlnější mletí
  • Vhodné pro přípravu většího množství kávy
  • Moderní design
  • Větší zásobník na kávu
  • Vyšší pořizovací cena
  • Mlýnek s ocelovými noži může kávu při mletí spálit
  • Mlýnek s noži namele kávu nerovnoměrně

Nejčastější otázky při výběru mlýnku na kávu

Proč si mlýnek na kávu pořizovat?

Protože jedině namletím kávy těsně před přípravou nápoje zajistíte jeho optimální chuť. Káva totiž velmi dobře vstřebává vzduch a vlhkost a již po několika desítkách minut od jejího pomletí dochází k oxidaci neboli jejímu zvětrání. Tím mizí velká část aromatu a chuti. Kávu si naplno vychutnáte, pokud ji připravíte do deseti minut od pomletí. Po tuto dobu si ještě udrží své vlastnosti.

Jak nastavit hrubost mletí?

  • U ručních mlýnků se hrubost mletí reguluje přitažením a odtažením mlecích kamenů. Přitažením kamenů se káva namele jemněji, jejich odtažením více nahrubo.
  • Elektrické mlýnky se nastavují buď pomocí páčky, nebo u těch dražších na displeji.


Jakou značku mlýnku vybrat?

  • V případě klasických ručních mlýnků doporučujeme českou značku Lodos, jejíž tradice sahá až do roku 1923. Nabízí kvalitní dřevěné a nerezové ruční mlýnky. Ze zahraničních se vyplatí vybírat například japonské mlýnky Hario , které jsou plastové nebo v kombinaci dřeva a kovu.
  • Vybíráte-li elektrický mlýnek na kávu, chybu neuděláte se snačkami De'Longhi nebo Graef. V závislosti na ceně také dostanete více funkcí a nastavení.


Má cenu kupovat elektrický mlýnek okolo 500 Kč?

Elektrické mlýnky v této cenové kategorii zpravidla používají tříštivé nože. Ty ale kávu nemelou, spíše ji jen sekají na nepravidelné kousky, čímž vzniká káva nižší kvality. Chcete-li mít záruku kvalitnější kávy, doporučujeme mlýnek s mlecími kameny.


Jak často je nutné mlýnek čistit?

Ideálně po každém mletí kávy, jinak se může stát, že zbytky kávových zrn ovlivní aroma a chuť dalšího šálku. Pro čištění postačí zubní kartáček, kterým mechanismus mlýnku vyčistíte. Pokud se vám mlýnek nechce čistit po každém mletí, očistu provádějte alespoň jednou týdně. Místo kartáčku můžete použít speciální čistící tablety, které se skládají z kukuřičné a pšeničné mouky.

Slovník pojmů - kávomlýnky

Tříštivé nože

Tříštivé nože jsou nejčastěji ocelové, ale občas také keramické. Jsou používány u levnějších kávomlýnků, kdy jsou kávová zrna rozsekána na nerovnoměrné kousíčky.

Kónické kameny

Jedná se o mlecí mechanismus, kdy jsou kávová zrna rovnoměrně rozemleta, čímž pomáhají k uvolnění více éterických olejů z kávových zrn.

Slovník pojmů

Na vašem soukromí nám záleží

My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.

Více informací
Rozumím Podrobné nastavení Odmítnout vše
P-DC1-WEB04