Obnovit stránku
Během svátku 28.10. jsou uzavřeny pobočky v Děčíně, Kladně, Liberci, Příbrami a Frýdku-Místku. Všechny ostatní pobočky zůstávají otevřené pro výdej objednávek.

Naše pobočky jsou od 22. 10. otevřené pouze
pro výdej objednávek.

Využijte bezpečného nakupování z pohodlí domova nebo zkuste jeden z našich 346 AlzaBoxů.

Reklamace a vrácení zboží fungují beze změny.

Jak vybrat mrazák

Aktualizováno

Vybíráte mrazák a tápete, zda vybrat klasický skříňový s otevíráním zepředu či pultový s otevíráním seshora? Co znamená super mrazení, jakou kapacitu zvolit a kam mrazák nejlépe umístit? Tento průvodce vám na vše odpoví a poradí, jak nejlépe vybrat ten správný mrazák.

Jak vybrat mrazák

Několik tipů pro výběr mrazáku

  1. Do domácností se hodí skříňové mrazáky. Pultové mrazáky využívají spíše restaurace.

  2. Velikost mrazáku zvolte podle toho, kolik a jak velké potraviny budete mrazit.

  3. Před koupí mrazáku si pečlivě změřte prostor, kde bude mrazák stát.

Základní parametry pro výběr mrazáku

Objem

Základním parametrem mrazniček je objem. Mrazničku proto vybírejte tak, aby byla její kapacita maximálně využitá, protože provoz byť jen z poloviny zaplněného mrazáku je dražší. 

Pro běžné použití je minimem 40–60 litrů na osobu. Pokud však máte větší spotřebu masa, ryb nebo zeleniny, volte raději 80 litrů a více na osobu.

Spotřeba energie

Elektrická třída vyjadřuje náročnost spotřebiče na spotřebu elektrické energie. Nejméně úsporné mrazničky nesou označení G, nejúspornější A++ nebo ještě lépe A+++. Pro běžné použití jsou vhodné také A+ a A. Jelikož jsou mrazničky v provozu 24 hodin denně, jedná se o klíčový parametr a vyplatí se vybrat co nejúspornější model. Rozdíl v roční spotřebě mezi jednotlivými třídami může být i ve stovkách Kč. 


Energetická třída Roční spotřeba v kWh Náklady v Kč/den Náklady v Kč/rok
A++ 145 1,90 696
A+ 175 2,30 840
A 205 2,70 984

Počítáno s cenou 4,80 Kč/kWh.

Mrazicí výkon a mrazicí třída

Mrazicí výkon, neboli kapacita mrazení, uvádí, kolik kg potravin je mrazák schopen zmrazit na teplotu -16 °C / -18 °C během 24 hodin. Čím více kilogramů, tím mrazák rychleji mrazí. Běžné hodnoty se pohybují od 4 do 40 kg.

Mrazicí třída je značena hvězdičkami a určuje kvalitu mrazicího procesu. Tedy na jakou minimální teplotu dokáže mraznička potraviny zmrazit. Nejvhodnější teplota pro skladování je –18 °C


Mrazicí třída Mrazí na teplotu
* -6 °C
** -12 °C
*** -18 °C
**** -24 °C

Akumulační doba

Akumulační doba nám říká, jak dlouho zůstanou potraviny zmrazené v případě výpadku proudu. Pohybuje se od několika hodin, až po několik dní. U běžných mrazáků je to 15 hodin a více.

Klimatická třída

Klimatická třída je značena zkratkami T, ST, N, SN a uvádí, jaká je optimální venkovní teplota pro správné fungování mrazničky. Nelze ji totiž umístit kamkoli.

Například: Mraznička s označením T je vyrobená na míru tropickému prostředí. Spolehlivě mrazí v okolních teplotách od 18 °C. Pokud takovou mrazničku umístíte do chodby, kde je 10 °C, zvýší se její spotřeba a sníží životnost v důsledku nesprávného používání. Do nízkých teplot volte mrazničku s označením SN.

Spotřeba energie na provoz mrazáku také roste se zvyšující se okolní teplotou. Proto by nikdy neměl být umístěn u topení, ale ani v místnosti o pokojové teplotě.
 


Klimatická třída Název Rozsah vnějších teplot
T Tropická 18-43 °C
ST Subtropická 18-38 °C
N Normální 16-32 °C
SN Subnormální 10-32 °C


V případě, že má mrazák uvedeno více klimatických tříd, pracuje spolehlivě v celém rozsahu. Např. mrazák s třídou SN-N-ST pracuje od 10–38 °C.

Hlučnost

Nízká hlučnost je žádoucí zejména v případě umístění mrazáku v místnosti, kde často trávíme čas. Příjemné rozmezí je 36 – 43 dB, pozor však na nepravidelné zvuky, které mrazák vydává. Nejvhodnějším umístěním je chodba, vstupní hala, sklep apod.

Funkce

Samoodmrazování

Pokud nechcete podstupovat nepříjemné ruční odmrazování námrazy, vyberte si mrazničku se systémem NoFrost, FrostFree apod. (název funkce se liší podle výrobců). Funguje na systému neustálé cirkulace vzduchu, čímž dochází ke snížení vlhkosti, ideálnímu rozprostření chladu a eliminaci námrazy. 


Rychlé zmrazení

Rychlé nebo také super mrazení (setkat se můžete i s názvem SuperFrost nebo Super Freeze) dokáže krátkodobě prudce snížit teplotu a udržet tak požadovanou hodnotu při vkládání nových potravin do mrazáku, například po velkém nákupu. To zajišťuje kvalitní zamrazení nově uložených potravin a zároveň zabraňuje rozmrazení již zamražených potravin. V závislosti na množství vkládaných potravin je nutné funkci aktivovat předem.


Displej

Displej slouží k zobrazení či nastavení teploty mrazení nebo k aktivaci funkce rychlého zmrazení.


Zámek

Zámek na klíč je zpravidla umístěn na madle a hodí se v případě, že je mrazák umístěn ve společných prostorách a nechcete, aby měl někdo jiný přístup k potravinám.


Varovná signalizace

Zvukový nebo světelný signál, který varuje při zvýšené teplotě nebo otevřených / nedovřených dveřích. Tato funkce se hodí například v rodinách s malými dětmi.

Šuplíkové mrazáky 

Šuplíkové mrazáky 

  • Velký výběr rozměrů i kapacity
  • Otevírání z boku
  • Pro menší a střední potraviny
  • Vhodné do domácnosti

Šuplíkové neboli skříňové mrazáky jsou nejčastější volbou do domácností, ale uplatní se i v restauracích a prodejnách. Poskytují snadný přístup k potravinám a oproti pultovým mrazákům mají mnohem přehlednější vnitřní uspořádání. Hodí se převážně na mrazení menších a středních kusů potravin, jako jsou ovoce, zelenina, mražené polotovary, naporcované maso a další. Vrchní část mrazáku navíc poslouží jako odkládací prostor. Šuplíkové mrazáky se vyrábí v různých velikostech, a tak máte na výběr z široké škály rozměrů i kapacity. 

Výhody a nevýhody
  • Přehledné uspořádání
  • Pro malé a střední potraviny
  • Prostorově úspornější než pultové
  • Mnoho užitečných programů
  • Přijatelná cena
  • Menší objem než u pultových mrazáků
  • Nevhodné pro velké kusy potravin
Vestavné mrazáky

Vestavné mrazáky  

  • Dokonale splynou s interiérem
  • Vnitřní uspořádání jako skříňové mrazáky
  • Vhodné pro menší a střední potraviny
  • Ideální do domácnosti

Pokud si zakládáte na dokonalém vzhledu své domácnosti, sáhněte po vestavných mrazničkách. Je možné je schovat do skříňky, a zachovat tak celistvý vzhled vašeho domu či bytu. Při výběru vestavného mrazáku je důležité si pečlivě změřit prostor skříňky, do které spotřebič následně ukryjete. 

Výhody a nevýhody
  • Umožňuje ukrytí spotřebiče do skříňky
  • Šuplíkové vnitřní uspořádání
  • Ideální pro malé a středně velké potraviny
  • Vyšší cena 
  • Menší výběr
Pultové mrazáky 

Pultové mrazáky  

  • Větší kapacita mrazáku
  • Některé modely vybaveny vnitřními koši
  • Ideální do prodejen a restaurací
  • Vhodné i pro velké kusy potravin

Pultové mrazáky využívají zejména početnější rodiny, ale najdete je i v domácnostech vášnivých rybářů, pejskařů, gurmánů a majitelů větších zahrad. Pojmou totiž mnohem větší objem potravin než šuplíkové mrazáky a díky lepší izolaci jsou často i energeticky úspornější. Otevírají se oproti šuplíkovým mrazákům z vrchu, a proto z nich nemůže nic vypadnout. 

Výhody a nevýhody
  • Větší objem
  • Ideální i pro velké kusy potravin
  • Určené do prodejen i restaurací
  • Vybaveny zámkem dveří
  • Nižší spotřeba energie díky izolaci
  • Zabírají více prostoru
  • Většinou nemají vnitřní uspořádání
  • Náročnější přístup k potravinám
  • Nevhodné pro starší a menší lidi
Malé mrazáky 

Malé mrazáky

  • Šuplíkové i pultové provedení
  • Doplněk ke kombinované chladničce
  • Prostor pro menší a střední potraviny

Malé mrazáky seženete jak v šuplíkovém, tak v pultovém provedení. Své uplatnění nachází malý šuplíkový mrazák v domácnosti jako doplňkový prostor pro skladování mražených potravin, pokud nedostačuje kapacita kombinované chladničky s mrazákem. Malý pultový mrazák se častěji využívá  v pohostinství a hoteliérství. Mezi malé mrazáky se řadí spotřebiče s objemem buď do 50 nebo do 100 litrů, větší objem mrazáku je již považován za standardní.

Výhody a nevýhody
  • Pro ukládání menšího množství potravin
  • Prostorově přehledné
  • Velký výběr zajímavých modelů
  • Výbava a funkce jako klasické velké mrazáky
  • Menší objem pro skladování potravin
  • Nevhodné pro větší kusy potravin
Profesionální mrazáky 

Profesionální mrazáky

  • Součást výbavy restaurací a jídelen
  • Speciální funkce pro okamžité zmrazení potravin
  • Výkonné a multifunkční

Jak již název napovídá, profesionální mrazáky jsou určené do provozoven s přímou přípravou pokrmů, jako jsou restaurace, jídelny, hotely či penziony. Bývají vybaveny speciálními funkcemi pro okamžité zmrazení potravin tak, aby se zachovaly jejich typické vlastnosti a uskladněním nedošlo ke změně jejich charakteristické chuti či vůně. Vzhledem k této profesionální výbavě bývají cenově náročnější, a tudíž nejsou příliš vhodné do klasické domácnosti, která tyto nadstandardní funkce k běžnému fungování nevyužije.

Výhody a nevýhody
  • Špičkové funkce mražení
  • Uchovávají původní chuť mražených potravin
  • Některé modely lze využít pro přípravu zmrzliny
  • Mnoho užitečných programů
  • Cenově náročné
  • Nevhodné pro běžné domácnosti
NoFrost mrazáky 

NoFrost mrazáky

  • Inovativní technologie
  • Bez nutnosti ručního odmrazování
  • Nižší energetické náklady

Mrazničky s inovativní technologií NoFrost se staly hitem poslední doby. Díky beznámrazovému systému, který využívá ochlazeného cirkulujícího vzduchu a odvodu vzdušné vlhkosti ven, u nich nedochází ke tvorbě námrazy na potravinách ani ve vnitřním prostoru mrazničky. Uživatelům tak odpadá práce s nepříjemným manuálním odmrazováním, navíc je prokázáno, že spotřebiče vybavené systémem NoFrost mají podstatně nižší energetické náklady než spotřebiče bez této inovativní technologie.

Výhody a nevýhody
  • Beznámrazová technologie NoFrost
  • Zamezuje tvorbě námrazy na potravinách
  • Odpadá složité odmrazování
  • Nižší spotřeba energie
  • Vyšší cena
Příslušenství k mrazákům 

Příslušenství k mrazákům

  • Prostředky pro ochranu potravin
  • Čisticí prostředky pro údržbu
  • Široký sortiment

Stejně jako ostatní domácí spotřebiče, také mrazák potřebuje pro své správné fungování pravidelnou údržbu a péči. Díky širokému sortimentu příslušenství, ve kterém naleznete jak čisticí prostředky, tak ochranné prvky pro zachování čerstvosti potravin, může být váš mrazák stále jako nový, aby si potraviny v něm uložené udržely i po rozmrazení svoji původní čerstvost, chuť i vůni.

Výhody a nevýhody
  • Pestrý výběr čisticích prostředků
  • Funkční pohlcovače pachu
  • Využitelné i pro jiné spotřebiče
  • Cenově nenáročné
  • Některé čisticí prostředky jsou vhodné pouze na konkrétní typy povrchů

Nejčastější otázky při výběru mrazáku

Jak velkou kapacitu potřebuji?

Na jednu osobu se doporučuje minimálně 40 litrů objemu mrazáku. Domácnostem s velkou spotřebou mražených potravin i dvakrát tolik a více.

Skříňový, nebo pultový mrazák?

Do méně prostorných domácností, např. do běžných bytů, vybírejte šuplíkovou mrazničku. Otevírají se do strany a přístup k potravinám je u nich snadnější než u mrazáků pultových. Nevýhodou však je, že nepojmou příliš velké kusy masa, ryb apod., protože šuplíky jednoduše nejsou tak rozměrné.

Naopak sektory v pultových mrazničkách poskytují dostatek úložného prostoru i pro velké kusy ryb, masa a dalších potravin. Zabírají však větší půdorys, proto se hodí pouze do velkých bytů a domů. Tento typ mrazniček se otevírá seshora a nevýhodou je horší přístup zejména na dno a zvláště jsou-li zaplněné. Z tohoto důvodu tento typ nedoporučujeme seniorům a lidem menšího vzrůstu.

Kam nejlépe umístit mrazák?

Máte-li tu možnost, postavte mrazák buď do chodby, vstupní haly nebo sklepa. Naopak nikdy neumisťujte mrazničku k topení nebo do kuchyně, kde se udržuje zejména během vaření vyšší teplota. Mrazák totiž správně funguje pouze v určitém rozmezí teplot, které určuje klimatická třída (T, ST, N, SN). Mimo vymezenou teplotu už stoupá jeho spotřeba energie a klesá životnost v důsledku nesprávného používání. Také z důvodu hlučnosti je nejlepším řešením umístit mrazák na místo, kde dlouhodobě nepobýváme.

  • Klimatická třída T - pro vnější teplotu 18-43 °C
  • Klimatická třída ST - pro vnější teplotu 18-38 °C
  • Klimatická třída N - pro vnější teplotu 16-32 °C
  • Klimatická třída SN - pro vnější teplotu 10-32 °C

Slovník pojmů - mrazáky

Klimatická třída

Klimatická třída je vyjádřena zkratkami T, ST, N, SN a říká, jaká by měla být optimální teplota prostředí, ve kterém je mrazák umístěn. Pokud je venkovní teplota mimo doporučený rozsah, roste jeho spotřeba energie a nemusí správně fungovat. Pokud má mrazák uvedeno více klimatických tříd, správně funguje v celém rozsahu teplot. Například mraznička s třídou SN-N-ST pracuje v prostředí o teplotě 10–38 °C.


T - 18-43 °C
ST - 18-38 °C
N - 16-32 °C
SN - 10-32 °C

Super mrazení

Funkce super mrazení dokáže krátkodobě prudce snížit teplotu a udržet tak požadovanou hodnotu v případě, že se do mrazáku vkládají nové potraviny. To zajistí kvalitní zamrazení nově uložených potravin a zároveň zabraňuje roztání již zamražených potravin. V závislosti na množství vkládaných potravin je nutné funkci aktivovat několik hodin předem.

Název funkce se liší podle výrobce. Setkat se můžete i s názvem SuperFrost nebo Super Freeze.

Akumulační doba

Akumulační doba mrazáku znamená, že po stanovenou dobu zůstanou potraviny zmrazené i při výpadku proudu.

Slovník pojmů 
WEB17