Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 451 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny.

Jak vybrat pákový espressovač

Aktualizováno

Oproti kapslovým a automatickým kávovarům počítají pákové espressovače s vaší spoluprací. Jsou oblíbené u milovníků kávy, kteří znají zákonitosti její přípravy a rádi se podílí na celém procesu od zrnka až po hotový šálek. Jaký tlak by měl umět pákový kávovar vyvinout, aby vám dokázal připravit výtečnou kávu? A jaké další funkce se vám budou u tohoto stroje hodit? Poradíme vám v našem průvodci.

Jak vybrat pákový espressovač

Několik tipů pro výběr pákového kávovaru

  1. Promyslete, jak často budete kávovar využívat.

  2. Chuť připravené kávy se odvíjí od kvality pákového kávovaru.

  3. Při koupi pákového kávovaru si nechte finanční rezervu na pořízení kvalitního mlýnku na kávu.

Základní parametry pro výběr pákového kávovaru

Tlak

Dle tlaku vyvíjeného na umletou kávu dělíme kávovary na ty, které mají čerpadlo a ty, které jsou založené na tlaku páry.

Pro kvalitní přípravu kávy je vhodné, aby kávovar měl integrované čerpadlo. Dosahovat by měl alespoň 9 barů, pro šálek opravdu kvalitního espressa budete potřebovat přístroj s tlakem alespoň 15 bar.

Existují také levnější přístroje s tlakem kolem 2 bar, u kterých nebudete s kvalitou připravené kávy příliš spokojeni. Proto doporučujeme na kávovaru nešetřit. 

Objem nádržky na vodu

Nádržky na vodu u pákových kávovarů mívají objem od  0,5 až do 2,5 litru.

Pokud běžně připravujte kávu pro 2 osoby, postačí vám kávovar se zásobníkem o objemu 1 litr.

Počítejte s tím, že od velikosti zásobníku na vodu se odvíjí také cena a velikost kávovaru.

Příkon


Pákové kávovary jsou k dostání s příkonem v širokém rozmezí 300 až 2 200 W

Přístroje s nízkým příkonem spotřebují méně energie a svojí velikostí nezaberou mnoho prostoru. 

Pákové kávovary s potřebou vyššího příkonu mají větší spotřebu energie a jsou prostorově náročnější, nabízejí však lepší výkon a bývají vybaveny množstvím nadstandardních funkcí.

Doplňkové funkce

Pákové espressovače 

Pákové espressovače

  • Pro milovníky čerstvě namleté kávy
  • Využívají pouze mletou kávu
  • Na výslednou kvalitu má velký vliv obsluha

Pákové neboli manuální kávovary jsou vhodné pro opravdové znalce kávy. Příprava kávy u nich neznamená jen zmáčknout jedno tlačítko a počkat pár vteřin na šálek jako u automatických kávovarů. Pákové kávovary nemívají totiž zabudovaný mlýnek a automatický dávkovač. A proto je správné namletí kávových zrnek i napěchování kávy do sítka na vás. To dělá z přípravy kávy milý rituál, u kterého si budete připadat jako opravdoví baristé. 

Výhody a nevýhody
  • Ideální pro znalce kávy
  • Příprava šálku kávy jako rituál
  • Zachovává chuť a aroma kávy
  • Více práce s přípravou kávy než s automat. kávovary
  • Náročnější údržba
Elektrické mlýnky na kávu

Elektrické mlýnky na kávu

  • Mletí bez námahy
  • Možnost nastavení hrubosti mletí
  • Určit lze také množství mleté kávy

Abyste si každý den mohli vychutnat šálek čerstvé kávy, nezapomeňte k pákovému kávovaru přikoupit i mlýnek na kávu. Namletá káva totiž rychle ztrácí aroma. A proto je vhodnější namlít si tolik, kolik zrovna potřebujete než kupovat celý pytel namleté kávy. U mlýnků na kávu platí přímá úměra. Čím kvalitnější mlýnek, tím lepší káva. Nevíte si rady s výběrem? Poradíme vám v našem průvodci Jak vybrat mlýnek na kávu

Výhody a nevýhody
  • Čerstvě namletá káva kdykoliv
  • Sami si určíte hrubost namleté kávy
  • V některých mlýncích umelete i ořechy aj.
  • Nejsou součástí pákového kávovaru
Pákové kávovary s mlýnkem na kávu

Pákové kávovary s mlýnkem na kávu

  • Profesionální příprava kávy
  • Individuální nastavení hrubosti mletí i množství mleté kávy
  • Disponuje mnoha doplňkovými funkcemi

Pro opravdové kávové nadšence jsou k dispozici pákové kávovary se zabudovaným mlýnkem na kávu. Ten má schopnost namlet kávová zrna jedinečným způsobem, který vám poskytne ještě lepší a výraznější chuť kávy. Pákové kávovary s mlýnkem se v mnohém vyrovnají profesionálním espressovačům v kavárnách, jejich cena však bývá srovnatelná s automatickými espressovači.

Výhody a nevýhody
  • Integrovaný mlýnek je součástí kávovaru
  • Příprava kávy dle vlastních preferencí
  • Srovnatelné s profesionálními pressovači
  • Náročnější údržba
  • Vyšší cena

Nejčastější otázky při výběru pákových kávovarů

Jak se obsluhuje pákový kávovar?

Pákové espressovače nemají integrovaný zásobník na kávu, ale sítko v podobě nerezové nádobky s dírkami umístěné v páce. Právě to se pěchuje čerstvě namletou kávou. Páku pak zafixujete před výpusť vody, která skrz kávu proteče do šálku. 


TIP: Pokud si kávovar řekne o údržbu, doporučujeme ji neodkládat. Pro bezproblémový chod a kvalitní kávu je nutné se o přístroj pravidelně starat.

Co znamená, že přípravu kávy mám „pod kontrolou“?

Na jednom pákovém kávovaru lze připravit dva stejné, avšak kvalitativně odlišné nápoje. Vše závisí od kvality samotné kávy, jejím množství, ale i důkladnosti, s jakou ji do sítka napěchujete. Zde je potřeba dbát na výběr správného mlýnku na kávu. Ovlivnit také můžete kvalitu pěny a na podobě nápoje se podepisuje také tvrdost vody.

Pro koho je určen pákový espressovač?

Pákové kávovary jsou vhodné pro milovníky kávy, kteří jsou tak trochu baristy. Chcete si občas zaexperimentovat a pochlubit se návštěvě svým výtvorem? Máte raději čerstvě namletou kávu než kupované kapsle? Pak zvolte tento typ kávovaru.

Slovník pojmů - kávovary

Espresso

Espresso je kávový nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem asi 9 barů. Doporučený čas extrakce je 20–30 sekund. Servíruje se v šálku o objemu 60–90 ml.

TIP: Nápoj se správně jmenuje espresso. Setkat se však můžeme i s nesprávnými výrazy presso, expreso, piccolo a dalšími.

Crema

Jemná a hustá kávová pěna na povrchu správně připraveného espressa.

Latte macchiato

Varianta caffè latte, která se připravuje do vysoké sklenice. Skládá se z více než 200 ml napěněného mléka, 30 ml espressa a horní vrstvy mléčné pěny. Jako poslední se nalévá espresso, které vytváří na pěně charakteristickou skvrnu.

Správná výslovnost je [late makijáto], nikoli mačáto apod.

Slovník pojmů
P-DC1-WEB22