Oproti kapslovým a automatickým kávovarům počítají pákové espressovače s vaší spoluprací. Jsou oblíbené u milovníků kávy, kteří znají zákonitosti její přípravy a rádi se podílí na celém procesu od zrnka až po hotový šálek. Jaký tlak by měl umět pákový kávovar vyvinout, aby vám dokázal připravit výtečnou kávu? A jaké další funkce se vám budou u tohoto stroje hodit? Poradíme vám v našem průvodci.
Dle tlaku vyvíjeného na umletou kávu dělíme kávovary na ty, které mají čerpadlo a ty, které jsou založené na tlaku páry.
Pro kvalitní přípravu kávy je vhodné, aby kávovar měl integrované čerpadlo. Dosahovat by měl alespoň 9 barů, pro šálek opravdu kvalitního espressa budete potřebovat přístroj s tlakem alespoň 15 bar.
Existují také levnější přístroje s tlakem kolem 2 bar, u kterých nebudete s kvalitou připravené kávy příliš spokojeni. Proto doporučujeme na kávovaru nešetřit.
Nádržky na vodu u pákových kávovarů mívají objem od 0,5 až do 2,5 litru.
Pokud běžně připravujte kávu pro 2 osoby, postačí vám kávovar se zásobníkem o objemu 1 litr.
Počítejte s tím, že od velikosti zásobníku na vodu se odvíjí také cena a velikost kávovaru.
Pákové kávovary jsou k dostání s příkonem v širokém rozmezí 300 až 2 200 W.
Přístroje s nízkým příkonem spotřebují méně energie a svojí velikostí nezaberou mnoho prostoru.
Pákové kávovary s potřebou vyššího příkonu mají větší spotřebu energie a jsou prostorově náročnější, nabízejí však lepší výkon a bývají vybaveny množstvím nadstandardních funkcí.
Pákové neboli manuální kávovary jsou vhodné pro opravdové znalce kávy. Příprava kávy u nich neznamená jen zmáčknout jedno tlačítko a počkat pár vteřin na šálek jako u automatických kávovarů. Pákové kávovary nemívají totiž zabudovaný mlýnek a automatický dávkovač. A proto je správné namletí kávových zrnek i napěchování kávy do sítka na vás. To dělá z přípravy kávy milý rituál, u kterého si budete připadat jako opravdoví baristé.
Abyste si každý den mohli vychutnat šálek čerstvé kávy, nezapomeňte k pákovému kávovaru přikoupit i mlýnek na kávu. Namletá káva totiž rychle ztrácí aroma. A proto je vhodnější namlít si tolik, kolik zrovna potřebujete než kupovat celý pytel namleté kávy. U mlýnků na kávu platí přímá úměra. Čím kvalitnější mlýnek, tím lepší káva. Nevíte si rady s výběrem? Poradíme vám v našem průvodci Jak vybrat mlýnek na kávu.
Pro opravdové kávové nadšence jsou k dispozici pákové kávovary se zabudovaným mlýnkem na kávu. Ten má schopnost namlet kávová zrna jedinečným způsobem, který vám poskytne ještě lepší a výraznější chuť kávy. Pákové kávovary s mlýnkem se v mnohém vyrovnají profesionálním espressovačům v kavárnách, jejich cena však bývá srovnatelná s automatickými espressovači.
Pákové espressovače nemají integrovaný zásobník na kávu, ale sítko v podobě nerezové nádobky s dírkami umístěné v páce. Právě to se pěchuje čerstvě namletou kávou. Páku pak zafixujete před výpusť vody, která skrz kávu proteče do šálku.
TIP: Pokud si kávovar řekne o údržbu, doporučujeme ji neodkládat. Pro bezproblémový chod a kvalitní kávu je nutné se o přístroj pravidelně starat.
Na jednom pákovém kávovaru lze připravit dva stejné, avšak kvalitativně odlišné nápoje. Vše závisí od kvality samotné kávy, jejím množství, ale i důkladnosti, s jakou ji do sítka napěchujete. Zde je potřeba dbát na výběr správného mlýnku na kávu. Ovlivnit také můžete kvalitu pěny a na podobě nápoje se podepisuje také tvrdost vody.
Pákové kávovary jsou vhodné pro milovníky kávy, kteří jsou tak trochu baristy. Chcete si občas zaexperimentovat a pochlubit se návštěvě svým výtvorem? Máte raději čerstvě namletou kávu než kupované kapsle? Pak zvolte tento typ kávovaru.
Espresso je kávový nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem asi 9 barů. Doporučený čas extrakce je 20–30 sekund. Servíruje se v šálku o objemu 60–90 ml.
TIP: Nápoj se správně jmenuje espresso. Setkat se však můžeme i s nesprávnými výrazy presso, expreso, piccolo a dalšími.
Jemná a hustá kávová pěna na povrchu správně připraveného espressa.
Varianta caffè latte, která se připravuje do vysoké sklenice. Skládá se z více než 200 ml napěněného mléka, 30 ml espressa a horní vrstvy mléčné pěny. Jako poslední se nalévá espresso, které vytváří na pěně charakteristickou skvrnu.
Správná výslovnost je [late makijáto], nikoli mačáto apod.
Slovník pojmů