Pultová lednička je využívaná především pro své kompaktní rozměry. Nabízí menší užitný objem chladicí části a miniaturní mrazicí box. Je ideální, pokud máte omezený prostor v kuchyni a uchováváte jen menší množství potravin. Dobře poslouží také studentům, v kanceláři nebo na chatě.
Pro jednodušší výběr slouží energetický štítek, kterým je povinně označena každá lednice. Najdete na něm informace o energetické účinnosti výrobku doplněnou o údaj o roční spotřebě energie, dále informaci o užitném objemu chladničky i mrazáku a o jeho hlučnosti.
Energetická třída označuje zařazení do skupiny podle spotřeby energie. Spotřeba se odvozuje z provozu při ideálních podmínkách, tedy při teplotě okolí 20 °C a 70% zaplnění prostoru lednice. Od července 2010 nesmí být na trhu EU prodávány ledničky a mrazáky třídy B a nižší, běžně tedy na trhu najdete pultové chladničky v energetické třídě A, A+ (nejširší zastoupení na trhu), A++ nebo v nejúspornější třídě A+++.
Energetická třída | Roční spotřeba v kWh | Náklady v Kč/den* | Náklady v Kč/rok* |
---|---|---|---|
A+++ | 100 | 1,32 | 482 |
A++ | 138 | 1,82 | 664 |
A+ | 178 | 2,34 | 855 |
* Počítáno s cenou 4,80 Kč/kWh
** Spotřebu energie ledničky ovlivňuje velikost užitného objemu, typ kompresoru, tloušťka izolace a další parametry.
Užitný objem je u pultových ledniček malý a mrazicí část mnohdy až miniaturní, protože se počítá s jeho menším využitím. Užitný objem lednice vybírejte s ohledem na počet uživatelů, ale i na množství a druh skladovaných potravin.
U každého modelu najdete informace o celkovém užitném objemu, dále pak o objemu chladicí části a mrazicí části s tím, že pro mrazák je většinou vyhrazeno pouze 10-20 litrů. Pro jednu osobu se obecně doporučuje kolem 70 litrů chladicího prostoru, jedná se ale o doporučení pro běžnou domácnost, kde se i vaří a dělají se zásoby potravin.
1 uživatel
2 uživatelé
Pultové chladničky mívají na výšku většinou 50 až 85 cm. Důležité je ohlídat si především šířku a hloubku lednice, abyste ji mohli umístit na předem určené místo. Před objednáním konkrétního modelu si tedy dobře změřte prostor, kam chcete chladničku umístit a myslete i na rezervu. Po stranách ji nechte volný prostor alespoň 1 cm a za lednicí 3-5 cm. Pouze tak může kolem ní volně proudit vzduch a nebude omezená její funkčnost.
Klimatická třída nás informuje o tom, jaká by měla být teplota okolního prostředí, ve kterém bude chladnička umístěna. Pokud by lednice byla v jiném klimatickém prostředí, než je doporučeno, může mít vyšší spotřebu energie a nemusí ani dostatečně dobře chladit. Jsou 4 klimatické třídy, ale některé lednice jsou uzpůsobené pro provoz ve více třídách, tedy v širším teplotním rozsahu.
Klimatická třída | Teplotní rozsah okolního prostředí |
---|---|
SN (subnormální teploty) | +10 až +32 °C |
N (normální teploty) | +16 až +32 °C |
ST (subtropické teploty) | +18 až +38 °C |
T (tropické teploty) | +18 až +43 °C |
Při výběru ledničky s mrazákem zkontrolujte také mrazicí výkon a výkon mrazení. Mnoho lidí se domnívá, že se jedná o ten samý parametr. Opak je ovšem pravdou. Mrazicí výkon udává, kolik kilogramů potravin je mrazák schopný zamrazit za jeden den (za 24 hodin). Výkon mrazení uvádí, na jakou teplotu dokáže mrazák potraviny zmrazit, a tedy k jakému skladování se hodí. O tomto parametru nejčastěji informuje počet hvězdiček pod názvem třída mrazení.
Počet hvězdiček | Teplota | Doporučená délka skladování potravin |
---|---|---|
* | - 6 °C | V řádech dnů |
** | - 12 °C | V řádech týdnů |
*** | - 18 °C | V řádech měsíců |
**** | - 24 °C | Dlouhodobé skladování |
Akumulační doba udává, jak dlouho zůstanou potraviny zmražené i po výpadku proudu. V podstatě poukazuje na to, jak dobře je mrazák odizolovaný. Čím je tato doba vyšší, tím lépe.
Pultové lednice se vyrábí s jedním kompresorem a jedním chladicím okruhem. To znamená, že pokud vypnete lednici, automaticky odstavíte od proudu i mrazicí část.
Hlučnost pultové lednice je velmi důležitá hlavně z toho důvodu, že je často pořizovaná do malých bytů nebo do studentského pokoje. Tj. tam, kde vás její hluk může především v noci velmi obtěžovat. Obecně se za tiché považují lednice s hlučností 40 dB. Pokud ale budete chladničku umisťovat do místnosti, kde spíte, doporučujeme vybírat modely s provozním hlukem pod 40 dB. Lednice s hlučností 42 dB a více jsou již poměrně hlučné a měly by být umístěny v místnosti, kde nespíte a neodpočíváte.
Před nákupem chladničky je třeba si uvědomit, na kterou stranu potřebujete otevírání dvířek. Většina lednic se dnes vyrábí s možností změny otevírání dvířek, ale není to samozřejmostí a najde se jich na trhu mnoho i bez možnosti změny otevírání dvířek. U malé lednice je pravděpodobné, že ji budete stěhovat do jiného bytu, případně na jiné místo. V tom případě je možnost změny otevírání dveří výhodou, kterou jistě oceníte.
Některé malé lednice jsou vybavené i nadstandardními funkcemi a technologiemi, které lépe uchovávají kvalitu potravin, mají vliv na nízkou spotřebu a ulehčují údržbu apod.
Pultové lednice volně stojící můžete umístit kamkoliv do prostoru, což vám umožňuje vybrat to nejvhodnější a nejpraktičtější místo. Na výběr máte mnoho modelů. Můžete si tak vybrat rozměr, vnitřní uspořádání i design podle vašich potřeb. Mnohé z nich se nachází v nejúspornějších energetických třídách. Jsou ideální do malých domácností, do studentských pokojů, do kanceláří nebo na chatu či chalupu.
Malé vestavné ledničky jsou ideální do kuchyní, kde chcete ušetřit co nejvíce místa, nebo ve kterých chcete mít spotřebiče zabudované do kuchyňské linky. Mají speciální úpravu stěn i otevírání. Po zabudování působí velmi elegantně. Jsou ovšem dražší a v případě stěhování nebo přestavby vám již nemusí vyhovovat.
Pokud hledáte lednici k vaší kuchyňské lince v retro stylu, určitě vás zaujme pultová retro lednice. Tento funkční stylový doplněk se stane dominantou vaší kuchyně. Jsou typické svými zaoblenými tvary, výraznou barvou i velkými madly.
Pultová lednice je určená pro 1-2 osoby, na chatu, do studentského pokoje nebo do kanceláře, a proto se jejich užitný objem pohybuje nejčastěji od 70 do 150 litrů. Obecně se doporučuje na jednu osobu 70 litrů chladicího prostoru. Při výběru ovšem radíme přihlížet i k tomu, pro jaký druh potravin vám bude lednice sloužit. Je totiž rozdíl v tom, zda si do lednice budete odkládat pouze chlazené potraviny (sýr, uzeniny, mléčné výrobky), nebo také ovoce a zeleninu, uvařené jídlo či nápoje.
Skladování ovoce a zeleniny zabere více místa a v tomto případě je vhodné, pokud je lednice vybavená i speciálním boxem, ve kterém si nemytá zelenina a ovoce lépe udrží svoji čerstvost a nepřijde do styku s dalšími potravinami. Máte-li rádi chlazené nápoje, ve dveřích lednice by měl být dostatečný prostor pro vaše pití. Poličky by měly být výškově nastavitelné, aby se vám do chladničky vešly i objemnější potraviny, případně hrnec.
Při výběru lednice dle kapacity počítejte i s určitou rezervou, protože lednička by nikdy neměla být zcela naplněná, aby si zachovala dobré chladicí vlastnosti. Vyhovuje jí naplnění ze dvou třetin. Více o tom se dozvíte v článku Jak se starat o ledničku, kde najdete i doporučení pro správné rozložení potravin v chladničce.
TIP: Jestli chcete ušetřit, využít můžete při výběru malé ledničky bazar, kde najdete zcela funkční zboží v perfektním stavu a s garantovanou zárukou za výhodné ceny.
Pořizujete lednici do přechodného bydlení nebo plánujete v nejbližších letech výměnu kuchyňské linky? Pak je jasnou volbou volně stojící lednička, kterou snadno umístíte kamkoliv budete potřebovat. Pro volbu samostatně stojící lednice hovoří i cena, která bývá nižší. Kromě toho budete mít na výběr z většího množství modelů různých velikostí a vnitřního uspořádání.
Pokud zařizujete novou kuchyň, ve které máte vestavné i ostatní spotřebiče, zvolte vestavnou ledničku. Bude mít stejný zevnějšek, tudíž vaše kuchyň bude mít čistější design bez „rušivých“ elementů. Počítejte ale s vyšší cenou.
Každá lednice se musí pravidelně čistit, protože ať už s moderními funkcemi nebo bez nich, při skladování jídla se do ní dostanou různé nečistoty. Ledničku je dobré vyčistit cca 1× za měsíc čistým hadříkem a neagresivním čisticím prostředkem na lednice. Jsou bezpečné pro styk s potravinami, výborně likvidují nečistoty a pohlcují nežádoucí pachy. Pomoci vám ale mohou i přírodní čistidla, například voda s jedlou sodou. Vhodný je i ocet, který platí i jako účinný pomocník proti pachům. Při mytí chladničky vždy vyndejte všechny potraviny a při čištění postupujte odshora dolů. Poté všechny poličky i stěny lednice vytřete dosucha.
Přibližně 2× do roka je vhodné důkladné umytí lednice, a pokud je v lednici či mrazáku námraza, je třeba ji odstranit (námraza způsobuje výrazný nárůst spotřeby energie a může vést i k poškození spotřebiče). Vyhraďte si na to chladnější den. Vyndejte nejen potraviny, ale také poličky a šuplíky, které důkladně umyjte třeba ve vaně. Pozor, myjte je ve vlažné vodě, abyste předešli teplotnímu šoku a prasknutí poličky. Nezapomeňte na těsnění kolem dveří a vývod kondenzované vody, což jsou ideální místa pro tvorbu plísní. Vše pak důkladně vysušte suchým a čistým hadříkem a ukliďte zpět na místo.
Více o tom, jak vyčistit chladničku nebo také jak odstranit zápach z lednice, se dozvíte v našem článku Jak se starat o ledničku.