Rychlovarná konvice je významný pomocník do kuchyně, který šetří váš čas. Za krátkou dobu uvaří vodu na čaj nebo kávu, ale výrazně pomůže i při vaření. Jak správně vybrat rychlovarnou konvici, aby vyhovovala vaší domácnosti a dlouho a bez poruch sloužila?
Materiál rychlovarné konvice určuje nejen její vzhled, ale i některé její vlastnosti. V současnosti se vyrábějí konvice plastové, nerezové, skleněné, a dokonce i keramické. Velmi často se setkáte s kombinací těchto materiálů.
Plastové rychlovarné konvice patří mezi nejlevnější na trhu. Jejich výhodou je tedy cena, nízká hmotnost a praktická údržba. Mohou mít typický plastový zápach, ale ten po několika použitích vymizí. Jejich nevýhodou může být laciný vzhled, ale nutno dodat, že tomu tak nemusí být vždy. Záleží na typu plastu a provedení.
Nerezové rychlovarné konvice jsou na trhu v nejširším zastoupení a jejich obliba stále stoupá i přesto, že mohou být o něco málo dražší než ty plastové. Dobře totiž ladí k dalším domácím spotřebičům v kuchyni, jejich vzhled je elegantní a nadčasový, jsou odolné a dobře se udržují. Při vaření vody se mohou hodně zahřívat, pozor tedy na popálení.
Skleněné rychlovarné konvice mohou být krásným designovým doplňkem do kuchyně, především v kombinaci s podsvícením. Nutno ale upozornit, že vyžadují náročnější údržbu. Vodní kámen se ve skle usazuje ve větší míře, což pak atraktivitu konvice velmi snižuje. Skleněná rychlovarná konvice může být také znatelně těžší než například plastová či nerezová. To může být pro někoho nepohodlné.
Keramické rychlovarné konvice zcela jistě zaujmou milovníky klasiky či retro stylu. Působí tradičně a přispívají k zútulnění interiéru. Navíc mají jednu nespornou praktickou výhodu – dobře izolují hluk, takže jsou tišší než jiné typy konvic. Keramika je ovšem náchylnější na prasknutí.
TIP: Vezměte v potaz nejen materiál, ale i tvar rychlovarné konvice. Pokud je její tvar nižší a širší, umožní to lepší rozložení a využití tepla ze dna konvice, kde je uloženo topné těleso. Taková konvice je úspornější než vysoká a úzká.
Jedná se o nejdůležitější faktor při výběru. Na trhu je nabídka konvic skutečně široká a vybírat můžete z modelů o objemu 0,5 litrů až 3 litry.
Výběr objemu závisí především na počtu členů domácnosti (a jejich věku) i na množství pravidelných hostů. Čili na počtu šálků, pro něž se voda většinou ohřívá. Berte v potaz, že z jednoho litru vody připravíte 4 až 5 běžných šálků čaje či kávy. Konvice s objemem do 1 litru je ideální na cesty nebo pro jednotlivce. Pro dvou až tříčlennou domácnost doporučujeme konvici o objemu alespoň 1,2 až 1,5 litru. Čtyř a vícečlenné rodiny nebo domácnosti s častými návštěvami využijí i konvici s objemem 1,6 litru a více.
Rychlovarné konvice o objemu 3 litry se hodí spíše do firem a kanceláří, kde se připravuje voda pro hodně lidí najednou.
TIP: Sledujte nejen velikost objemu, ale také minimální možné množství vody. Pokud připravujete vodu na jeden šálek kávy, ohřívat půl litru vody je zbytečné a neekonomické.
Příkon určuje spotřebu energie, ale také rychlost, jakou bude konvice schopná vodu ohřát. Čím vyšší má varná konvice příkon, tím rychleji ohřívá vodu a tím více odebírá elektrické energie. Příkon u konvic se běžně pohybuje od 600 W do 3 000 W. Malé konvice si vystačí s menším příkonem, proto se u cestovních konvic s objemem 0,5 litru setkáte s příkonem nejčastěji do 1 000 W. U konvice o objemu 1 litr by měl být příkon alespoň 1 500 W. Větší konvice, například o objemu 1,6 litrů by měla mít již příkon minimálně 2 000 W a více.
Topná spirála ohřívá vodu. Ta může být buď nezakrytá nebo zabudovaná do dna konvice. Ačkoliv nezakrytá topná spirála přivede vodu k varu dříve, výrazně se na ní usazuje vodní kámen a údržba takové konvice je velmi náročná. Proto doporučujeme rychlovarnou konvici se skrytou spirálou. Ohřev vody sice zabere o něco více času, je ale chráněná proti vodnímu kameni.
Rychlovarná konvice je v závislosti na tvrdosti vody více či méně zanášená vodním kamenem. Filtr slouží k ochraně proti vodnímu kameni a má minimalizovat jeho usazování. Kromě toho má zachytit usazeniny a případné nečistoty při nalévání uvařené vody do šálku.
Filtr by se měl pravidelně čistit, stejně jako samotná rychlovarná konvice. Pokud je filtr vyjímatelný, je jeho údržba snadnější. Trvalý filtr se vám bude čistit hůře. Pokud máte doma měkčí vodu nebo filtr v konvici prostě nevyžadujete, naleznete na trhu i rychlovarné konvice bez filtru.
Vybírat můžete z opravdu široké nabídky rychlovarných konvic, které se mohou pochlubit různými vlastnostmi a praktickými funkcemi. Záleží jen na vás, které jsou pro vás užitečné.
Plastové rychlovarné konvice patří stále k velmi oblíbeným. Charakteristická je pro ně pestrá paleta barevného a funkčního zpracování i rozumná cena. Jsou lehké a snadno se udržují. Velmi ale záleží na kvalitě použitého plastu, který rozhoduje nejen o odolnosti a výdrži konvice, ale i jejím vzhledu.
Nerezové rychlovarné konvice se stávají čím dál tím oblíbenější a důvodem je nejen jejich elegantní a nadčasový design, ale i mnoho praktických a užitečných funkcí, které byly ještě před pár lety standardně nedostupné. Pro nerezové rychlovarné konvice je typické kvalitní zpracování. Nerez je i při extrémních teplotách stabilní, zdraví nezávadný a dobře se udržuje.
Sklo se hodí všude a ozdobí každou kuchyň, zvláště při barevném designovém podsvícení, které se aktivuje při zapnutí ohřevu. Skleněná rychlovarná konvice je ovšem náročná na údržbu, protože se v ní více usazuje vodní kámen, který je pak vidět. Důležitý je i tvar držadla, které by mělo být z protiskluzového materiálu a dobře padnout do ruky.
Keramické rychlovarné konvice vyniknou v každé domácnosti. Keramika je odolná, zdravotně nezávadná a díky dobré izolaci udrží vodu horkou i dlouho po dovaření. Dobře pohlcují hluk a jsou tedy tišší než jiné typy rychlovarných konvic.
Možnost nastavení teploty, na kterou má rychlovarná konvice vodu ohřát, je velmi praktická a užitečná funkce. Proto se rychlovarné konvice s regulací teploty objevují na trhu čím dál tím více. Využití najdou nejen při správné přípravě kávy a různých druhů čajů. Uplatní se i v domácnosti s malými dětmi při přípravě dětských kaší nebo kojeneckého mléka. Dle modelu dovolují nastavení teploty v rozmezí od 30 °C do 100 °C, které se často provádí pohodlně na LCD displeji.
Nejdůležitější vlastnosti cestovní rychlovarné konvice jsou nízká hmotnost a malý objem. Ten se nejčastěji pohybuje kolem 0,5 litru. Pro daleké cesty se určitě hodí volič napětí. Většinou najdete ve výbavě cestovní konvice i dva šálky se lžičkami, občas dokonce i s dózou na cukr či kávu. Výhodou je praktický cestovní obal, do kterého pohodlně uložíte samotnou konvici i s jejím příslušenstvím. Příkon cestovních konvic se pohybuje od 650 W do 1 000 W.
Rychlovarnou konvici je třeba čas od času čistit nejen zvenku, ale i zevnitř, protože se v ní usazuje vodní kámen. Nejenže vodní kámen znehodnocuje kvalitu nápojů, ale vrstva vodního kamene prodlužuje dobu pro uvaření vody a konvici může i poškodit.
A jak zbavit rychlovarnou konvici vodního kamene? K dispozici máte několik možností. Zde jsou tři ověřené způsoby:
Do konvice nalijte vodu téměř po maximum. Přisypte lžíci kyseliny citrónové a přiveďte vodu k varu. Roztok pak nechte hodinu působit v konvici. Konvici pak propláchněte, a poté v ní 1-2 × převařte čistou vodu, aby se vyplavily zbytky usazenin.
Ocet je osvědčený pomocník v domácnosti. Na vodní kámen v konvici je velmi účinný. Nalijte do konvice ocet a vodu (1 díl octa + 2 díly vody). Roztok přiveďte k varu a poté ho nechte v konvici působit minimálně hodinu. Pak roztok vylijte a zbytky usazenin, které se nevyplavily můžete setřít houbičkou. Poté v konvici alespoň 2× převařte čistou vodu a vylijte ji.
Odvápňovače pro rychlovarné konvice jsou sázka na jistotu. Jsou účinné, a především bez nepříjemného zápachu. Rychlovarné konvici zajistí dlouhou životnost a nezanechají po sobě žádné stopy. K dostání jsou většinou v tekuté formě, ale také ve formě tablet.
Ano, i samotní výrobci doporučují při prvním použití rychlovarné konvice vodu 2-3× převařit a vylít, protože by konvice mohla obsahovat nečistoty. Varnou konvici i filtr opláchněte odděleně. V případě plastového modelu můžete konvici vyvařit i vícekrát. Může se totiž stát, že při prvních varných cyklech se uvolní do vody nepříjemná pachuť.