Obnovit stránku

Jaké je ideální teplota vína při servírování?

• Autor: Redakce

Pokud si chcete víno skutečně vychutnat, je dobré si zapamatovat – a hlavně dodržovat – určitá léty prověřená pravidla. Jen tak budete mít ve sklenicích nápoj ve skutečně optimální kvalitě, díky níž si vychutnáte veškeré vůně i chuťové nuance. A jedním z nejzákladnějších je teplota vína při servírování. Jaká je teplota bílého vína, při níž si tento nápoj nejlépe vychutnáte? A jakou má naopak teplotu červené víno? 

Teplota vína

Teplota vína je pro jeho vychutnání naprosto klíčová

Optimální teplotu daného vína, a to jak pro skladování, tak pro podávání, najdete vždy uvedenou na etiketě na láhvi. Prvotní představu o tom, že celá záležitost s pitím vína je tak trochu alchymie, vám může poskytnout přehledná tabulka níže. V ní k těm nejoblíbenějším druhům vína najdete informaci o optimální teplotě skladování a servírování.

Druhy vín Teplota vína při podávání Teplota vína při konzumaci
Šumivá a perlivá vína 6 °C 8 °C
Polosladká/sladká vína 7–9 °C 9–11 °C
Bílá suchá, růžová vína 8–10 °C 10–12 °C
Lehčí mladá červená vína 10–12 °C 12–14 °C
Červená vína, sytější 12–14 °C 15–17 °C
Těžší červená vína 13–15 °C 17–19 °C
Starší červená vína 14–16 °C 16–20 °C
i Mohlo by vás zajímat

Správnou teplotu skladování i servírování je potřeba dodržovat. Jedině tak si dané víno skutečně vychutnáte a doceníte jeho charakteristiky.

Víno Alkohol a nápoje

Zkuste naše cookies

My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.

Více informací
Rozumím Podrobné nastavení Odmítnout vše
P-DC1-WEB04