Chcete mít dokonalý přehled o tom, co jogurt, který jíte, obsahuje? Vyrobte si ho doma. Díky jogurtovačům je příprava snadná, rychlá i levná. Vybírejte podle příkonu i specifických funkcí.
Do zahřátého mléka přidáte jogurtovou kulturu, která zahájí proces zrání. Důležitá je správná teplota i doba zrání. Jogurtová kultura je obsažená čerstvém bílém jogurtu, který do směsi můžete také přidat (cca 2 polévkové lžíce). Pokud ale s přípravou domácího jogurtu začínáte, použijte raději čistou, oddělenou jogurtovou kulturu.
i
Pokud použijete čerstvé mléko, zahřejte ho minimálně na 80 °C, kvůli odstranění případných bakterií, a nechejte schládnout na cca 40 °C. Lepší volbou je mléko pasterované, které stačí zahřát na 35 až 40 °C. Přidejte kulturu a můžete směs nechat zrát.
Jak dlouho trvá příprava jogurtu?
Jogurt je hotový přibližně za 6 hodin. Zrát ho ale můžete nechat klidně přes noc, ráno bude připravený. Přípravy se nebojte, u jogurtovačů najdete podrobný návod na použití a často i tipy na jednoduché recepty, jak hotový jogurt dochutit a jiné.
Jak vybrat jogurtovač?
Příkon jogurtovače
Informuje především o spotřebě elektrické energie, ale ovlivňuje i výkon jogurtovače. Příkon jogurtovačů se obvykle pohybuje okolo 20 W, takže je jejich provoz velmi úsporný.
Funkce jogurtovače
Časovač – čas zrání ovlivňuje konzistenci jogurtu a časovač vám ji umožní mít přesně takovou, jakou máte rádi.
LCD displej – usnadňuje přehled o zrání jogurtu. Zejména pokud má jogurtovač časovač.
Skleničky jogurtovače
Počet skleniček jogurtovače
Preferujete výrobu jogurtu už v jednotlivých skleničkách, tedy jednotlivých porcích, nebo vám vyhovuje připravit si jogurt do větší mísy a poté ho rozdělit? Můžete vybírat z obou variant. Většina jogurtovačů disponuje skleničkami. Jsou ale i modely jogurtovačů, kde se jogurt připravuje do jedné větší nádoby.
Objem skleniček jogurtovače
Optimální objem nádob jogurtovačů se samozřejmě odvíjí od toho, kolik jogurtu plánujete vyrábět. Obzvlášť rodiny s dětmi, kde se jogurty jí ve velkém množství, by tuto informaci rozhodně neměly podcenit.
Sledujte, zda se dá s jogurtovačem snadno manipulovat a čistit jej. Doporučujeme možnost mytí skleniček v myčce.
Tipy k přípravě jogurtu
Pokud nemůžete použít pasterované mléko, stačí čerstvé mléko. Před přípravou jogurtu jej ale zahřejte na 80 °C i více, abyste jej dokonale ošetřili.
Dochucovat nemusíte pouze marmeládou, ale třeba i třtinovým cukrem, kakaem, semínky, oříšky, datlovým nebo javorovým sirupem apod.
Jogurt vždy dochucujte až po jeho uzrání. Je důležité, aby při procesu zrání v jogurtovači byly jen základní suroviny.
Hotový jogurt můžete uložit do lednice přímo ve skleničkách, které jsou součástí přístroje. Jeho životnost bývá 3–7 dní.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.