Francouzský cognac, chcete-li česky koňak, je králem mezi brandy
Francouzský cognac, chcete-li česky koňak, je absolutním králem mezi brandy. Jeho název se odvíjí od francouzského městečka Cognac, kde se tento dokonale aromatický nápoj zrodil. Koňak je typický svou ovocnou vůní a chutí, které vás již při prvním doušku naprosto pohltí.
Jak se získává lahodný koňak – výroba probíhá dvojitou destilací hroznů
Jak se získává lahodný koňak? Výroba probíhá dvojitou destilací prokvašených hroznů – na jeden litr koňaku se zužitkuje přibližně 9 litrů vína. Pro destilaci se používají tradičně měděné destilační kotlíkové přístroje. Jakmile pálenka projde první destilací, obsahuje 30 % vol. alkoholu. Po druhé a další destilaci se získává 70% vol. koňak.
Zajímavé je, že se koňak vyrábí z bílého vína, které je kyselé, velmi suché a samostatně v podstatě nepitelné. Z těchto důvodů se tak naprosto perfektně hodí právě k další destilaci.
Aby se pálenka mohla nazývat koňak, musí splňovat 3 podmínky
Aby se pálenka mohla nazývat koňak, musí splňovat 3 základní podmínky, které ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac).
- Musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii. Region se dělí na šest oblastí: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires, z nichž je možné hrozny míchat.
- Je nutné, aby pálenka zrála alespoň 2 roky od konce destilační sezóny v dubových sudech, tedy od 1. 4. následujícího roku po sklizni.
- Musí být vyrobena pouze z bílých odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard.
i
Koňak může být směsí různých ročníků, směsí různých regionů jednoho ročníku, nebo ročníkový z jedné destilace. Jestliže je víno vypěstováno jen v regionu Grande Champagne a pochází z odrůdy Ugni Blanc, jedná se o Première cru du Cognac.
Jakou dobu zrání mají koňaky? Druhy se rozlišují speciální zkratkou
Přemýšlíte, jak dlouhou dobu zrají koňaky? Druhy se rozlišují speciální zkratkou, která je uvedena na každé láhvi. Koňak může zrát více než 10 let, ovšem nejméně musí zrát 2 roky, a to v dubových sudech.
- VS koňak (very special cognac) představuje dobu zrání nejméně 2 roky.
- VSOP koňak (very superior old pale cognac) nebo Réserve představuje dobu zrání nejméně 4 roky.
- XO koňak (extra old cognac) představuje dobu zrání nejméně 10 let.
Každý koňak může mít také jiný obsah alkoholu
Každý koňak se od jiného liší nejen dobou zrání, ale také s ní souvisejícím obsahem alkoholu. Každý rok se totiž odpaří přibližně 3 % objemu, takzvaného andělského podílu. Tím, že se alkohol odpařuje rychleji než voda, dochází ke snižování obsahu alkoholu.
i
Jak dlouho trvá, než vznikne standardní 40% vol. koňak? 50 let minimálně
Jak dlouho tedy trvá, než vznikne běžně prodávaný 40% vol. koňak? 50 let minimálně. Destilací získáte 70% vol. pálenku, a když se každý rok odpaří 3 % objemu, tak přibližně za 50 let se dočkáte tohoto lahodného nápoje.
Mezi francouzské pálenky patří také arménský koňak alias armaňák
Arménský koňak alias armaňák patří mezi nejstarší francouzské pálenky. Pochází z Gaskoňska na jihu Francie na území Armagnacu a je unikátní půdou, podnebím, destilačním procesem, zráním i odrůdou vína, což udává pokaždé jinou chuť. Armaňák se destiluje postupně a pouze jednou. Obsah alkoholu nikdy nepřekračuje 63 % vol..
Arménský koňak se dělí podle stáří a oblasti do několika kategorií
Arménský koňak je možné rozdělit dle stáří a oblasti do několika kategorií.
Podle toho, jak stará je nejmladší použitá přísada rozlišujeme:
- Three Star udává minimálně 1 rok zrání v sudu.
- VO, VSOP, Reserve udává minimálně 4 roky zrání v sudu.
- Extra, Napolen, XO, Vielle Reserve udává minimálně 5 let zrání v sudu.
Podle klimatu a obsahu půdy dané oblasti rozlišujeme:
- Bas Armagnac je oblast s půdou bohatou na jíl a písky. Armaňák je velmi kvalitní a voní po ovoci.
- Tenareze je oblast s křídovitou půdou. Armaňák je těžší, plnější a jeho vůně připomíná fialky.
Nejen francouzský koňak je k dostání v různě objemných a stylových baleních
Francouzský koňak je možné zakoupit v láhvi o objemu 0,5 l, 0,7 l nebo 1 l. Láhve s koňaky mívají velmi stylové obaly, které ocení každý milovník dobrého pití – díky tomu se také skvěle hodí jako dárek pro každou příležitost.
Ozdobné balení koňaku
Designové balení nejdražšího koňaku
Albánský a gruzínský koňak jsou rovněž tradičními nápoji
Mezi další dva oblíbené druhy brandy v této kategorii patří gruzínský a albánský koňak. Oba se také vyrábějí z hroznů a zrají v dubových sudech po dobu několika let, což má za následek jemnou a komplexní chuť. Gruzínský koňak je známý svou bohatou a ovocnou chutí, zatímco albánský koňak se vyznačuje kořeněnými a dřevitými tóny. Oba tyto druhy jsou velmi ceněné a používají se k popíjení nebo do koktejlů.
Zajímavostí gruzínského koňaku je, že má dlouhou a bohatou historii sahající až do 5. století před naším letopočtem. Staří Gruzínci byli prvními lidmi, kteří vyráběli určitý druh brandy.
Nejlepší koňak si nejvíce vychutnáte v případě správného servírování
Abyste si mohli ten nejlepší koňak co nejvíce vychutnat, servírujte jej při teplotě kolem 19 °C. Sklenice by měla být přímo určena ke konzumaci koňaku – to znamená, že má krátkou nožičku a nahoře je zúžená. Nyní už se stačí jen zastavit, pohodlně se usadit a nechat koňak, aby vás okouzlil svou působivou chutí a vůní.
A co nejdražší koňak? Jak se liší od levnějších?
Nejdražší koňaky obvykle zrají delší dobu a jsou vyrobeny z těch nejlepších hroznů. Stojí za nimi známé značky jako například Hennessy XO, Rémy Martin Louis XIII a Courvoisier XO. Tyto koňaky se často vychutnávají při zvláštních příležitostech či slouží jako luxusní dárky.
V jaké cenové kategorii se pohybuje koňak? Cena závisí především na době zrání a konkrétní značce. Může se jednat o vyšší stovky korun až vyšší tisíce i desetitisíce korun. Pokud vás zajímá spíše levný koňak, akce vám umožní ulovit kousky za zlomek ceny.
Vaječný koňak svůj název dostal podle přidané brandy
Vaječný koňak neboli vaječný likér či air koňak představuje sladký alkoholický nápoj s cca 20% vol. obsahem alkoholu. A jak zní kuchařský recept? Připravuje se z kondenzovaného mléka, vajec, brandy nebo rumu a cukru, poté se suroviny společně rozšlehají. Vaječný likér je tradičně spojován s vánočním a svátečním obdobím.