Nerezová konvička na mléko slouží ke šlehání mléka do kávy. Chcete si připravit pravé cappuccino, macchiato, caffè latte či flat white? Bez dobré konvičky to nepůjde. Poradíme vám, jakou vybrat.
Konvička na mléko nebo také lattiera či džezva k přípravě mléčné pěny patří mezi základní baristické pomůcky. Je vyrobena z nerezu nebo oceli, má velké ucho pro lepší držení a úzkou hubičku na nalévání mléka do šálku. Mléko v ní můžete šlehat studené i teplé na trysce kávovaru. Stačit vám také může i obyčejný napěňovač mléka.
Připravíte si v ní nejen své oblíbené cappuccino.
Na kávě vykouzlíte dokonalý latte art.
Napěníte v ní teplé i studené mléko.
Šlehat můžete na trysce i pomocí napěňovače mléka.
i
Nerezová konvička na mléko může být potažená teflonem. Ten vám usnadní její čištění.
Co musí splňovat každá nerezová konvička na mléko?
Jak by měla vypadat dobrá nerezová konvička na mléko? Barista, tedy profesionál v přípravě kávy, by vám asi řekl, že nejvíce záleží na zvyku. Několik parametrů ale musí konvička splňovat vždy.
Má kónický tvar (zužuje se směrem nahoru), aby mléko při šlehání proudilo po stěnách a netryskalo ven.
Ucho pro držení musí být dostatečně velké, měly by se vám do něj vejít alespoň tři prsty.
Hubička musí být dostatečně vykrojená, aby se z ní mléko dalo dobře nalévat.
Konvička na mléko mívá na vnitřní straně rysku pro přesné odměření potřebného množství mléka k napěnění.
Standardní baristická konvička na pěnění mléka (350 ml) se skvěle hodí na přípravu cappuccina.
Konvička, nebo konvice na mléko? Objem je zásadním parametrem
Tím nejdůležitějším faktorem při výběru je rozhodně objem. Pokud hodláte připravovat kávu jen pro sebe, je pro vás velká konvice na mléko zbytečná. Když se v ní pokusíte našlehat mléko jen na jedno cappuccino, pravděpodobně jej spálíte. Se správným objemem vám pomůže následující tabulka.
Typ nápoje
Objem šálku (v ml)
Objem konvičky (v ml)
Espresso Macchiato
60–90
100–200
Cappuccino
150–180
350
Flat white
160
350
Caffè latte
250–330
350–470
i
Tabulka počítá s tím, že budete občas připravovat kávu nejen pro sebe, a proto jsou v ní objemy konviček uvedeny tak, aby byly optimální pro přípravu mléka na jeden i více šálků.
Jak správně našlehat mléko na latte art
Konvička na mléko je jedna věc, dobře udělaná mikropěna druhá. Chcete si do kávy nakreslit srdíčko nebo tulipánek? K tomu budete muset zvládnout správnou techniku šlehání mléka na trysce. Hned napoprvé to asi nezvládnete, ale s těmito několika tipy to půjde o poznání snáz:
Mléko nalijte do půlky konvičky nebo po rysku.
Zvedněte trysku nahoru a opřete o ni konvičku tak, aby hlava trysky byla lehce ponořená pod hladinu mléka.
Pusťte páru na plný výkon.
Na hladině se vytvoří velké bubliny a postupně se začne objevovat hustá mikropěna.
S konvičkou nehýbejte, maximálně změňte její náklon, aby se v mléce tvořil vír.
Pokud mléko tryská ven, ponořte trysku o něco hlouběji do konvičky.
Šlehejte, dokud vás nezačne pálit ruka. Teplota našlehaného mléka by se měla pohybovat mezi 55–65 °C.
Vypněte a otřete trysku a klepněte konvičkou o desku stolu. Tím odstraníte větší bublinky.
Pokud doma nemáte kávovar s tryskou na horkou páru, nezoufejte. Mikropěnu na cappuccino vám zvládne připravit i ruční napěňovač mléka.
Nechcete se spálit? Se správnou teplotou vám pomůže konvička na mléko s teploměrem.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.