Alobal a pečicí papír představují nepostradatelné nástroje v každé kuchyni, které poskytují pohodlí a všestranné využití při vaření a pečení. Tyto základní kuchyňské potřeby se staly populární především díky jejich schopnosti zlepšit proces vaření po všech stránkách a zjednodušit následný úklid nádobí. Kdy a k čemu konkrétně použijete alobal? Kdy zase přijde vhod pečicí papír? Podle jakých parametrů vybrat tyto pomůcky? Pokračujte ve čtení a dozvíte se vše potřebné.
Alobal a pečicí papír: Parádní dvojka do každé kuchyně
Zefektivněte vaše kuchyňské úkoly, objevte šikovné vlastnosti, které přináší alobal a pečicí papír. Jistě už jste měli čest seznámit se s těmito praktickými pomocníky na vlastní kůži. Pojďme se podívat, proč je alobal a pečicí papír nepostradatelná výbava pro vaše kulinářská dobrodružství a jak můžete jejich specifické vlastnosti využít naplno. Zjistěte také to, podle jakých faktorů v široké nabídce vybrat ten pravý produkt dle vašich potřeb.
Všestranný alobal nesmí chybět po ruce
Univerzální kuchyňský nástroj, ideální pro vaření, pečení a skladování potravin, to vše v sobě skrývá alobal. Díky svým žáruvzdorným vlastnostem je ideální pro balení masa a zeleniny, docílíte tak snadno toho, aby se při pečení či grilování udržela vlhkost a chuť tam, kde je to žádané.
Kromě toho je hliníková pečicí fólie vynikající pro zakrývání jídla v troubě namísto poklic, kde pomáhá udržovat teplo a rovnoměrně propékat pokrmy.
Alobal je také možné použít k vyložení plechů na pečení, čímž se zkrátí doba úklidu, protože se potraviny nepřichytí na nádobí.
Díky svým izolačním vlastnostem stejně tak dobře poslouží k uchování jídla v lednici, či naopak teplých pokrmů.
Alobal nepoužívejte na dlouhodobé balení a uchovávání výrazně slaných a kyselých potraviny, které zvyšují uvolňování hliníku.
Jakou stranou alobal do trouby vložit?
Při prvním důkladnějším pohledu můžete zaznamenat, že silný alobal disponuje dvěma různými stranami, jedna je matná a druhá lesklá. Nejedná se pouze o estetickou odchylku, strany mají rovněž rozdílné vlastnosti. Použití alobalu při pomalém pečení vyžaduje obalení potravin matnou plochou dovnitř a lesklou ven, protože zrcadlová plocha teplo lépe odráží. Pokud chcete pečení a grilování naopak uspíšit, pak by měla matná strana směřovat ven.
?
Kdy hoří alobal a je důvod k obavám?
Odolnost hliníku je vysoká (až 660 °C), a tedy při běžném pečení a grilování nehrozí, že by alobal vzplál či se jinak zdeformoval. Ovšem již při 220 °C dochází k výraznějšímu uvolňování hliníku, a tak pozor na častou přípravu pokrmů v alobalu při vysokých teplotách.
Pečicí papír pro dokonalé pečení
Pečicí papír, jak již samotný název napovídá, představuje nepřilnavý, žáruvzdorný papír, který se hojně používá při pečení. Poskytuje vynikající povrch pro pečení sušenek, buchet a dalších dobrot, protože zajišťuje, že se dané výtvory snadno uvolňují z plechu, aniž by se připekly. Navíc tak zamezuje rakovinotvorným látkám.
Pečicí papír zabraňuje prosáknutí mastnoty a vlhkosti na plech, a tak vám ušetří námahu s nádobím.
Vyložíte s ním pohodlně dortové formy, usnadníte si tím vyjmutí hotového dortu, aniž by se rozpadl.
Kromě toho se pečicí papír skvěle hodí k pečení zeleniny a masa, protože pomáhá vytvářet bariéru, která snižuje potřebu přidaných olejů a tuků.
Díky své tepelné odolnosti jej lze použít i pro vaření en papillote, což je metoda vaření v páře ve složené kapse z papíru.
Pečicí papír je ideální volbou pro křehké výrobky, jako jsou pusinky nebo makronky. Narazíte i na speciální pečicí papír na makronky s předtištěnými kruhy pro snadnou přípravu.
Jak na pečicí papír? Použití je snadné
Pokud vás zajímá, jak použít pečicí papír, jakou stranou ho položit na plech, a to tak, aby se neroloval, máme pro vás několik tipů. Většina papírů na pečení je oboustranně nepřilnavá, a tedy nezáleží na straně, kterou položíte na dno plechu. Aby pečicí papír zůstal na svém místě, postačí několik kapek vody. Pro poddajnější vložení do forem pak pomůže papír pomačkat či zahnout. Použité kusy patří do směsného odpadu.
?
Pečicí papír: škodlivost a vliv na zdraví
Jedná se o zdravou alternativu k pečení – bez použití tuků a olejů. Ovlivňuje tedy pečicí papír zdraví? Jestli vás zajímá, zda má pečicí papír složení s obsahem toxických látek, pak vás můžeme uklidnit. Dříve se sice pro úpravu povrchu používaly zdraví rizikové perfluorouhlovodíky, dnes již nepropustnost zajišťuje silikon, a tedy negativní vliv na náš organismus nemá. Vždy však můžete využít 100% netoxickou variantu s přírodním voskem.
Jaké druhy nabídne pečicí papír?
Pečicí papír může mít více podob než jen klasické papírové archy pro jedno použití. Tenký silikonový pečicí papír je nepřilnavý a žáruvzdorný, ovšem ne vždy je vhodné ho znovu použít. Na scénu tedy přicházejí podložky na pečení, jež nabídnou opakované použití a perfektní odolnost. Narazíte zde například na teflonový pečicí papír v podobě odolné fólie, jež disponuje výjimečně nepřilnavým povrchem a vydrží teplotu až 260 °C, přičemž je tyto podložky možné po omytí znovu použít.
Ideální rozměry pro alobal a papír na pečení
Rozměry jsou určující, napoví vám, jak moc bude alobal a papír na pečení potřeba zmenšovat na vaše plechy a do forem, ale také to, na jak dlouho vám vydrží zásoby. Zajímat vás bude v první řadě šířka, která se pohybuje kolem 30 až 40 cm. Ale pak také délka, jež se výrazně liší od 8 m pro občasné domácí využití až po 200metrové role vhodné pro gastro podniky. Jestliže nevyužijete souvislou roli, z níž si budete odtrhávat kusy dle potřeby, zvolte nakouskované archy.
Pořiďte výhodně alobal a pečicí papír, akce vám umožní sehnat kvalitní a cenově dostupné produkty do zásoby.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.