Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 451 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny.

Velikonoční recepty – mazanec

Aktualizováno

Také si nedokážete představit Velikonoce bez nadýchaného domácího bochánku s křížkem navrchu? Mazanec je pochoutka, která neodmyslitelně patří mezi velikonoční tradice a potěší každého labužníka. Vybrali jsme pro vás 3 různé varianty mazanců, každá se trochu liší surovinami nebo postupem, výsledek je však vždy neodolatelný. V článku najdete také tipy a triky na přípravu a pečení mazance.

Velikonoční mazanec

Recepty na velikonoční mazanec – obsah článku

  1. Tradiční mazanec jako od babičky
  2. Zdravý špaldový mazanec s ořechy
  3. Rychlý a jednoduchý mazanec s tvarohem
  4. Tipy, triky a zajímavosti

Tradiční mazanec jako od babičky

Tradiční kynutý mazanec, který vás svým nadýchaným a voňavým těstem jednoduše dostane. Potěšíte nejen svou rodinu, ale i návštěvy, z těsta totiž vykouzlíte dva větší bochánky. Jestli máte rádi klasickou poctivou verzi z kynutého těsta, neváhejte a recept na tradiční mazanec vyzkoušejte.

Suroviny:

1 kg polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 60 g droždí, 400 ml vlažného mléka, 1/2 lžičky soli, 100 g rozinek (naložených přes noc v rumu), 1 lžička citronové kůry, 1 balíček vanilkového cukru, 4 ks žloutků (+ 1 celé vejce na potření), 2 lžíce rumu, 200 g másla, na ozdobu: 4 lžíce mandlových plátků, cukr moučka

Postup:

  1. Nejprve si připravíme kvásek – smícháme droždí, malou část mléka, 1 polévkovou lžíci cukru a mouky. Kvásek necháme v teple vzejít.
  2. Poté smícháme suché ingredience, a to zbytek mouky, sůl, cukr, rozinky (namočené přes noc v rumu), citronovou kůru a vanilkový cukr. Do suché směsi postupně přidáváme zbytek mléka, žloutky, rum, rozpuštěné máslo a již vykynutý kvásek. Těsto zpracujeme pomocí metličky do hladké konzistence bez hrudek. Necháme jej v míse v teple nakynout cca 45 min.
  3. Odpočaté a nakynuté těsto rozdělíme lehce kráječem na těsto a vytvoříme dva bochánky, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem. Plech s bochánky přikryjeme utěrkou a dáme těstu ještě dalších 15 min na kynutí.
  4. Oba bochánky potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem a nůžkami rozstřihneme vršky těsta do tvaru kříže (můžete použít i nůž, ale jen opravdu ostrý). Bochánky ozdobíme plátky mandlí a pečeme v troubě 10 min na 200 °C, pak teplotu snížíme na 150 °C a mazance dopékáme cca 30–40 min.
  5. Na závěr můžete tradiční mazanec posypat přes sítko moučkovým cukrem, a pak už nezbývá nic jiného, než si na něm pochutnat!
Příprava na pečení

Použití kvalitních surovin a kuchyňských nástrojů je základem každého správného pečení.

Zdravý špaldový mazanec s ořechy

Přes svátky se toho obvykle sní až až, a proto není na škodu občas zkusit nějaký velikonoční pokrm udělat ve zdravější formě. V tomto receptu je část bílé mouky nahrazena moukou celozrnnou špaldovou, která má mnoho vlákniny a jemně oříškovou chuť. Rafinovaný bílý cukr je vyměněn za přírodní třtinový a rozinky lze nahradit brusinkami. Spolu s vlašskými ořechy tak recept vytváří zdravý, a zároveň velmi chutný mazanec.

i Přejete si mít při pečení přesně zvážené množství surovin, abyste docílili perfektního výsledku? V tom případě bude některá z kuchyňských vah vaším nepostradatelným pomocníkem při vaření a pečení.

Suroviny:

300 g celozrnné špaldové mouky, 300 g bílé pšeničné mouky, 100 g přírodního třtinového cukru, 40 g droždí, 250 ml mléka, 120 g másla, 3 žloutky, 100 g rozinek či brusinek (naložených přes noc v rumu), citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu, větší špetka muškátového oříšku, 50 g vlašských ořechů, sůl, plátky mandlí

Postup:

  1. Příprava kvásku – smícháme 3 lžíce mléka, 1 lžíci cukru a mouky, droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. V míse promícháme zbylý cukr a mouku, žloutky a špetku soli. Na struhadle nastrouháme muškátový oříšek a kůru z citronu, přidáme do mísy s těstem. Poté vmícháme kvásek a rozpuštěné máslo, až nám vznikne tužší těsto, do kterého postupně přidáváme mléko a hněteme.
  3. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Když je těsto vykynuté, opatrně do něj zapracujeme rozinky či brusinky. Na prkénku nasekáme nahrubo ořechy a také je přidáme do těsta. Rozdělíme ho na 2 části, ze kterých vytvoříme bochánky a nařízneme je nahoře do křížků.
  4. Bochánky potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme mandlemi a pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 minut. 
Zdravý mazanec s ořechy

Mazanec můžete zpestřit brusinkami, které jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a mají antioxidační účinky.

Rychlý a jednoduchý mazanec s tvarohem

Upřednostňujete rychlé a chutné vaření a pečení, které vás nebude stát moc peněz ani času? Na tento recept nepotřebujete suroviny vážit, stačí mít po ruce hrnek. Kdo si zrovna nepotrpí na zadělávání kynutého těsta a chce si svůj mazanec udělat snadno a bez velkého čekání, jistě ocení právě tuto variantu bochánku. Mazanec je díky přidanému tvarohu pěkně vláčný a díky šťávě z citronu svěží. 

i Čekáte letos záplavu koledníků? Připravte ještě velikonočního beránka a pro milovníky masa třeba voňavou velikonoční pečínku podle našich prověřených receptů. 

Suroviny:

3 hrnky hladké mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 kostky tuku na pečení nebo másla, 1 vejce do těsta (+ 1 na pomazání), 1 kostka měkkého tvarohu, 1 prášek do pečiva, 1 citron, 2 lžíce rumu, špetka soli, hrst rozinek a mandlí

Postup:

  1. V míse vyšleháme změklé máslo či tuk na pečení s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme vejce, tvaroh, šťávu a kůru z jednoho citronu a rum.
  2. Do vyšlehané směsi zamícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a těsto propracujeme. Nakonec přidáme rozinky.
  3. Z těsta uplácáme bochánek, který umístíme na plech vyložený pečicím papírem, na vrcholu vytvoříme nůžkami či nožem křížek, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Na kuchyňské minutce nastavíme čas na 50 min a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C. 
Kuchyňský robot

Jestli si chcete ušetřit mnoho práce při přípravě mazance a docílit krásně našlehaného těsta, použijte některý z kuchyňských robotů. Je skvělým pomocníkem při pečení.

Tipy, triky a zajímavosti

Proč a jak se dělá na mazanci křížek? 

Křížek na vrchní části mazance není jen symbolického křesťanského rázu. Má také důležitou funkci při samotném pečení – pára obsažená v těstu má díky křížku kam unikat a mazanec se pěkně propeče. Čím ale nejlépe a nejúhledněji křížek do těsta udělat? Nastřihnutí kuchyňskými nůžkami je zřejmě nejoptimálnějším řešením. Když je však nemáte po ruce, postačí kuchyňský nůž, který ale musí být dostatečně ostrý.

i Mohou se hodit tyto mixéry:

Na co nezapomenout při přípravě kvásku a kynutí těsta?

Jeden z nejlepších triků, jak docílit povedeného kvásku, spočívá v tom, že suroviny vyndáte předem z ledničky a necháte ohřát na pokojovou teplotu. Mléko je možné přihřát, ale dbejte na to, aby nebylo příliš horké, tím by se droždí v kvásku zničilo.
Při přípravě kvásku by nemělo dojít ke kontaktu droždí a soli, jelikož by pak droždí nefungovalo a těsto nevykynulo tak, jak má. Sůl se přidává až do směsi s moukou.
Buďte trpěliví a při kynutí dopřejte těstu čas, vytratí se tak kvasnicová vůně a vznikne vám optimální struktura. Při přípravě kynutého těsta vám skvěle pomůžou zadělávací mísy, které přípravu urychlí a velmi usnadní.

Zadělávací mísa s ohřívačem Příprava kynutého těsta v zadělávací míse

Kynutí těsta v zadělávací míse s ohřívačem je až dvakrát rychlejší než klasické kynutí. Podle vypouklého víka poznáte, že je těsto hotové.

Sušené ovoce naložte přes noc do rumu

Jestli do těsta přidáváte rozinky, brusinky nebo třeba kandované ovoce, nezapomeňte jej naložit den před pečením do rumu. Docílíte tak ještě bohatší chuti.

Ať už si vyberete upéct jakýkoliv velikonoční bochánek – tradiční, zdravý nebo snadný s tvarohem – uděláte tím jistě radost nejen sobě, ale i okruhu lidí kolem vás. S použitím vhodných kuchyňských pomůcek bude navíc příprava dobroty jednoduchá a rychlá. Zpříjemněte si velikonoční svátky a provoňte svůj domov sladkým mazancem. Přejeme dobré chutnání!

WEB9