Minitrouby nebo též stolní trouby představují plnohodnotnou náhradu za jejich prostorově náročnější variantu. Kromě skladnosti je jejich velkou výhodou oproti klasickým troubám také vyšší energetická efektivita. Přečtěte si, jaké funkce a vybavení minitrouby nabízí, v jakých provedeních jsou k dostání a podle čeho vybrat.
Minitrouba je skvělým řešením na chatu, do garsonky, studentskou kolej a všude tam, kde pořízení klasické trouby není možné nebo se například z finančních důvodů nevyplatí. V závislosti na provedení, typu ohřevu a šíři vybavení v ní můžete nejen ohřívat a péct, ale také rozmrazovat potraviny, grilovat, a dokonce i vařit.
Zabere málo místa, přitom nabízí objem dostačující i pro přípravu velkých kusů masa či pizzy apod.
Nabízí podobné možnosti pečení jako klasické trouby.
Výhodou malé elektrické trouby je také mobilita, můžete ji kdykoliv snadno přemístit.
Oproti starším klasickým troubám je minitrouba energeticky úspornější.
K dostání je i minitrouba s plotýnkami, na kterých můžete také vařit.
Velikost stolní trouby zvolte podle počtu strávníků
Velikost stolní trouby vybírejte podle počtu osob, pro které budete jídlo nejčastěji připravovat. Zohledněte také, jak velké kusy masa v ní hodláte péct, zda-li preferujete například porcovanou drůbež, nebo si rádi upečete celé kuře či kachnu. Velikost minitrouby udává objem a běžně se hodnota pohybuje okolo 30–40 litrů.
Pokud ale například pečete ve větší míře cukroví nebo hodláte spotřebič využívat častěji, bude se vám hodit stolní trouba na pečení s objemem nad 45 litrů, jež vás nebude nijak limitovat. Nezapomínejte ale, že s rostoucím objemem rostou i rozměry stolní pečící trouby.
Provedení minitrouby: s plotýnkami, nebo bez?
Horní deska spotřebiče může sloužit i jako prostor k vaření. Podle jejího provedení tak rozdělujeme minitrouby s plotýnkami a bez plotýnek. Jaké výhody a nevýhody jednotlivá zpracování nabízí?
Minitrouba bez plotýnek neumožňuje vaření, nabízí jen klasické pečení. Na první pohled vypadá jako běžná mikrovlnná trouba. Její pořizovací cena je oproti druhému typu nižší a má také o něco menší rozměry.
Minitrouby s plotýnkami mají na horní desce dvě až tři plotýnky, takže kromě pečení umožňují i vaření jako na plnohodnotném sporáku. Jsou více multifunkční, musíte ale počítat s většími rozměry a vyšší cenou.
Minitrouba se sklokeramickou deskou vs. s litinovými plotýnkami
V nabídce nejčastěji narazíte na minitrouby s litinovými plotýnkami, které mají manuální ovládání a pyšní se nižší pořizovací cenou. K dostání je ale také minitrouba se sklokeramickou deskou, která má digitální ovládání a zapadne i do moderní domácnosti. Při výběru volně stojící trouby s plotýnkami nezapomeňte přihlédnout k možnosti regulace ohřevu. Běžně jsou k dispozici 3 až 4 stupně, narazit ale můžete i na varianty bez regulace.
i
Na trhu je k vidění také minitrouba s indukční deskou. Pokud byste se rozhodli do ní investovat, pak nezapomeňte, že je potřeba pořídit také speciální nádobí s feromagnetickým dnem, které je vhodné na indukci.
Minitrouba bez plotýnek
Minitrouba s plotýnkami
Jaký typ ohřevu mají malé stolní trouby?
Na základě typu ohřevu a jeho umístění můžete v troubě připravovat pokrmy na tisíce způsobů.
Dolní ohřev se nachází pouze ve spodní části minitrouby. Teplo tedy na potraviny během ohřívání, pečení a dalších kulinářských procesů působí zespodu.
Horní ohřev zajišťuje působení tepla z vrchní části stolní trouby, kde je rovněž umístěno i topné těleso. Stejně jako u klasické trouby je výhodnější kombinace horního i dolního ohřevu.
Horký vzduch je skvělým typem ohřevu, který se promítá do lepší přípravy jídla. Nabízí jej takzvaná horkovzdušná minitrouba a výjimkou není ani jeho kombinace s mikrovlnným ohřevem.
Gril vytváří z minitrouby praktického multifunkčního pomocníka. Jeho základní provedení je tvořeno topným spirálami v horní části, pokročilejší varianty pak nabízí dokonce otočné jehlice k rožnění masa.
Stolní trouby na pizzu zvládnout přípravu italského pokrmu na jedničku
Stolní trouby na pizzu jsou nejlepší volbou pro všechny, jež si tento italský pokrm s oblibou připravují doma. Pizza z klasické trouby zkrátka není to pravé. Obvykle totiž domácí trouba poskytuje maximální teplotu jen okolo 230 °C, kdežto speciální minitrouba na pizzu dosahuje 300 až 400 °C. Většinou nabízí horní i spodní ohřev.
Příkon minitrouby ovlivňuje rychlost rozehřátí přístroje
Při výběru minitrouby nezapomeňte přihlédnout také k příkonu. Ovlivňuje, jak rychle dokáže trouba nahřát jednotlivé komponenty uvnitř a připravit tak výsledný pokrm. K dostání jsou varianty s hodnotami od 500 do 3 500 W. Pamatujte, že s rostoucím příkonem sice roste výkon spotřebiče, ale spolu s ním stoupá také spotřeba elektrické energie.
V závislosti na výbavě může být u produktu příkon uváděn zvlášť pro gril, troubu či plotýnky.
Jaké funkce by minitrouba neměla postrádat?
Minitrouba může disponovat celou řadou praktických funkcí. Mohou vám usnadnit obsluhu a obecně používání výrobku, proto je dobré k nim při koupi přihlédnout.
Časovač se hodí pro nastavení doby, za kterou se má minitrouba vypnout. Výjimkou není ani automatický časovač, který bývá součástí přednastaveného programu.
Světelná kontrolka vás bude informovat o chodu zařízení.
Akustický signál vás upozorní v okamžiku, kdy minitrouba dokončí zvolený program nebo uplyne čas nastavený na časovači. Nemusíte se tak bát, že byste jídlo při chvíli nepozornosti spálili.
Šestý smysl nabízí modernější minitrouby, které jeho prostřednictvím dokáží samy určit, v jaké stavu je pokrm vložený uvnitř a na základě výsledku zvolí odpovídající teplotu i délku přípravy.
Vnitřní osvětlení umožňuje snazší kontrolu připravovaného pokrmu.
i
Programy minitrouby usnadní přípravu pokrmů
Pokročilejší minitrouby běžně disponují přednastavenými programy, které vám usnadní přípravu pokrmů. Setkat se můžete například s programem pro pečení cukroví, pro rozmrazování nebo také existují stolní trouby s programem pro přípravu pizzy.
Některé stolní trouby na pizzu jsou vhodné i do gastro provozoven. Mimo jiné nabízí i speciální grilovací mřížku.
Jaké příslušenství a doplňky minitrouba nabízí?
Jaké doplňky a příslušenství na pečení využijete v kuchyni při přípravě pokrmů? Kromě funkční výbavy může minitrouba disponovat také následujícím vybavením:
Plechy na pečení v různých velikostech,
zapékací misky,
grilovací rošt,
kámen na přípravu pizzy,
šuplík na odkapávající tuk nebo padající drobky.
A co údržba? Stolní trouba na pečení se musí pravidelně čistit
Pravidelná údržba prodlužuje životnost spotřebiče, navíc si díky ní stolní trouba na pečení udrží svůj vzhled. Údržbu vám výrazně usnadní odkapávací misky zachycující tuk a drobky, které je občasně potřeba vyčistit. Pozornost si žádají i vnitřní útroby minitrouby, na kterých se usazuje mastnota. Na ni vyzrajete s mýdlovou nebo octovou vodou, použít můžete ale i speciální čisticí prostředky.
Minitrouba se samočištěním usnadní údržbu
Na trhu můžete narazit také na minitrouby s režimem parního čištění. Po zvolení programu se trouba sama za pomocí páry bez použití chemikálií vyčistí. Po dokončení procesu stačí vnitřní prostor pouze setřít.
i
Máte omezený rozpočet pro pořízení minitrouby? Bazar je ideálním místem pro nákup rozbaleného, zánovního či použitého zboží za zlomek původní ceny. A pokud se nemůžete rozhodnout, přečtěte si, co říkají na minitrouby recenze ostatních zákazníků.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.