Jaký mlýnek na maso se vám bude hodit?
Mlýnek na maso vám umožní namletí masa v různých stupních hrubosti. Při výběru berte ohled zejména na to, jak často ho budete používat. Pro občasné mletí masa v menším množství postačí masomlýnek ruční. Pro častější využití ovšem už zvažte mlýnek na maso elektrický.
- Ruční mlýnky na maso se nejčastěji vyrábějí z šedé litiny a jsou opatřeny dřevěnou rukojetí. Mechanická mašinka na maso může mít dnes už ale tělo i ze speciálně tvrzených vysoce odolných plastů.
- Elektrické mlýnky na maso mají tělo buď plastové, nebo v kombinaci plastu s kovem. Milovníci kuchyňského designu a minimalismu naleznou však v nabídce i elektrický mlýnek na maso celokovový.
i
Na trhu existují také mlýnky pro velkokapacitní zpracování masa. Řeznický mlýnek na maso má nerezovou konstrukci a jeho cena se obvykle pohybuje v řádech desetitisíců korun. Takový strojek na maso využívají řezníci, uzenáři nebo velcí zpracovatelé masa na farmách.
Kvalitní masomlýnek vám ulehčí vaření
Kromě již uvedené četnosti využití se před nákupem mlýnku zamyslete také nad tím, zda vás láká pouze mletí masa, nebo zda oceníte i jeho další funkce. Masomlýnek s elektrickým pohonem toho za vás v kuchyni zvládne určitě více než mlýnek na maso ruční.
Co vše může umět profi mlýnek na maso
Profi mlýnek na maso vám může sloužit také jako mlýnek na potraviny různých druhů. Někdo využije elektrický mlýnek na zeleninu a její zpracování, další jej upotřebí spíše jako mlýnek na klobásy a oblíbené jsou i elektrické mlýnky na strouhanku. Co je dobré si pohlídat při výběru?
- Příkon, který se může pohybovat v rozpětí 500–2200 wattů.
- Rychlost mletí, počet nastavitelných rychlostí, hrubost mletí.
- Druhy nástavců na krájení, strouhání, drcení, plnění uzenin.
Bezproblémový chod mlýnku zajišťuje také funkce zpětný chod pro snadné uvolnění mlecího mechanismu. V případě zaseknutí masa nebo jiné suroviny vám ušetří spoustu času i nervů.
Vybíráme mlýnky na maso do posledního detailu
Máte v základním výběru jasno? Pak se ještě pojďme podívat, co dalšího prozrazují na mlýnky na maso recenze z různých zdrojů. Kromě vzhledu, který může být u elektrických mlýnků velmi minimalistický i designově zajímavý, oceníte například tyto praktické tipy:
- Velký plnicí otvor usnadňuje práci a urychlí vám namletí masa ve větším množství.
- Gumové nožičky zajistí, aby byl stroj na mletí masa stabilní na pracovní ploše.
- Samoostřící nůž šetří starosti, případný servis a péči o postupně otupované nože.
i
A co údržba? Ve většině případů je jednoduchá, protože ruční masomlýnky i mlýnky na maso elektrické se dají rozebrat na jednotlivé části a omýt v ruce nebo v myčce. Mlýnek na maso do myčky však nedávejte, pokud to daný výrobce v návodu vysloveně nepovoluje.