Pálenka a její historie
Pálenka nepatří mezi ty nejčerstvější alkoholické nápoje. Chlubí se poměrně dlouhou historií, během které došlo k několika podstatným inovacím v pálení. Kvašení a následná konzumace ovoce byla dříve běžná, ale okolo 10. století se začala objevovat
první destilační zařízení. V ČR se začal pálit alkohol mezi 14. a 15. stoletím. Tehdy se pálila hlavně vinná réva a švestky, ale postupně přibývala i jablka, hrušky a mnoho dalšího ovoce.
Jak se vyrábí pálenka?
Pálenka prochází během výroby několika podstatnými fázemi. O jaké se konkrétně jedná?
Pálenka má svůj základ ve zralém ovoci
Každá pálenka se vyrábí ze zralého ovoce. To se však nejdříve musí řádně připravit. Nejprve je potřeba plody zbavit pecek, stopek a dalších nežádaných částí. Dužinu ovoce poté můžeme rozmělnit neboli rmutovat na takzvanou břečku a tu dále upravit například
dodáním vody a přidáním důležitých kvasinek.
Proces kvašení má vliv na kvalitu pálenky
Břečka připravená k výrobě pálenky se poté musí nechat kvasit. Tento proces trvá 2 až 8 týdnů a liší se dle typu ovoce a období sběru. Během tohoto procesu je nesmírně důležité dodržovat stálou okolní teplotu mezi 15 až 20 °C. Příliš nízké
teploty kvašení zastaví, zatímco vysoké teploty mohou mít za následek ztráty.
Cílová rovinka pálenky aneb destilace
Po úspěšném kvašení čeká pálenku už pouze závěrečná destilace. Ta probíhá ve speciálních přístrojích, kde se destiluje obvykle dvakrát. Výsledkem je oblíbená pálenka o určité koncentraci alkoholu. K dosažení silnější chuti a aromatu se poté destilát může
nechat uzrát ve skleněných demižonech nebo dřevěných sudech.
i
Domácí pálenka? Přípravě se raději vyhněte
Destilaci domácí pálenky určitě nikomu nedoporučujeme. Nejenže se jedná o přestupek s možnou vysokou pokutou, ale také riskujete tvorbu vedlejšího nežádané produktu pod názvem metylalkohol, který má seriózní zdravotní rizika.
Není pálenka jako pálenka – zvolte tu správnou příchuť
Pálenka je ve své podstatě velice unikátní alkoholický nápoj, a to proto, že se vyrábí z mnoha různých plodů, takže si každý najde tu pro sebe. Jaké jsou ty nejoblíbenější?
- Slivovice je pravděpodobně nejoblíbenější pálenka. Vyrábí se ze švestek, slív nebo blum.
- Hruškovice patří také mezi oblíbené pálenky a většinou se chlubí jemnou, ale plnou chutí.
- Meruňkovice se vyznačuje velice silnou sladkou a jemnou chutí, jež potěší snad každého.
- Malinovice je vzácným destilátem, který se pyšní silným aromatem i sladkou jemnou chutí.
- Grappa nebo také vínovice je pálenka z vína italského původu. Chuť se odvíjí dle odrůdy vína.
- Jablkovice je oblíbená díky luxusní francouzské variantě calvados, jež musí zrát minimálně 2 roky.
- Višňovice se řadí mezi nejjemnější pálenky, ale přesto se pochlubí intenzivní chutí a peckovým zakončením.
- Třešňovice je velice podobná, obvykle o něco málo jemná, ale přesto nabídne příjemnou chuť s tóny pecek.
- Borovička má slovenské kořeny a vyrábí se z jalovcových bobulí (borievek). Z toho důvodu se liší zcela unikátní chutí a silným aromatem, které připomínají klasické giny.
Existují i exotické a speciální destiláty. Za zmínku stojí určitě zázvorová pálenka, která potěší nadšence ostřejších tónů. Kromě zajímavé chuťové palety může obohatit i obranný systém těla. Neváhejte si vychutnat vaše oblíbené destiláty ve speciálních
sklenicích na panáky.