Automatické i pákové kávovary potřebují pravidelnou údržbu. K tomu, aby se jejich zanesení neprojevovalo na kvalitě kávy, slouží odvápňovače, čističe a filtry do kávovarů. K čemu slouží, jak správně pečovat o presovač a jaké další doplňky se mohou hodit?
Vodní filtry omezují tvorbu vodního kamene, zlepšují kvalitu vody a prodlužují životnost přístroje.
Často namáhané části jsou u pákových kávovarů například páky a sítka, u automatických kávovarů jsou to karafy na mléko.
Nádoba na vodu je náchylná k usazování vodního kamene, proto je důležité ji odvápňovat. Vznik vodního kamene se vytváří v závislosti na tvrdosti vody.
Spařovací jednotka se pravidelně čistí odmašťovací tabletou a promazává mazivem. Je důležité ji udržovat v čistotě, aby nedocházelo k ucpání okruhů kávou.
Jak často čistit kávovar
U pákových a automatických kávovarů je dobré čistit určité části ideálně každý den, aby nedocházelo k usazování kávy ve vnitřním systému a výsledná chuť tak nebyla narušená.
Každý den ho opláchněte od zbytků kávy. Sítko a všechny snímatelné části propláchněte vodou a osušte.
Každý týden z vypnutého kávovaru vyndejte spařovací jednotku a propláchněte ji vodou.
Každý měsíc odstraňte kávovou mastnotu odmašťovací tabletou, omyjte karafu na mléko speciálním čisticím prostředkem a očistěte kávovar od minerálů.
Podle signalizace kávovaru vyměňte vodní filtry a odvápněte nádobu na vodu.
Odvápňovače
Slouží k odstraňování usazeného vodního kamene (vkládají se do nádobky s vodou v kávovaru). K dostání jsou v podobě kapalného roztoku nebo tablet.
Čistící tablety
Tablety čistí kávovar ve dvou fázích. Nejprve uvolňují mastnoty a nečistoty ve spařovací jednotce kávovaru a v sítku. Ve druhé fázi pak speciální látky vytvářejí ochranu odpovídajících částí přístroje proti zbytkům kávy a tuku.
Čističe trysek a výustí
Ponořením trysek nebo výustí na několik minut do dezinfekčního roztoku je zcela zbavíte nebezpečných bakterií. Po vyjmutí z lázně trysky a výusti vždy propláchněte horkou vodou.
K čištění kávovaru můžete použít i přípravky od jiného výrobce než je značka vašeho zařízení. Čisticí přípravky splňují stejný účel.
Filtry do kávovarů
Filtry do kávovarů rozlišujeme na vodní a překapávací. Každý z nich plní důležitou funkci, bez které by se příprava kávy neobešla. K čemu jsou v kávovaru potřeba?
Vodní filtry do kávovarů
Omezují tvorbu vodního kamene. Aby nedošlo k zanesení kávovaru, je potřeba je pravidelně vyměňovat. Nejdelší doba, kdy je možné mít jeden vodní filtr v kávovaru, je 2 měsíce.
Filtry na kávu do překapávačů
Horká voda ve filtru prochází skrze namletou kávu a překape do šálku s kávou. Filtrů na kávu je však několik druhů, z nichž každý má jinou délku užívání.
Papírové filtry lze použít jednorázově. Před použitím je dobré propláchnout papírový filtr horkou vodou, aby se zbavil chuti papíru.
Bavlněné filtry propouští více kávových olejů a dělají tak kávu ještě lahodnější. Filtrace s bavlněným filtrem však trvá déle.
Hrnky a šálky na kávu
Pro plnohodnotné vychutnávání kávy potřebujete kvalitní hrnky nebo šálky tradičního designu a s různým objemem. Pro každý druh kávy si tedy můžete pořídit správný šálek.
Hrnky a šálky na kávu mají objem od 60 ml do 450 ml.
V nabídce najdete keramické, porcelánové nebo skleněné šálky a hrnky.
Pro rozlévání oblíbeného nápoje můžete použít karafy, které pojmou 0,5-1,3 l kávy nebo čaje.
Příslušenství k přípravě kávy
Proces přípravy kávy často vyžaduje mimo kávovar použití i dalšího příslušenství, bez kterého se často při vaření kávy neobejdete. Jaké doplňky ke kávovarům se vám mohou hodit?
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Omlouváme se, ale z technických důvodů se momentálně na pobočkách může vyzvednutí zboží časově protáhnout. Na opravě usilovně pracujeme. Děkujeme za pochopení.