Kvalitní nádobí je základem úspěšného a efektivního vaření. Dobrý hrnec vydrží dlouhá léta a ušetří váš čas i energii. Při výběru sady hrnců je třeba brát do úvahy nejen cenu, ale i kvalitu materiálu, ze kterého jsou hrnce vyrobeny a typ sporáku, na kterém vaříte. Sada nádobí obvykle obsahuje hrnce, kastroly, rendlíky a někdy je součástí sady i pánev, samozřejmostí jsou poklice. Na co se při výběru sady hrnců zaměřit?
Aby zakoupené nádobí splňovalo všechna vaše očekávání, věnujte pozornost parametrům, které vám pomohou s výběrem. Mezi nejdůležitější patří materiál, ze kterého je sada hrnců vyrobena a typ nádobí, ze kterého se skládá. Pomůžeme vám zorientovat se v nabídce.
Které typy nádobí může sada hrnců obsahovat a jak se mezi sebou liší?
Sada hrnců je ekonomicky výhodná varianta, jak získat potřebné nádobí, navíc ve shodném designu. Obvykle obsahuje hrnce o různých velikostech a často jsou její součástí rendlíky nebo sada kastrolů. Při výběru je proto důležité zhodnotit, které nádobí potřebujete.
Rendlík je ideální na omáčky nebo ohřívání menších porcí. Mívá jednu rukojeť a často je vybaven nálevkou.
Kastrol je nižší, má však širší základnu – vhodný na vaření brambor, zeleniny, příloh apod.
Hrnec při stejné šířce bývá vyšší než kastrol, obvykle se vejde i na menší plotýnku, ale pro dostatečné prohřátí obsahu je třeba pokrm míchat. Hodí se na polévky, vaření masa apod.
Vysoký hrnec se nejčastěji používá na vaření těstovin, některé modely mívají i speciální vložku na špagety.
Mlékovar je speciálně určen pro vaření a ohřívání mléka, čokolády, omáček, nebo pudinků. Zpravidla má dvoustěnnou konstrukci, do které se nalije voda, vaření tedy probíhá jako ve vodní lázni. Ohřívané pokrmy se tak nepřipálí.
Jak rozpoznat hrnec od kastrolu? Hrnec má větší výšku než poloměr, zatímco kastrol má výšku nižší než poloměr (měřeno u horního okraje nádoby).
Kvalitu sady hrnců poznáte podle materiálů a vlastností dna
U sady hrnců je nejdůležitějším parametrem kvality schopnost vést teplo. Odvíjí se od použitých materiálů, tloušťce stěn a dna. Zvolené kovy také ovlivňují možnost použití hrnců na různých typech sporáků, například pro vaření na indukční desce musí dno obsahovat vysoký obsah železa.
Schopnost vést teplo je kritériem pro kvalitní nádobí. Platí, že čím silnější stěna nebo dno, tím větší udržitelnost tepla.
Materiál disku / dna má vliv na typ sporáku, pro který se hodí sada hrnců.
Sady hrnců vybírejte s ohledem na typ sporáku
Pokud vlastníte indukční sporák, ne všechny hrnce jsou pro něj použitelné. Zásadním parametrem je materiál dna hrnce, který musí obsahovat železo. Na ostatní typy ohřevu lze použít i sady hrnců, které pro indukci vhodné nejsou. Rozlišujeme buď sendvičové dno nebo kapslové dno.
Sady hrnců vhodné na indukci obsahují feromagnetické dno (s vysokým obsahem železa) a ideálně silnou vrstvu hliníku pro rychlý rozvod tepla. Tyto hrnce lze ovšem použít o pro vaření na ostatních typech sporáků (plynové, elektrické, sklokeramické).
i
Pro ostatní typy ohřevu není nezbytný vysoký obsah železa ve dnu nádobí. Vhodná může být tak každá sada hrnců, která splňuje vaše další požadavky.
Sada hrnců se sendvičovým dnem
Základ hrnce tvoří hliníkový disk, který je přivařen ke dnu hrnce. Hliník rychle kumuluje a rozvádí teplo. Na disk se následně pod velkým tlakem a vysokou teplotou připevní další disk z nerezové oceli s vyšším obsahem železa. Takové dno se nazývá sendvičové, vzniká spojením více vrstev materiálů.
Vhodné především pro plynové sporáky, kde dochází k rychlému nárůstu teploty.
Díky disku s vysokým obsahem železa lze hrnce použít i na indukčních varných deskách.
Ideální pro časté použití a velkou zátěž.
Sada hrnců s kapslovým dnem
Základ tvoří hliníkový disk menšího průměru, který je uzavřen v pouzdře (kapsli). Pouzdro je vyplněné vakuem a je připevněné ke spodu hrnce. Pokud přidáme další disk z nerezové oceli k hliníkovému, vznikne tzv. kapslové sendvičové dno.
Kapslové dno je vhodné pro vaření na elektrice a sklokeramice.
Pokud dno obsahuje disk ze železa, hrnce jsou vhodné i pro indukční vařiče.
Může se v případě méně kvalitního provedení deformovat.
Z jakého materiálu může být sada hrnců vyrobena
Materiály pro výrobu nádobí se vyznačují vysokou odolností a dobrou akumulací a distribucí tepla. Kov, nebo jejich slitina, ze kterého je sada hrnců vyrobena, může být doplněn vnitřní a vnější vrstvou z odlišného materiálu, který má odlišné vlastnosti, například je nepřilnavý.
Nerezová ocel je nejčastěji používaný odolný materiál s dlouhou životností a snadnou údržbou.
Ocel bez ochrany proti korozi je cenově dostupnější, bývá z vnější i vnitřní strany opatřena dalším povrchem (nejčastěji smaltem).
Litina se vyznačuje velkou hmotností a dobře udržuje naakumulované teplo. Litinové sady hrnců jsou velmi odolné.
Hliník (lisovaný hliník) je lehký materiál, který dobře vede teplo. Pro vnitřní a vnější povrch se používají další materiály.
Litý hliník se vyznačuje dokonale rovnoměrným rozvodem tepla a oproti lisované variantě je odolnější.
Měď představuje špičkový vodič tepla s dlouhou životností. Vždy musí být vnitřní strana opatřena odlišným povrchem. Nevýhodou měděných hrnců je vyšší cena a náročnost údržby.
Sada hrnců a jejich vnitřní povrch
Kvalita vnitřního povrchu je velmi důležitá, neboť přichází do přímého kontaktu s jídlem. Ovlivňuje jak životnost hrnce, tak i snadnost jeho čištění. Obvyklým materiálem je nerezová ocel, ale sada hrnců může mít vnitřní vrstvu taktéž ze smaltu, nebo moderního nepřilnavého materiálu.
Nerezová ocel je materiál odolný proti korozi s dlouhou životností a snadnou údržbou. Dobře vede teplo, je odolný vůči pachům i mechanickému poškrábání. Kvalitu nerezového hrnce lze posoudit dle tloušťky stěny (čím silnější, tím lepší), síly dna a také podle hmotnosti. Čím vyšší hmotnost, tím je nádobí kvalitnější.
Smalt se dlouhodobě používá k výrobě hrnců. Je velmi odolný vůči vysokým i nízkým teplotám a dobře uchovává teplo. Daní za to je, oproti oceli, menší odolnost vůči nárazům a poškrábání. Vzniká tak, že se při vysoké teplotě na hrnce natavuje sklovitý povlak.
Nepřilnavý nazývaný též antiadhezivní povrch, je moderní materiál, který v mnohém usnadní vaši práci v kuchyni, jelikož se na něm pokrmy nepřipalují. Tyto povrchy dokáží být i nečekaně odolné a velmi snadno se čistí. Umožňují připravit jídlo s minimálním množstvím tuku, jsou tudíž vhodné pro zdravé vaření.
Keramický je odolný povrch vůči mechanickému poškození, časem však ztrácí nepřilnavé vlastnosti, v současné době je spíše na ústupu.
i
Jak poznáte kvalitu nerezové oceli?
Nejvyšší kvalita nerezové oceli má označení 18/8, 18/10, 18/12, čím vyšší číslo, tím vyšší kvalita. Tato čísla vyjadřují procentuální obsah chromu a niklu v oceli, např. nerezová ocel 18/10 znamená, že ocel obsahuje 18 % chromu a 10 % niklu.
Vnější povrch sady hrnců
Materiál vnějšího povrchu chrání hrnce před poškozením. Nejčastěji se jedné o nerezavějící ocel, ale vybírat můžete i z dalších kovů a slitin. Kromě zajištění fyzické odolnosti může být vnější plášť zajímavým designovým prvkem sady hrnců.
Nerezová ocel je snadná na údržbu, hrnce lze mýt v myčce. Vzhledem k vysoké odolnosti si sada hrnců z nerez oceli dlouho si zachová svůj původní vzhled.
Smalt je tradiční, cenově dostupný materiál vysoké kvality. Dodává hrncům tradiční vzhled.
Nepřilnavý povrch se velmi snadno se čistí, na povrchu se díky jeho vlastnostem tolik neusazují nečistoty. Zároveň jej lze mýt v myčce.
Hliník (lakovaný) se používá ve formě vysoce odolné vrstvy, která je vytvořena řízenou oxidací hliníku. Obvykle je lakovaný, takže sada hrnců může být v rozličných barvách.
Jaké úchyty může sada hrnců obsahovat?
Rukojeti nebo ucha jsou nedílnou součástí hrnců a umožňují nám manipulovat i s hrncem, který je horký. Sada hrnců obvykle obsahuje stejné řešení u všeho nádobí, které je součástí sady.
Odnímatelná rukojeť je velice skladné řešení při ukládání v kuchyni. Po odejmutí rukojeti lze použít do trouby, v některých případech nahradí pekáč nebo pečící formu, připravené jídlo lze servírovat přímo na stůl. Současně i mytí v myčce je snadnější.
Pevná ucha jsou vyrobena nejčastěji z duté oceli nebo z plastu. Výhodou plastu je, že méně vede teplo a manipulace s hrncem je tak pohodlnější, ovšem hrnec pak nelze použít v troubě.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.