Arašídy jsou výborným zdrojem energie, živin a vitamínů. Jakožto rychlý zdroj energie je ocení především sportovci, ale jako součást zdravé svačinky si na nich pochutná úplně každý. Všemožné druhy chutí přilákají i rozmlsané jazýčky. Nevíte si rady s výběrem? Čtěte dále a poradíme vám.
Arašídy, jež možná znáte pod pojmem buráky, jsou velmi chutným komponentem a snadno je zařadíte do své každodenní stravy. Ve sladké formě je můžete přidat do svého oblíbeného smoothie či do jogurtu, zatímco ve slané formě se hodí spíše do salátů nebo na pečivo. Arašídy lze také použít při vaření a pečení.
Vaření a pečení: Buráky a jejich všestrannost
Buráky lze použít v mnoha různých receptech, díky jejich chuťové všestrannosti a skvělé nutriční hodnotě. Pojďme si představit pár rychlých jídel s arašídy:
Asijské pokrmy, jako jsou vietnamské závitky nebo thajské kari, používají arašídy jako zdroj křupavosti nebo ve formě nasládlé omáčky.
Saláty posypané arašídy jsou vynikající. Nejen, že jednoduše nahradí tradiční krutonky, ale také salát vizuálně i chuťově obohatí.
Pečené dezerty využijí arašídy do těsta a na zdobení. Přidat novou a zajímavou chuť vašim oblíbeným muffinům a sušenkám nikdy nebylo jednodušší.
V medu, pražené i uzené – arašídy si vychutná každý
Arašídy si můžete vychutnat v mnoha variantách. Například v natural formě jsou nejzdravější, protože neobsahují extra soli a tuky. Pražené a solené arašídy si vychutnají všichni bez ohledu na věk. V medu, čokoládě či cukru se dokonale spojí slaná chuť arašídů a sladká chuť polevy a vytvoří tak společnou harmonii. V loupané formě se perfektně hodí jako rychlá svačinka
na cesty, zatímco v jogurtu nebo uzené si arašídy vychutnáte nejlépe po dlouhém a náročném dni.
Arašídy v těstíčku z čokolády
Arašídy v cukru a medu
Arašídy s kešu
Co jsou arašídy a kde se pěstují?
Ačkoliv se arašídy někdy označují jako burské oříšky, tak s ořechy nemají nic společného. Jsou totiž plodem podzemnice olejné a patří do kategorie luštěnin. Tato rostlina se pěstuje primárně v subtropických a tropických oblastech, kde její plody rostou pod zemí v luscích. V tropických oblastech mohou být dokonce až tři sklizně buráků ročně. Po sklizni se arašídy vždy suší, což
umožňuje jejich následné zpracování do mnoha různých forem a uspokojuje tak nikdy nekončící poptávku.
i
Původem jsou buráky až z daleké Bolívie
Buráky jsou populární pochutinou již stovky let a původem pochází z Jižní Ameriky, kde byla podzemnice olejná domestikována a vyšlechtěna. Dnes jsou jejich největšími producenty Čína, Indie, Nigérie a Spojené státy. Tyto země se stále překonávají v produkci, a to hlavně kvůli narůstajícímu zájmu.
Jsou arašídy zdravé?
Arašídy jsou oblíbenou volbou pro ty, kteří hledají zdravou svačinku plnou výhod. Tato jihoamerická luštěnina totiž není známá pouze svou chutí. Je pravděpodobné, že už jste slyšeli, jak pozitivní vliv mají na naše zdraví. Nejen, že působí příznivě na naše srdce, ale také ovlivňují kognitivní funkce a regulují hladinu cukru v krvi.
Pozitivní vliv na srdce a cholesterol zaručují mononenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a thiamin (vitamín B). Všechny látky jsou obsaženy v arašídech.
Pomoci s hladinou cukru v krvi buráky také zvládnou. Patří totiž mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, což je zásadní faktor při výběru.
Antioxidačních účinků mají arašídy také mnoho. Pomáhají bojovat s volnými radikály, když antioxidanty našeho těla nestíhají zpracovávat oxidační stres.
Pozitivní vliv na kognitivní funkce je jedním z dalších benefitů arašídů. Jedná se například o schopnost řešit problémy, zlepšovat paměť či lépe se učit.
Arašídy jsou také šikovnou pomůckou při hubnutí, jelikož jsou bohaté na tuky, bílkoviny a vlákninu. Tuky zůstávají v žaludku déle, díky čemuž pomáhají oddálit kručení v břiše a navozují pocit sytosti. Boj s hladem nikdy nebyl jednodušší.
Alergie na buráky bývá velmi častá
Buráky patří mezi nejrozšířenější alergeny a mohou způsobit nepříznivé až vážné následky. Mnoho potravin obsahuje buráky, takže lidé s alergií musí pečlivě číst příbalové etikety, aby se vyhnuli jejich konzumaci. Mezi symptomy této alergie patří například vyrážka, otok, potíže s dýcháním nebo dokonce anafylaktický šok.
V arašídech najdete mnoho vitamínů s pozitivními účinky
Vitamín E působí díky své antioxidační funkci jako ochranný systém pro buňky v našem těle. Podporuje také zdraví kůže a imunitního systému.
Vitamín B3 (niacin) přispívá k normální činnosti nervové soustavy, sliznic a psychické činnosti. Pomáhá také snižovat cholesterol a podporuje mozkové funkce.
Vitamín B9 (folát) se podílí na dělení, regeneraci a tvorbě buněk. S vitamínem B12 se také pomáhá stavět DNA, což z něj dělá jeden z nejdůležitějších vitamínů.
Vitamín B1 (thiamin) působí jako koenzym při výrobě energie ze sacharidů, tudíž hraje velkou roli v energetickém metabolismu. Je důležitý i pro nervový systém.
Mix s ovocem a dalšími ořechy: Vychutnejte si arašídy podle sebe
Jednodruhová balení arašídů jsou perfektní, pokud si chcete užít jednoduchou chuť arašídů bez dalších přísad. Mixy s různými druhy ořechů kombinují více chutí, což oceníte, pokud preferujete rozmanitost. Pro vášnivé ochutnavače pak doporučujeme mix ořechů se sušeným ovocem, které krásně doplňuje chuť.
i
Oblíbené buráky pořídíte i v 1 kg balení
Buráky v 1 kg balení jsou vhodné pro pravidelnou konzumaci nebo sdílení s rodinou. Střední sáčky o hmotnosti 300–500 g jsou ideální na cesty a pro doplnění energie. Malé sáčky v rozmezí 80–200 g jsou skvělé pro poznávání chutí.
Druhy ořechů a jejich porovnání s arašídy
Arašídy se často porovnávají s jinými druhy ořechů, jako jsou mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy nebo kešu. Představme si základní rozdíly a odkud pochází:
Ořech
Přibližná cena (za 100 g)
Kalorie (na 100 g)
Tuky (na 100 g)
Země původu
Arašídy
20 Kč
567 kcal
49 g
Jižní Amerika
Mandle
40 Kč
579 kcal
54 g
Střední Východ, Jižní Asie
Vlašské ořechy
35 Kč
654 kcal
16 g
Severní Amerika, Evropa
Kešu
50 Kč
572 kcal
44 g
Jižní Amerika
Pekanové ořechy
55 Kč
691 kcal
72 g
Severní Amerika
Najít náhradu za buráky není složité
Buráky lze nahradit mnoha různými alternativami, a to i třeba z výše uvedené tabulky. V kuchyni můžete místo buráků použít například ořechy, jako jsou kešu, mandle nebo lískové oříšky, které se chuťově velmi podobají. Pro alergiky nebo jako luštěninovou alternativu se nebojte sáhnout po pražených sójových bobech nebo cizrně. Pokud vám jde o chuťové obohacení nebo nález nové svačinky,
tak doporučujeme slunečnicová a dýňová semínka, či pekanové nebo piniové ořechy.
Loupané arašídy bez přidané soli – pražené
Arašíd se vzhledově odlišuje svým charakteristickým béžovým luskem. Ten má přibližně 3–5 cm a obsahuje 1–4 semena. Lusk má hrbolatou a tvrdou skořápku, kterou snadno rozlomíte, a dostanete se tak k semenům. Samotné arašídy mají tenkou, červenohnědou slupku, kterou musíte odstranit.
Jak vyrobit arašídové máslo a na co se používá?
Arašídy lze použít na výrobu arašídového másla, které je velmi oblíbenou pochoutkou, a to zejména ve Spojených státech. Arašídové máslo se perfektně hodí na chleba, do omáček nebo dezertů. K jeho domácí výrobě potřebujete buráky, sůl a trochu oleje a sladidla (med nebo javorový sirup). Pojďme si ukázat postup:
Buráky opražíte na plechu v troubě, což zvýrazní jejich chuť.
Vložíte je do mixéru, kde mixujete do dosažení hladké konzistence.
Podle chuti pak přidáte sladidlo nebo špetku soli.
Domácí projekt, aneb jak se pěstují buráky
Zajímá vás, jak se pěstují buráky? Podzemnice olejná potřebuje především dostatek tepla a slunečního svitu, takže výsev proveďte na jaře. Prvním krokem je výsadba semen do hloubky přibližně 5 cm do květináčů s dobře propustnou půdou. Po vyklíčení je potřeba sazenice přesadit do větší nádoby nebo ideálně na slunné místo na zahradě. Během růstu podzemnici pravidelně zalévejte. Dozrálých buráků
se můžete těšit po zhruba 4–5 měsících, kdy začnou žloutnout jejich listy.
Rádi byste si pořádně vychutnali arašídy? Akce nabízí stejně kvalitní pochutiny za nižší ceny. Neváhejte a užijte si všemožné chutě za nízkou cenu.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.