Co je hydrolyzát? Protein s rychlým vstřebáváním
Pokud vás zajímá, co je to hydrolyzát, význam slova je takový, že se složka (v našem případě protein, ale existuje například i hydrolyzát kolagenu) rozkládá na menší peptidy a aminokyseliny, čímž se urychlí jejich vstřebávání a využitelnost. Hydrolyzát je oblíbený právě díky svému rychlému vstřebávání, obsahu všech esenciálních aminokyselin, snadné stravitelnosti a všestrannému využití. Hydrolyzovaný protein je širší kategorie, kde najdete také například hydrolyzát kaseinu (neboli hydrolyzát mléčného proteinu), případně pak přímo hydrolyzát syrovátky. Setkat se můžete i s označením hydrolyzát aminokyselin.
Hydrolyzát nabízí mnoho pozitivních účinků
Co se týče účinků, hydrolyzát jich nabízí hned několik. Má pozitivní vliv zejména na růst svalové hmoty, regeneraci a imunitní systém. Ačkoliv se to může na první pohled zdát, hydrolyzát není doplňkem stravy jen pro sportovce, ale pro všechny, kterým záleží na tom mít svalovou hmotu v kondici.
i
Jak chutná hydrolyzát? Protein si vyberete podle svého gusta
Říkáte si, jak chutná hydrolyzát? Protein si můžete vybrat podle vaší chuti. V nabídce najdete nejrůznější příchutě od klasické čokoládové a vanilkové přes ovocné (jahoda, banán, broskev, meloun atd.) po speciální příchutě jako arašídové máslo či slaný karamel. K dostání je i hydrolyzát bez příchutě.
Jak vybrat hydrolyzát proteinu? Typ, obsah bílkovin i přidané látky jsou důležitými parametry
Jak již bylo zmíněno výše, hydrolyzát proteinu může být syrovátkový, kaseinový, hovězí, ale i třeba vaječný pro osoby s alergií na mléko. Dále si můžete vybrat, jaké množství bílkovin bude hydrolyzát obsahovat. Obecně se hodnoty pohybují mezi 80 a 97 % a je vždy lepší zvolit produkt s vyšším obsahem bílkovin. Chcete-li skutečně kvalitní produkt, vyhněte se éčkům, přidanému cukru a palmovému oleji. Pro alergiky existují i varianty bez lepku.
Hydrolyzát ve formě sypkého prášku
Co se týče formy, hydrolyzát je k dostání ve formě sypkého prášku, koneckonců jde o protein, který stačí smíchat s vodou, případně mlékem a užít si pořádnou dávku bílkovin. Výhodou je, že ho můžete také přidávat do kaší, nebo různých pečených moučníků, a zvýšit tak nutriční hodnoty. Můžete si navíc vybrat také velikost balení, záleží, zda chcete ochutnávat různé příchutě, nebo máte svůj oblíbený hydrolyzát na dlouhou dobu.