Refresh the page

Jak vybrat rybářský prut

Aktualizováno

Výběr rybářského prutu není jednoduchá záležitost. Správně zvolená udice vám dopomůže k úspěšnému lovu, ta nesprávně vybraná ale může vše zkazit. Na trhu přitom existuje několik druhů prutů a v potaz je nutné brát mnoho parametrů. Tento průvodce vám s úskalími a zákoutími výběru rybářského prutu pomůže.

Tipy pro výběr rybářského prutu

  1. Zvažte, jakému stylu rybolovu se věnujete. Každý totiž vyžaduje prut trochu jiného typu.
  2. Pokuste se odhadnout svou rybářskou úroveň. Pro začátečníky jsou vhodné jen některé typy rybářských prutů, zkušení rybáři sáhnou po jiných.
  3. Na trhu jsou v zásadě dva typy prutů – teleskopický a dělený.
Rybářský prut

Průvodce výběrem rybářského prutu – obsah

Kaprový prut

Kaprové pruty

  • Základ českého rybáře
  • Ideální k rybníkům
  • Pro začátečníky i zkušené rybáře

Kaprové pruty patří k základnímu rybářskému vybavení českých rybářů. Jak napovídá sám název, slouží k lovu kaprů. Vhodné jsou ale i pro lov jiných ryb, jako je např. cejn, amur apod. Jsou odolné a pevné a hodí se i pro lov těžších ryb.

Výhody a nevýhody
  • Často jsou velmi lehké a skladné
  • Jednoduchá manipulace
  • Vhodné na lov kaprů a podobných ryb
  • Vhodné pouze na lov kaprovitých ryb

Co je důležité při výběru kaprového prutu?

Typ

Pruty na kapry můžeme rozdělit do tří kategorií, a to na tzv. surfové pruty, klasické dělené, určené na kapry a tzv. spodové pruty. Čím se liší?

  • Surfové pruty – jejich velkou výhodou je velká tuhost. Díky tomu je možné docílit dalekého náhozu nástrahy a lovit tak na větších vodních plochách (a tuto větší rozlohu patřičně využít). Na druhou stranu, tuhost surfových udic může být i nevýhodou, protože poněkud utlumují cit při soubojích s malými rybami. Surfové pruty bývají velmi robustní, snesou i velký nápor. Hodně také záleží na tom, kolik je oček, kterými vlasec prochází, a jak jsou prostorná. Pokud jich je méně a jsou větší, vlasec tak setkává s menším odporem a doletí dále. Surfové pruty se vyrábí v teleskopických i dělených verzích.
  • Dělené pruty na kapry – zmíněnou nevýhodu surfových prutů vyvažují právě pruty dělené, které jsou pro lov kaprů velmi oblíbené. Ty jsou naopak velmi pružné, lehké a tenké, takže vám dopřejí i potřebný cit a ten správný požitek i při lovu malých ryb. Vyrábějí se v různých délkách, ty nejdelší dosahují až 3,9 metru. S nimi je možné dosáhnout rovněž dlouhých náhozů, byť surfové pruty jsou k tomu vhodnější. Důležitou vlastností, zejména pro hmotnost montáže (nástraha, olovo a návazec), je i gramáž udice. Pro robustnější montáže se více hodí těžší a tužší prut.
  • Spodové pruty – ty jsou koncipovány tak, aby zvládly velkou odhodovou zátěž. Nejčastěji se používají pro zakrmování lovného místa. Tato činnost slouží k nalákání ryb na místo lovu.

Očka

Jak se zmiňujeme výše, doporučujeme prostorná očka. Jedině ta zaručí, že vlasec bude mít dost místa k procházení a nebude vznikat zbytečné tření, a tím pádem jeho zpomalování. Některé pruty u oček sázejí také na tvar, proto se můžeme setkat např. i s trojúhelníkovými očky.

Rukojeť

Nejdůležitější je pohodlí, prut se musí dobře a pevně držet. Ideální jsou rukojeti spíše delší, a to zejména u surfových prutů, s nimiž se nahazuje do velké dálky.

Sedlo

Sedlo je místo, kam se upevňuje naviják. Je proto vhodné se poohlédnout spíše po kovových než plastových, která jsou sice levnější, ale hrozí větší riziko jejich prasknutí.

Elektrická sekačka

Sumcové pruty

  • Ideální pro lov těžších ryb
  • Různé délky prutu
  • Vhodnější spíše pro pokročilejší rybáře

Hlavní požadavek na sumcové pruty je odolnost. Sumec je velký a těžký predátor, který je schopen vyvinout obrovskou sílu. Udice tudíž musí něco vydržet. Sumcové pruty jsou pevné, odolné a pružné a poradí si i s rybami o hmotnosti 100 kg. Důležitým parametrem při výběru sumcového prutu je také jeho délka. Kratší udice se hodí při lovu z loďky, delší naopak ze břehu. Sumcové pruty mají vrhací zátěž v rozmezí 100 až 1 000 gramů.

Výhody a nevýhody
  • Vysoká odolnost, pevnost a pružnost
  • Poradí si i se 100kg rybami
  • Robustnější, a tudíž těžší

Časté dotazy k sumcovým prutům


Jak dlouhý sumcový prut je vhodný pro lov z loďky a ze břehu?

Pro lov sumců ze břehu doporučujeme prut o délce 2,7–3,3 metru, do člunu pak nanejvýš 2,5 metru. Výhodou loďky je, že si můžete zajet, kam potřebujete. Berte ale v potaz, že na lodi je obvykle málo místa a s delším prutem by se tam hůře manipulovalo.

Feederové pruty

Feederové pruty

  • Pruty uzpůsobené lovu na tzv. feeder
  • Většinou lehké pruty pro aktivní rybolov
  • Pruty pro začátečníky i pokročilé

Lov tzv. na feeder, tedy pomocí krmítka, je poměrně novou technikou, avšak u rybářů si velmi rychle získal oblibu. Feederové pruty se vyznačují svojí lehkostí a rychlostí. Lov na feeder je pak plný pohybu a akce. Možná právě proto si získává i spoustu mladých rybářů.

Výhody a nevýhody
  • Moderní feederový prut použijete i na běžný kaprový lov menších kusů ryb
  • Rychlá a přesná indikace záběru ryby díky špičce
  • Pokud si rádi v klidu posedíte u vody, technika na feeder není nic pro vás

Co je důležité při výběru feederového prutu?

Špička prutu

Lov na tzv. feeder spočívá v lovu na prut s jemnou špičkou, která nám signalizuje záběr. Součástí feederové montáže bývá krmítko (feeder). Špičky prutů jsou výměnné, mají totiž odlišnou tvrdost a v každé situaci se může hodit jiná špička. Tvrdost se udává v uncích, které jsou ve specifikaci jednotlivých špiček udávány zkratkou oz. Čím nižší číslo před jednotkou oz, tím je špička měkčí. V praxi můžeme tvrdost špiček ověřit jednoduchým testem: Špičky, které chceme porovnat, uchopíme mezi posledním a předposledním očkem. Ta, která se vlastní vahou ohne nejvíce, je nejměkčí.

Akce prutu

Důležitou vlastností prutu na feeder je tzv. akce prutu. Označuje ohyb prutu při zdolávání. Rozděluje se do tří skupin:

  • Špičková akce – pracuje pouze horní třetina prutu. Zdolávání ryby už potřebuje více cviku, jelikož je třeba výpady ryby tlumit rukou a brzdou. Nejsou proto příliš vhodné pro začátečníky.
  • Polo(semi)parabolická akce – pracuje cca první polovina prutu. Lépe tlumí výpady ryby, nahazování samotné také není takový problém.
  • Parabolická akce – tyto pruty jsou čistě zdolávací. Pracují v celé své délce a zdolávání ryby si s nimi skutečně vychutnáte. Nahazování do větších vzdálenosti je s nimi ale už obtížnější.

Počet oček

Počet oček je specifikem feederových prutů. Ten bývá obecně vzato vyšší a pohybuje se v rozmezí od devíti do čtrnácti. Platí přitom, že s větším počtem oček je akce prutu (viz výše) plynulejší.

Hmotnost a délka

Důležitým parametrem je hmotnost. Lov na feeder je totiž plný pohybu (nahazování, přitahování prázdného krmítka i samotný boj s rybou). Pokud jde o délku, 3,6 metru bývá považováno za univerzální. Kratší využijete v místech, kde je méně prostoru (třeba v zarostlých jezírkách, u břehu či v malých říčkách), delší naopak na větších plochách.

Přívlačové pruty

Přívlačové pruty

  • Spousta možností lovu
  • Pruty určené pouze k lovu na přívlač
  • Jednoduchá příprava

Přívlačové pruty, často označované také jako vláčecí pruty, se používají na lov dravých ryb pomocí vláčení umělé nástrahy. Jejich výběr se do značné míry odvíjí od druhu lovené ryby. Na přívlač jsou nejvhodnější dvojdílné nebo trojdílné pruty, nikoli však už teleskopické.

Výhody a nevýhody
  • Prut je kromě navijáku a nástrahy jedinou věcí, kterou potřebujeme
  • Při výběru je třeba zohlednit lovené ryby
  • Nejsou příliš univerzální, prakticky na nic jiného je nepoužijete

Jaké jsou typy prutů na přívlač?

Pruty se dělí na několik kategoríí:

Pruty na ultralehkou přívlač

Obvyklá délka je 180 až 260 cm a špička je velmi ohebná. Základem těchto prutů bývá grafit. Očka bývají velká, nejčastěji se používají lehká.

Pruty na lehkou přívlač

Tyto pruty vyžadují o něco větší odolnost a také silnější vlasce (0,18 až 0,20 mm).

Pruty na střední přívlač

Opět hledejte o něco odolnější prut. Co se týče sladkovodního rybaření, právě s tímto prutem možná budete chytat ty největší kousky.

Pruty na těžkou přívlač

Pruty pro těžkou přívlač jsou skutečně odolné, nebývá už problémem je používat i při mořském rybolovu. Předností je velmi odolné šroubení pro připojení navijáku, očka by měla být co nejdůkladnější a vybavená oděruvzdornou vložkou.

Prut na plavanou

Pruty na plavanou

  • Pruty určené víceméně pouze pro lov na plavanou
  • Jednoduché ovládání a technika, ideální pro začátečníky
  • Pruty pro „klidné rybaření“

Pruty na plavanou neboli plaváčkové pruty se používají na lov menších a středně velkých ryb. Lov na plavanou přitom patří k jednoduchým a velmi oblíbeným způsobům rybolovu. Tyto pruty jsou určeny k lovu se splávkem, pomocí kterého si regulujete, jak hluboko bude nástraha umístěna.

Výhody a nevýhody
  • Bývají velmi dlouhé
  • Lehké a snadno ovladatelné
  • Nejsou univerzální, hodí se v podstatě jen na plavanou

Jaké jsou typy prutů na plavanou?

Pruty na plavanou se dají rozdělit do čtyř kategorií:

„Biče“

Jsou nejjednodušší. Jsou teleskopické a nemají naviják. Délka je obvykle od tří do osmi metrů a jejich jednotlivé díly se zasouvají do sebe. Vlasec je uchycen na špičce prutu.

„Děličky“

Taktéž nemají naviják, ale bývají výrazně delší. Klidně až 13 metrů. Při samotném lovu pak prut postupně od zadní části zkracujeme (tj. odebíráme jednotlivé díly), až nám zůstane jen díl poslední, na němž je navázán vlasec.

Matchové pruty

Bývají kratší, kolem čtyř metrů, a poznáme je podle většího množství oček. Některé jich mají až 20. K dispozici jsou v mnoha různých gramážích, které se volí podle typu lovené ryby.

Bolegnesové pruty

Tento název označuje dlouhé teleskopické pruty na plavanou. Nejčastěji se objeví v délkách od 4 do 8 metrů. Hodí se na plavanou na řece, kde je potřeba pracovat s delším návazcem. Ve vyšších gramážích je tento typ vhodný i jako prut na dravce.

Mořský prut

Mořské pruty

  • Pruty určené pro náročnější lov na moři
  • Pro začátečníka zbytečně náročný prut
  • Pruty uzpůsobené nejpřísnějším podmínkám

Mořský rybolov má svá specifika. Tím podstatným je, že ne tak často budete lovit ze břehu. Častější je ale lov z lodě a v takovou chvíli se bude hodit prut, který je robustní. Proč? Zejména kvůli větší zátěži, která na něj bude kladena. Potřebujete se totiž s návnadou dostat do větších hloubek. Používají se pletené šňůry s minimální průtažností. Ty jsou však o něco silnější, mořské pruty proto mají očka s větším průměrem. Koncová očka bývají často nahrazena kladkou s ložiskem. Důležitou vlastností bývá i antikorozní úprava, která prut chrání proti působení slaného vzduchu a vody.

Výhody a nevýhody
  • Nejodolnější rybářské pruty na trhu
  • Maximální spolehlivost i technické provedení
  • Na našich vodách ne příliš využitelné (kromě lovu sumců)
  • Vyšší hmotnost

Časté dotazy k mořským prutům

Potřebuji nějakou speciální výbavu?

Výbava bývá často dodávána přímo s pruty. Hodí se zejména:

  • Držáky – mořský rybolov je často řešen z jedoucí lodi, je proto zbytečné prut dlouhou dobu držet v ruce. Tyto držáky mají možnost velmi rychlého uvolnění prutu, takže v rychlému záseku a převzetí iniciativy nad rybou vám nebude nic bránit.
  • Zdolávací pás – umožňuje rychlé upevnění prutu. Souboje s mořskými rybami mohou trvat i hodiny, tato další opora se bude určitě hodit.
Cestovní prut

Cestovní pruty

  • Pruty uzpůsobené těm, kteří rádi objevují nové kraje
  • Téměř každý typ prutu má svoji cestovní verzi
  • Lehké materiály pro lepší manipulaci

Cestovní pruty by měly být co nejlehčí a nejskladnější. To znamená lehké a odolné materiály. Zároveň je žádoucí jejich snadná rozložitelnost, rozebrání a opětovné složení. Je dobré, aby skládání bylo co nejrychlejší a zároveň aby nemělo vliv na pružnost a odolnost prutu samotného.

Výhody a nevýhody
  • Jednoduchá manipulace
  • Dostupné ve všech uvedených typech
  • Lehčí materiály mohou negativně ovlivnit odolnost

Časté otázky při výběru prutů

Jaký je rozdíl mezi teleskopickými a dělenými pruty?

Teleskopické pruty jsou relativně levné, velmi lehké a skladné. Naopak u dělených prutů může délka dosáhnout klidně čtyř metrů. Vynikají však ohebností a silou, takže pokud to s rybařením myslíte skutečně vážně, měl by být dělený prut vaší volbou. K dispozici jsou pruty se dvěma díly, na trhu ale najdeme i pruty čtyřdílné. Liší se také počtem náhradních špiček, které výrobci ke svým prutům dodávají. Kombinaci počtu dílů a k nim dodávaných náhradních špiček najdeme v označení např. 2+2 nebo 3+2 atd.

Co je to akce prutu?

Pod pojmem akce prutu se skrývá kombinace vlastností prutu, jako je jeho ohebnost, pružnost a síla. Je vyjádřena jako délka a velikost odchýlení (ohnutí) prutu od jeho osy. To vzniká při největším přípustném zatížení prutu. Způsob ohýbání rozděluje akci prutu na:

  • A – akce progresivní, prut se ohýbá hlavně ve špičce.
  • B – akce poloprogresivní, prut se ohýbá ve střední části.
  • C – akce tvrdá, prut se ohýbá v celé své délce.

Co je to minimální a maximální zátěž prutu?

Tyto veličiny zjednodušeně řečeno udávají, kolik prut bezpečně unese. Nejčastěji bývá zátěž udávána v gramech (u prutů přívlačových) nebo v librách (časté zejména u kaprových prutů). Hodnota, kterou v popisu prutu najdeme, udává tzv. testovací křivku. To je zátěž, jež je nutná k prohnutí prutu v celé jeho délce. Pokud jde o převod mezi librami a gramy, obecně platí, že 1 libra se rovná cca 30 g.

Slovník pojmů – rybářské pruty

Feeder

Krmítko, které se používá při feederovém lovu. Nástrahy je pro rybu hodně, nechá se jí snadno přilákat, proto je i tento moderní způsob rybolovu tak efektivní.

Návazec

Poslední část udice, upevňuje se na konec vlasce. Návazec má být nenápadný a zároveň odolný v tahu.

Přívlač

Akční technika rybolovu, která se používá při chytání dravých ryb. Rybář umělou nástrahu vede tak, aby napodobovala pohyb živočicha, který je pro danou rybu běžnou potravou.

Slovník pojmů

We care about your privacy

Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.

More information
I understand Detailed settings Reject everything
P-DC1-WEB07