Lyofilizované ovoce potěší každého
Lyofilizované ovoce si díky procesu mražení a sušení v podtlaku uchovává většinu svých vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jde tak o zdravou alternativu k čerstvému ovoci, neobsahuje žádné přidané cukry ani konzervanty a je skvělým způsobem, jak si zpříjemnit den velmi chutným, ale zdravým snackem s širokou škálou využití. Na trhu najdete nejčastěji mrazem sušené jahody, maliny, banány, ale suší se
i exotičtější druhy, jako třeba mango a dračí ovoce, nebo také zelenina. Jaké konkrétní výhody zpracování pomocí lyofilizace přináší? A v čem přesně vlastně samotné sušení ovoce mrazem spočívá?
- Lyofilizované ovoce je koncentrovanou nutriční bombou.
- Proces sušení mrazem výrazně zvyšuje trvanlivost ovoce.
- Můžete ho jíst samotné, ale i třeba přidat do kaše nebo müsli.
Lyofilizované jahody jsou šampionem mezi ovocem
Lyofilizované jahody jsou jen jedním druhem ovoce sušeného mrazem, o jehož téměř nekonečných výhodách jsme si řekli už výše. Samotné jahody nabízejí mnohostranné využití, od přímé konzumace jako zdravého snacku přes použití v receptech na dezerty, müsli a smoothies až po zdobení dortů a jiných cukrářských výrobků. Díky už zmíněné dlouhé trvanlivosti se také hodí na výlety, túry nebo dlouhé cesty autem, vlakem či letadlem.
i
Jak zpracovat sušené jahody mrazem? Lyofilizací!
Sušené ovoce se těší stále větší popularitě, a to i sušené jahody – mrazem zakonzervované, ale stále skvělé. Samotný proces lyofilizace zahrnuje zamrazení ovoce a následné odstranění vody pomocí sublimace pod nízkým tlakem. Voda se přemění přímo z pevného skupenství na plyn, takže si i jahody sušené mrazem zachovají svou strukturu, chuť i nutriční hodnotu.
Vybíráme lyofilizované jahody
Když už jste se rozhodli mezi širokou nabídkou ovoce, stačí si jen vybrat vaše vysněné lyofilizované jahody. Můžete vybírat třeba i podle značky nebo konkrétních alergenů, kterým se chcete vyhnout – většina lyofilizovaného ovoce je ale bez alergenů, takže pokud nejste citliví přímo na jahody, jste v suchu. Mimo to byste samozřejmě měli zvážit i původ samotných jahod a také se ujistit, že neobsahují konzervanty, barviva nebo ochucovadla.
Jahody sušené mrazem na cesty i do zásoby
Co byste ještě měli zvážit, než své vysněné jahody sušené mrazem koupíte? Třeba velikost balení. Pokud je to poprvé, co kupujete lyofilizované jahody, 100g balení vám může do začátku stačit, zato gurmáni se mohou ohlédnout po půl kilovém nebo i kilovém balení. Zpravidla platí, že výběrem většího balení ušetříte – mrazem sušené ovoce se navíc většinou prodává v znovuuzavíratelných obalech, a tak se po důkladném zavření nemusíte bát navlhnutí.
i
Mrazem sušené jahody doplní energii
Jako všechno lyofilizované ovoce, tak i mrazem sušené jahody mají vysokou energetickou hodnotu v poměru ke svojí váze (mimo jiné lze i podle výše energie a váhy filtrovat). Díky vysokému obsahu kalorií je proto takto zpracované ovoce ideální svačinkou pro sportovce, děti na školním výletě nebo pro kohokoli, kdo zrovna potřebuje rychle doplnit cukry.
Lyofilizované jahody na sto způsobů
Lyofilizované jahody na trhu se liší mimo jiné i podobou, ve které byly usušeny. Standardem jsou celé plody, tudíž jahody, které byly mrazem sušeny vcelku. Kromě přímé konzumace mohou posloužit třeba i jako originální ozdoba na dort. Dále se jahody suší na plátky, které jsou jako dělané na mlsání. V neposlední řadě na trhu najdete jahody nakrájené na kousky, které se skvěle hodí do kaše nebo müsli, protože nevyžadují další porcování.
Jak vylepšit jahody sušené mrazem? Čokoládou!
Jak už vám musí být jasné, jahody sušené mrazem rozhodně neurazí a potěší i ve své přirozené podobě. Bylo by ale těžké zpochybnit, že jahody jsou ještě lepší, když je spojíte se šlehačkou nebo třeba s čokoládou. Pro ty největší mlsouny proto máme i lyofilizované jahody v bílé čokoládě, mléčné čokoládě nebo i té hořké. A kdo by chtěl něco víc extra, může sáhnout po jahodách v karamelu nebo se rovnou podívat do naší kategorie
Plody v čokoládě a jogurtu.
Plátkované jahody lyofilizované
Lyofilizované jahody v čokoládě
Jahody sušené mrazem v dárkovém balení
Mrazem sušené jahody a jejich parťáci
Jako většina sušeného ovoce bývají i mrazem sušené jahody často párovány s jinými druhy. Balení o více druzích ovoce totiž neznamená jen větší rozmanitost chutí, ale i více vitamínů. V parametrickém filtru na levé straně najdete seznam hned několika druhů ovoce, které mohou být k jahodám přiřazeny. Nejčastější kombinací je jahoda s banánem ve spoustě různých formách, ale najdete i lyofilizované jahody třeba s malinami nebo borůvkami.
Kdyby vám náhodou byly jahody sušené mrazem málo, můžete zkusit balení s více druhy ovoce. Zkusíte něco nového a kdo ví, třeba najdete novou oblíbenou pochutinu. Taková balení najdete mimo jiné v samostatné kategorii Lyofilizované ovoce vícedruhové.