Vlašské ořechy patří mezi nejoblíbenější
Pokud bychom měli vybrat jedny oříšky, které už snad ochutnal každý, byly by to jistě vlašské ořechy. Jsou snadno dostupné, kde komu rostou na zahradě, navíc se u nás hojně využívají zejména do vánočního cukroví. Jejich využití je však mnohem širší, a to jak ve sladké, tak i ve slané kuchyni. Jádra jsou vlastně peckou v plodech ořešáku – tyto plody rostou a zrají v zelené slupce. Jakmile je ořech zralý, pouzdro popraská, ztmavne a ořech spadne na zem.
Jak ovlivňují vlašské ořechy zdraví?
Vlašské ořechy mají velké množství prospěšných látek a mají značné antioxidanční účinky. Jak ovlivňují zdraví?
- Snižují riziko aterosklerózy,
- působí pozitivně proti kardiovaskulárním chorobám,
- mohou snižovat krevní tlak,
- udržují nízkou hladinu cholesterolu,
- regulují hladinu cukru v krvi,
- působí pozitivně na psychiku a mozek.
Mají vlašské ořechy nežádoucí účinky? Mezi nejobávanější patří především alergie, která je na ořechy obecně velmi rozšířená, a tak pokud je konzumujete poprvé, začněte s malým množstvím, abyste zjistili, zda se neobjeví reakce.
Vlašské ořechy: Vitamíny a minerály jsou doslova nabité
Co se týče prospěšných látek a živin, jsou na tom tyto oříšky skutečně skvěle. Jaké obsahují vlašské ořechy vitamíny? Základ tvoří vitamíny E, B1 a B6, poté v nich najdete také kyselinu listovou a minerály, jako je hořčík, měď, zinek, vápník, draslík, železo nebo fosfor. Ačkoliv obsahují vlašské ořechy řadu prospěšných látek, neměli byste to s jejich konzumací přehánět. Jako doporučená dávka se uvádí něco kolem 30 g denně.
i
Pozor na vyšší kalorie, vlašské ořechy jich mají spoustu
Jak jsou na tom energeticky vlašské ořechy? Kalorie obsažené v ořeších obecně bývají obvykle vyšší, a to zejména kvůli množství tuků. Vlašské ořechy mají kolem 70 % tuků, 18 % bílkovin a 3 % sacharidů.
Vlašské ořechy si vychutnáte samotné, nasladko i naslano
Vlašské ořechy jsou sami o sobě velmi lahodné a mají specifickou chuť, proto je ve většině případů najdete v nabídce ve své přirozené, tedy natural podobě. Někdy je můžete objevit také solené či pražené, ale není to běžné. Pokud jste však milovníkem sladkého, můžete si vychutnat například vlašské ořechy v medu či cukru, které chutnají opravdu božsky. Máte-li rádi ořechy obecně, zkuste směsi ořechů,
které vám jistě zachutnají.
Vlašské ořechy v medu
Vlašské ořechy natural
Vlašské ořechy ve směsi
Kromě celých velkých jader si můžete zakoupit také například nastrouhané či namleté vlašské ořechy. Velmi často se používá i mouka z vlašských ořechů jako náhrada klasické mouky – využití najde zejména ve sladkých receptech.
Kde se dají využít vlašské ořechy? Recept ani není potřeba
Vlašské ořechy mají široké spektrum využití. Asi všechny jako první napadne vánoční cukroví, kam rozhodně patří. Vlašské ořechy jsou poté součástí různých moučníků, dezertů, dortů, náplní do buchet i rohlíčků, hodí se do kaší či třeba domácí granoly – možnosti jsou opravdu široké. Co se týče slané kuchyně, často se vlašské ořechy používají v kombinaci s hermelínem či nivou, jako součást salátů či jako doplněk k masu, ať už ve formě náplně či krusty.
i
Vlašské ořechy sežene v různých baleních
Pokud hledáte balení na cesty, nebo chcete vlašské ořechy nejprve ochutnat, zkuste malé balení (50-100 g). Klasikou jsou pak 250-500g balení, které se hodí pro běžnou konzumaci, a pokud jste milovníkem, pořiďte si 1kg vlašské ořechy.
Jak skladovat vlašské ořechy? Nabízíme několik způsobů
Co se týče způsobu uskladňování, máte na výběr hned z několika možností.
- Klasické skladování by mělo probíhat v suchu a temnu, nejlépe mezi 10 a 20 °C, a to ve vzduchotěsné skleněné nádobě. Můžete je rovněž skladovat v lednici v uzavíratelné nádobě, případně pak vcelku i namleté je můžete zamrazit v sáčku.
- Zavařování je také velmi oblíbené. Stačí jen do čistých suchých sklenic vložit ořechy a poté zavařovat. To, zda zvolíte klasickou cestu pomocí hrnce, nebo zkusíte zavařování v troubě či mikrovlnce je čistě na vás.
- Konzervování není tak běžné, ale i tak se dají vlašské ořechy uskladnit. Nejoblíbenější je naložení do medu. V tomto případě stačí smíchat med s ořechy, vložit do hrnce, pomalu zahřívat a poté přelít do čistých sklenic a uzavřít víčkem.
- Sušení patří také mezi běžné způsoby skladování. Pokud zvolíte klasické sušení na vzduchu, rozložte vlašské ořechy do jedné vrstvy na síť a nechte přirozeně vyschnout cca 2 týdny (pravidelně je obracejte). Ulehčit si můžete práci sušičkou či troubou.
Jsou lepší vlašské ořechy z Evropy, nebo USA?
Ořešák není rozšířený jen u nás a v Evropě, ale také v USA, případně i v Číně a Chile. K nám se dováží ořechy zejména z východní Evropy, neboť česká a slovenská produkce by komerční prodej těžko pokryla. Bohužel ořechy z těchto krajin mohou být nahořklé a ne tak kvalitní jako třeba právě z USA, které jsou navíc chuťově jemnější, ovšem zase dražší. Samozřejmě nejlepší jsou čerstvé ořechy ze zahrady, avšak ty jsou náchylné na plísně
a žluknutí.
Zajímá vás nižší cena za vlašské ořechy? Akce na našem e-shopu nabízí levnější varianty pro každého.