Sušení patří k nejzdravějším způsobům konzervace potravin. Díky odstranění vody zamezí růstu kvasinkám, plísním či bakteriím, prodlouží životnost a zachová téměř veškeré vitaminy i ostatní důležité živiny. Zajímají vás výhody, využití a tipy pro sušení potravin? Čtěte dále.
Sušené potraviny mají mají díky jednoduchému principu a zdravých výsledků nespočet benefitů.
Dodají potřebnou dávku energie a prospívají správnému trávení. Vydrží přitom 1 až 2 roky.
Ze sušených bylinek a plodů si můžete vytvořit unikátní čaj, z ovoce vlastní müssli cereálie.
Domácí sušení zachovává až 80% vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a vlákniny.
Oproti kupovaným neobsahují dodatečné cukry a oxid siřičitý, který může způsobit žaludeční potíže.
Sušené potraviny ocení i domácí mazlížci (pejsci například maso).
Sušičky – zdravý způsob přípravy
Sušičky odstraňují velké množství vody z potravin, která běžně podporuje růst plísní, bakterií a kvasinek. Jejich suché prostředí těmto procesům zamezí, a umožní tak některé potraviny uschovat na neobyčejně dlouhou dobu.
Před skladováním sušených potravin je důležité je nechat vychladnout, aby v obalu nevytvořily páru. Uložit je můžete do uzavíratelných dóz, sklenic nebo sáčků. Doporučujeme také nádobu či sáček označit datem sušení a uschovat je v suchu na tmavém, chladném místě.
Mezi oblíbený způsob skladování potravin patří slibná technologie vakuování. Jedná se o přístroj, který z prostoru s potravinou odsaje veškerý vzduch, čímž prodlužuje trvanlivost a zachovává chuť i čerstvost potravin.
Tipy pro sušení potravin
Sušení potravin může být ze začátku náročné, proto jsme si pro vás připravili několik tipů pro úspěšné sušení.
Sušené houby a zelenina by měly být tvrdé, křehké a jednoduše zlomené.
Potraviny na sušení by měly být zralé, omyté vodou a bez poškození či plísně.
Sušené maso by mělo být suché na dotek, lehce ohebné, a při ohnutí by mělo prasknout.
Sušené ovoce by nemělo být křehké, ale naopak vláčné a ohebné bez stop vlhkosti uvnitř.
Namočením ovoce do roztoku vody a citronové šťávy v poměru 5:1 zabráníte procesu hnědnutí.
Pro rovnoměrné sušení doporučujeme potraviny krájet na stejně silné plátky. Pomoct může kráječ.
Sušené potraviny nenechávejte příliš dlouho venku, mohou poté znovu absorbovat vlhkost vzduchu.
i
Sušit potraviny můžete také na slunci, ale tato metoda vyžaduje slunečné počasí, je tedy nepraktická. Sušení je možné i v troubě, ta však musí být polootevřená. Potraviny je navíc nutné obracet a z důvodu proudění vzduchu nebudou rovnoměrně sušené.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.