Odkud vodka pochází?
Vodka má nejasný původ, za její domovinu se považují země jako Finsko, Švédsko, Rusko nebo Polsko. První zmínky, kdy zapustila své kořeny, pocházejí ze 14. století z Ruska, kde hrála důležitou roli v ekonomice a stala se nedílnou součástí tamní kultury. V Polsku se vodka poprvé zmiňuje roku 1405, kdy se věřilo, že je to směs chemických sloučenin a kosmetiky, proto se využívala i pro údajně léčivé účinky. Postupně se rozšířila po celé Evropě a do všech koutů světa.
i
Oficiálně pochází vodka z roku 1693
První recept, kdy se dá říct nápoji vodka, byl využit roku 1693. Jednalo se o výrobu za použití žita. Tento způsob výroby zůstává základem i pro moderní produkci vodky. První lihovar pak podle polského muzea vznikl roku 1784. Tak se vodka začala šířit nejenom v Polsku, ale i v dalších zemích a postupně si získávala na oblibě, a to jako samostatný nápoj, tak jako součást koktejlů.
Jak se vodka vyrábí?
Vodka je čirá tekutina bez typické chuti a vůně. Nejčastěji se vyrábí z brambor, melasy, obilí nebo vinné révy. Aby se dala považovat za vodku, musí obsahovat minimálně 37,5 % alkoholu. Její kvalita se odvíjí od toho, kolikrát proběhla destilace a jaký typ aktivního uhlí byl použit, což ovlivňuje výslednou čistotu a chuť. Pojďme se podívat na to, jak probíhá celý proces její přípravy od prvotní fermentace až po konečnou filtraci.
- Požadovaná surovina se nejdříve rozdrtí na malé kousky, které se nechají kvasit.
- Obsah škrobů a cukrů přemění kvasinky na alkohol.
- Jestliže se vodka vyrábí z obilí či brambor, je důležité přidat enzymy. Obilí, cukrová řepa a ovoce je nepotřebují.
- Následně probíhá opakovaná destilace, tedy oddělování čistého alkoholu a vody.
- Před umístěním destilátu do lahve ještě proběhne filtrace přes aktivní uhlí, čímž se vodka ředí a čistí.
Z čeho se vodka vyrábí?
Pro výrobu se používají různé suroviny, vodka díky nim získává typickou chuť a charakter. Tradičně se pro její výrobu používají obiloviny, mezi které patří pšenice, žito nebo ječmen. V některých zemích se k její výrobě používají brambory, zejména ve Skandinávii nebo Polsku. Najdete ale i vodku například z hroznového vína, cukrové řepy nebo z různého ovoce. Díky tomu získává jemné ovocné tóny a sladší charakter.
- Vodka z ječmene se vyrábí především ve Skandinávii, má čistou a svěží chuť s obilnými tóny a charakteristickou hladkost a vyváženost.
- Žitná vodka typická pro Polsko má jemnou, nasládlou chuť s lehce kořeněným nádechem. Díky žitu má hlubší a plnější profil.
- Obilná vodka je z různých typů obilí – žita či pšenice, je univerzální a oblíbená. Její chuť je neutrální či nasládlá.
- Pšeničná vodka je nejběžnější variantou, má jemnou a lehkou chuť, zaoblený, čistý profil. Typická je pro Rusko.
- Bramborová vodka je známá pro svou plnou a krémovou chuť a je oblíbená hlavně ve Skandinávii a Polsku.
Pšeničná vodka
Vodka z cukrové třtiny
Vodka obilná
Ječmenná vodka
Která vodka je nejlepší? Vyberte si podle typu výroby
Přemýšlíte, která vodka je nejlepší? Vybrat tu správnou lze i podle typu výroby. Většina ruských vodek se vyrábí z pšenice nebo speciálního sladu, který zlepšuje její chuť; výsledkem je jemná a čistá vodka. Na výběr je pak i pšenice, jejíž výroba je podle tradiční ruské receptury. Žitnou výrobu si oblíbilo Polsko, jelikož vodce dodá nasládlou a jemnější chuť. Finská vodka používá jako základ ječmen, je pak čistá a svěží. Každá země vám tak přinese jiný chuťový zážitek.
Ta nejlepší ruská vodka – čím je tak výjimečná?
Nejlepší ruské vodky se vyrábí za dodržování přísných pravidel, která zahrnují tradiční postupy a špičkové ingredience. Důraz na detail zajišťuje vysokou úroveň čistoty a jemnosti. Filtrační proces probíhá přes stříbrné filtry, vodka je díky nim nezaměnitelně hladká a dokonale čistá. Nejlepší ruské vodky, které si získávají mezinárodní uznání, jsou Russian Standard, Carskaja či Beluga. Tyto značky jsou vrcholem ruského umění destilace a vyhledávají je milovníci vodky po celém světě.
Jednou z prvních na světě byla polská vodka
Polská vodka je národním nápojem, jehož výroba se řadí mezi první svého druhu na světě – její kořeny sahají až do středověku. I přesto však její popularita není v zahraničí moc vysoká. Je ceněná pro svou rozmanitost chutí i používané suroviny, za standard se přitom považuje žitná vodka. Mezi přední výrobce patří Pravda se svou čistou a jemnou vodkou, luxusní Belvedere, unikátní Zubrowka s jedinečnou chutí bison grass či Wyborowa.
V Rusku a Polsku je vodka natolik oblíbená, že dokonce vznikla tři muzea zaměřená na tento destilát nacházející se v Moskvě, Petrohradu a Varšavě.
Finské vodky zaujmou několikanásobnou destilací
Finské vodky si zakládají na své delikátnosti a čistotě, za kterými stojí pečlivě vybrané suroviny. Vyrábí se z ječmene a z té nejvíce průzračné vody ze středověkých ledovců, což jim dává jemnou a svěží chuť. Finská vodka je převážně známá díky značce Finlandia, která vznikla roku 1970 a brzy se stala symbolem kvality. Obsah alkoholu se pohybuje okolo 40 %, ochucená však může mít méně. Mezi další značky patří například Koskenkorva.
Nechcete za vodku utratit moc peněz? I ta nejlevnější vodka může chutnat skvěle. Podívejte se, jaké levné vodky máme v nabídce.
Švédská vodka – jedna z nejznámějších na světě
Švédská vodka se celosvětově proslavila zejména díky značce Absolut, která je třetí nejprodávanější na světě. Svou oblibu si získala bohatou chutí a obilným nádechem. Tato prémiová vodka na trh přináší spoustu příchutí, například ovocných nebo bylinných, ale i silné 50% destiláty. Švédská vodka se díky svým vlastnostem stala symbolem elegance a inovace v destilování, i proto se nachází mezi předními lídry v této kategorii.
Ruská vodka
Finská vodka
Polská vodka
Švédská vodka
Tradiční česká vodka je oblíbená nejen u nás
Česká vodka dodržuje kvalitu díky pečlivému filtrování, které probíhá přes přírodní pramenitou vodu s vysokým obsahem vápníku a hořčíku. Tím je zajištěna nejčistší chuť a také unikátní charakter. Nejznámější značky jsou Božkov, který je tradiční značkou už mnoho desítek let, Babička se specifickou bylinkovou chutí, Hill's nebo Pražská vodka. Každá z nich vám nabídne jedinečnou chuť, ve které se odráží bohatá historie a umění destilace.
i
Čím vás uchvátí ukrajinská vodka?
Ukrajinská vodka je také velmi kvalitní, popularitu jí však vzala ta ruská. Přesto má i ona co nabídnout. Vyznačuje se jemností a čistotou, kterých dosahuje pečlivým výběrem surovin i tradičními výrobními postupy. Další státy, které tento destilát vyrábí, jsou Kanada, USA, Francie, Island, Norsko, Austrálie nebo Lotyšsko. Každý má díky využití jedinečných surovin svou nezaměnitelnou chuť.
Vodka a její výběr – na co se zaměřit?
Ačkoliv se to nemusí zdát, vodka může mít mnoho podob. Při výběru byste se měli zaměřit na obsah alkoholu, výrobce, typ a příchuť. Obsah alkoholu určuje sílu nápoje a výrazně ovlivňuje výslednou chuť. Výrobce je zárukou kvality a tradice, opravdu kvalitní vodka tak jde ruku v ruce se značkou. Typ suroviny, ze které se vyrábí, dodává nápoji specifickou vůni a chuť. Právě příchuť je tou pravou ingrediencí, která vám může ozvláštnit jakýkoliv obyčejný nápoj.
Jaká je nejlepší vodka? Ochucená nebo klasická?
Ochucená vodka je tu pro všechny, kdo si chtějí dopřát netypický zážitek, který se od obyčejné vodky odlišuje. Melounová, kokosová, vodka lemon, nebo růžová vodka, která má jahodovo-malinovou příchuť? Ochucené destiláty jsou také vhodné k výrobě koktejlů, ale pro svou jedinečnou chuť jsou oblíbené i k přímé konzumaci. Dovolí vám experimentovat s chutěmi a vytvářet s jejich pomocí nové kombinace, takže se vám nikdy neomrzí.
- Švestková má nejen skvělé aroma, ale také prý blahodárně působí na chuťové buňky a krevní oběh. Co je na tom pravdy, budete muset zjistit sami.
- Jahodová vás přenese doprostřed léta mezi vyzrálou zahradu jahod. Můžete ji pít ledově vychlazenou, nebo přimíchat do svého oblíbeného koktejlu.
- Kokosová se k nám dostala původně až z Filipín a přes Mexiko, kde si ji velmi oblíbili. Ta pravá by měla být vyráběna z nektaru, tedy z květů kokosu.
- Malinová na patře evokuje chuť vyzrálých malin. Skvělá je jak samotná s ledem, tak i jako doplněk koktejlů, a to ať už slavíte jakoukoliv příležitost.
- Okurková je nápoj, který si někteří nedokážou na svých chuťových pohárcích vůbec představit. Překvapí vás svou jemností a svěžestí.
- Melounová je jednou z nejvyhledávanějších hlavně v parných dnech. Vychlazená skvěle osvěží a oslovuje nejen ženy, ale i muže.
- Broskvová se skvěle hodí pro míchané nápoje a koktejly, protože broskev pasuje skoro ke každému pití.
- Limetková má osvěžující vůni a celkově se řadí k hodně vzdušným a chladivým nápojům.
- Vodka citron může být někdy více do kysela, jindy naopak do sladka, záleží na výrobci.
Příchuť lesní plody a růže
Kokosová vodka
Příchuť jablko
Limetková vodka
i
Jak si vede vodka ve světě dnes?
Pravděpodobně nejvíce je vodka oblíbená v Rusku, kde jí za rok vypijí v průměru 17,3 litrů na osobu. Druhé místo si drží Polsko, kde se vodka také těší velké oblibě. Tam konzumace na osobu vychází na 13,7 litrů a na Ukrajině je to téměř 10 litrů. V Česku je situace jiná, zkonzumujeme 1,5 litru na osobu ročně a zaostáváme za výše zmíněnými zeměmi. Přece jenom jsme více národ pivařů než milovníků tohoto destilátu.
Procenta alkoholu vám také napoví
Nejčastější variantou je vodka se 40 % alkoholu, která je standardem a je ideální pro zachování vyvážené chuti i dobré pitelnosti. Avšak najdete i lahve s 60 % pro odvážnější, nebo naopak 37,5 % alkoholu. Do 18. století se vyráběla vodka pouze s 20 % alkoholu, což odpovídá tehdejším výrobním metodám i požadavkům. Takové můžete najít i dnes, ale jedná se spíše o ochucené destiláty zaměřené na lehčí a sladší chuťové profily.
Dárková balení vodky a další dostupné varianty
Výhodná dárková balení vodky se skvěle hodí k oslavám, narozeninám či jiným vhodným příležitostem, kdy chcete oslavence potěšit oblíbeným nápojem. Úplnou klasikou je pak destilát v litrové lahvi. K dispozici je ale i menší vodka v 0,7litrové lahvi, nebo naopak větší 1,5litrové provedení. Ty zaujmou svou velikostí i přítomností na slavnostním stole. V každém případě vodka podtrhne význam každé příležitosti
Aby se zabránilo chemickým reakcím, je důležité vodku skladovat při teplotě 5 až 10 °C a vyvarovat se vyšší vlhkosti vzduchu.
Jak správně konzumovat vodku?
Díky nevýrazné chuti a neutrálnímu charakteru vodky ji lze kombinovat téměř se vším, a je tak jedním z nejuniverzálnějších destilátů. Snadno s ní vykouzlíte váš oblíbený míchaný alkoholický nápoj od Cosmopolitanu přes Bloody Mary až po moderní drinky podle vaší fantazie. Lze ji konzumovat i samotnou, doporučuje se ale předem vychladit nebo podávat s ledem, zůstane tak osvěžující a jemná.
Tipy na drinky z vodky – jak se dají namíchat?
Mezi nejznámější drinky z vodky patří osvěžující koktejl Sex on the Beach, který snadno namícháte z vodky, pomerančového džusu a broskvového likéru. Vychutnat si můžete i známý Cosmopolitan, ikonický drink výrazné růžové barvy, který kromě pomerančového likéru obsahuje i brusinkový džus a čerstvou limetkovou šťávu. Vyzkoušejte také Blue Lagoon s exotickou chutí, který kromě vodky obsahuje i Curaçao a citronovou limonádu.
Na trhu se objevila i nealkoholická vodka pocházející z České republiky, která imituje příchuť té klasické. Její chuť si mohou vychutnat i abstinenti.
Vodka a kultura kolem ní – koho nejvíce poznamenala?
I když může vodka působit jako pouhý alkoholický nápoj, pro jistou skupinu lidí znamená něco víc než jen způsob, jak si užít večer. Důležitou roli hrála u tzv. gopníků, což je subkultura méně vzdělaných a často sociálně znevýhodněných lidí z Ruska, Ukrajiny či Běloruska. Jejich poznávací znamení byla tepláková souprava a typický podřep. V ruce jim nesměla chybět levná lahev vodky a cigarety – nástroje, jak čelit tvrdé každodenní realitě.