Zavařovací hrnce umožňují přípravu polévek i konzervaci hotových pokrmů
Zavařovací hrnec lze kromě konzervace ovoce či zeleniny využít i pro přípravu pokrmů nebo nápojů. Moderní zavařovací hrnce tak již nejsou jednoúčelovým zařízením, které využijete pouze během sezóny zavařování.
- Elektrické zavařovací hrnce umožňují přípravu teplých nápojů, což přijde vhod například v zimním období.
- Kromě zpracování ovoce lze využít zavařovací hrnec i na konzervaci hotových jídel.
- Některé zavařovací hrnce umožňují i přípravu polévek.
Elektrický či klasický zavařovací hrnec?
Zavařovací hrnce na elektriku značně usnadňují proces zavařování a nepotřebují k provozu další spotřebič, ale i klasické zavařovací hrnce mohou zaujmout například svojí cenou nebo bezporuchovým provozem.
Elektrický zavařovací hrnec – plně automatické vaření
Hlavní výhoda tohoto je maximálně jednoduchý postup zavařování, kdy se zavařovací hrnec o vše postará sám a nepotřebuje neustálý dohled. Elektrické zavařovací hrnce zároveň ke svému provozu nepotřebují sporák.
- Umožňuje více režimů zavařování.
- Bezpečnostní kontrolky zaručují bezpečnost.
- K dispozici je velký výběr modelů a variant.
- Zpravidla má vyšší pořizovací cenu.
Klasický zavařovací hrnec – tradiční spolehlivé řešení
Zavařovací hrnce bez vlastní elektrické topné spirály potřebují pro ohřátí vody sporák. Jsou levnější a prakticky se nemohou rozbít, ale díky absenci elektroniky klasický zavařovací hrnec vyžaduje neustálou kontrolu a proces zavařování je tím složitější.
- Zavařovací hrnec je zcela bezporuchový.
- Vyniká nižší pořizovací cenou.
- Hrnec na zavařování nemá bezpečnostní funkce.
- Nutný sporák na ohřev vody.
- Klasické zavařovací hrnce nedisponují časovačem a nastavitelnou teplotou.
Jaké parametry jsou důležité při výběru zavařovacího hrnce?
Jak objemný může být zavařovací hrnec?
Objem volte podle obvyklého počtu zavařených sklenic. Nejběžnější je zavařovací hrnec o objemu 27 litrů, do kterého se vejde 22 klasických 0,7l sklenic. Výjimkou není ani skladnější varianta o polovičním objemu.
i
Zavařovací hrnec umožňuje kontrolu nad všemi sladidly a dochucovadly, je ideální pro zpracování pokrmů pro děti, diabetiky nebo alergiky.
Smaltovaný, nebo nerezový zavařovací hrnec?
Zavařovací hrnec výrobci obvykle pokrývají dvěma typy materiálů, které se od sebe liší svou životností a cenou.
- Smaltované zavařovací hrnce vynikají snadnou a rychlou údržbou. Navíc jsou levnější.
- Nerezové zavařovací hrnce jsou na tom s údržbou ještě lépe a vynikají mnohem větší odolností. Nerezový povrch se vyznačuje delší životností, jde ale zároveň o dražší variantu.
Zavařovací hrnec a zabezpečení – jak se řeší?
Zabezpečení je důležité obzvláště v domácnosti s malými dětmi. Kromě toho mohou bezpečnostní čidla zabránit poškození zavařovacího hrnce, nebo i požáru.
- Kvůli nutnosti napájení jsou bezpečnostní senzory výsadou elektrických zavařovacích hrnců.
- Pojistka proti zanutí na sucho zabrání nechtěnému zapnutí zavařovacího hrnce bez vody.
- Pro automatické vypnutí jsou zavařovací hrnce vybaveny čidlem vyvaření vody.
- Optimální množství vody zavařovací hrnec hlídá pomocí několika přesných senzorů.
Zavařovací hrnec má výpustný ventil – kde by měl být umístěn?
Umístění výpustného ventilu ovlivňuje finální práci s vyléváním vody. Jeho umístění by mělo být co nejblíže ke dnu. Je-li výpustný ventil umístěn příliš vysoko, stane se vypouštění vody o něco náročnější, protože zavařovací hrnec bude potřeba naklonit.