Příprava kávy ve French pressu je velmi jednoduchá a poměrně rychlá. Pomocí skleněné konvičky s filtrem oddělíte lógr od nápoje a je to. Abyste však získali opravdu chutnou kávu, je třeba dodržet správnou hrubost kávy, poměr vody a kávy a dobu louhování. Jak na přípravu kávy ve French pressu, abyste dostali opravdu to, co chcete?
Historie prvního French pressu sahá do 19. století (když nepočítáme vyprávění o muži z Provence, který při přípravě kávy poprvé použil sítko) a je spojena s mužem jménem Jean Beptiste de Belloy-Morangle. Ten v roce 1800 zkonstruoval první kávovar fungující na principu filtrace kávy přes sítko.
V dalších letech se French press různě upravoval, ale výsledná káva stále nebyla tak lahodná, jako ji známe teď. Až v roce 1929 si nechal italský designér Attilio Calimani patentovat ten pravý French press.
Toto zařízení na přípravu kávy tedy nepochází z Francie, k čemuž by mohl svádět jeho název, ale z Itálie.
Zrnkovou kávu si můžete namlít i v pohodlí domova pomocí ručního či elektrického mlýnku na kávu. Vodu použijte filtrovanou nebo balenou, docílíte tak ještě lepší chuti kávy.
French press se hodí zejména těm, kteří mají rádi jemnější kávu a nechtějí se zdržovat zdlouhavým procesem její přípravy. Také je cenově dostupnou a přitom účinnou alternativou k dražším kávovarům.