Refresh the page

Jak připravit kávu ve French pressu

Aktualizováno

Příprava kávy ve French pressu je velmi jednoduchá a poměrně rychlá. Pomocí skleněné konvičky s filtrem oddělíte lógr od nápoje a je to. Abyste však získali opravdu chutnou kávu, je třeba dodržet správnou hrubost kávy, poměr vody a kávy a dobu louhování. Jak na přípravu kávy ve French pressu, abyste dostali opravdu to, co chcete?

Příprava kávy ve French pressu

Historie French pressu a jeho země původu

Historie prvního French pressu sahá do 19. století (když nepočítáme vyprávění o muži z Provence, který při přípravě kávy poprvé použil sítko) a je spojena s mužem jménem Jean Beptiste de Belloy-Morangle. Ten v roce 1800 zkonstruoval první kávovar fungující na principu filtrace kávy přes sítko.

V dalších letech se French press různě upravoval, ale výsledná káva stále nebyla tak lahodná, jako ji známe teď. Až v roce 1929 si nechal italský designér Attilio Calimani patentovat ten pravý French press.

Toto zařízení na přípravu kávy tedy nepochází z Francie, k čemuž by mohl svádět jeho název, ale z Itálie.

NÁVOD: Postup přípravy kávy ve French pressu

  1. Do skleněné nádoby vložte hrubě namletou kávu (do French pressu o objemu 250 ml použijte přibližně 15 – 17 g kávy, na jeden litr vody použijte 60 gramů kávy).
  2. Zalijte kávu horkou vodou o teplotě kolem 95 ºC (vodu stačí nechat projít varem a počkat cca 1 minutu) a promíchejte.
  3. Nechte louhovat po dobu 3–4 minut.
  4. Zmáčkněte píst dolů, abyste kávu zbavili lógru, a pár vteřin počkejte až se usadí zvířený kávový prach (pokud je ho hodně, zkuste příště hrubší mletí kávy).
  5. Ihned přelévejte do šálků a podávejte.
i

Zrnkovou kávu si můžete namlít i v pohodlí domova pomocí ručního či elektrického mlýnku na kávu. Vodu použijte filtrovanou nebo balenou, docílíte tak ještě lepší chuti kávy.

Výhody přípravy kávy ve French pressu

  • Rychlá a jednoduchá příprava kávy
  • Píst na rozdíl od filtračního papíru nezachytává kávové oleje a výsledná káva neztrácí chuť
  • Nesetkáte se zde se spálenou chutí, jako tomu může být u moka konvičky
  • Praktická velikost
  • Jednoduchá údržba
  • Nízká cena
Káva z French pressu
Káva z French pressu chutná lépe než z moka konvičky a udržuje si své aroma i plnost.
i Aby byla káva připravená přes French press opravdu lahodná a příjemně krémovitá, je nutné mít správně umletou kávu – zrna by měla mít strukturu krystalového cukru.

French press se hodí zejména těm, kteří mají rádi jemnější kávu a nechtějí se zdržovat zdlouhavým procesem její přípravy. Také je cenově dostupnou a přitom účinnou alternativou k dražším kávovarům.

We care about your privacy

Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.

More information
I understand Detailed settings Reject everything
P-DC1-WEB06