Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 451 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny.

Arabica vs robusta: naučte se je bezpečně rozeznat

Aktualizováno

Není káva jako káva. Druh kávových zrn hraje významnou roli při přípravě kávy, protože udává její chuť, aroma, pěnivost a hořkost. Také obsah kofeinu je rozdílný. Podle čeho poznat, jestli máte v ruce zrnkovou kávu arabicu nebo robustu? Vodítkem je nejen to, jak vypadá a voní, ale také z jakých končin k vám káva dorazila, v jakých podmínkách vyrostla a jakým způsobem ji plantážníci sbírají.

Arabica vs Robusta

Dva druhy nejoblíbenějších kávovníků

Existují až stovky poddruhů kávovníku, ale jen dva z nich si získaly celosvětovou oblibu díky své chuti a způsobu pěstování.

Arabica – Coffea Arabica neboli kávovník arabský.

Robusta – Coffea Canephora neboli kávovník statný.

Rozdíl mezi arabicou a robustou

Každá káva má jiné nároky na typ půdy a klimatické podmínky, od čehož se pak odvíjí i jejich vlastnosti. V čem je rozdíl a jak s jistotou poznat, o kterou kávu se jedná?

Arabica vs robusta: vzhled kávových zrn

Když si vezmete do jedné ruky zrníčko arabského kávovníků a do druhé zrnko robusty, zaměřte se na celý jejich tvar i na rýhu uprostřed.

Arabica má kávová zrna spíše podlouhlá a plošší a rýha uprostřed se stáčí do tvaru „s“.

Robusta má zrna v pravidelnějším, téměř až kruhovém tvaru a rýha procházející středem je rovná.

i Rozdíl mezi kávovými zrny arabiky a robusty je možné poznat i podle jejich vůně před pražením. Když zavřete oči a přičichnete si k zrnům arabského kávovníku, mohou vám připomínat vůni borůvek. Robusta zase voní po arašídech.

Arabica vs robusta: chuť, kterou ucítíte na jazyku po napití

Zrnková káva arabica vás k šálku přiláká intenzivním aroma, ale přitom je v puse jemná a příjemně rozeznívá ovocné tóny. Je přirozeně sladší než robusta.

Robusta je oproti tomu velmi hořká. U ní si vychutnáte spíše zemitou chuť a přibližně dvakrát vyšší podíl kofeinu než u arabiky. Poznáte ji podle hořké dochuti („ocasu“).

Arabica vs robusta: podmínky pro pěstování

Oba kávovníky mají rády teplo a nesnáší mráz, proto je najdete zejména v tropech, mezi obratníky Raka a Kozoroha.

Největším producentem arabiky je Brazílie. Dále ji pak najdete nejčastěji v Kolumbii, Etiopii, Mexiku nebo Guatemale.

Největším producentem robusty je Vietnam. Hojně ji pěstují ale také v Brazílii, Indonésii, Indii, Malajsii, Ugandě či na Filipínách.

Arabica má nejraději vyšší nadmořskou výšku (od 600 do 2 000 m.n.m.) a dobře se jí daří zejména při teplotách 17–25 °C. Je ale náchylnější na prudké změny teplot.

Robusta si libuje spíše v nižší nadmořské výšce (od 0 do 900 m.n.m.) a prospívá v teplotách 20–30 °C. Tolik jí nevadí změny teplot.

i Kávovník arabský je sice mnohem menší (cca 3 m) než kávovník statný (cca 13 m), ale zato má hlubší kořenový systém, protože se musí udržet na kamenitém povrchu a vodu čerpat z větší hloubky. Dobrému zakořenění pomáhá kávovníku rozestup přibližně 1,5 – 2 metry mezi jednotlivými stromy.

Arabica vs robusta: způsob sbírání plodů

Arabica plodí nejdříve až po 3 letech od vysazení a přibližně 9 měsíců trvá, než se z květů stanou plody. Ty obvykle samovolně opadávají, takže se nejčastěji sbírají ručně, případně pak výběrovým česáním, které je ale časově mnohem náročnější.

Robusta plodí už o něco dříve, ale bývá to velmi nepravidelné. Zrání květů trvá 11 měsíců, a jakmile jsou plody vhodné ke sběru, přichází na řadu sběrací stroj. Kávové třešně totiž drží na větvičce kávovníku a bylo by zdlouhavé a náročné je sbírat ruční metodou.

Kávová zrna
Nemusíte být odborník, abyste rozeznali arabicu od robusty.

Je lepší arabica nebo robusta?

Jednoznačnou odpověď na to, kterou si vybrat, vám nedáme. Každá z nich má totiž své přednosti. Arabica je obecně považována za kvalitnější a chutnější kávu, ale robusta vás některými svými vlastnostmi také překvapí. Uvidíte, že se vyplatí dát šanci oběma.

Arabica a její výhody

  • Aromatická vůně
  • Výrazná a rozmanitá chuť
  • Jemná a nasládlá dochuť

Obecně má arabica vyšší kyselost a bohatší chuť. Potěší vás mnohými způsoby, nabízí totiž nejen ovocné tóny, ale také čokoládové, květinové nebo dokonce kořeněné. Obsahuje více lipidů (tuků, olejů a vitamínů) a obsahuje až 2× více cukru, ale rovněž až 3× méně kofeinu.

Robusta a její výhody

  • Nižší cena
  • Vyšší obsah kofeinu (až 2,7 %)
  • Hodí se na přípravu espressa – dodává mu hořkost, krásnou pěnivost a zemitost těla kávy

Všechny výhody lze spojit do směsi zrnkové kávy. Tím získáte nejen kávu lahodné chuti, ale také s bohatou cremou a dostatečnou porcí kofeinu.

i Pokud stále váháte, která káva je pro vás nejvhodnější, možná vám pomůže náš průvodce výběrem kávy.

Řekli jsme si, jaký je rozdíl mezi robustou a arabikou, a teď už je na vás, kterou pustíte do svého šálku. Jak arabika, tak robusta vám dopřejí příjemný chuťový zážitek. Jedna z nich vám sama o sobě nabídne sladkost a druhá naopak příjemně zneutralizuje váš oblíbený dezert v ústech svou hořkostí. A když je smícháte, čeká vás mimořádný ohňostroj chutí.

WEB4