Obnovit stránku

Kávovary

E.S.E.

E.S.E. kávové pody jsou jednotlivě balené kapsle pro pákové espresso kávovary. Zkratka pochází se spojení Easy Serving Espresso, tedy snadno připravitelné espresso. Kávové E.S.E. pody jsou připravovány vždy stejně – stejné množství kávy, stupeň mletí i komprese do podu. Vše je dáno standardy, které přesně určují kvalitu podu. Pokaždé tak dostanete praženou, namletou kávu v gramáži cca 7 g v papírovém obalu o průměru 44 mm. Chuť a aroma zůstávají stejné díky speciální ochranné atmosféře, do níž jsou E.S.E. pody baleny. Když E.S.E. pod umístíte do E.S.E. kávovaru, v extrakční komoře po vysokým tlakem vody (9-15 barů) vznikne espresso lahodné chuti se správnou cremou. E.S.E. technologie tak garantuje kvalitu bez potřeby zkušené obsluhy.

Kávový pod

Kávový pod je porcovaná káva připravená z pražené, namleté kávy s přesně odměřenou gramáží (cca 7 g). Je možné jej použít do jakéhokoli E.S.E. kávovaru, jehož jádrem pro kávový pod je extrakční komora. Protože je množství, stupeň mletí a komprese kávy do podu přesně definována standardy, dostanete vždy espresso se správnou cremou a v úžasné kvalitě. Výhodou je nejen konstantní kvalita, ale také jednoduchá a rychlá příprava.

Bar

Tlak potřebný pro přípravu kvalitního espressa se udává v barech. Při přípravě kávy je zapotřebí tlaku minimálně 9 barů a je důležité, aby byl kávovar schopný tuto hodnotu tlaku během spařování udržet. Některé kávovary potřebný tlak vytvoří jen ze začátku a v průběhu přípravy klesá. Většina výrobců tuto nedokonalost kompenzuje vyšším tlakem kávovaru – ten zpravidla činí 15 barů a více.

Crema

Crema je jemná a hustá kávová pěna na povrchu správně připraveného espressa. Tvoří se spojením kávy a vzduchu a její kvalita má důležitý vliv na výslednou chuť espressa, protože dodává důraz jejímu aroma. Po usazení crema zabraňuje uvolňování nejprchavějších složkek aroma.

Espresso

Espresso je kávový nápoj o objemu zhruba 25—30 ml, kdy se jemně mletá káva přepaří 90° vodou pod tlakem přibližně 9 barů. Doporučený čas extrakce je 20–30 sekund. Chuť espressa má husté tělo a intenzivní aroma, ve které se mísí sladkost s hořkostí a kyselostí. Servíruje se v šálku o objemu 60–90 ml. Pro jeho správnou extrakci je důležité dodržet správný tlak, teplotu i čas přípravy. 

P-DC1-WEB29