E.S.E. kávové pody jsou jednotlivě balené kapsle pro pákové espresso kávovary. Zkratka pochází se spojení Easy Serving Espresso, tedy snadno připravitelné espresso. Kávové E.S.E. pody jsou připravovány vždy stejně – stejné množství kávy, stupeň mletí i komprese do podu. Vše je dáno standardy, které přesně určují kvalitu podu. Pokaždé tak dostanete praženou, namletou kávu v gramáži cca 7 g v papírovém obalu o průměru 44 mm. Chuť a aroma zůstávají stejné díky speciální ochranné atmosféře, do níž jsou E.S.E. pody baleny. Když E.S.E. pod umístíte do E.S.E. kávovaru, v extrakční komoře po vysokým tlakem vody (9-15 barů) vznikne espresso lahodné chuti se správnou cremou. E.S.E. technologie tak garantuje kvalitu bez potřeby zkušené obsluhy.
Kávový pod je porcovaná káva připravená z pražené, namleté kávy s přesně odměřenou gramáží (cca 7 g). Je možné jej použít do jakéhokoli E.S.E. kávovaru, jehož jádrem pro kávový pod je extrakční komora. Protože je množství, stupeň mletí a komprese kávy do podu přesně definována standardy, dostanete vždy espresso se správnou cremou a v úžasné kvalitě. Výhodou je nejen konstantní kvalita, ale také jednoduchá a rychlá příprava.
Tlak potřebný pro přípravu kvalitního espressa se udává v barech. Při přípravě kávy je zapotřebí tlaku minimálně 9 barů a je důležité, aby byl kávovar schopný tuto hodnotu tlaku během spařování udržet. Některé kávovary potřebný tlak vytvoří jen ze začátku a v průběhu přípravy klesá. Většina výrobců tuto nedokonalost kompenzuje vyšším tlakem kávovaru – ten zpravidla činí 15 barů a více.
Crema je jemná a hustá kávová pěna na povrchu správně připraveného espressa. Tvoří se spojením kávy a vzduchu a její kvalita má důležitý vliv na výslednou chuť espressa, protože dodává důraz jejímu aroma. Po usazení crema zabraňuje uvolňování nejprchavějších složkek aroma.
Espresso je kávový nápoj o objemu zhruba 25—30 ml, kdy se jemně mletá káva přepaří 90° vodou pod tlakem přibližně 9 barů. Doporučený čas extrakce je 20–30 sekund. Chuť espressa má husté tělo a intenzivní aroma, ve které se mísí sladkost s hořkostí a kyselostí. Servíruje se v šálku o objemu 60–90 ml. Pro jeho správnou extrakci je důležité dodržet správný tlak, teplotu i čas přípravy.