Při aktuální cenách, kdy na máslo v akci narazíte asi tak často jako na pohádkovou postavu, se přímo nabízí vyrobit si ho doma. Jenže jak na to? V našem článku vám poradíme snadný postup na výrobu másla, ingredience i jaké přístroje na to budete potřebovat. Ale nebojte, rozhodně to není nic těžkého.
Možná si říkáte, že jedna předražená kostka másla vás za měsíc nevytrhne a že všichni zbytečně plaší. Ale kromě přemrštěných cen, které v současné době sužují všechny máslové konzumenty, existují i další důvody, proč se vrhnout na výrobu másla doma.
Na výrobu másla potřebujete smetanu ke šlehání. Její cena se různí dle kvality a značky. Každý preferuje něco jiného. V našem výpočtu budeme pracovat se smetanou o průměrné ceně 20 Kč za čtvrtlitr. Na 200 g másla je potřeba přibližně 500 ml smetany. Čtvrtkilová kostka vás tedy doma vyjde přibližně na 50 Kč. V obchodě je máslo v současné době k sehnání přibližně od 53 až 70 Kč za čtvrt kila. Samozřejmě se cena řídí i jakostí a přidanými látkami. Technicky vzato se výroba másla doma zas až tak moc nevyplatí. Nicméně se kvalitativně ani chuťově nedá s kupovaným máslem do ceny 70 Kč rozhodně srovnat.
Mnohem pravděpodobněji objevíte v obchodě v akci smetanu, papeže nebo kočku jezdící na koloběžce než máslo. A pokud ano, přes davy máslochtivých jedinců se na vás nejspíš nedostane. Pokud tedy nehodláte stát v čele fronty od 6 ráno a prodírat se davem pomocí hole, budete mít pravděpodobně smůlu. Spíše se poohlédněte po smetaně v akci. Díky její koupi na výrobě domácího másla ještě něco málo ušetříte.
Pokud si rádi pochutnáváte na bylinkovém či slaném másle, výrobou doma uspoříte ještě nějaké koruny navíc. 250 g slaného másla vás totiž v obchodě vyjde přibližně na 80 Kč a bylinkové dokonce na 100 i více Kč za stejnou gramáž.
Na domácí máslo nepotřebujete žádné zázračné přístroje ani desítky ingrediencí. Úplně si vystačíte s 30% smetanou, tyčovým mixérem či šlehačem, cedníkem a případně i igelitovými rukavicemi, pokud si nechcete umastit ruce. Já jsem na šlehání použila nejprve mixér Bosch MSM 88190, který mi připravil krásně hustou smetanu. Na rozšlehání až do stavu, kdy se máslo odděluje od podmáslí, bylo třeba klasického šlehače. Zde mi skvěle posloužila ETA Lavado. Celý proces přípravy másla se vším všudy zabral 15 minut.
Máte vše připravené? Tak hurá do toho!
Ghí neboli přepuštěné máslo se k nám dostalo z Indie. Tam si ho cení jako elixíru života a používá se mimo jiné i při Ajurvédě. Je zbavené přebytečné vody a očištěné od bílkovin. Tím se zvyšuje jeho životnost. Toto máslo jen tak nezežlukne a nezkazí se ani mimo lednici. V temnu a chladnějším prostředí vydrží několik měsíců.
Jeho další přidanou hodnotou je i vyšší bod přepalování (200 až 250 °C), což je velmi důležité při smažení a opékání. Oproti tomu klasické máslo se přepaluje už ve 150 až 180 °C. Navíc se snadno tráví.
K přípravě přepuštěného másla potřebujete máslo dle vaší volby, hrnec a nádobu, ve které budete ghí skladovat.