Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 451 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny.

Domácí máslo (VÝROBA + RECEPT)

Aktualizováno

Při aktuální cenách, kdy na máslo v akci narazíte asi tak často jako na pohádkovou postavu, se přímo nabízí vyrobit si ho doma. Jenže jak na to? V našem článku vám poradíme snadný postup na výrobu másla, ingredience i jaké přístroje na to budete potřebovat. Ale nebojte, rozhodně to není nic těžkého.

domácí výroba másla

  1. Proč vyrábět máslo doma?
  2. Kolik stojí máslo vyrobené doma?
  3. Potřeby a ingredience na výrobu másla
  4. Přepuštěné máslo

Proč vyrábět máslo doma?

Možná si říkáte, že jedna předražená kostka másla vás za měsíc nevytrhne a že všichni zbytečně plaší. Ale kromě přemrštěných cen, které v současné době sužují všechny máslové konzumenty, existují i další důvody, proč se vrhnout na výrobu másla doma. 

  • Víte, co jíte - Pokud si vyrobíte máslo doma, máte přehled o tom, jaké obsahuje ingredience.
  • Rozličné příchutě - Máslo z domácí výroby si můžete dochutit podle vlastních požadavků a i neochucené stále chutná několikanásobně lépe než kupované. 
  • Je to zábava – Každá správná bydlenka i milovník gastronomických vychytávek to zkrátka musí vyzkoušet.
  • Kromě másla vyprodukujete i podmáslí – Při výrobě másla vám jako vedlejší produkt vznikne i podmáslí. To je důležitým zdrojem lecitinu, vápníku i bílkovin, které v tomto provedení dokáže tělo zpracovat až z 85 %. Navíc obsahuje nízké množství tuku, takže je vhodné i při dietách.

Kolik stojí máslo vyrobené doma?

Na výrobu másla potřebujete smetanu ke šlehání. Její cena se různí dle kvality a značky. Každý preferuje něco jiného. V našem výpočtu budeme pracovat se smetanou o průměrné ceně 20 Kč za čtvrtlitr. Na 200 g másla je potřeba přibližně 500 ml smetany. Čtvrtkilová kostka vás tedy doma vyjde přibližně na 50 Kč. V obchodě je máslo v současné době k sehnání přibližně od 53 až 70 Kč za čtvrt kila. Samozřejmě se cena řídí i jakostí a přidanými látkami. Technicky vzato se výroba másla doma zas až tak moc nevyplatí. Nicméně se kvalitativně ani chuťově nedá s kupovaným máslem do ceny 70 Kč rozhodně srovnat.

domácí máslo výroba

Jak na másle ještě víc ušetřit?

Mnohem pravděpodobněji objevíte v obchodě v akci smetanu, papeže nebo kočku jezdící na koloběžce než máslo. A pokud ano, přes davy máslochtivých jedinců se na vás nejspíš nedostane. Pokud tedy nehodláte stát v čele fronty od 6 ráno a prodírat se davem pomocí hole, budete mít pravděpodobně smůlu. Spíše se poohlédněte po smetaně v akci. Díky její koupi na výrobě domácího másla ještě něco málo ušetříte. 

Pokud si rádi pochutnáváte na bylinkovém či slaném másle, výrobou doma uspoříte ještě nějaké koruny navíc. 250 g slaného másla vás totiž v obchodě vyjde přibližně na 80 Kč a bylinkové dokonce na 100 i více Kč za stejnou gramáž.

Potřeby a ingredience na výrobu másla

Na domácí máslo nepotřebujete žádné zázračné přístroje ani desítky ingrediencí. Úplně si vystačíte s 30% smetanou, tyčovým mixérem či šlehačem, cedníkem a případně i igelitovými rukavicemi, pokud si nechcete umastit ruce. Já jsem na šlehání použila nejprve mixér Bosch MSM 88190, který mi připravil krásně hustou smetanu. Na rozšlehání až do stavu, kdy se máslo odděluje od podmáslí, bylo třeba klasického šlehače. Zde mi skvěle posloužila ETA Lavado. Celý proces přípravy másla se vším všudy zabral 15 minut.

domácí máslo výroba

Výroba másla

Máte vše připravené? Tak hurá do toho!

  1. Smetanu nalijte do nádoby a šlehejte. Doba šlehání, než se smetana začne měnit v máslo, trvá v závislosti na její teplotě. Ta právě vytažená z lednice bude potřebovat na vyšlehání delší čas než ta o pokojové teplotě. 
  2. Jakmile začne šlehačka získávat tužší konzistenci i barvu jako je máslový krém, blížíte se k cíli. 
  3. Nepotrvá to dlouho a v hmotě se začnou objevovat nažloutlé hrudky. To je chvíle, kdy je třeba mixér či šlehač trošku zkrotit, protože co nevidět se oddělí podmáslí od másla. Pokud byste měli přístroj zapnutý na plné otáčky, vaši kuchyň by neminula pořádná sprška.
    domácí máslo výroba
  4. Pokud máte v plánu použít rukavice, nasaďte si je. Na řadu totiž přichází scezení podmáslí. 
  5. Vezměte misku, na ni dejte cedník či sítko a dovnitř vložte máslo. Vymačkejte z něj co nejvíce podmáslí.
  6. Máslo ponořte do misky s co nejstudenější vodou a promněte ho. Voda se zakalí. Tím máslo očistíte od zbytku podmáslí. Vodu vylijte a dejte do misky čistou. Tento postup opakujte alespoň třikrát, dokud nebude voda čistá. Zvýší se tím trvanlivost másla a vyhnete se případnému zhořknutí. 
  7. Vodu z másla znovu vymačkejte, a pokud chcete, přidejte další ingredience na dochucení. Může to být sůl, bylinky, ale i například utřený česnek nebo sušená rajčata. 
  8. Uložte hmotu do máselničky, misky či fólie a dejte do lednice. 

domácí máslo výroba

Přepuštěné máslo

Ghí neboli přepuštěné máslo se k nám dostalo z Indie. Tam si ho cení jako elixíru života a používá se mimo jiné i při Ajurvédě. Je zbavené přebytečné vody a očištěné od bílkovin. Tím se zvyšuje jeho životnost. Toto máslo jen tak nezežlukne a nezkazí se ani mimo lednici. V temnu a chladnějším prostředí vydrží několik měsíců. 

Jeho další přidanou hodnotou je i vyšší bod přepalování (200 až 250 °C), což je velmi důležité při smažení a opékání. Oproti tomu klasické máslo se přepaluje už ve 150 až 180 °C. Navíc se snadno tráví. 

přepuštěné máslo

K přípravě přepuštěného másla potřebujete máslo dle vaší volby, hrnec a nádobu, ve které budete ghí skladovat. 

i Mohou se hodit tyto mixéry:

Přepuštěné máslo recept

  1. Máslo nechte rozpustit v hrnci na středním plamenu. 
  2. Poté ho přiveďte k varu a jakmile začne vřít, zmírněte žár tak, aby sem tam lehce probublávalo.
  3. Jakmile uvidíte, že se tvoří pěna, jste na správné cestě ke skvělému přepuštěnému máslu. 
  4. Nechte bublat, dokud neuvidíte krásnou zlatou barvu a zvuk evokující pukání popkornu se nezmírní.
  5. Poté odeberte bílou pěnu a počkejte, dokud máslo trošku nezchladne. 
  6. Přeceďte přepuštěné máslo přes jemný cedník nebo gázu a přelijte do nádoby. Dobře uzavřete a uložte do chladu.  

Chci si vyrobit máslo

P-DC1-WEB19