Fritéza, známá také jako fritovací hrnec či friťák, umožňuje mimo smažení i horkovzdušné pečení a ohřev. Její hlavní výhodou je rychlé a rovnoměrné osmažení pokrmů. Ve fritéze lze připravovat maso, zeleninu i těstové pokrmy. Jak vybrat fritovací hrnec a jaké parametry by mu neměly chybět?
Potraviny připravované ve fritéze bývají oproti klasickému smažení na pánvi rychleji a zejména pohodlněji připravené. Při výběru se zaměřte zejména na tato kritéria.
Typ fritézy volte podle způsobu ohřevu. Existuje horkovzdušná fritéza a fritéza s olejem.
Velikost fritovacího hrnce zvažte podle toho, zda ho budete často přenášet, nebo zůstane na jednom místě.
Objem vám napoví, pro kolik lidí najednou pokrm ve fritovacím hrnci připravíte. Nepřilnavý materiál nádoby fritézy zajistí snadnou údržbu.
Funkce výrazně zjednoduší práci s fritézou – ať už jde například o časovač nebo bezpečnostní funkce, jako je izolovaný povrch a rukojeť či pojistka proti přehřátí. Moderní fritovací hrnce disponují například i displejem.
Speciální programy pro přípravu různých druhů potravin pečením, grilováním a dalšími metodami.
Fritéza, fritovací hrnec, friťák, hrnec na smažení – všechny tyto názvy se používají pro fritézu.
Klasická olejová fritéza pro křupavé pochoutky
Milujete křupavé hranolky a hledáte přístroj, který je připraví rychle a jak z restaurace? Olejová fritéza je ideální fritéza na hranolky. Ve fritéze s olejem se potraviny fritují v koši zcela ponořeném v oleji. Díky speciálním pachovým filtrům při smažení nevzniká nepříjemný zápach. Pro lepší trávení jídla je ideální použití rostlinných olejů a pro kvalitněji připravené jídlo je vhodný palmový olej, který se tolik nepřepaluje a neuvolňuje zápach.
Ideální pro občasné fritování.
Jídlo je po usmažení dokonale křupavé.
Kratší doba přípravy než při smažení na pánvi.
Odnímatelné části lze mýt v myčce nádobí.
Složité čištění neodnímatelných částí.
Nepříliš zdravá alternativa přípravy jídla.
i
Potraviny nasají až 80 % tuku, proto není smažení v klasické fritéze oproti horkovzdušné tolik zdravé.
Horkovzdušná fritéza pro zdravější výsledek
Horkovzdušná fritéza neboli horkovzdušný hrnec zvládne připravit jídlo s velmi malým množstvím oleje, nebo zcela bez oleje, proto je ideální pro zdravější stravování. K ohřevu dochází pomocí horkého vzduchu proudícího z víka fritézy. Pokrmy je možné v horkovzdušném hrnci připravovat podobně, jako v běžné horkovzdušné troubě. Lze používat kvalitnější oleje, které by se v jiných fritovacích hrncích přepalovaly.
Zdravější příprava potravin.
Nižší teplota při přípravě jídla.
Snadné čištění a údržba.
Potřeba malého nebo dokonce žádného množství tuku.
Díky oddělovači potravin možnost smažení více jídel najednou.
Vyšší pořizovací cena.
Delší doba přípravy jídla.
4 užitečné doplňky, kterými vám fritovací hrnec usnadní fritování
Některé typy „friťáků“ umožňují mytí v myčce nádobí a obsahují nejrůznější doplňky a funkce pro bezpečnější a snadnější manipulaci a přípravu jídla.
Průhledné víko umožňuje vizuální kontrolu průběhu fritování.
Izolovaný plášť neboli Cool touch systém zabraňuje popálení o boční stěny fritézy.
Signalizace výměny oleje vám na displeji zobrazí informaci o přepáleném či znečištěném oleji.
Vícezónová příprava umožňuje přípravu dvou a více druhů surovin současně v oddělených olejových lázních s vlastní regulací teploty.
My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.