Pokud při grilování rádi trávíte čas venku a nejste omezeni pouze balkonem nebo vnitřním prostorem bytu, je gril na dřevěné uhlí perfektní. V našem článku se dozvíte, jak rozdělat oheň v grilu, jak typ dřeva, na kterém grilujete, ovlivní výslednou chuť a podělíme se s vámi i o tipy na grilování.
Zní to jako klišé, ale správná příprava grilu je polovičním úspěchem celého procesu grilování. Jedině tak dosáhneme rovnoměrného sálání, které zaručí dobrý výsledek grilování. Takže jak na to?
Nejprve očistěte rošt. Suché noviny vložte na dno grilu. Na ně umístěte do tvaru kužele brikety, grilovací uhlí nebo třísky. Můžete použít i podpalovač, který proces urychlí. Škrtněte sirkou a podpalte papír. Gril zatím nepřikrývejte, ale počkejte, až se dřevěné uhlí, brikety či dřevo pořádně rozhoří a uvnitř bude rudě žhnout.
Postupně přidávejte další materiál a opět počkejte, až se pořádně rozhoří. Poté žhnoucí základ rozprostřete po celém grilu a umístěte rošt. Pro udržení správné teploty přidávejte brikety uhlí či dřevo pravidelně cca každých 20 minut.
Možná se budete divit, ale druh dřeva, na kterém budete grilovat, dokáže ovlivnit výslednou chuť pokrmu.
#1 Grilujte na žhavých uhlících a ne nad ohněm. Je to nejen nezdravé, ale i neefektivní. Jídlo totiž na povrchu připálíte, zatímco uprostřed nebude dobře připravené.
#2 Na otáčení masa nepoužívejte vidličku, ale kleště. Pokud ho totiž propíchnete, vyteče z něj zcela zbytečně šťáva a maso bude suché.
#3 Pokud maso při kontaktu s roštem nezasyčí, je gril málo rozpálený.
#4 S marinádou to nepřehánějte. Ideálně jí grilovaný pokrm potírejte až ke konci, aby se nepřipálila a nezhořkla.
#5 Používejte kvalitní rostlinné oleje, které se na povrchu masa nespálí.
Už víte, jak správně rozdělat oheň na grilu, jaké dřevo si vybrat a co během grilování dodržovat. Ale tušíte, které zařízení si na grilování zvolit? Máme pro vás 2 tipy na naše oblíbené gril mastery.
Gril na dřevěné uhlí TEPRO Toronto se zabudovaným teploměrem vám pomůže stát se přeborníkem v grilování. S jeho pomocí totiž zvládnete propečené pokrmy levou zadní. Díky větracím otvorům pro pravidelné proudění vzduchu umožňuje jednoduše regulovat sílu ohně. Potřebujete gril někam přesunout? Žádný problém. Díky dvěma kolečkám si s ním můžete snadno jezdit třeba po celé zahradě. Navíc držadlo poklopu je tepelně izolované, takže se o něj nepopálíte. A co se zbylým popelem? Stačí jednoduše vysunout box s vyhořelým uhlím a vysypat, kam potřebujete.
Dva grilovací rošty o rozměru 55 × 41 cm vystačí akorát pro 4člennou rodinu. Výšku roštu si můžete snadno nastavovat díky klice. A pro (nejen) pivní fajnšmekry je v přední části grilu umístěn otvírák na lahve. Gril má odolnou robustní konstrukci, což se odráží na jeho váze. Ta činí 40 kg.
Rozměry: 104 × 100 × 67 cm
Pracovní výška: 70 cm
Větší varianta grilu na dřevěné uhlí TEPRO Toronto XXL je stejně šikovná a užitečná jako menší model. Disponuje zabudovaným teploměrem v poklopu, dvěma kolečky pro snadnou manipulaci, větracími otvory, izolovaným držadlem, výsuvným boxem na popel, nastavitelnou výškou roštu a dokonce i otvírákem na lahve.
Jediné, v čem se liší, je jeho velikost a objem grilovacích roštů. Rozměry 70 × 46 cm vám přijdou vhod při party s přáteli nebo při rodinné sešlosti. I přesto, že je gril rozměrnější, na váze nic nepřibral. Pokud ho potěžkáte, zjistíte, že také váží 40 kg.
Rozměry: 120 × 145 × 68 cm
Pracovní výška: 91 cm
Teď už víte, jak správně grilovat na dřevěném uhlí, jaké dřevo si vybrat, který gril zvolit, a dokonce jsme vám prozradili i tajné grilovací triky. Tak šup! Pusťte se do práce a vychutnejte si pořádně propečené masíčko, zeleninku nebo sýr a ohromte svou rodinu.