Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 451 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny.

Horkovzdušná fritéza aneb Zdravé fritování bez oleje

Aktualizováno

Smažená jídla a tuk jsou již tradičně kontroverzní a diskutovaná témata. Kolik tuku jíst, které jsou zdravé tuky a které nezdravé, nutnost vyhýbat se pokrmům smaženým a fritovaným, neboť ohrožují naše zdraví i figuru. Ovšem přes všechna doporučení a varování hraje velkou roli i naše chuť a smažená jídla většině lidí prostě chutnají a těžko se jim odolává. Dnes už ale kompromisy dělat  nemusíte a smažené dobroty si můžete dopřát bez výčitek. Horkovzdušná fritéza vám je totiž připraví zdravě, chutně a téměř bez tuku.

Horkovzdušná fritéza aneb Zdravé fritování bez oleje

Horkovzdušná fritéza – OBSAH

  1. Co je to horkovzdušná fritéza a jak funguje
  2. Výhody horkovzdušné fritézy
  3. Multifunkční horkovzdušná fritéza
  4. Co lze v horkovzdušné fritéze připravovat
  5. Jak vybrat horkovzdušnou fritézu
  6. Recepty k horkovzdušné fritéze 

Co je to horkovzdušná fritéza a jak funguje

Horkovzdušná fritéza je novinkou posledních pár let a je logickou odpovědí výrobců na naše potřeby a snahu stravovat se chutně a zdravě. Jedná se o obdobu olejové fritézy, ovšem s jedním zásadním rozdílem. Zatímco do klasické fritézy potřebujete litry oleje, abyste si v ní připravili jídlo, horkovzdušná fritéza vám připraví šťavnaté kuřecí nugetky či křupavé smažené hranolky s minimálním množstvím oleje. Je tedy ideální volbou pro všechny, kteří berou ohled na své zdraví nebo si chtějí udržet štíhlou linii, aniž by se museli vzdát svých oblíbených chutí.

Horkovzdušná fritéza aneb Jak vařit zdravě a bez tuku
Zdravý a snadný způsob, jak si vychutnat své oblíbené smažené pokrmy

Jak funguje horkovzdušná fritéza

A jak je to možné? Jak horkovzdušná fritéza funguje? Každá horkovzdušná fritéza je vybavená topným tělesem, které ohřívá vzduch na vámi zvolenou teplotu podle typu připravovaného pokrmu. Stačí přidat pouze velmi malé množství oleje pro zvlhčení vzduchu. Ventilátor zajistí rovnoměrné proudění horkého vzduchu, díky čemuž se potraviny opékají na všech místech stejně a nepřipalují se. Některé typy horkovzdušných fritéz jsou vybavené otáčecí lopatkou, která automaticky jídlo promíchává a vy tak do průběhu přípravy nemusíte vůbec zasahovat.

Horkovzdušná fritéza aneb Zdravé fritování bez oleje
Proudění horkého vzduchu zajistí rovnoměrnou přípravu jídla bez připalování

Výhody horkovzdušné fritézy

Fritéza, lidově řečeno friťák, má nespornou výhodu v tom, že smažené potraviny v něm připravíte pohodlně a za kratší dobu než na pánvi. I přesto, že smažená chuť a křupavost fritovaných jídel je pro většinu z nás neodolatelná, potýkají se olejové friťáky s kritikou. Důvodem jsou velká spotřeba oleje nutná pro přípravu, příliš mastné a nezdravé jídlo a nutná pravidelná výměna oleje s náročným mytím. Ale jde to i jinak! S horkovzdušnou fritézou, která vám oproti klasické fritéze nabídne mnoho výhod.

  1. Zdravé smažení
  2. Zatímco klasické olejové fritézy musí být naplněny velkým množstvím oleje, těm horkovzdušným stačí pouze minimální množství. Výrobci uvádí až o 80-90 % méně tuku proti běžným fritézám. Například na jeden kilogram smažených hranolek připravovaných v horkém vzduchu postačí zhruba jedna polévková lžíce oleje. Kromě toho, do těchto typů fritéz můžete použít různé typy olejů – slunečnicový, řepkový, olivový či sezamový. Jelikož horkovzdušná technologie umožňuje smažit i na nižší teplotu, můžete použít i dražší a kvalitnější oleje pro ještě zdravější pokrm.

  3. Už žádný přepálený olej
  4. Je všeobecně známý fakt, že přepálený olej je karcinogenem, který může mít negativní dopad na naše zdraví. Fritování bez oleje tak umožňuje připravit si nejen pokrmy s nižší kalorickou hodnotou, ale také bez zbytečných karcinogenů.

    Horkovzdušná fritéza Rohnson 2820 o objemu 7 litrů
    Fritování v horkovzdušné fritéze nedoprovází žádné nepříjemné výpary a zápach.
  5. Smažení bez zápachu
  6. Známe to všichni. Když něco smažíme, ať už na pánvi nebo ve fritéze, typickým olejovým zápachem je pak zamořený celý byt a tento odér nelze dobře vyvětrat ani po několika hodinách. Toho můžete být ušetřeni. Horkovzdušná technologie smažení totiž neuvolňuje téměř žádné nepříjemné pachy, ani neuvolňuje mastné páry vody.

  7. Snadná údržba
  8. Vylévání přepáleného oleje a složité mytí všudypřítomné mastnoty vás již nemusí strašit. Jelikož se v horkovzdušné fritéze používá minimum tuku, vylévání oleje a zanášení odpadních trubek odpadá. Čeká vás jen snadné čištění bez odstraňování silné vrstvy mastnot. Odnímatelné části (víko, fritovací koš, nádoba, hnětač) lze mýt v myčce na nádobí a ostatní části fritézy jsou snadno rozebíratelné pro jednoduché čištění.

  9. Pohotové k použití a samostatné při přípravě
  10. Další výhodou horkovzdušných fritéz je to, že většina z nich je předehřátá již do 3 minut, zatím co u těch olejových jsme zvyklí, že nahřátí oleje trvá alespoň 15 minut. Kromě toho jsou některé modely vybaveny přednastavenými programy a míchací lopatkou, takže vaše starost kolem přípravy večeře je minimální.

  11. Více způsobů přípravy jídla
  12. Díky horkovzdušným fritézám si můžete bez výčitek dopřát smažená jídla s typickou zlatavou krustou a křupavostí, ale nemusíte se omezit pouze na fritování. Multifunkční modely vám nabízí také možnost bez oleje péct, grilovat či restovat.

i V horkovzdušné fritéze lze připravovat pokrmy v různém teplotním rozsahu, což vám poskytuje široké možnosti při přípravě jídel.
Horkovzdušná fritéza Multifunkční horkovzdušná fritéza Multifunkční horkovzdušná fritéza
Multifunkční horkovzdušná trouba je praktický domácí spotřebič, který obstará téměř kompletní přípravu jídel

Multifunkční horkovzdušná fritéza

Chutné, zdravé a jednoduché vaření – skloubit tato tři přání dohromady lze málokdy. Pokud ale máte ten správný kuchyňský spotřebič, nemusíte již volit mezi snadným vařením, zdravým jídlem a pestrou chutí. Multifunkční horkovzdušná fritéza vám splní vše najednou. Kromě horkovzdušného smažení umí také péct, zapékat, grilovat, restovat, sušit ovoce či rozmrazovat a v některých fritézách můžete připravovat i více druhů jídel najednou. Vše, co potřebujete pro přípravu kompletního oběda či večeře najdete v jednom spotřebiči, který umožňuje rychlou a zdravou přípravu jídla na mnoho způsobů a díky přednastaveným programům se nemusíte téměř o nic starat.

Co lze v horkovzdušné fritéze připravovat

V horkovzdušných fritézách si můžete připravit celou paletu různých typů jídel. Vykouzlíte v ní zdravá jídla, která jsou jinak pro své vysoké kalorické hodnoty zatracovaná. Obvykle tučné jídlo je tak dostupné i pro lidi, kteří si chtějí nebo musí hlídat dietní jídelníček. Jedná se o široké spektrum jídel, jako hranolky, obalovaná a smažená či grilovaná a pečená masa, ryby, zelenina, různé předsmažené pokrmy, zmražené polotovary, ale i sladké moučníky a dezerty.

i Většina výrobců vám k fritéze přidá i kuchařku s konkrétními recepty a postupy, které vám poslouží jako návod a inspirace. 

A jaká konkrétní jídla můžeme v horkovzdušné fritéze připravit? Ve většině horkovzdušných fritéz lze připravit s minimem tuku předsmažené hranolky, domácí hranolky, americké brambory, krokety, masové a zeleninové kuličky, karbanátky, obalovaná kuřecí stehna a křidýlka, kuřecí nugety, jarní závitky, ryby, smaženou a pečenou zeleninu, muffiny, popcorn, polotovary z listového těsta, rozpékané pečivo. V dražších modelech není problém připravit grilované kuře, steaky, špízy, koláče či pizzu.

Horkovzdušná fritéza Multifunkční horkovzdušná fritéza Multifunkční horkovzdušná fritéza
Připravujte pokrmy slané i sladké snadno a zdravě.

Jak vybrat horkovzdušnou fritézu

Pokud si horkovzdušnou fritézu chcete pořídit, je dobré zamyslet se nejdříve na tím, co od ní očekáváte a porovnat si, co vám jednotlivé modely nabízí. Ať si vyberete takovou horkovzdušnou fritézu, která bude vaší domácnosti nejvíce vyhovovat.

Jaký typ fritézy vybrat

Na trhu se můžete setkat se třemi typy horkovzdušných fritéz:

  • Halogenové fritézy
  • O rychlou a zdravou přípravu pokrmů se postará halogenové infračervené topné těleso.

  • Statické fritézy
  • Ve statických fritézách horký vzduch koluje okolo potravin a tím je zahřívá. Jsou cenově nejdostupnější.

  • Dynamické fritézy
  • Dynamické fritézy jsou vybaveny lopatkou, která potraviny během fritování promíchává.

Jak velkou fritézu vybrat

Objem fritézy je závislý především na počtu lidí v domácnosti, ale také na tom, co od fritézy očekáváte. K dostání jsou malé horkovzdušné fritézy s objemem nádoby 1,5-3 litry, které jsou vhodné pro přípravu základních receptů a menších porcí. Na druhém konci nabídky jsou pak velké multifunkční horkovzdušné fritézy s objemem 8-12 litrů, ve kterých si můžete ugrilovat celé pečené kuře či špízy nebo připravit více různých pokrmů najednou. Velmi oblíbené jsou pak horkovzdušné fritézy střední velikosti s objemem 3-7 litrů, které jsou ideálním pomocníkem do každé domácnosti.

Horkovzdušná fritéza Multifunkční horkovzdušná fritéza Multifunkční horkovzdušná fritéza
Velikost fritézy vybírejte podle potřeb vaší domácnosti. Na obrázku vidíte zleva fritézy s objemem nádoby 1,5 litru, 4,5 litru a 12 litrů.

Jaké funkce horkovzdušné fritézy nabízí

Horkovzdušné fritézy nabízí různé funkce a příslušenství, které usnadňují obsluhu a rozšiřují možnosti použití.

  • Průhledné víko vám dodá přehled a kontrolu nad připravovaným jídlem bez nutnosti otevírání fritézy.
  • Časovač ohlídá čas za vás a u některých modelů je dokonce odnímatelný, takže si jej můžete odnést s sebou do jiné místnosti.
  • LCD displej zajistí přehledné a jednoduché ovládání a přesné nastavení teploty.
  • Volitelná teplota dovoluje přípravu různých druhů pokrmů, aniž by došlo k zbytečnému znehodnocení nutričních hodnot potravin. Využijete ji například u zeleniny.
  • Automatické míchání zajistí promíchávání surovin za vás.
  • Přednastavené programy se postarají o dokonalou přípravu konkrétních typů jídel.
  • Možnost odloženého startu vám umožní připravit si pokrm na určitou hodinu. 
  • Příslušenství může zahrnovat různé nástavce, držáky, rošty a kleště, které rozšíří možnosti přípravy jídel a usnadní manipulaci s jídlem.
Horkovzdušná fritéza aneb Zdravé fritování bez oleje
Automatické lopatky zajistí promíchání potravin, aniž byste museli fritézu otvírat.

Recepty k horkovzdušné fritéze

Na závěr pro vás máme malou inspiraci – 3 recepty na dobroty, které si můžete připravit v horkovzdušné fritéze. Většina lidí si pořizuje horkovzdušnou fritézu kvůli zdravější variantě bramborových hranolků, ale co takhle křupavé zeleninové hranolky nebo extra snadné a rychlé pečené kuře s medovou hořčicí či neodolatelné stracciatellové muffiny?

Zeleninové hranolky

Zeleninové hranolkyPro 2 osoby:

  • 1/2 cukety
  • 1 sladký brambor (batát)
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mouky
  • 6 lžic strouhanky
  • Sezamová semínka nebo mák

  1. Cuketu, mrkev i batáty nakrájejte na hranolky. Mrkev krájejte na slabší kousky než ostatní měkčí zeleninu.
  2. Fritézu nechte předehřát na 200 °C.
  3. Do jedné misky nasypte mouku a ve druhé misce rozšlehejte vejce. Do třetí misky si nasypte strouhanku, do níž dle chuti můžete přidat sezam nebo i mák. Pokud jste zvyklí, tak můžete přidat i vaše oblíbené koření (špetka soli, pepř, nebo paprika).
  4. Všechny hranolky postupně obalte jako v trojobale. Mrkvové hranolky si zatím odložte stranou.
  5. Před smažením doporučujeme lehce pomazat boční strany fritovacího koše olejem, aby se hranolky při fritování nepřipékaly na stěny.
  6. Mrkvové hranolky vložte do fritézy a nastavte 200 °C a dobu 10-13 minut. Nezapomeňte každých 5 minut hranolky protřást.
  7. 7 min před koncem přidejte i mrkvové hranolky a smažte společně dalších 7 minut.
  8. Jakmile uplyne doba smažení a ozve se zvukový signál, tak hranolky vyndejte a nechte vychladnout.
  9. Servírujte s čerstvým kompotem nebo pikantním dipem.

Pečené kuře s medovou hořčicí

Pečené kuře s medovou hořčicíPro 2 osoby:

  • 2 ks kuřecích prsních řízků
  • 30 ml medu
  • 30 ml dijonské hořčice
  • 1 lžička sladké hořčice
  • Sůl
  • Pepř

  1. Fritézu předehřejte na 200 °C.
  2. Kuře ochuťte solí a pepřem.
  3. Takto ochucené kousky pečte v celku na 200 °C přibližně 15 minut.
  4. V míse promíchejte hořčici s medem.
  5. Jakmile pečené kuře vyndáte z fritézy tak jej pomažte připravenou medovou hořčicí. Je důležité ho pomazat, dokud je ještě teplé, aby se chutě dostaly dovnitř masa.
  6. Maso můžete servírovat jen tak s čerstvým zeleninovým salátem nebo ho využít při přípravě tortill.

Stracciatellové muffiny

Stracciatellové muffinyPříprava 6 muffinů:

  • 75 g mouky
  • 50 g rozemletých mandlí
  • 2 malé čajové lžičky prášku do pečiva
  • 50 g čokoládových zrn (nebo kousky čokolády)
  • 50 ml oleje
  • 50 g cukru
  • Sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 75 g krémového sýra
  • 1 lžíci mandlového likéru (jen pro lepší chuť)
  • Formy na pečení muffinů

  1. V dostatečně velké míse smíchejte mouku, mandlovou drť, kypřící prášek a kousky čokolády.
  2. Vedle rozšlehejte olej s cukrem, vanilkovým cukrem a vajíčkem. Vyšlehejte do jemné konzistence.
  3. Smíchejte krémový sýr s mandlovým likérem.
  4. Teď všechny suroviny (tekuté i sypké) smíchejte dohromady a důkladně promíchejte.
  5. Fritézu nahřejte na 160 °C.
  6. Připravené formy na muffiny naplňte přibližně do 2/3 objemu.
  7. Naplněné muffin formy vložte do fritovacího koše a pečte 15-18 min na 160 °C.

Zdroj: www.domo-elektro.cz/a/recepty-k-horkovzdusne-friteze

i Mohlo by vás zajímat:

Dopřejte si chutná smažená jídla bez výčitek. Horkovzdušné fritézy jsou tu pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě aniž by se museli vzdát svých oblíbených pochoutek.

Tipy na domácí spotřebiče

i Tipy na domácí spotřebiče

WEB8