Bez funkční chladničky si většina z nás provoz své domácnosti nedokáže představit. Stala se neocenitelným společníkem, díky kterému si uložené potraviny zachovávají svoji čerstvost, výraznou chuť i charakteristické aroma. Aby však chladnička fungovala tak, jak má, je třeba jí rozumět a nenechávat nic náhodě. Pojďte se blíže seznámit se vším, co je podstatné pro bezproblémový chod ledničky a zkuste její fungování ještě více zdokonalit a zefektivnit.
Při převážení ledničky bývá zásadní otázkou, zda stěhování ledničky může proběhnout vleže nebo jenom nastojato. Obecně je doporučováno stěhování ledničky nastojato a manipulace s ní by měla probíhat v mírném náklonu vždy nožičkami dolů. Důvodem je uspořádání kompresoru, který je v mnoha případech pověšen na pružinách konzole odhlučňujících vibrace kompresoru během jeho provozu. Přeprava lednice, která je doprovázena většími nárazy či vibracemi během jízdy, může způsobit poškození (vyvléknutí) pružiny. Důvodem, proč nerealizovat převoz lednice naležato, je také olej v kompresoru, který může v této poloze proudit do výměníku tepla.
Ale co když není jiná možnost, než uskutečnit převoz ledničky naležato? V případě stěhování lednice naležato je nejlepší položit lednici na bok tak, aby trubka, podél které vychází chladicí kapalina během provozu z kompresoru, směřovala nahoru. Převoz lednice naležato by neměl trvat déle než půl hodiny. V opačném případě doporučujeme pro převoz lednice objednat odbornou přepravu.
Přivezli jste si domů novou chladničku a už se nemůžete dočkat, až ji zapojíte a zapnete? Zapnutí lednice po převozu se však nevyplatí uspěchat. Nejprve si důkladně pročtěte uživatelský manuál, abyste pochopili princip ledničky, všechny její funkce i programy. Dozvíte se, za jak dlouho pustit ledničku, na jaký stupeň nastavit lednici i vše o nastavení termostatu lednice tak, aby byla zajištěna optimální hlučnost lednice.
A jak dlouho po přepravě ji lze opět vrátit do provozu? Tato doba je obvykle uvedena výrobcem v dokumentaci k danému modelu spotřebiče. U některých modelů je to možné téměř ihned, u jiných je třeba vyčkat i několik hodin. Všeobecně se lze řídit doporučením, že pokud přeprava ledničky proběhla nastojato, je vhodné vyčkat se spuštěním 2 hodiny, při stěhování lednice naležato počkejte alespoň 24 hodin.
U ledničky je potřeba dbát na energetickou třídu více než u ostatních velkých spotřebičů. Je to především proto, že chladnička běží nepřetržitě. Spotřebuje tedy více energie než například pračka, kterou zapneme jen několikrát za týden na 1 až 2 hodiny. Nejúspornější je třída A a nově již naplatí přídavná plus, ale dochází k návratu ke třídám A až G bez přidaných znamének. I když možná za ledničku s nejvyšší třídou A nebo B zaplatíte o něco vyšší počáteční cenu, později značně ušetříte na provozních nákladech.
i
Blíže vás o důvodech změny označení energetických štítků informuje článek: Nové energetické štítky od března 2021: Jaké změny nás čekají?
Záleží také na stáří spotřebiče. S 10 let starou lednicí zaplatíte za energie až o několik tisíc ročně víc než s novou. Úsporný režim lednice ovlivňují ale i další faktory. Pojďme se na ně podívat.
Jak umístit lednici, aby měla co nejlepší podmínky pro svůj správný provoz? Chladnička by především neměla stát na příliš teplém místě, tj. neumisťujte ji u zdrojů tepla, jako je sporák, topení, kamna. Lednici nikdy nestavte k oknu, aby na ni nepražilo sluníčko. Riskujete tím kromě vyšší spotřeby energie i přehřátí lednice.
Abyste poskytli lednici vhodné podmínky pro její správné fungování, nechte ji po stranách, a hlavně vzadu dostatek prostoru. Po stranách je nutný alespoň 1 cm. Za lednicí, odkud odvádí nejvíce tepla, ponechte volný prostor minimálně 5 cm, ideálně však 10 cm. Někdy dostanete k nové ledničce i malé kolíky připevnitelné zezadu na mřížku, které zajistí dostatečný odstup od zdi.
Pro lepší chlazení by měla být lednice ze 2/3 zaplněna. Prázdná lednice spotřebuje více energie na chlazení, zatímco vychlazené potraviny drží stabilní teplotu a snižují celkovou spotřebu. Nenechávejte tedy lednici dlouho prázdnou, ale zároveň ji nepřeplňujte.
Jistě každý z nás zažil upozorňování našich maminek, abychom v lednici „nevětrali”. A ano, má to své opodstatnění. Abyste udrželi správnou teplotu v lednici, nenechávejte dveře příliš dlouho otevřené. I když některé typy lednic umějí po otevření dvířek rychle snížit teplotu, každý takovýto výkon znamená i trochu víc odebrané energie. Proto nenechávejte dveře od lednice dlouho otevřené a důkladně je dovírejte.
Teplé jídlo nikdy nevkládejte do lednice, vždy jej nechte nejdříve vychladnout na pokojovou teplotu. Teplé jídlo snižuje chlad v lednici a vznikající pára kondenzuje na jejích stěnách.
Moderní chladničky disponující invertorovým motorem dosahují výborných výsledků při minimální spotřebě energie. Invertorový motor ke svému provozu nepotřebuje uhlíky, je totiž řízený přímo elektronicky. Díky tomu se chladničky s invertorovým motorem mohou pochlubit nižší spotřebou i celkově delší životností než chladničky, které tento typ motoru nevyužívají.
Pokud lednici pravidelně neodmrazujete, energetická náročnost výrazně stoupá, neboť lednice musí chladit přes vrstvu ledu, která jí brání dosáhnout požadované teploty. V namrzající chladničce je navíc vlhko, které způsobuje zhoršení kvality skladovaných potravin, zejména masa a zeleniny. Ovšem lednice s funkcí Nofrost odmrazování nepotřebují. Díky technologii Nofrost se vytváří studený a suchý vzduch, který stále cirkuluje a je optimálně rozložený v celém prostoru lednice. Spotřebič si udržuje konstantní teplotu a na potravinách ani na stěnách chladničky tak nevzniká námraza. Absence vlhka pomáhá rovněž zamezit výskytu bakterií a plísní a stálé proudění vzduchu zajišťuje rychlejší chlazení/mrazení potravin. NoFrost lednice jsou určeny pro všechny, kteří požadují lednici nenáročnou na údržbu a zároveň chtějí šetřit energii.
Správná teplota v lednici má svůj význam. Při příliš nízké teplotě by docházelo k námraze potravin, a naopak při vyšší teplotě k přemnožení bakterií a rychlé ztrátě kvality potravin. Optimální teplota v lednici je v rozmezí 4-8 °C, přičemž ideální teplota v lednici je 5 °C.
Každý druh potraviny by měl mít v chladničce své místo, neboť v různých částech lednice je jiná vlhkost i teplota.
Spodní část lednice je ta nejchladnější. Proto v chladničkách ve spodní části bývají speciální zásuvky pro ukládání ovoce a zeleniny a rovněž boxy pro uchovávání masa a ryb.
V zásuvkách pro ovoce a zeleninu se udržuje ideální vlhkost a tyto speciální boxy bývají přímo označeny, že jsou pro ukládání ovoce a zeleniny určené. Ovoce a zeleninu před vložením do zásuvky nemyjte.
Maso a ryby skladujte v poličce hned nad zeleninou nebo ve speciální přihrádce, k tomu určené. Udržuje se zde nejnižší teplota (měla by být maximálně 4 °C) a správná vlhkost. Dbejte na to, aby maso nepřišlo do styku s jinými potravinami, ideálně by mělo být v uzavřených nádobách nebo přikryté potravinovou fólií.
Směrem nahoru teplota stoupá. Střední část lednice je tedy určená pro uchovávání uzenin, jogurtů, sýrů, másla, ale také některých druhů ovoce jako například meloun. Nezapomeňte uzeniny a sýry od sebe dostatečně oddělit.
Do střední části lednice patří rovněž vajíčka. Mylným zvykem je uchovávat je ve dveřích lednice. Zde je ale teplota nejvyšší, a hlavně nestabilní a to vajíčkům neprospívá. Ta naopak potřebují stabilní teplotu. Vajíčka skladujte špičkou dolů v plastovém obalu s otvory. Papírový obal, ve kterém si je přinesete z obchodu, není vhodný. Je sice prodyšný, ale lehce nabírá vlhkost a tvoří se v něm plísně. Navíc může být znečištěný různými mikroorganismy a může dojít ke kontaminaci jiných potravin.
V horní části lednice je teplota opět o něco vyšší, tedy při ideálním nastavení teploty lednice je zde 7-8 °C. Horní polička v chladničce je tedy vhodná pro již uvařené jídlo, rozbalené potraviny, dorty, zákusky, či chlebíčky. Jednoduše řečeno pro potraviny, které bychom měli co nejdříve zkonzumovat.
Jedná se o nejteplejší místo v lednici. Teplota se zde často pohybuje mezi 10-11 °C. Spodní prostor je ideální pro nápoje, mléko či otevřené víno. Vyšší regály jsou určené pro marmelády, kečupy, hořčice.
Skladování potravin má svá pravidla a zcela zásadní je brát v potaz datum trvanlivosti každé z nich. Co když ale nemáme tento údaj k dispozici? Co když dostaneme domácí vajíčka nebo si domů přineseme košík plný hub?
Houby obsahují vysoký podíl vody a bílkovin, snadno se tedy kazí a plesniví. Měkké houby se nedoporučuje skladovat v chladničce vůbec. Je lepší je ihned po přinesení z lesa usušit nebo zamrazit. Tvrdší druhy hub vydrží v chladničce i dva dny. Nevkládejte je ale do lednice umyté nebo v igelitovém sáčku. Nasucho je očistěte od hlíny a jehličí a rozložte je na talíř nebo tác.
Čerstvé chlazené maso obvykle vydrží v lednici 2 až 4 dny. Záleží na druhu masa. Například drůbeží maso podléhá zkáze nejrychleji a jeho výdrž je kratší (2 až 3 dny). Syrové maso by mělo být vždy zabaleno v potravinové fólii a nemělo by přijít do styku s jinými potravinami. Maso vydrží déle, když jej posolíme nebo zalijeme olivovým olejem.
Rybí maso se poměrně rychle kazí, protože obsahuje velké množství vody. Přinesete-li si domů chlazenou rybu, je potřeba ji uchovat v lednici při teplotě do 4 °C a spotřebovat ideálně do druhého dne, maximálně však do dvou dnů.
Čerstvě naporcovaného a nasoleného kapra můžete v chladničce skladovat až 3 dny, ale za předpokladu nízké teploty, tj. 1-4 °C.
Trvanlivost vajec od doby snášky je 28 dní, tj. zhruba měsíc. Vejce je třeba uchovávat při teplotě 5-8 °C postavená špičkou dolů. Nesvědčí jim změny teploty, proto vejce neskladujete ve dveřích od lednice. A jak poznáte, že máte v ruce skutečně čerstvé vejce? Čím je vejce starší, tím je tekutější. Proto pokud lze žloutek oddělit od bílku nápadně snadno, vejce již není čerstvé. A čím je vejce po snášce delší dobu, je v něm také více vzduchu. Takže pokud vejce vložené do vody plave, již ho nejezte. Čerstvé vejce má ihned klesnout ke dnu.
Pokud vám zbyly bílky, můžete je v chladničce uchovat i 14 dní. Chce to ale mít je ve skleněné či porcelánové nádobě s víčkem, ideálně šroubovacím.
Mléko obecně je velmi náchylné a snadno se infikuje mikroorganismy. Ať už mléko čerstvé nebo mléko trvanlivé, obojí je potřeba spotřebovat do dvou dnů po otevření. Nenechte se přitom zmást trvanlivým mlékem, které neotevřené vydrží i půl roku. Po otevření podléhá rychle zkáze, ale bohužel to nepoznáme ani čichově ani chuťově. Na rozdíl od čerstvého mléka, které když se kazí, mění chuť i vůni.
Odsávačkou odsáté mateřské mléko skladujte v nádobě na uchovávání mateřského mléka. Dobře uzavřené mléko ve skleněné nebo plastové nádobě vydrží v chladničce zcela bezpečně 24 hodin, maximálně však 48 hodin.
Lahvové víno vydrží při správných skladovacích podmínkách i několik let. Ovšem jakmile lahev otevřete, víno je vystaveno kyslíku a začíná proces oxidace. Nedopijeme-li celou lahev vína, je potřeba ji důkladně zakorkovat a uskladnit v lednici. V podstatě u otevřeného lahvového vína je tomu s dobou trvanlivosti podobně jako u stáčeného vína, které se má spotřebovat do 10 dní. Ale portské víno a šumivá vína spotřebujte nejdéle do 3 dnů od otevření.
Výrobci ledniček přichází na trh se stále novými technologiemi, které vám nejen výrazně usnadní údržbu chladničky, ale značně přispějí k udržení čerstvosti potravin. A jaké funkce by měla vaše moderní lednice mít?
Nulová zóna nazývaná různými výrobci také biofresh, vitafresh, perfektfresh je speciální přihrádka, ve které můžete snížit teplotu až k 0 °C. Teploty kolem nuly prodlužují čerstvost potravin, protože se minimalizuje rozmnožení nežádoucích mikroorganismů. Potraviny si lépe uchovají původní aroma a chuť a nedochází ke ztrátě vitamínů. V nulové zóně si můžete nastavit rovněž různou vlhkost vzduchu až do výše 90 %, podle druhu skladovaných potravin. Například zatímco zelenině a ovoci vyhovuje vyšší vlhkost, pro skladování masa a uzenin je ideální vlhkost kolem 50 %.
Antibakteriální úprava lednice je velmi účinná ochrana proti šíření a růstu bakterií, plísní a mikrobů. Nejčastěji znamená, že celý vnitřní povrch lednice je potažen vrstvou sloučenin na bázi stříbra. Potraviny se tak udrží déle čerstvé a minimalizuje se rovněž šíření zápachu.
Ionizátor v lednici obohacuje vzduch velkým množstvím záporně nabitých iontů, čímž je potlačen výskyt mikroorganismů, prodlužuje se čerstvost potravin a neutralizuje se zápach z aromatických jídel. Jednoduše řečeno, ionizátor čistí vzduch v chladničce.
Super chlazení neboli SuperCool či SuperFrost je ochrana pro již zchlazené potraviny, aby nedocházelo k jejich oteplování. Stiskem knoflíku funkce Super chlazení klesne teplota v lednici minimálně na 2°C. Takže například, vkládáte-li do lednice větší nákup, nové potraviny se rychleji ochladí a zabrání se tak tomu, aby teplota v lednici stoupla a uložené potraviny se zahřály. Po zchlazení se lednice automaticky přepne na původní teplotu.
V horní části lednice je vzduch teplejší než v dolní části, ale ventilace v lednici rozvádí studený vzduch po celém vnitřním prostoru ledničky a udržuje tak všude stejnou teplotu. Díky tomuto systému se i po každém otevření chladničky nastavená teplota uvnitř rychleji obnovuje.
Ventilace je řešená ventilátorem nebo ventilačním systémem Air Flow, které sází na vzduchové kanálky. Přičemž variant je několik, kdy každý výrobce se snaží ventilační technologii maximálně vylepšovat a zdokonalovat. Setkáte se tak i s různými názvy, například Multi Flow 360°, Multi Airflow, Aircooler apod.
Postrádá vaše letitá lednice moderní funkce? Chtěli byste svoje potraviny skladovat v lepších podmínkách, ale nechce se vám investovat velké peníze do chladničky, když je ta vaše ještě funkční? Koukněte na bazar ledničky, kde najdete velký výběr moderních chladniček, za výhodné ceny.
Co dělat, když lednice málo chladí nebo když lednička přestala chladit úplně? Co když se ozývá neobvyklé praskání v lednici nebo slyšíte neznámé boucháni v lednici? Poradíme vám možné příčiny nejčastějších závad, a také zkusíme odhadnout situace, kdy si poradíte sami a kdy bude lepší zavolat odbornou pomoc.
Občasné praskání v lednici, vibrování i jiné podivné zvuky jsou běžné a vznikají v důsledku tepelné roztažitelnosti nebo pohybem chladicích plynů. Neměly by však způsobovat přílišný hluk, neboť ten je znakem vadného kompresoru. V takovém případě se obraťte na servisního technika, který zná podrobně princip lednice, jelikož kompresor z lednice zapojení odborníkem rozhodně vyžaduje.
Stává se vám, že po otevření chladničky musíte setřít podlahu, a zajímá vás, proč teče lednice? Nahromaděná vlhkost v lednici způsobuje lokální námrazy, kvůli kterým v určitých místech lednice mrazí, jinde naopak stéká voda na dno chladničky a při otevření vytéká ven. Je jasné, že v takovém případě lednice nechladí a nemrazí podle vašich představ.
Kondenzaci vlhkosti zamezíte, když nebudete do chladničky ukládat teplé potraviny a ovoce, zeleninu a maso umístíte do potravinových dóz či speciálních přihrádek. Pomoci může také výměna opotřebovaného těsnění, případně si můžete pořídit chladničku s funkcí No Frost, která zabraňuje tvorbě námrazy a vlhkost z chladničky odvádí do sběrné nádoby, kde se postupně odpařuje. Vyzkoušet můžete také pročistění odtokové trubičky u výparníku.
Pokud vaše lednička nechladí, zkuste nejprve zkontrolovat zapojení lednice. Mohlo dojít k poškození přívodního kabelu, a tudíž do chladničky neproudí energie. V takovém případě uvnitř chladničky nesvítí světlo ani neběží kompresor. V případě, že došlo k náhlému výpadku energie a máte pocit, že vaše lednice přestala chladit i po jeho opětovném spuštění, vyčkejte pár minut, než dojde k seřízení termostatu lednice.
V horší situaci mohlo dojít k poškození termostatu či motoru, což se rozhodně bez odborného zásahu neobejde. V případě vadného termostatu nemusíte hned myslet na nákup nové chladničky. Šikovný servisní technik snadno určí příčinu a provede výměnu vadné součástky, případně celého termostatu.
Jestliže vám připadá, že z vaší chladničky sálá přílišné teplo, zkontrolujte její umístění. Hlavně za chladničkou by měl být dostatečný prostor pro odvod teplého vzduchu kondenzátorem, ideálně tak 5 – 10 cm.
V situaci, že se lednice nevypíná a běží v podstatě non-stop bez chlazení, bude na vině buď vadný kompresor, nebo málo chladiva. Tento problém by měl vyřešit vždy odborník, dejte si však pozor na to, aby se v případě výměny kompresoru cena opravy nerovnala ceně nového spotřebiče.
Freon v lednici slouží k přenosu tepelné energie, na kterém je založen základní princip ledničky. Pokud dojde k porušení těsnosti chladicího okruhu, únik chladicí kapaliny lednice je nevyhnutelný. Únik freonu z lednice obvykle vyřeší pouze odborník, který musí provést doplnění chladicí kapaliny do lednice. Před tím, než zahájí plnění lednice chladivem, by měl přijít na příčinu úniku, aby již lednice únik chladiva po doplnění nezaznamenala. Příčin však může být více, a právě od nich se odvíjí při doplnění chladiva do lednice cena opravy.
Správná péče a vhodné zacházení s chladničkou vám zaručí zdravé a bezpečné uložení vašich potravin a také nízké náklady na energii i provoz chladničky.