Obnovit stránku

Naše pobočky jsou otevřeny od pondělí do soboty jen pro výdej zboží. Při jejich návštěvě dbejte pokynů obsluhy.

Vyzkoušejte bezpečné doručení zboží do jednoho z našich 399 AlzaBoxů.

Služby reklamace a vrácení zboží fungují beze změny, od pondělí do soboty.

Milí zákazníci, velice nás těší váš velký zájem o nákupy ❤️. Prosíme vás o trpělivost při doručení objednávek, děláme vše pro to, abychom je doručili co nejdříve. Děkujeme, tým Alza.cz 👍🏻.

Jak vařit v tlakovém hrnci (NÁVOD)

Aktualizováno

Tlakový hrnec, jinak zvaný Papinův hrnec či papiňák, je běžnou součástí českých kuchyní. Výrazně totiž umí uspořit čas i energii a potravinám zachovat jejich chuť i živiny. Moderní tlakové hrnce jsou vybaveny několika pojistkami, proto je vaření v papiňáku dnes naprosto bezpečné. A jak vařit v tlakovém hrnci? Přečtěte si, jak vlastně Papinův hrnec vznikl, k čemu všemu se dá využít a jaká velikost papiňáku je vhodná do vaší domácnosti. Užitečná bude pro vás i tabulka doby vaření v tlakovém hrnci, abyste věděli, jak dlouho v něm jednotlivé potraviny vařit. A pro inspiraci máme pro vás recepty z papiňáku, které určitě stojí za to vyzkoušet.

Jak vařit v tlakovém hrnci

Jak vařit v tlakovém hrnci – OBSAH

  1. Jak vznikl papinův hrnec
  2. K čemu slouží tlakový hrnec
  3. Velikost tlakového hrnce
  4. Tlakový hrnec a bezpečnost vaření
  5. Jak vařit v tlakovém hrnci
  6. Jak dlouho vařit potraviny v papiňáku
  7. Tlakový hrnec – recepty

Jak vznikl papinův hrnec

Tlakový hrnec vznikl pod rukama francouzského vynálezce Denise Papina již před 341 lety. Jednalo se tak trochu o vedlejší produkt při prozkoumávání oblasti fyziky a páry. Vznikla tlustostěnná nádoba s pevnou poklicí a tlakovým ventilem. Z těsně uzavřeného hrnce nemůže unikat pára, a tak se uvnitř rychle zvyšuje tlak. Pokrmy jsou díky tomu připravovány rychleji a zachovají si velkou část původní chuti včetně živin a vitamínů. Je otázkou, jak napadlo vynálezce, který se dosud zabýval spíše fyzikou a vynálezem prvního výbušného motoru, přidat do vynalezeného hrnce kus masa a zkusit ho uvařit. Za tento nápad by panu Papinovi jistě poděkovala nejedna kuchařka.


K čemu slouží tlakový hrnec

Tlakový hrnec slouží k rychlejšímu a šetrnějšímu vaření. Obecně se dá říct, že doba vaření v tlakovém hrnci je až trojnásobně rychlejší. Papiňák má širokou škálu využití a uvaříte v něm téměř cokoliv, třeba kompletní oběd včetně dezertu a můžete v něm dokonce i zavařovat. Tlakové hrnce existují ve dvou variantách, a to klasický tlakový hrnec na sporák a elektrický tlakový hrnec.

Jak vařit v tlakovém hrnci
Elektrický tlakový hrnec využívá vlastní zdroj tepla. Často bývá také multifunkční.

Moderní klasické papiňáky lze použít na všechny druhy sporáků, fungovat bude také tlakový hrnec na indukci. U klasického papiňáku se setkáte se dvěma typy uzavírání pokličky, a to pákovým uzávěrem, který funguje na principu páky, a bajonetovým uzavíráním, kde poklici nasadíte na hrnec a uzamknete pootočením. Pro větší bezpečnost a komfort se můžete setkat také s patentovaným typem otevírání pomocí jedné ruky

Elektrický papiňák využívá vlastní zdroj tepla a při vaření nevypouští páru. Není nutné elektrický tlakový hrnec hlídat, protože si tlak reguluje automaticky. Disponuje také několika přednastavenými programy.

i Podívejte se také na náš článek, jak vybrat tlakový hrnec tak, aby vám vyhovoval a sloužil co nejlépe.

Velikost tlakového hrnce

Důležitým kritériem pro úspornější a rychlejší vaření je velikost tlakového hrnce. Je tedy namístě zvážit, jaké recepty z papiňáku /pokrmy v něm/ budete připravovat nejčastěji a kolik porcí by měl váš papiňák připravit. Při výběru velikosti berte ohled také na to, že tlakový hrnec lze naplnit pouze do dvou třetin jeho objemu.

Nejčastěji se tlakové hrnce vyrábějí v těchto velikostech:

Jak vařit v tlakovém hrnci
Správně zvolená velikost tlakového hrnce zajistí úspornější vaření.

Tlakový hrnec a bezpečnost vaření

Vaření v moderním tlakovém hrnci je snadné a bezpečné. Papinův hrnec v dnešní podobě je vybaven několika pojistkami, které zajistí, že víko na tlakový hrnec dokonale přilne a v průběhu varu se neotevře. Navíc je vybaven indikátorem tlaku, který nás upozorní, kdy je bezpečné papiňák po dovaření pokrmu otevřít. Nehrozí tak ani opaření. Před samotným vařením je vhodné zkontrolovat ventily, kterými uniká pára. Nesmí být ucpané ani znečištěné. Stejně tak těsnění do tlakového hrnce, u kterého kontrolujeme, zda není zpuchřelé nebo špatně nasazené.

Jak vařit v tlakovém hrnci
Moderní Papinův hrnec je vybaven pojistnými ventily, které zajistí bezpečnost při vaření.

Jak vařit v tlakovém hrnci

Aby bylo vaření šetrné a efektivní, je důležité dodržet pár základních pravidel.

  • Tlakový hrnec plníme pouze do dvou třetin celkového objemu. Většina papiňáků má uvnitř hrnce rysku, která značí maximální množství tekutiny. U surovin, které při vaření více pění či bobtnají (například luštěniny), se doporučuje maximálně polovina celkového objemu.
  • Pokrmy vařené v papiňáku vyžadují použití méně vody než v klasickém hrnci. Voda se z hrnce neodpařuje a suroviny pustí vlastní šťávu, ve které se následně dusí. Tím si výsledný pokrm získá výraznější chuť i aroma. Takže při vaření v papiňáku recepty malinko upravte.
  • Důležitým krokem je správné nasazení víka papiňáku. Pokud si nejste jisti správným uzavřením, podívejte se do návodu od výrobce. Některé modely mají na víku tlačítko pro výběr úrovně tlaku v hrnci dle připravovaného pokrmu.
  • Tlakový hrnec postavíme na plotnu a ohříváme na nejvyšší výkon, dokud nezačne z hrnce unikat pára. V tomto okamžiku stáhneme plotnu na nejnižší stupeň nebo tak, aby z ventilu stále unikala pára, a začneme odpočítávat délku vaření podle typu připravovaného pokrmu.
  • V papiňáku lze vařit i v páře. Některé tlakové hrnce jsou obohaceny o příslušenství v podobě parního koše. Ideální pro zdravé vaření zeleniny, masa, nebo třeba přípravu dětských příkrmů.
  • Po ukončení vaření vypustíme ventil tlakového hrnce. Jakmile se všechna pára dostane skrz ventil pryč, indikátor tlaku nás upozorní, že je možné papiňák bezpečně otevřít.
  • Tlakový hrnec do mikrovlnky nepatří. V případě umývání v myčce je vhodné řídit se doporučením výrobce, zpravidla se ale hrnec v myčce umývat může, víko nikoliv.
Jak vařit v tlakovém hrnci
Vaření v tlakovém hrnci má svoje pravidla. Jejich dodržování zajistí perfektně uvařené jídlo.

Jak dlouho vařit potraviny v papiňáku

Doba vaření jednotlivých surovin je závislá na více faktorech, například na typu sporáku, výchozí teplotě nebo množství vody v hrnci. Po několika uvařených pokrmech jistě svůj papiňák a dobu vaření vychytáte, ze začátku je však dobré řídit se obecně doporučenými časy vaření. Skvělým pomocníkem může být časovač, který je součástí některých papiňáků. Po uplynutí nastavené doby vaření budete upozorněni zvukovým signálem.

Doba vaření v tlakovém hrnci – tabulka

Potravina Orientační doba přípravy v minutách
Brambory krájené 5-6
Brambory celé 12-14
Rýže 6
Zelí kysané 7-12
Celer 3-6
Mrkev 6-8
Červená řepa v celku 10-15
Předem namočené luštěniny 15-20
Hovězí kýta 30-40
Hovězí guláš 20
Vepřová kýta 30-35
Kuře 15-20
Ryby 10-20

Pozn.: Doba vaření v tlakovém hrnci se začne odpočítávat až od chvíle, kdy dosáhneme v hrnci plného tlaku, tedy až poté, co snížíme výkon sporáku.

Tlakový hrnec – recepty

Ideální jsou pro tlakový hrnec recepty, které by v běžném hrnci trvaly dlouhou dobu, zatímco tlakový hrnec či elektrický tlakový hrnec recepty zkrátí i na polovinu. Ale v papiňáku uvaříte téměř cokoliv a můžete ho používat prakticky každý den. Pro inspiraci jsme pro vás připravili recepty na polévku, hlavní chod i zdravou svačinku pro nejmenší či lahodné dezerty. Najdete zde osvědčené recepty z papiňáku, které jsou starou dobrou klasikou a nikdy se neomrzí. Takový kuřecí vývar v tlakovém hrnci si zachová všechny své zázračné vlastnosti, svíčková v papiňáku bude hračka i pro začátečníky a vepřové na houbách v papiňáku stihnete k obědu připravit ještě poté, co se vrátíte z lesa.

Vaření v tlakovém hrnci – recepty na polévku

Tlakový hrnec recepty
Zeleninová polévka z tlakového hrnce je rychle připravená, navíc si zelenina zachová vitamíny.

Kapustová polévka

Co víc chtít od polévky, než aby byla rychlá, vydatná, zdravá a na přípravu vám stačilo pár ingrediencí. Taková je i naše kapustová polévka, která obsahuje typické české suroviny, a především neprávem opomíjenou kadeřavou kapustu, která patří mezi klenoty zeleniny.

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 500 g kadeřavé kapusty
  • 400 g mrkve
  • 400 g brambor
  • 50 g másla
  • 1,5 litru vody
  • Sůl a pepř

Postup přípravy:

Zeleninu nakrájejte na drobné kousky. Kapustu vložte do hrnce, přilijte 1 l vody a přiveďte k varu. Spařenou kapustu sceďte a nechte okapat. Následně v hrnci rozpalte máslo a vložte mrkev a kapustu. Opékejte dokud nepustí šťávu, trvá to asi 2 minuty. Základ zalijte 0,5 l vody, přidejte brambory, osolte a opepřete dle chuti. Hrnec uzavřete a postavte na plotnu. Jakmile začne unikat pára, zmírněte ohřev plotny a nechte vařit 20 minut. Polévku můžete podávat s topinkami.

Kuřecí vývar

Poctivý domácí vývar je elixír pln síly, který by neměl chybět v jídelníčku žádné domácnosti. Jeho zlatavá barva a podmanivá vůně probudí všechny vaše chuťové smysly a jeho síla dokáže zázraky i ve chvílích, kdy se necítíte ve své kůži. Poctivý vývar se vaří dlouho a velmi pomalu, ale kuřecí vývar v tlakovém hrnci bude hotový během chviličky, a přitom si zachová všechny své živiny a benefity.

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Skelet a odřezky z 1 kuřete
  • 2 l studené vody
  • 2 mrkve
  • Kousek celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • Celý černý pepř (cca 5 kuliček)
  • Bobkový list (cca 5 listů)
  • 2 lžičky soli
  • Tymián
  • Rozmarýn
  • Petržel na dozdobení
  • Nudle dle chuti

Postup přípravy:

Skelet umyjte, mrkev, celer, petržel očistěte, cibuli oloupejte. Pokrájejte na větší 2-3 kusy. Všechny ingredience na vývar vložte do papiňáku a uzavřete. Vařte 30 minut. Po uvaření maso oberte (mělo by odpadat od kostí). Zeleninu přeceďte a vyhoďte. Do talíře půjde nová zelenina nakrájená na menší kousky, kterou buď uvaříte v hrnci zvlášť, nebo ji přidáte do vývaru 10 min před koncem vaření. Nudle uvařte dle návodu ve slané vodě, sceďte, přidejte na talíř a zalijte vývarem.


TIP: Pokud chcete, aby byl vývar tmavší, zeleninu nejdříve orestujte a teprve pak přidejte zbylé ingredience a vařte.

Hovězí polévka

Některé polévky jsou doslova životabudič a o hovězí polévce to platí zcela určitě. Vaří se pomalu a dlouho, podobně jako kuřecí vývar, aby se z kostí vyluhovaly všechny prospěšné látky a vývar byl plný živin a silné chuti. Tradiční recept na hovězí polévku obnáší 2,5 hodiny vaření. Recept v papiňáku je výrazně kratší, přesto bude polévka silná a poctivá jako od babičky.

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Hovězí žebro a kosti (cca 1 kg)
  • 2 mrkve
  • 1 celeru
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • Stroužek česneku
  • Libeček
  • Pepř celý (cca 10 kuliček)
  • Nové koření (cca 5 kuliček)
  • Sůl
  • 3-3,5 l vody
  • Polévkové nudle
  • Petrželová nať na dozdobení

Postup přípravy:

Zeleninu očistíme (pokud možno nekrájíme, třeba jen dle potřeby rozpůlíme). Do tlakového hrnce vložíme kosti, zeleninu a koření. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme na nejnižší stupeň a vaříme 35-40 min. Uvařenou hovězí polévku po vypnutí necháme ještě cca 10 minut stát, aby se vše usadilo. Poté polévku přecedíme a zeleninu nakrájíme na kostičky. Maso obereme a použijeme do polévky nebo do jiného pokrmu. Uvaříme polévkové nudle, které jako první servírujeme do talíře. Doplníme nakrájenou zeleninou a masem, přelijeme vývarem a hojně dozdobíme čerstvou petrželkou.

Vaření v tlakovém hrnci – recepty na hlavní jídla

Tlakový hrnec a elektrický tlakový hrnec – recepty
Hovězí maso v papiňáku rychle změkne a bude šťavnaté.

Hovězí po burgundsku

Klasika všech klasik, která má své kořeny ve Francii. Šťavnaté maso v silné omáčce podávané s bramborovou kaší chutná malým i velkým milovníkům masa. 

Počet porcí: 4-5

Ingredience:

  • 800 g hovězího masa (plecko, kýta)
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 500 ml červeného vína
  • 100 g špeku
  • 150 g čerstvých hub
  • 50 g másla
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • Svazeček petržele, tymiánu a bobkového listu (tzv. bouquet garni)
  • Sůl a pepř

Postup přípravy:

Maso nakrájejte na kostky, česnek a cibuli nasekejte. Houby pokrájejte na čtvrtky. V hrnci rozpalte olej a máslo, přidejte na kostky nakrájený špek a orestujte, poté jej vyjměte a dejte stranou. Do hrnce vložte kousky masa, osmahněte dorůžova, přidejte cibuli a opékejte dozlatova. Zaprašte moukou a osmahněte. Do hrnce přilijte červené víno, přidejte česnek, houby a svazek bylinek. Dochuťte solí a pepřem a uzavřete hrnec. Jakmile začne unikat pára, zmírněte ohřev plotny a nechte vařit 30 minut. Hrnec otevřete a vyndejte svazek bylinek. Podávejte s bramborovou kaší nebo těstovinami.

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně je symbolem české kuchyně, který se v pozměněné formě připravuje snad v každé domácnosti i hospodě. Recept na svíčkou se dědí z generace na generaci a každá rodina má ten svůj osvědčený. Jsme ovšem přesvědčeni, že i naše svíčková v papiňáku vám bude chutnat. Má ty správné ingredience a hovězí v tlakovém hrnci krásně změkne a zachová si svoji chuť.

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 600-700 g svíčkové nebo zadního hovězího
  • 6 lžic oleje
  • 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel – ve stejném poměru)
  • 1 cibule
  • Sůl
  • Bobkový list
  • Pepř
  • Nové koření
  • Tymián
  • 1 smetana na šlehání (250 ml)
  • Hladká mouka na zahuštění

Postup přípravy:

V tlakovém hrnci na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Krátce osmahneme. Maso rozdělíme na 3-4 kusy a vložíme do papiňáku. Osolíme, promícháme a až do úplného vysmahnutí otáčíme (dle velikosti masa by to mělo trvat 10-15 min.). Jakmile se na dně začne vytvářet hnědý povlak, nasypeme do hrnce koření, promícháme a podlijeme 1 litrem horké vody. Vše dobře ode dna promícháme a tlakový hrnec uzavřeme. Hovězí maso v papiňáku vaříme do změknutí (cca 45 min.).

Po 45 minutách doplníme do hrnce 1 litr převařené horké vody, v otevřeném hrnci přivedeme k varu a odstavíme z plotny. Maso z hrnce vyndáme a nakrájíme na plátky. Vývar z hrnce přelijeme přes hrubší sítko. Zeleninu ze síta rozmačkáme a přepasírujeme zpátky do vývaru. Omáčku v otevřeném tlakovém hrnci přivedeme k varu a mezitím připravíme zavářku (v hrnečku rozmícháme 1 smetanu se špetkou soli a 2 vrchovatými polévkovými lžícemi hladké mouky). Důkladně zamícháme a za stálého míchání lijeme do omáčky v papiňáku. Na mírném ohni vaříme 1 minutu.

Hovězí na houbách

Klasika, která nezklame a vždy se povede. Jsme národ houbařů a houby do naší kuchyně prostě patří. Hovězí na houbách je dobrota, která barvou možná vypadá obyčejně, ale chutná výtečně a nezaměnitelně. Navíc hovězí na houbách v papiňáku bude mít ještě silnější aroma i chuť a hotové bude za hodinu. Podávat pak můžete s rýží, těstovinami nebo bramborovým knedlíkem.

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 500 g hovězího zadního masa
  • Hrst sušených hub (případně mražených)
  • 1 velká cibule
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Mletá paprika sladká
  • Houbové koření (volitelné)
  • Sádlo
  • Vývar z bujónu nebo hovězí vývar
  • Hladká mouka na zahuštění
  • Smetana na zahuštění

Postup přípravy:

Maso nakrájíme na plátky, po obvodu nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a prudce opečeme na tuku v tlakovém hrnci. Vyjmeme a do tuku po mase přidáme nakrájenou cibuli a houby a mírně osmahneme. Zaprášíme paprikou, přilijeme trochu vývaru, provaříme a přidáme zpět opečené plátky masa. Můžeme dochutit houbovým kořením. Dle potřeby přidáme ještě vývar, tlakový hrnec uzavřeme a dusíme do změknutí. Hovězí v tlakovém hrnci vařte cca 40 minut. Poté papiňák otevřete, plátky masa vyndejte na teplý talíř a omáčku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně nebo s jíškou.

Hovězí roštěná

Hovězí roštěná v tlakovém hrnci může být připravovaná „na přírodno”, na česneku či na žampionech. Naše přírodní roštěná v papiňáku je velmi jednoduchá a pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete ji právě přidáním česneku nebo žampionů dochutit – stačí je osmahnout s cibulkou na začátku receptu.

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 500-600 g hovězí roštěné
  • 2 velké cibule
  • Olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Vývar nebo bujón
  • Hladká mouka

Postup přípravy:

Hovězí roštěnou nakrájíme na plátky a po okrajích nařízneme. Naklepeme, osolíme, opepříme. V tlakovém hrnci rozpálíme olej, přidáme plátky roštěné a zprudka opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Poté maso vyjmeme do teplého talíře a přiklopíme pokličkou, aby se uchovalo v teple. Do výpeku po mase osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky. Necháme ji mírně zesklovatět. Poté zaprášíme moukou a podlijeme trochou vývaru nebo vody. Směs zapražíme, aby vznikla jakási cibulová jíška. Plamen zmírníme a maso vrátíme zpátky do tlakového hrnce. Zalijeme vývarem (nebo vodou s přidáním jednoho bujonu) tak, aby bylo maso ponořené. Dosolíme, dopepříme. Roštěná v papiňáku by se měla vařit na mírném plamenu do úplného změknutí (cca 35 min). Podáváme ideálně s rýží.


TIP: Pro lepší a výraznější chuť můžete plátky masa po osolení a opepření potřít z obou dvou stran plnotučnou hořčicí a poté obalit v mouce.

Vepřové na houbách

Levné, jednoduché, a především výtečné jídlo. Ať už použijete čerstvé houby z vaší ranní procházky po lese nebo sušené houby ze zásob, určitě si pochutná celá rodina. Pro náš recept vepřové na houbách v papiňáku jsme použili základní ingredience, ale kdo má rád slaninu, doporučujeme ji k receptu přidat. Stačí jí nakrájenou na kostičky lehce osmahnout na sádle a poté na ní zpěnit nakrájenou cibulku a osmažit maso. Pokrmu dodá neodolatelnou vůni a pořádný šmrnc.

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 500-600 g vepřového masa (plecko, krkovička)
  • Hrst hub (čerstvých nebo sušených)
  • 1 bujón (volitelné)
  • 1 velká cibule
  • Paprika mletá
  • Kmín celý
  • Pepř mletý
  • Sůl
  • Sádlo nebo olej
  • Hladká mouka na jíšku
  • Kousek másla na jíšku

Postup přípravy:

Vepřové maso nakrájíme na plátky (případně na větší kousky). Nakrájenou cibuli v tlakovém hrnci zpěníme na sádle, poté přidáme maso, které necháme z obou stran opéct. Osolíme, přidáme kmín, pepř, houby, a nakonec mletou papriku. Zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Pro silnější chuť můžeme přidat bujón. V papiňáku dusíme na minimum 25-30 minut do úplného změknutí masa. Poté si připravíme jíšku, kterou omáčku zahustíme. Necháme projít varem a podáváme ideálně s houskovým knedlíkem nebo s rýží.

Vaření v tlakovém hrnci – recepty na svačinu i dezert

Tlakový hrnec recepty
V tlakovém hrnci snadno a rychle připravíte dezert nebo ovocnou svačinku.

Jablečné pyré

Jablečné pyré chutná snad všem bez rozdílu věku, ale nejvíce potěší ty nejmenší. Navíc je to výborný a zdravý způsob, jak zpracovat podzimní úrodu. Jablečná přesnídávka z papiňáku je velmi jednoduchá a můžete ji i zavařit nebo zamrazit.

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 1,5 kg jablek
  • 100 g cukru
  • 150 ml vody

Postup přípravy:

Jablka oloupejte a nakrájejte na kostky. Vložte do tlakového hrnce, zalijte vodou a přidejte cukr. Hrnec uzavřete. Jakmile začne unikat pára, zmírněte ohřev plotny a nechte vařit 8-10 minut. Hrnec otevřete a pyré rozmixujte.

Tradiční rýžový pudink

Rýžový puding je výborný jako dezert nebo jako snídaně. Tak jednoduchá a zároveň tak geniální kombinace zcela obyčejných surovin vytvoří dokonale lahodnou chuť a texturu, která se vám bude rozplývat na jazyku. Recept na tradiční rýžový puding si můžete doladit dle svého gusta a neobyčejný půvab mu dodá křupavá krusta po zapečení.

Počet porcí: 5

Ingredience:

  • 15 g másla nebo margarínu
  • 600 ml mléka
  • 50 g rýže na rýžovou kaši
  • 25 g cukru krupice (může být i méně)
  • Nastrouhaný muškátový oříšek

Postup přípravy:

Vyjměte trojnožku a košík. V otevřeném hrnci rozpusťte tuk. Přidejte mléko a rychle přiveďte k varu. Vmíchejte rýži a cukr. Za občasného míchání znovu přiveďte k varu. Snižte teplotu tak, aby se mléko dál pomalu vařilo, ale aby nevzkypělo. Nastavte úroveň tlaku 2. Přikryjte pokličkou a nechejte natlakovat. Snižte teplotu a 12 minut pomalu vařte. Odstavte hrnec ze sporáku a nechejte ho zchladnout na pokojovou teplotu, aniž byste měnili nastavení hodnoty tlaku. Jakmile ukazatel tlaku klesne, zvedněte pokličku. Pudink promíchejte. Chcete-li, aby se na pudinku vytvořila vypečená krusta, přemístěte ji do vymazané zapékací nádoby. Posypte muškátovým oříškem a nechejte několik minut zapékat pod rozpáleným grilem.


Recept vhodný pro tlakové hrnce Tefal Clipso a Secure

Zdroj: Tefal – recepty pro tlakový hrnec.

Kořeněná plněná jablka

Připravte si výtečný, šťavnatý dezert našich babiček, který svou svěží kořeněnou chutí a lehkostí obměkčí srdce i těch nejzarytějších odpůrců sladkých dezertů. Uvařte si kořeněná plněná jablka v papiňáku. Tepelnou úpravou jablka příjemně změknou a zvýrazní svou přirozenou sladkost a skořice s citronem jim dodají podmanivou vůni a výjimečnou chuť.

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 4 středně velká jablka na vaření
  • 15 g jemného hnědého cukru
  • 25 g sultánek nebo rozinek
  • 1/2 lžičky (2,5 ml) skořice
  • 1 lžíce (15 ml) citronové šťávy
  • 300 ml vody

Postup přípravy:

Jablka omyjte a odstraňte z nich jádřince. Slupku po obvodu jablka nakrojte nožem, aby jablka nepukla. Smíchejte cukr, sušené ovoce a skořici. Do košíku vložte kruh z alobalu. Jablka naskládejte do košíku a naplňte je směsí sušeného ovoce. Do hrnce vlijte vodu s citronovou šťávou a vložte trojnožku. Vložte košík dovnitř. Nastavte úroveň tlaku 1. Přikryjte pokličkou a nechejte natlakovat. Vařte 7-8 minut. Odstavte ze sporáku. Otočte volič tlaku do polohy vypuštění páry a postavte hrnec pod proud studené tekoucí vody. Pokud jablka ještě nejsou uvařená, přiklopte pokličku, nechejte znovu natlakovat a vařte ještě 1 až 2 minuty. Jablka vyjměte a potřete je máslem, aby se pěkně leskla.


Recept vhodný pro tlakové hrnce Tefal Clipso a Secure

Zdroj: Tefal – recepty pro tlakový hrnec.

i Mohlo by vás zajímat

Přesto, že byl Papinův hrnec vynalezen už hodně dávno, těší se dodnes velké oblibě a není divu. Tento geniální, a tak trochu náhodný vynález umí ušetřit v kuchyni čas i energii. Ukázali jsme si, jak vařit v tlakovém hrnci a dali vám pár tipů na chutné recepty, se kterými doma jistě zazáříte. Dobrou chuť!

P-DC1-WEB19